Σάββατο 8 Μαΐου 2021

Μετακινήσεις επ' αόριστον αντί για μαζικές προσλήψεις στις δομές Υγείας

 

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ


Την προσπάθεια «εμπέδωσης» των επικίνδυνων, αντιεπιστημονικών και ανορθολογικών μετακινήσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, μέσω του εκφοβισμού και των διώξεων, συνεχίζει το υπουργείο Υγείας, με εγκύκλιο που έστειλε στις ΥΠΕ και στα νοσοκομεία στις 23 Απρίλη, με θέμα «Μετακινήσεις ιατρικού και λοιπού προσωπικού λόγω Covid-19».

Με την εγκύκλιο επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις προσωπικού και ότι θα συνεχίσει τη γνωστή πρακτική «μπαλώματος» των μεγάλων κενών με μετακινήσεις προσωπικού (ενδονοσοκομειακά, ενδοπεριφερειακά και διαπεριφερειακά), που εν τέλει λειτουργεί σε βάρος της συνολικής λειτουργίας των νοσοκομείων και σε βάρος των ασθενών.

Επιχειρείται ταυτόχρονα ο εκφοβισμός των υγειονομικών που τολμούν να διαμαρτύρονται και να αναδεικνύουν τους κινδύνους από τη μετατροπή των νοσοκομείων σε μίας νόσου, αλλά και τις επιπτώσεις από τη μετακίνηση γιατρών αλλότριων ειδικοτήτων, κυρίως ειδικευόμενων και επικουρικών, στη διαχείριση και νοσηλεία Covid ασθενών.

Με τέτοιες εγκυκλίους και «εντέλλεσθε», επικαλούμενη την «έκτακτη ανάγκη», προσπαθεί η κυβέρνηση να δικαιολογήσει μετακινήσεις όπως οι περίπου 40 που έγιναν για τον μήνα Μάη στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, με πιο αποκαλυπτική τη μετακίνηση στη ΜΕΘ επικουρικών Χειρουργικής, ΩΡΛ και ειδικευόμενων Ουρολογίας και Παιδοχειρουργικής! Την ίδια ώρα, στο «Ιπποκράτειο» παραμένουν κενές 97 οργανικές θέσεις ειδικών γιατρών, 129 ειδικευόμενων και εκατοντάδες ακόμα λοιπού προσωπικού.

Με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, που υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Β. Κοντοζαμάνη, διευκρινίζεται ότι στο μετακινούμενο προσωπικό εμπίπτουν ουσιαστικά όλοι οι εργαζόμενοι των μονάδων Υγείας του ΕΣΥ (γιατροί, νοσηλευτές, επιστημονικό μη ιατρικό προσωπικό, τεχνικό, διοικητικό, βοηθητικό κ.λπ.), οι ειδικευόμενοι γιατροί και το προσωπικό φύλαξης, καθαριότητας, εστίασης με σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου.

Επικαλείται τον νόμο του 2005, σύμφωνα με τον οποίο «ο ιατρός οφείλει να παρέχει τις υπηρεσίες του για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών ανεξάρτητα από την ειδικότητά του», ενώ «η υποχρέωση αυτή τον βαρύνει ακόμα και όταν δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα για την άσκηση της ιατρικής». Από τον συνδυασμό των διατάξεων που παραθέτει η εγκύκλιος προκύπτει ότι:

Οι γιατροί του ΕΣΥ που μετακινούνται σε κλινικές Covid «έχουν ως δημόσιοι λειτουργοί πρωταρχική υποχρέωση να συμμορφώνονται με την κείμενη νομοθεσία και με τις αποφάσεις μετακίνησης». Επιπροσθέτως, υποχρεούνται «ανεξαρτήτως ειδικότητας, να παρέχουν τις υπηρεσίες τους για την καλύτερη λειτουργία των κλινικών Covid-19 και να συνδράμουν τους συναφούς ειδικότητας με το αντικείμενο ιατρούς που υπηρετούν σε αυτές, σε λειτουργικά θέματα των κλινικών, διαχειριστικά ζητήματα ασθενών, καθώς και επιστημονικά και ιατρικά ζητήματα συναφή με την ειδικότητά τους».

«Η άρνηση παροχής ιατρικών υπηρεσιών από τους γιατρούς που μετακινούνται δεν δικαιολογείται για λόγους σχετιζόμενους με την ειδικότητά τους», ξεκαθαρίζει η εγκύκλιος, για να προλάβει αρνήσεις, αντιδράσεις και διεκδικήσεις, και καταλήγει με «ηθικές» παραινέσεις - απειλές στους γιατρούς ότι «οι συστάσεις και παροτρύνσεις συλλογικών φορέων περί δήθεν έλλειψης νομικής υποχρέωσης των μετακινούμενων ιατρών δεν ανταποκρίνονται στην ηθική και δεοντολογική επιταγή προσφοράς προς τους πάσχοντες συνανθρώπους και προστασίας του υπέρτατου αγαθού της ανθρώπινης ζωής»,το οποίο πρώτο το κράτος και οι κυβερνήσεις του βάζουν στο ζύγι του κόστους - οφέλους για το κεφάλαιο.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου