Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Μετατροπή κατηγορίας του Κορκονέα και αθώωση του καταδικασθέντα συνεργού του ζητά ο εισαγγελέας του Εφετείου στη Λαμία



Ως “σπάσιμο τσαμπουκά” του Κορκονέα που “πήγαινε γυρεύοντας” ερμηνεύει τη δολοφονία του Αλέξη ο εισαγγελέας του Εφετείου, προτείνοντας παράλληλα την πλήρη απαλλαγία του πρωτόδικα καταδικασμένου για συνέργεια Βασίλη Σαραλιώτη. 

Τάσεις επιείκειας στον Κορκονέα και ιδίως του πρωτόδικα καταδικασμένου συνεργού του Βασίλη Σαραλιώτη, φαίνεται να δείχνει ο εισαγγελέας Βασίλειος Χανής του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, καθώς στη σημερινή συνεδρίαση του δικαστηρίου ζήτησε να μετατραπεί το κατηγορητήριο για τον δολοφόνο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με άμεσο δόλο σε ενδεχόμενο δόλο, πρόταση που ήδη είχε μειοψηφήσει σε πρώτο βαθμό, με το σκεπτικό πως: «Ήθελε να τους σπάσει τον τσαμπουκά να τους δείξει ποιος είναι.
 Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας πήγαινε γυρεύοντας…». Σκεπτικό που αμφισβητεί πως ο Κορκονέας ήταν αποφασισμένος να σκοτώσει τον 15χρονο μαθητή, αλλά προχώρησε σε μια ενέργεια (τον πυροβολισμό) εν γνώσει του πως μπορούσε να τον σκοτώσει.
 
Πρόκειται βασικά για μια απαράδεκτη μεθόδευση που επιχειρεί να σπάσει τα ισόβια δεσμά για το δολοφόνο του Γρηγορόπουλου (καθώς αν πλειοψηφήσει στο δικαστήριο η εισαγγελική πρόταση θα υπάρξει μείωση ποινής), και μια δοκιμασμένη συνταγή που έχει εφαρμοστεί κατά το παρελθόν για να πέσει στα μαλακά ο Καλαμπόκας, ο δολοφόνος του Νίκου Τεμπονέρα -που σήμερα δείχνει έμπρακτα την ειλικρινή του μεταμέλεια, ως μέλος των ταγμάτων κρούσης της χρυσής αυγής.
 
Σε ό,τι αφορά τον Σαραλιώτη, που πρωτόδικα είχε καταδικαστεί για συνέργεια σε 10 χρόνια, βγαίνοντας γρήγορα από τη φυλακή καθώς έγινε δεκτή η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του, ο εισαγγελέας πρότεινε να αποδοθεί ως λευκή περιστερά στην κοινωνία αφού:
 
«Απέχει ο ψυχικός κόσμος του πρώτου και του δευτέρου κατηγορούμενου. Ο πυροβολισμός προέκυψε εντελώς ξαφνικά από τον Επ. Κορκονέα και ο δεύτερος κατηγορούμενος δε θα μπορούσε να τον αποτρέψει. Το συμβάν είναι εντελώς συγκυριακό, συμπτωματικό, συμβάν ανοησίας θα το χαρακτήριζα… Δεν υπάρχει συνέργεια».

Ο ίδιος ο Σαραλιώτης κατά την απολογία του δήλωσε πως λυπάται και είναι ανεύθυνος για τη δολοφονία, ενώ ο Κορκονέας, που παλιότερα είχε δηλώσει πως “δε ζητάω συγγνώμη από ένα 15χρονο” ισχυρίστηκε πως νιώθει λύπη και συντριβή για την πράξη του. Επισημαίνεται ότι διαχρονικά ο στόχος της υπεράσπισης του φονιά πρώην ειδικού φρουρού είναι να σπάσουν τα ισόβια.

Η δίκη θα συνεχιστεί με τις αγορεύσεις της υπεράσπισης στις 14 Μάρτη και θα υπάρξει άλλη μία δικάσιμος εντός του ίδιου μήνα στις 26, αναμένεται ωστόσο η διαδικασία να συνεχιστεί και μετά από αυτό. Ευελπιστούμε η υπόλοιπη έδρα να λειτουργήσει ψύχραιμα προς την αποκατάσταση του κοινού περί δικαίου αισθήματος και την απόδοση δικαιοσύνης.

Με πληροφορίες από lamiareport

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου