Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

“Kοίτα CNN: Εδώ είναι οι οδοντόπαστες που ψάχνεις”.



Ο Αμερικάνος συγγραφέας, δημοσιογράφος και blogger Max Blumenthal, του καναλιού “rt.com”, πήρε τα ρεπορτάζ του CNN και πήγε στις αγορές και στα Super Market της Βενεζουέλας να τα τσεκάρει. Να δει αν λένε αλήθεια. Σ’ ένα από τα άρθρα του έχει βγει μια φωτογραφία μπροστά στο ράφι με τις οδοντόπαστες και προκαλεί το CNN: “Εδώ είναι οι οδοντόπαστες που λέγατε ότι δεν υπάρχουν”.
Όταν ακούμε συνέχεια σ όλα τα ΜΜΕ συζητήσεις και ειδήσεις για την “ανθρωπιστική κρίση και βοήθεια στη Βενεζουέλα”, “να μπει ή να μη μπει” και κυρίως το ότι με πρόφαση αυτήν ετοιμάζουν επέμβαση οι ΗΠΑ και τα τσιράκια τους, φυσικό είναι να μπαίνουμε στη συζήτηση που επιβάλλουν και κυριαρχεί, να παίρνουμε θέση για αυτό που συζητιέται στα ΜΜΕ, για το τρέχον και συχνά να ξεχνάμε τα βασικά ερωτήματα. Όπως:

Είναι άραγε αλήθεια ότι στη Βενεζουέλα δεν έχουν να φάνε;

Χρειάζονται πράγματι ανθρωπιστική βοήθεια; Ποιοι την ζητούν;

Αν υπάρχει τόση πείνα, γιατί υπάρχουν εκατομμύρια πολίτες και στρατιώτες που συνεχίζουν να στηρίζουν την κυβέρνησή τους;

Για την οικονομική κρίση που πράγματι υπάρχει (όχι βέβαια στο βαθμό που περιγράφουν τα ΜΜΕ της Δύσης) τι φταίει;




ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

Ο Αμερικάνος συγγραφέας, δημοσιογράφος και blogger Max Blumenthal, του καναλιού “rt.com”, πήρε τα ρεπορτάζ του CNN και πήγε στις αγορές και στα Super Market της Βενεζουέλας να τα τσεκάρει. Να δει αν λένε αλήθεια. Σ ένα από τα άρθρα του έχει βγει μια φωτογραφία μπροστά στο ράφι με τις οδοντόπαστες και προκαλεί το CNN: “Εδώ είναι οι οδοντόπαστες που λέγατε ότι δεν υπάρχουν”.

Πήγε σε πολλές τέτοιες αγορές μέσα και έξω από την πρωτεύουσα της Βενεζουέλας το Καράκας κι είδε “εκατοντάδες ανθρώπους” να αγοράζουν βασικά αγαθά εκεί. Στα βίντεο που δημοσίευσε, έδειξε ότι όλα αυτά τα αγαθά που τα δυτικά ΜΜΕ λένε ότι δεν υπάρχουν στη Βενεζουέλα, μπορεί πραγματικά κανείς να τα βρει εύκολα σε μια τοπική αγορά κι ακόμα δείχνει ντόπιους να φεύγουν με μεγάλες τσάντες τις αγορές, γεμάτες με ψωμί, κρέας και κοτόπουλο, ζυμαρικά, αποξηραμένα ψάρια και διάφορα λαχανικά, ακόμη και χειροποίητα σαπούνια στην αγορά.

Λέει ότι τα προϊόντα “πωλούνται πολύ κάτω από την αγοραία αξία”, προσθέτοντας ότι οι τιμές φαίνεται να είναι αρκετά προσιτές και για τους ντόπιους. “Στις αγορές υπαίθριων τροφίμων γύρω από την πόλη τα τρόφιμα διανέμονται βασικά δωρεάν στους φτωχούς και τις εργατικές κοινότητες. Και όλα τα είδη τροφίμων διατίθενται σε όλη την πόλη” σημειώνει ο Αμερικανός. “Πρόκειται για πραγματική ανθρωπιστική βοήθεια με αγαθά που παράγονται από τις τοπικές κοινότητες της Βενεζουέλας”.



ΠΟΙΟΙ ΛΟΙΠΟΝ ΖΗΤΑΝΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ “ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ”;

Όσοι μισούν το Maduro και όλη την ιδέα του Τσαβισμού, είναι συνήθως πολύ πιο πλούσιοι άνθρωποι “που δε  χρειάζονται καθόλου την ανθρωπιστική βοήθεια”. Αυτοί είναι που την ζητάνε για να προκαλέσουν επέμβαση. Αυτό λέει ο δημοσιογράφος.

Αντίθετα, στα video που δημοσιεύει, κάποιοι άνθρωποι του λαού λένε: “Να πείτε στις ειδήσεις ότι δε χρειαζόμαστε τίποτα. Αυτό που θέλουμε είναι οι ΗΠΑ να άρουν τον αποκλεισμό που μας έχουν θέσει εδώ και πολλά χρόνια. Είμαστε ελεύθεροι”. “Όλοι εδώ είμαστε ειρηνικοί. Εδώ δε θέλουμε πόλεμο. Δε θέλουμε τους ξένους που πυροδοτούν τον πόλεμο”.



ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Ο Blumenthal, αναφέρει ότι πολλοί φτωχοί στη Βενεζουέλα πιστεύουν ότι η κρίση τους προέρχεται από τη ζημιά που προκαλούν οι αμερικανικές κυρώσεις, ο αποκλεισμός της Βενεζουέλας από τις ΗΠΑ και η απουσία των δισεκατομμυρίων δολαρίων που η Ουάσιγκτον εμποδίζει να εισέλθουν ή να επιστρέψουν στην οικονομία της χώρας τους.

Παρατηρώντας τα ράφια που εκρήγνυνται από προμήθειες και τις συνηθισμένες παντού ουρές στα ταμεία σε ένα σούπερ μάρκετ στο Καράκας, ο αμερικανός συγγραφέας, δημοσιογράφος και blogger κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ουάσινγκτον σκοπίμως προσπαθεί να οργανώσει μια «προπαγανδιστική παράσταση επέμβασης» με τη βοήθεια των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τα οποία είναι πλήρως συγχρονισμένα και συντονισμένα με την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας.



“Σίγουρα δεν αρνούμαι ότι υπάρχει οικονομική κρίση εδώ, επειδή υπάρχει. Και έξω από το Καράκας, η κατάσταση είναι χειρότερη”, σημείωσε ο Blumenthal, προσθέτοντας ότι οι αρχές εργάζονται ενεργά για να βοηθήσουν τον πληθυσμό. Κατά την περιοδεία σε υπαίθριες αγορές, ο δημοσιογράφος συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο Delcy Rodríguez και τον δήμαρχο του δήμου Carabas Libertador Erika Faria, που κυκλοφορούσαν στις αγορές δίπλα στο λαό.

ΚΑΙ Η ΚΕΡΔOΣΚΟΠΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ
“Το πρόβλημα είναι εδώ με την κερδοσκοπία”, δήλωσε ο Blumenthal στην RT από το Καράκας, εξηγώντας ότι πολλά τρόφιμα κι οι τιμές τους επλήγησαν από το μεγάλο πληθωρισμό που προκάλεσε η πτώση της τιμής του πετρελαίου και οι κυρώσεις των ΗΠΑ. Αλλά το θέμα αυτό βελτιώνεται αφού η τοπική προσφορά στον πληθυσμό, από τη δική τους παραγωγή, μερικές φορές δεν κοστίζει καθόλου, ούτε στο κράτος, ούτε στους πολίτες.



Όμως οι ιδιοκτήτες των μεγαλύτερων εταιρειών τροφίμων, καταστρέφουν αυτή την οικονομία. Και το κλίμα αυτό με τις αμερικανικές κυρώσεις, τους επιτρέπει πράγματι να κατακρατούν τα αγαθά και να αποκομίζουν τα μέγιστα κέρδη». “Αυτή είναι η ειρωνεία εδώ: πολλοί υποστηρικτές της αντιπολίτευσης και οι μεγάλες επιχειρηματικές δυνάμεις που τη στηρίζουν, όχι μόνο προκαλούν την κρίση, όχι μόνο φωνάζουν για ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά στην πραγματικότητα ταυτόχρονα κερδοσκοπούν αισχρά από την οικονομική κρίση”.

ΠΟΛΩΣΗ
Πάντως, όπως λέει, η αφήγηση για το δικτάτορα Maduro, που ο λαός του λιμοκτονεί, έχει σαν αποτέλεσμα να πολώσει τη Βενεζουέλα, όπου οι φτωχοί εξακολουθούν να υποστηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ εκείνοι που υποστηρίζουν την αντιπολίτευση κερδοσκοπούν από την κρίση, δήλωσε ο Max Blumenthal στην RT.



“Νομίζω” λέει “ότι υπάρχει υποτίμηση των ΗΠΑ και των άλλων που ετοιμάζονται να επέμβουν ως προς την ανθεκτικότητα του λαού και του κράτους της Βενεζουέλας και ως προς τη βούλησή τους να αντισταθούν. Είναι πολύ μεγάλη η πλειοψηφία αυτού του πληθυσμού που υποστηρίζει όχι μόνο τον Nicolas Maduro, αλλά την ιδέα της Βενεζουέλας ως κυρίαρχου κράτους που μπορεί να αποφασίσει το δικό του οικονομικό μέλλον”.

VIDEOS






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου