Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Με τις περικοπές στην πρόνοια υπογράφεται η καταδίκη των χρονίως πασχόντων!!! Θεσμοθετούνται οι σύγχρονοι Καιάδες!!!



ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ, 
ΧΡΟΝΙΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΕΥΠΑΘΩΝ ΟΜΑΔΩΝ Ν. Σερρών


 
 
Με τις περικοπές στην πρόνοια υπογράφεται η καταδίκη των χρονίως πασχόντων!!! Θεσμοθετούνται οι σύγχρονοι Καιάδες!!! Να σημάνει συναγερμός σε κάθε οικογένεια που διαθέτει μέλη χρόνιους πάσχοντες και ΑμεΑ!!!



Από το 2010, όλες οι κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΟΚ- ΝΔ – ΛΑΟΣ, ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ – ΝΔ) διαδοχικά, ψήφισαν και υλοποίησαν μνημόνια μέσα από τα οποία, δικαιώματα και κατακτήσεις των χρονίως πασχόντων και των ΑμεΑ κατακρεουργήθηκαν. Αύξησαν το Φ.Π.Α στα αναπηρικά και ιατρικά είδη, στις θεραπείες και στην αποκατάσταση. Κατάργησαν ή περιόρισαν σημαντικά, διευκολύνσεις με τις οποίες οι χρόνιοι πάσχοντες και τα ΑμεΑ, μπορούσαν να μετακινηθούν, να προσαρμόσουν το περιβάλλον στο οποίο ζούνε στις ανάγκες τους, να έχουν  αξιοπρεπή πρόσβαση σε μια σειρά χώρων. Διέλυσαν την ειδική αγωγή. Χειροτερεύσαν δραματικά τις δημόσιες παροχές υγείας και αποκατάστασης. Αύξησαν κατακόρυφα την οικονομική συμμετοχή των χρονίως πασχόντων σε ιατρικές εξετάσεις, φυσικοθεραπείες, στην αγορά ιατρικού και αναπηρικού εξοπλισμού. Έβαλαν τεκμήρια και προϋποθέσεις με τις οποίες αρκετοί συνάδελφοι στερήθηκαν συντάξεις και επιδόματα  που λάμβαναν εξαιτίας της πάθησης τους. Θεσμοθέτησαν το «θαυματουργείο» των ΚΕΠΑ το οποίο «μετέτρεψε» σε υγιείς, χιλιάδες χρόνιους πάσχοντες, οι οποίοι και έχασαν τις παροχές τους.  

Η σημερινή κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ), έταξε στο λαό ότι θα καταργούσε με ένα νόμο και ένα άρθρο όλες τις παραπάνω αδικίες. Απορρόφησε έτσι όλη τη λαϊκή δυσαρέσκεια, μετατρέποντας μεγάλο μέρος των λαϊκών κινητοποιήσεων σε μοχλό πίεσης για να ανέλθει στην εξουσία. Στη συνέχεια και αφού κατέλαβε την εξουσία, ψήφισε και υλοποιεί και αυτή με τη σειρά της μνημόνια, στο όνομα του εκβιασμού και της μη ύπαρξης εναλλακτικής λύσης για τη χώρα, όπως ακριβώς έλεγαν και οι προηγούμενοι. Στο τρίτο μνημόνιο όμως βρίσκονται μέτρα, που αθροιστικά με τα άλλα δύο που προηγήθηκαν, δίνουν τη χαριστική βολή σε μια σειρά από κοινωνικές ομάδες και τελεσιδικούν στη δημιουργία μιας πολύ διαφορετικής κοινωνίας από αυτή που είχαμε γνωρίσει. Τέτοιου είδους μέτρα είναι και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προηγήθηκε (μείωσε συντάξεις και αύξησε όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σε ΑμεΑ και στις οικογένειες τους), μαζί με τις νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό και στην πρόνοια που έρχονται.  Έτσι το 2016 χρόνιοι πάσχοντες και ΑμεΑ, βλέπουν την υγεία τους να χειροτερεύει εξαιτίας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στις δομές παροχής υγείας (πρόληψη και αποκατάσταση), βιώνουν τον κίνδυνο εξαθλίωσης λόγω οικονομικών δυσκολιών, μένουν εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας, εγκλωβίζονται στα σπίτια τους. Τελικά οδηγούμαστε ακόμη και σε ακραία περιστατικά κοινωνικού αποκλεισμού και περιθωριοποίησης, σε φαινόμενα παλαιών δεκαετιών που ως ελληνική κοινωνία τα  είχαμε ξεχάσει.


Οι περικοπές στην πρόνοια και τα επερχόμενα κουπόνια θα είναι η χαριστική βολή σε πολλούς συνανθρώπους μας!!! Απειλούν με κίνδυνο πλήρους εξαθλίωσης ακόμα και φυσικής εξόντωσης χιλιάδες χρόνιους πάσχοντες!!!

Την ώρα που συμβαίνουν όλα τα παραπάνω η κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ) υλοποιώντας το 3ο μνημόνιο, ετοιμάζεται να περικόψει 900 εκατ. Ευρώ φέτος, ή αλλιώς το 0,5% του ΑΕΠ φέτος από την πρόνοια και άλλα τόσα του χρόνου. Ενώ μέχρι τώρα για τα προνοιακά επιδόματα μόνο, απαιτούνταν το ποσό των 800 εκατ. Ευρώ. Δεν έχει καμία σημασία αν οι περικοπές αυτές έρθουν ενταγμένες σε κάποιο νομοσχέδιο που θα  νομοθετεί σε αντιδραστική κατεύθυνση συνολικά την κοινωνική πρόνοια, ή σε κάποια δέσμη προ απαιτούμενων για κάποια δόση. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι, είτε μέσα από οριζόντιες περικοπές, είτε μέσα από την εισαγωγή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, είτε μέσα από τη σύνδεση τους με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, «Το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης (ΚΕΑ)», είτε με τη σύνδεση της καταβολής τους με την πορεία των δημοσιονομικών στόχων και τους δημοσιονομικούς κόφτες δαπανών, είτε με τον πολλαπλασιασμό των «θαυμάτων» στα ΚΕΠΑ, είτε με συνδυασμό των παραπάνω, τα προνοιακά και τα αναπηρικά επιδόματα, η μόνη πηγή εσόδων για το πολυπληθές ανίσχυρο κομμάτι της κοινωνίας θα περικοπούν. Κρατικά προνοιακά προγράμματα που είναι στήριγμα για χιλιάδες ανθρώπους, θα περιοριστούν ή θα σταματήσουν. Δημόσια προνοιακά ιδρύματα που αποτελούν το τελευταίο αποκούμπι πριν το χάος για τους τελείως ευάλωτους συμπολίτες μας, θα περιορίσουν τις παροχές τους, θα ιδιωτικοποιηθούν ή θα κλείσουν.

Παράλληλα, οι φασιστικής λογικής δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Φωτίου, για αντικατάσταση των επιδομάτων με κουπόνια, στο όνομα της ανικανότητας των δικαιούχων να χειριστούν σωστά τα εισοδήματα τους, δεν είναι καθόλου τυχαίες. Δείχνουν από τη μια τις μελλοντικές επιδιώξεις διαφόρων οικονομικών και πολιτικών κέντρων για πλήρη κατάργηση των επιδομάτων και από την άλλη την προσπάθεια καλλιέργειας κοινωνικού αυτοματισμού για να υλοποιηθεί ανεμπόδιστα αυτός ο σκοπός.

Στόχος των περικοπών στην πρόνοια, είναι από τη μια το δημόσιο να περιορίσει τις δαπάνες σε κάποιες ελάχιστες στοιχειώδης παροχές, ώστε να αποτρέπονται ακραία κοινωνικά φαινόμενα που βλάπτουν το σύνολο της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας (π.χ. επιδημίες) και από την άλλη να υποστηρίξει αποτελεσματικά την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, τόσο παραδίδοντας την πρόνοια στην κερδοσκοπική δραστηριότητα κάποιων από αυτούς, όσο και με τη διαρκή κρατική οικονομική τους στήριξη με τα λεφτά που εξοικονομούνται από αυτές τις περικοπές.

Η συγκεκριμένη στρατηγική υπάρχει στον πυρήνα των κατευθύνσεων διαφόρων οικονομικών και πολιτικών κέντρων και οργανισμών, όπως είναι το Δ.Ν.Τ, η Ε.Ε, ο ΟΟΣΑ, η παγκόσμια τράπεζα κ.α, τα οποία προωθούν με διάφορους τρόπους το σφαγιασμό των δικαιωμάτων των λαών, προς όφελος των μεγαλομετόχων των διάφορων επιχειρηματικών κολοσσών.  Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τις διαρκείς συστάσεις της κομισιόν για περικοπές στα προνοιακά επιδόματα, τις παροτρύνσεις του ΟΟΣΑ να περικοπούν στο μισό οι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων και στο μισό οι δαπάνες γι΄ αυτά, τη λίστα με τα 100 επιδόματα που επιθυμεί να περικοπούν η παγκόσμια τράπεζα και που παρέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση κ.α.

Στη συνέχεια η στρατηγική αυτή εξειδικεύεται και γίνεται πραγματικότητα από τις κυβερνήσεις της κάθε χώρας.  Έτσι σε κάθε χώρα που η κυβέρνηση της ακολουθεί αυτή τη στρατηγική, από τις Η.Π.Α και τη Ρωσία, μέχρι την Κίνα, την Ε.Ε. και την Ιαπωνία, είτε υπάρχει κρίση, είτε ανάπτυξη, αλλού σταδιακά και αλλού γρηγορότερα, οι προνοιακές παροχές των κρατών περιορίζονται, οι δομές πρόνοιας ιδιωτικοποιούνται και τα λεφτά που εξοικονομούνται δίνονται μποναμάς στις πολυεθνικές και στις εγχώριες μεγάλες επιχειρήσεις.  

Είναι χαρακτηριστικό πως στη χώρα μας, ενώ οι κυβερνήσεις διαχρονικά εγκληματούν εις βάρος των ΑμεΑ και των χρονίως  πασχόντων με την υλοποίηση των μνημονίων, ταυτόχρονα πριμοδοτούν  τους κατέχοντες του κοινωνικού πλούτου με απαλλαγές από Φ.Π.Α, φοροελαφρύνσεις, φτηνά δάνεια, επιδοτήσεις μέσα από κρατικά και ευρωενωσιακά πακέτα, επιδοτήσεις σε εργατικό δυναμικό, διευκολύνσεις με τους αναπτυξιακούς νόμους,  κ.α. Έτσι φτάσαμε στο σημείο πάνω στην πλάτη των αδυνάτων, το 10% του ελληνικού πληθυσμού να δει τα πλούτη του να εκτινάσσονται τα χρόνια της κρίσης, φτάνοντας σήμερα στο σημείο να κατέχει το 56,1% του εγχώριου πλούτου από το 48,6% που συγκέντρωνε το 2007. Η σημερινή κυβέρνηση αναπαράγει ακριβώς την ίδια κατάσταση. Αποδεικνύει κάθε μέρα που περνά όλο και περισσότερο, ότι επιλέχθηκε από την εγχώρια οικονομική ελίτ και από διεθνή οικονομικά και πολιτικά κέντρα, ακριβώς για να αποτελειώσει τη βρομοδουλειά που δε μπορούσαν να αποτελειώσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, λόγω της φθοράς που είχαν υποστεί στη λαϊκή συνείδηση από τη μακροχρόνια διακυβέρνηση της χώρας.

Κυβέρνηση και διάφοροι άλλοι σκοτεινοί μηχανισμοί προωθούν μια σειρά από ψέματα μέσα στην ελληνική κοινωνία, φορτώνοντας με ενοχές τους χρονίως πάσχοντες και καλλιεργώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό, με σκοπό να δημιουργήσουν έφορο έδαφος για τη συντέλεση του εγκλήματος πάνω στην πρόνοια.

Ψεύδονται ότι οι περικοπές θα πλήξουν τα λαμόγια και τους μαϊμού αναπήρους! Το φαινόμενο αυτό το δημιούργησαν τα ίδια τα κόμματα εξουσίας, αξιοποιώντας το μηχανισμό τους στις επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας, για να εξασφαλίζουν εκλογική πελατεία. Αν η κυβέρνηση θέλει να το εξαλείψει , πρώτον δεν πρέπει να το αναπαράγει η ίδια και δεύτερον να ζητήσει από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τα ονόματα των γιατρών και των μαϊμού αναπήρων. Οι τοπικές τους οργανώσεις τα γνωρίζουν πολύ καλά. Άλλωστε μαζί ψήφισαν το μνημόνιο. Όλοι τους συμφωνούν στην «εξυγίανση» της πρόνοιας! Ας συνεννοηθούν!

Ψεύδονται ότι τα προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα είναι ιδιαίτερα υψηλά! Αποκρύπτουν ότι το επίδομα που λαμβάνει ένας χρονίως πάσχον, ούτε κατά διάνοια δεν αναπληρώνει τα έξοδα που απορρέουν από το πρόβλημα υγείας που τον ταλαιπωρεί και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάνει τις 3000 Ευρώ μηνιαίος. Τα επιδόματα δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια στοιχειώδη αποζημίωση σε έναν χρονίως πάσχοντα, γιατί η κοινωνία δεν του επιτρέπει να ζήσει με ισότιμους όρους. Σε καμία περίπτωση κάποιος δε μπορεί να ζήσει μόνο με αυτά χωρίς τη στήριξη της οικογένειας του.  

Τεράστιο μερίδιο ευθύνης για τις πολύ αρνητικές εξελίξεις στην πρόνοια έχουν  οι σημερινές πλειοψηφίες στις ομοσπονδίες και τις συνομοσπονδίες χρονίως πασχόντων, ιδιαίτερα η ΕΣΑΜΕΑ και η ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ. Ευθύνες έχουν και ορισμένες πλειοψηφίες στις οργανώσεις στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου, αλλά και οι κύριες συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Έχουν ευθύνη γιατί χρόνια τώρα, εξωραΐζουν την Ε.Ε, τον ΟΟΣΑ, το ΔΝΤ κ.α. αιμοδιψείς οργανισμούς,  προωθούν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων, μετατρέπουν το κίνημα σε όργανο πίεσης στη δικομματική διαπάλη για την κυβερνητική εξουσία (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ παλιά, ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ σήμερα). Σπέρνουν αυταπάτες στα ΑμεΑ και στις οικογένειές τους, πως θα εξαιρεθούν από τα αντιλαϊκά μέτρα, πως θα βρεθούν ισοδύναμα (π.χ. στη τελευταία ασφαλιστική μεταρρύθμιση η ΕΣΑΜΕΑ καθησύχαζε τους συλλόγους ότι τα ΑμεΑ θα εξαιρεθούν), πως αν στηριχτούν οι κυβερνήσεις στη διαπραγμάτευση, τα μέτρα θα πλήξουν εύπορες κοινωνικές ομάδες, τους μαϊμού αναπήρους κ.α. Ακόμα και τώρα που φτάσαμε στο παρά πέντε της καταστροφής η ΕΣΑΜΕΑ δεν έχει βγάλει για τα προνοιακά επιδόματα ούτε δελτίο τύπου! Τέλος, τα ΑμεΑ δεν πρέπει να ξεχνούν πως δεν υπήρξε κοινωνικός διάλογος, για κανένα επαίσχυντο νομοσχέδιο που ψήφισαν οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, που να μην προστρέξει η ΕΣΑΜΕΑ να καταθέσει τις ρεαλιστικές της προτάσεις. Προτάσεις κομμένες και ραμμένες στις βασικές αντιαναπηρικές στοχεύσεις του κάθε νομοσχεδίου. Τα ΑμεΑ άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάνε πως ο νέος κανονισμός πιστοποίησης βαθμού αναπηρίας που αξιοποιείται από τα ΚΕΠΑ για να τους κατακρεουργούν έχει συνδιαμορφωθεί από την ΕΣΑΜΕΑ στον κοινωνικό διάλογο.

Παράλληλα έχουν ευθύνες μαζί και με άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου αλλά και μαζί με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, για το ότι με τη στάση τους μπαίνουν εμπόδιο στη συγκρότηση κοινού μετώπου χρονίως πασχόντων – υγειονομικών – φαρμακοποιών – ευπαθών ομάδων –λαού. Η συγκρότηση αυτού του μετώπου απορρέει ως ανάγκη, από την άμεση σχέση που έχουν όλοι οι παραπάνω μεταξύ τους, από το ότι όταν πλήττεται ο ένας μαζί του πλήττεται και ο άλλος. Σε πανελλαδικό επίπεδο είναι η μοναδική ελπίδα για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η προσπάθεια των κυβερνήσεων να τσαλακώσουν την κάθε μεμονωμένη ομάδα. Είναι υπερβολικά κοντόφθαλμος, αν όχι κάτι χειρότερο, όποιος σήμερα επιμένει στη συντεχνιακή λογική, όποιος κοιτά στενά την καλύβα του την ώρα που η φωτιά περικύκλωσε όλο το χωριό.

Οι χρονίως πάσχοντες δε θα πέσουν εύκολα στον Καιάδα! Η απάντηση πρέπει να δοθεί μέσα από τη συγκρότηση και ενδυνάμωση του μετώπου χρονίως πασχόντων – υγειονομικών- φαρμακοποιών – ευπαθών ομάδων – λαού, με σταθερά και γερά βήματα σε πανελλαδικό επίπεδο.

·      Καλούμε όλους τους συλλόγους, τα σωματεία, τις συλλογικότητες χρονίως πασχόντων – υγειονομικών – φαρμακοποιών και ευπαθών ομάδων της χώρας, να έρθουμε σε άμεση συνεννόηση για την οργάνωση δράσεων που θα βάλουν εμπόδιο στη διάλυση της πρόνοιας. Καλούμε να προωθήσουν το κάλεσμα μας και να δράσουν με αυτό. 

·      Καλούμε όλους τους συλλόγους, τα σωματεία, τις συλλογικότητες χρονίως πασχόντων – υγειονομικών – φαρμακοποιών και ευπαθών ομάδων της χώρας, σε ανοιχτό διάλογο με προοπτική τη μονιμοποίηση του συντονισμού σε πανελλαδικό επίπεδο.

·      Καλούμε όλους τους συλλόγους, τα σωματεία, τις συλλογικότητες και τους φορείς της Π.Ε. Σερρών να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα μας.


Απαιτούμε:

·      Ούτε 1 Ευρώ μείωση στα προνοιακά επιδόματα και τα επιδόματα χρονίως πασχόντων.
·    
  Άμεση κατάργηση του σφαγείου των ΚΕΠΑ και του απαράδεκτου κανονισμού πιστοποίησης βαθμού αναπηρίας. Να αντικατασταθούν με επιτροπές οι οποίες θα πιστοποιούν τα ποσοστά αναπηρίας των συναδέλφων όχι με βάση την προσαρμογή του κράτους στους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά με βάση τις ιδιαίτερες δυσκολίες που προκαλεί η κάθε αναπηρία στη ζωή του κάθε συναδέλφου (π.χ. αυτόνομη διαβίωση, βαθμός δυσκολίας ένταξης στην αγορά εργασίας, ικανότητα αυτοεξυπηρέτησης),
·   
  Οι οποιεσδήποτε παροχές δίνονται από το κράτος να έχουν το χαρακτηριστικό πως σκοπός τους θα είναι η εξάλειψη των ιδιαίτερων δυσκολιών που γεννά η κάθε αναπηρία και η ισότιμη ένταξη των ΑμεΑ σε κάθε κοινωνική δραστηριότητα.


ü   Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ν. Σερρών
ü   Σύλλογος Γυναικών Ν. Σερρών
ü   Σύλλογος Διαβητικών Ν. Σερρών
ü   Σύλλογος Καρκινοπαθών Ν. Σερρών
ü   Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων Ν. Σερρών
ü   Σύλλογος Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία ΣΟΦΨΥ Ν. Σερρών
ü   Σύλλογος Πασχόντων εκ Μεσογειακής Αναιμίας Ν. Σερρών
ü   Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Σερρών
ü   Φαρμακευτικός Σύλλογος Ν. Σερρών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου