Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2025

Θρίαμβος

 

Την ώρα που η κυβέρνηση στην Ελλάδα σπρώχνει τα λαϊκά νοικοκυριά να ασφαλίσουν τα σπίτια τους έναντι φυσικών κινδύνων και καταστροφών, κάνοντας σχεδόν υποχρεωτική την καταφυγή στους ιδιωτικούς ασφαλιστικούς ομίλους που τρίβουν τα χέρια τους, οι μεγάλες πυρκαγιές στο Λος Αντζελες των ΗΠΑ καταδεικνύουν τον βρώμικο ρόλο του κέρδους στην καταστροφή χιλιάδων σπιτιών. Πέρα από την καταφανέστατη έλλειψη μέσων και σχεδίου πυρόσβεσης, σε μια περιοχή που «δίνει» μεγάλες πυρκαγιές (είναι χαρακτηριστική η κανιβαλιστική περίπτωση πλούσιου Αμερικανού που πλήρωνε όσο όσο την Πυροσβεστική να σβήσει πρώτα τη φωτιά στο δικό του σπίτι), χιλιάδες σπίτια που ήταν ασφαλισμένα για φωτιά έμειναν ξεκρέμαστα, όταν οι ασφαλιστικοί όμιλοι αποφάσισαν μονομερώς να σπάσουν τα συμβόλαια που είχαν με τους πελάτες τους. Πότε έγινε αυτό; Οταν υπολόγισαν ότι το κόστος της αποζημίωσης σε περίπτωση πυρκαγιών θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από το όφελος των ασφάλιστρων που εισπράττουν και μάλιστα αυξημένα, αφού τα τελευταία χρόνια έκαναν τσουχτερές ανατιμήσεις. Ετσι, χιλιάδες ιδιοκτήτες κατοικιών στο Λος Αντζελες - δεν καίγονται μόνοι επαύλεις και μέγαρα - εγκαταλελειμμένοι από το κράτος (η Πυροσβεστική Υπηρεσία υποχρηματοδοτείται, το προσωπικό δεν επαρκεί και εκατοντάδες ιδιωτικές επιχειρήσεις προσφέρουν με το αζημίωτο υπηρεσίες σε όποιον έχει να πληρώσει), έμειναν αμανάτι, με τις ασφαλιστικές να την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια, βλέποντας τον κίνδυνο να ζημιωθούν αντί να κερδίσουν από την επερχόμενη καταστροφή. Για άλλη μια φορά, η ατομική ευθύνη στην πρόληψη και την προστασία από τις φωτιές θριάμβευσε μέσα στις στάχτες.

Αδιέξοδα

«Δεν υπάρχουν φωτεινά σημεία στην οικονομία της Ευρωζώνης» προειδοποιούν διάφοροι αναλυτές, σχολιάζοντας τον «δείκτη οικονομικού κλίματος», που ανακοινώθηκε πριν από λίγες μέρες. Η οικονομία της Ευρωζώνης έκλεισε το 2024 με μια σειρά δείκτες στον πάτο, στέλνοντας στον κουβά τις προσδοκίες των επιτελείων για οικονομική ανάκαμψη. Ενδεικτικά, ο βασικός δείκτης οικονομικού κλίματος της Κομισιόν υποχώρησε τον Δεκέμβρη περισσότερο απ' όσο αναμενόταν, στις 93,7 μονάδες από 95,6 τον Νοέμβρη. Ιδιαίτερα στη Γερμανία, στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης, τα σύννεφα της καπιταλιστικής κρίσης πυκνώνουν. Οι βιομηχανικές παραγγελίες έκαναν βουτιά τον Δεκέμβρη και μειώθηκαν κατά 5,4%. Αλλά και οι λιανικές πωλήσεις, παρά την περίοδο των γιορτών, υποχώρησαν κατά 0,6% σε σχέση με τον Νοέμβρη, απογοητεύοντας όσους «πόνταραν» στην άνοδο της κατανάλωσης για να ζεσταθεί η οικονομία. Μ' αυτά τα δεδομένα ξεκινάει η νέα χρονιά, που μόνο αισιοδοξία δεν εκπέμπει για την καπιταλιστική οικονομία. Ειδικά μπροστά στην προβλεπόμενη άνοδο του κόστους της Ενέργειας, λόγω και της διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, αλλά και του ενδεχόμενου νέων δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ. Τα αδιέξοδα του σάπιου συστήματος διαδέχονται το ένα το άλλο και φανερώνουν τις δυνατότητες που έχει ο λαός με τον αγώνα του να μεγαλώσει τις ρωγμές και να ανοίξει δρόμο ανατροπής, βάζοντας τέρμα στις θυσίες για τους ανταγωνισμούς, τους πολέμους και τις κρίσεις.


Απειλή

Κοντεύει μια βδομάδα απ' όταν θρασύδειλοι τραμπούκοι επιτέθηκαν μαφιόζικα στον πρόεδρο του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών έξω από το σπίτι του στη Νίκαια. Οι δράστες παραμένουν ασύλληπτοι, αλλά δεν δικαιολογείται καμία ολιγωρία. Η αστυνομία διαθέτει υλικό, που σε άλλες περιπτώσεις οι ίδιοι λένε ότι οδηγεί σε γρήγορες εξελίξεις. Δεν μπορούμε πάντως να μη σχολιάσουμε ότι η είδηση εξαφανίστηκε από τα αστικά ΜΜΕ. Παρά το κύμα καταδίκης από συνδικαλιστικούς και άλλους φορείς, παρά την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, η τραμπούκικη επίθεση βρήκε τη θέση της εκεί που καταλήγει κάθε είδηση σχετικά με τους αγώνες ή την προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων: Στον κουβά της αστικής ειδησεογραφίας. Σε αντίθεση με άλλες, όπου θύτες και θύματα γεμίζουν σελίδες στον Τύπο, τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό χρόνο. «Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει», θα πει κανείς, και θα έχει δίκιο. Η δράση αγωνιστικών συνδικάτων, που δεν μπορούν να τα βάλουν στο χέρι, είναι καρφί στο μάτι όχι μόνο της εργοδοσίας στον χώρο τους αλλά συνολικά της αστικής τάξης, που βλέπει ως απειλή την οργάνωση, τη διεκδίκηση και τους αγώνες των οργανωμένων.


Σαφάρι

Το 42,6% των σπιτιών που «βγήκαν στο σφυρί» το 2024 «χτυπήθηκαν» σε τιμή κάτω των 900 ευρώ/τ.μ. από funds, τράπεζες και άλλους επιχειρηματικούς ομίλους. Σύμφωνα με τα στοιχεία πλατφόρμας πλειστηριασμών, από τα ακίνητα που άλλαξαν χέρια, το 77,6% αγοράστηκαν στην τιμή εκκίνησης. Δεδομένου ότι η Αθήνα καταγράφει το 65% του τζίρου της κτηματαγοράς, οι περισσότεροι από τους πλειστηριασμούς αφορούν στο Λεκανοπέδιο, όπου τα σπίτια αγοράστηκαν μπιρ παρά, αφού το γ' τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, στις πιο φτηνές περιοχές οι τιμές δεν πέφτουν κάτω από 1.200 ευρώ/τ.μ. (π.χ. Αγία Βαρβάρα - 1.273 ευρώ/τ.μ. και Πέραμα - 1.391 ευρώ/τ.μ.). Το «σαφάρι» όσων πλουτίζουν από την αρπαγή της λαϊκής κατοικίας συνεχίζεται με το νέο έτος, καθώς τον Γενάρη είναι προγραμματισμένοι πάνω από 4.500 πλειστηριασμοί, από τους οποίους οι 2.477 αφορούν οικιστικά ακίνητα. Κι αν σκεφτεί κανείς ότι πέρυσι, μόνο για το α' εξάμηνο, τα κέρδη των τραπεζών αυξήθηκαν κατά 25%, δεν είναι δύσκολο να μαντέψει πού έχουν βάλει φέτος τον πήχη με το βλέμμα στα σπίτια και την τσέπη του λαού.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου