Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

5 ειδησούλες από τον κόσμο, που δεν απασχόλησαν κανέναν



Απο

Τώρα που το τηλεοπτικό τοπίο ξεκαθάρισε και η συνταγματικότητα αποκαταστάθηκε, ήρθε η ώρα να απολαύσουμε την πολυφωνία που τα διάφορα ΜΜΕ επικαλούνταν πως προσέφεραν όλο αυτό το διάστημα.

Βέβαια, τη στιγμή που η ενημέρωση στην Ελλάδα δέχεται καθημερινά πλήγματα, θα ήταν παράξενο ακόμα και το να συζητάμε το θέμα της πολυφωνίας. Σε μια χώρα όπου ο μέσος αναγνώστης/τηλεθεατής βγάζει ποσοστά για το κατά πόσο μια είδηση είναι αληθής ή όχι, η μόνη πολυφωνία που μπορεί κάποιος να απολαύσει, είναι αυτή που προσφέρει η ευρυματικότητα των ειδησεογράφων όταν σπεκουλάρουν γύρω από την πραγματικότητα.

Και ενώ έχουμε εξετάσει σε προηγούμενα άρθρα μας, την κατάσταση γύρω από την εγκυρότητα των ρεπορτάζ διάφορων μεγάλων ΜΜΕ, μας δημιουργήθηκε η απορία για το τι συμβαίνει όταν φτάνουμε στο θέμα της διεθνούς ειδησεογραφίας.

Σίγουρα όταν σκεφτόμαστε τις λέξεις “Διεθνή” και “Ειδήσεις”, το μυαλό μας πάει κατευθείαν στη Βόρεια Κορέα και τη Βενεζουέλα. Και όχι άδικα. Η τηλεόραση, αλλά και ο έντυπος τύπος σε μικρότερο βαθμό, δε γνωρίζει άλλες χώρες πέρα από αυτές τις δύο όταν πρόκειται να συμπληρώσει την… ανιαρή στήλη με τα διεθνή, αναπαράγοντας σαν μην έφτανε αυτό, και hoaxes ή κατασκευασμένες ειδήσεις από το εξωτερικό. Βέβαια αν εσύ ο ίδιος κατασκεύαζες ειδήσεις, θα είχες πρόβλημα αξιοπιστίας αν αναμετέδιδες αντίστοιχες κατασκευασμένες; Μάλλον όχι.

“Μάθαμε” λοιπόν αυτή τη βδομάδα, πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν μάλλον δολοφόνησε για δεύτερη φορά την ίδια σύζυγό του, καθώς και ότι στη Βενεζουέλα για να αγοράσεις μια δωδεκάδα αυγά, χρειάζεσαι περίπου… 150 δολάρια. Η μία είδηση δε σηκώνει καν ενασχόλησης και η άλλη διαψεύστηκε σχετικά άμεσα. Τι άλλο όμως έγινε στον κόσμο αυτές τις μέρες; Ας δούμε μερικές ειδήσεις από τον κόσμο, που μάλλον πρέπει να ανατρέξεις σε αγγλόφωνα ΜΜΕ για να τις μάθεις…


Νότια Κορέα

3000

Εκεί λίγο πιο νότια από τη Βόρεια Κορέα, υπάρχει μια άλλη χώρα. Ακριβώς, η Νότια Κορέα. Και ενώ το μόνο που ξέρουμε για αυτήν, είναι πως αποτελεί μια οικονομική και τεχνολογική υπερδύναμη, της οποίας οι κάτοικοι μάλλον ζουν ήδη σε ένα τεχνολογικό παράδεισο, τα πράγματα δε φαίνεται πως είναι ακριβώς έτσι…

Για την ακρίβεια, το προηγούμενο Σάββατο, περίπου 30.000 διαδηλωτές, συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας και έμειναν εκεί όλο το βράδυ, ζητώντας την παραίτηση της προέδρου της χώρας, Park Geun-hye. Και όχι άδικα. Κατά την προεδρία της, η οικονομία της χώρας έμεινε στάσιμη, η ανεργία αυξήθηκε, η ελευθερία του λόγου και άλλα ανθρώπινα δικαιώματα περιορίστηκαν και διαδηλώσεις χτυπήθηκαν. Η ίδια κατηγορείται πως καταχράστηκε δημόσιο χρήμα και χρησιμοποίησε τη θέση της, αφενός για να εκβιάσει δωρεές από ιδιώτες και αφετέρου για να βελτιώσει τις επιδόσεις της κόρης της που σπουδάζει σε πανεπιστήμιο της χώρας. Αρκετοί σύμβουλοί της επίσης, έχουν εμπλακεί σε διάφορα σκάνδαλα διαφθοράς.

Τελευταίο κατόρθωμα της προέδρου, φαίνεται πως είναι η αναγόρευση μιας προσωπικής της φίλης σε άτυπο σύμβουλο για όλα τα θέματα που αφορούν την πρόεδρο. Από την ενδυμασία, μέχρι τις διεθνείς σχέσεις και την οικονομική πολιτική, η προσωπική φίλη της προέδρου φαίνεται πως είχε μία άποψη και ενημερωνόταν από πρώτο χέρι για τις εξελίξεις, αφού σε τάμπλετ της βρέθηκαν περισσότερα 200 διαβαθμισμένα κρατικά αρχεία.

Κύπρος

The Orthodox Archbishop of Cyprus, Chrysostomos II in Italy

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ο οποίος έχει ξανατραβήξει την προσοχή μας, φαίνεται πως βρήκε τον τρόπο να καταπολεμήσει την… ομοφυλοφιλία. 

Πρόκειται, όπως λέει, για “μια εκτροπή που μπορεί να καταπολεμηθεί μέσα από ένα ορθά δομημένο εκπαιδευτικό σύστημα” και γι’ αυτό σκοπεύει να οικοδομήσει εκπαιδευτικά ιδρύματα όπου θα γαλουχούνται “φυσιολογικοί άνθρωποι”.

Ο ίδιος δε διευκρίνησε αν θα πρόκειται για σχολεία όπου η φοίτηση θα είναι επί πληρωμή, αλλά το παρελθόν του μάλλον δίνει την απάντηση και ένα άρωμα Σαουδικής Αραβίας σκόρπισε στην ανατολική Μεσόγειο…

https://www.youtube.com/watch?v=JNBiTZu8DC4

Υεμένη

A general view shows a wedding hall destroyed by a Saudi-led air strike in Sanaa

Μιλώντας για Σαουδική Αραβία, ας θυμηθούμε και έναν πόλεμο που διεξάγει η μεγαλύτερη μοναρχία της Μέσης Ανατολής στην Υεμένη. Από το Μάρτιο του 2015, η Σαουδική Αραβία έχει εξαπολύσει έναν επεκτατικό πόλεμο ενάντια στη γειτονική Υεμένη με την κωδική ονομασία “Αποφασιστική Καταιγίδα”, βομβαρδίζοντας νοσοκομεία και καταστρέφοντας τις ελάχιστες υποδομές που είχε η φτωχότερη χώρα της Μέσης Ανατολής. Η Υεμένη, που εισήγαγε το 90% των τροφίμων της, βρίσκεται εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου μέσα σε έναν πρωτοφανή αποκλεισμό που έχει οδηγήσει σε υποσιτισμό μεγάλο μέρους του πλυθησμού της που αριθμούσε 24 εκατομμύρια.

Την προηγούμενη εβδομάδα μάθαμε, πως από την αρχή του πολέμου, περίπου 10.000 παιδιά πέθαναν από αρρώστιες που θεραπεύονται, με αυτό το νούμερο να εκτοξεύεται αν συνυπολογίσουμε τους θανάτους από τους βομβαρδισμούς και τον υποσιτισμό.

3003

Σαν ανταπόδοση μάλλον για τις κατηγορίες διάπραξης εγκλημάτων πολέμου, αλλά και για τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που δείχνουν κρεμασμένα ανθρώπινα κουφάρια σε γερανούς στην πρωτεύουσα της μοναρχίας, η Σαουδική Αραβία επανεκλέχθηκε στο Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Καλή δουλειά, ανθρωπότητα…

ΗΠΑ

Στη γη των ελεύθερων και στο σπίτι των γενναίων από την άλλη, καλό είναι να μην πας και καθίσεις σε κάποιο μέρος από το οποίο πρόκειται να περάσει κάποιος αγωγός πετρελαίου. Τι κι αν αυτός, μολύνει τον υδροφόρο ορίζονται της περιοχής, ή καταπατάει τη γη σου; Ο αγωγός θα περάσει από πάνω σου αν χρειαστεί και τα σώματα ασφαλείας (που από τις φωτογραφίες δεν είναι εύκολο να καταλάβεις αν πρόκειται για αστυνομία ή για στρατό), θα φροντίσουν γι’ αυτό.

Αν μάλιστα ο αγωγός ανήκει σε κάποιον που έχει οικονομικά πάρε δώσε με τον υποψήφιο πρόεδρο της χώρας, τα σώματα “ασφαλείας” μπορεί να δείξουν κάποιο ζήλο παραπάνω. Έτσι, η αστυνομία της Βόρειας Ντακότα, συνέλαβε μέσα σε μια μέρα 141 ανθρώπους που διαμαρτύρονταν για τον αγωγό που περνάει μέσα από τη γη τους, χρησιμοποίησαν σπρέι πιπεριού σε άλλους, ενώ μερικούς από του συλληφθέντες τους έβαλαν σε… κλουβιά.

Ελλάδα

Ναι, είπαμε θα μιλήσουμε για διεθνή. Τι σχέση έχει η Ελλάδα;
Έχει γιατί μάλλον, η ελληνική ειδησεογραφία δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα ούτε για την ίδια τη χώρα στην οποία παράγεται, όταν οι ενέργειες της χώρας δεν αφορούν άμεσα κάποιον στο εσωτερικό της.

Μαθαίνουμε λοιπόν, πως η Ελλάδα ήταν μία από τις 38 χώρες των Ηνωμένων Εθνών, που καταψήφισε την έναρξη διαπραγματεύσεων το 2017 για τη σύναψη μιας συνθήκης που θα απαγορεύει τα πυρηνικά όπλα. Ναι, κανένας δεν περιμένει πως ξαφνικά οι χώρες με πυρηνικά όπλα θα αφοπλιστούν, αλλά κανένας δεν περιμένει επίσης από μια χώρα που δεν έχει πυρηνικά, να ψηφίσει ενάντια σε ένα τέτοιο ψήφισμα. Όπως ψήφισε δηλαδή σχεδόν όλο το ΝΑΤΟ στο σύνολό του, διαβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά, πως η μεγαλύτερη πολεμική συμμαχία του πλανήτη, δεν υπάρχει για να διασφαλίσει κάποια ρομαντική έννοια της ειρήνης.

Αυτά από τον κόσμο για αυτή τη βδομάδα. Περισσότερες “άγνωστες” ειδήσεις από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία του υπόλοιπου κόσμου, την επόμενη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου