Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ Νέα συντριπτική στήριξη της Κούβας για την άρση του αποκλεισμού

 

Ξανά απομονωμένες ΗΠΑ και Ισραήλ

 

 

Για άλλη μια φορά, το ψήφισμα της Κούβας στον ΟΗΕ, για τον τερματισμό του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού υπερεξηντάχρονου αποκλεισμού από τις ΗΠΑ συνάντησε την καθολική υποστήριξη των χώρων του ΟΗΕ. Στη σχετική ψηφοφορία που έγινε την Τετάρτη το βράδυ στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών πήρε 187 ψήφους υπέρ, δύο κατά (ΗΠΑ και Ισραήλ) και μία αποχή (Μολδαβία).

Ηταν η 32η φορά που συμβαίνει αυτό, με τις ΗΠΑ και το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ να είναι πλήρως απομονωμένοι.

Πριν από την ψηφοφορία, ο Κουβανός ΥΠΕΞ, Μπρούνο Ροντρίγκες, με εμπεριστατωμένο τρόπο εξήγησε τις καταστροφικές συνέπειες για τη ζωή των Κουβανών. Μάλιστα στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στα πρόσφατα σοβαρά προβλήματα του συστήματος ηλεκτροδότησης και τις δυσκολίες που περνάει ο λαός, σημειώνοντας ότι κατά ένα μεγάλο μέρος οφείλονται στα εμπόδια που βάζει ο αποκλεισμός στην εισαγωγή καυσίμων για τη λειτουργία των θερμοηλεκτρικών σταθμών. Είπε χαρακτηριστικά: «Σε μόλις έναν χρόνο, η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε κυρώσεις σε 53 πλοία και 27 εταιρείες που συνδέονται με αποστολές στην Κούβα. Στις τελευταίες από 18 μέρες αποκλεισμού, η ζημιά ανέρχεται σε 252 εκατομμύρια δολάρια, χρήματα που χάνονται ή σταμάτησαν να εισέρχονται και ότι θα ήταν αρκετά για να διασφαλιστεί η συντήρηση των θερμοηλεκτρικών σταθμών και η απόκτηση ανταλλακτικών. Η ζημιά από πέντε μήνες αποκλεισμού ισοδυναμεί με το σύνολο των ετήσιων εισαγωγών καυσίμων της Κούβας, που κατά μέσον όρο ανέρχονται σε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια».

Ανθρακες ο «πράσινος» θησαυρός του LNG

 

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) επιβαρύνουν κατά 33% περισσότερο το περιβάλλον σε μια περίοδο 20ετίας σε σχέση με τον άνθρακα! Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας έρευνας, που δημοσιεύθηκε στις αρχές του Οκτώβρη στο επιστημονικό περιοδικό «Energy Science & Engineering», με τίτλο «Το αποτύπωμα των αερίων του θερμοκηπίου του LNG που εξάγεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες», και προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στις ΗΠΑ.

Χωρίς να παραγνωρίζει κανείς τα ανταγωνιστικά επιχειρηματικά συμφέροντα που μπορεί να «καθοδηγούν» μια έρευνα, ειδικά στα θέματα της Ενέργειας, τα στοιχεία που παρουσιάζονται είναι κόλαφος για όσους ισχυρίζονται ότι κίνητρο της «πράσινης μετάβασης» είναι ...η σωτηρία του περιβάλλοντος και ότι το φυσικό αέριο, ως «μεταβατικό καύσιμο», είναι λιγότερο επιβλαβές για το περιβάλλον απ' ό,τι άλλες μορφές υδρογονανθράκων.

Σε τελική ανάλυση, επιβεβαιώνεται ότι το κέρδος είναι αυτό που δίνει ώθηση στην «πράσινη μετάβαση», η οποία απορροφά τεράστια συσσωρευμένα κεφάλαια σε νέες επενδύσεις και αναδεικνύεται ταυτόχρονα σε βασικό πεδίο κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, τους οποίους με τον έναν ή τον άλλον τρόπο πληρώνουν οι λαοί.

* * *

Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση, η γεώτρηση, η μετακίνηση, η ψύξη και η μεταφορά φυσικού αερίου από τη μία χώρα στην άλλη, χρησιμοποιούν τόση Ενέργεια που η πραγματική τελική καύση του αερίου στα σπίτια και στις επιχειρήσεις αντιπροσωπεύει μόνο το ένα τρίτο περίπου των συνολικών εκπομπών από αυτήν τη διαδικασία.

Παράλληλα, η έρευνα αμφισβητεί τον σχεδιασμό για μεγάλη αύξηση των εγκαταστάσεων υγροποίησης και μεταφοράς φυσικού αερίου κατά μήκος των ακτών των ΗΠΑ, με στόχο την εξαγωγή του στις αγορές της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου. Σημειώνεται ότι από την «επανάσταση» της εξόρυξης φυσικού αερίου μέσω υδραυλικής ρωγμάτωσης («fracking»), οι ΗΠΑ, από εισαγωγείς LNG μέχρι το 2015, αναδείχθηκαν στον μεγαλύτερο εξαγωγέα του κόσμου.