Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2025

Σε ρόλο υπασπιστή


Πηγή: Eurokinissi

 

Η «στρατηγική αυτονομία» της ΕΕ, που προβάλλεται κι ως προϋπόθεση για την επιβίωσή της στο θέατρο των ανταγωνισμών για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, σημαίνει ακόμα πιο γρήγορη στροφή στην πολεμική οικονομία, πιο στρατιωτικοποιημένη ιμπεριαλιστική ένωση και πιο επιθετική ενάντια στους λαούς, για τα συμφέροντα των μονοπωλίων της.

Αυτό φάνηκε καθαρά στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, όπου ο Ελληνας πρωθυπουργός ανέλαβε ρόλο «λαγού» για την αύξηση των πολεμικών δαπανών της ΕΕ, πατώντας πάνω στις εκθέσεις Ντράγκι και Νιινίστο για την πολεμική οικονομία.

Ηδη, μεταξύ 2021 και 2024, οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες των κρατών - μελών αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 30%. Μόνο το 2024 ξοδεύτηκαν για εξοπλισμούς 326 δισ. ευρώ, περίπου το 1,9% του ΑΕΠ της ΕΕ, με προοπτική το 2025 να φτάσει στο 2,04%.

Για όπλα και πολεμικά σχέδια που υπηρετούν τους ανταγωνισμούς για το ξαναμοίρασμα του κόσμου, λεφτά υπάρχουν και περισσεύουν. Ομως για τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας, για την προστασία και την πρόληψη από φυσικές καταστροφές, για Υγεία, Παιδεία και αξιοπρεπείς μισθούς, η οικονομία «δεν αντέχει»...

Αυτόν τον εξοπλιστικό πυρετό της αστικής τάξης τον πληρώνουν από την τσέπη τους οι λαοί, με κίνδυνο να τον πληρώσουν και με το αίμα τους, στο ενδεχόμενο ενός γενικευμένου πολέμου που καραδοκεί.

Το βήμα που συζητιέται τώρα είναι η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου, ύψους πολλών δισ. ευρώ, που θα χρηματοδοτεί την ανάπτυξη της «συλλογικής άμυνας της ΕΕ». Ως πρότυπο προβάλλεται το Ταμείο Ανάκαμψης, που χρηματοδοτεί επενδύσεις για τα κέρδη των «πράσινων» και ψηφιακών ομίλων.

Ενας νέος γύρος αιματηρών δημοσιονομικών περικοπών στην πλάτη του λαού είναι προ των πυλών, στο όνομα της στρατιωτικής «αυτονομίας» και της πολεμικής προπαρασκευής της ΕΕ. Καθόλου τυχαία, η πρόταση γι' αυτό το ταμείο συνοδεύεται κι από δεσμεύσεις για νέα αύξηση των στρατιωτικών δαπανών από τα κράτη - μέλη, πάνω σ' αυτές που έχουν ήδη κάνει και σίγουρα πάνω από το 2% του ΑΕΠ, που ήταν μέχρι τώρα ο πήχης του ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη και των άλλων κομμάτων, αναδεικνύεται σε ...υπασπιστή της στρατηγικής για αύξηση των πολεμικών δαπανών και την παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ. Η χώρα μας άλλωστε είναι από τους πρωτοπόρους στους εξοπλισμούς για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις να δαπανούν γι' αυτόν τον σκοπό πάνω από το 2% του ΑΕΠ.

Εκτός από το «ταμείο πολέμου», ύψους 100 δισ. ευρώ, στο τραπέζι βρίσκεται και η εξαίρεση των εξοπλιστικών δαπανών από τον υπολογισμό των ελλειμμάτων και του κρατικού χρέους, ώστε να μην υπάρχει δημοσιονομικό ταβάνι στο τι θα ξοδέψει κάθε χώρα!

Η αγωνία τους δεν είναι βέβαια για τον λαό, που οι ανάγκες του θα συνεχίσουν να συνθλίβονται από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του κεφαλαίου, τους εξοντωτικούς φόρους και τα πρωτογενή πλεονάσματα, από τα οποία θα χρηματοδοτείται άλλωστε και το ταμείο πολέμου, όπως γίνεται τώρα με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ετσι, το άτυπο πολεμικό συμβούλιο της ΕΕ και οι επικίνδυνες αποφάσεις που δρομολογεί, βάζουν ακόμα πιο επιτακτικά στον λαό τα πραγματικά διλήμματα: Θα στηρίξει και θα ανεχτεί τα πολεμικά τους σχέδια, που τον οδηγούν στον όλεθρο, ή θα συγκρουστεί για να τους ανατρέψει;

Θα γίνει ουρά σε ανταγωνισμούς για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο και σε «ειρήνη» με το πιστόλι στον κρόταφο, ή θα στρέψει τα όπλα του αγώνα του ενάντια στην πολεμοκάπηλη ΕΕ και το ΝΑΤΟ, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους;

Θα συναινέσει σε νέες θυσίες για να θωρακίζονται τα ευρωπαϊκά μονοπώλια απέναντι στους ανταγωνιστές τους, ή θα δυναμώσει τις διεκδικήσεις για σύγχρονα δικαιώματα, την αντεπίθεση στο σύστημα του κέρδους, της εκμετάλλευσης και του πολέμου;

Θα υποταχθεί στα κάλπικα κηρύγματα περί «εθνικού συμφέροντος», που τον σέρνουν δεμένο χειροπόδαρα στα θέατρα του πολέμου, ή θα οργανωθεί για να ανατρέψει τον αρνητικό συσχετισμό και να γίνουν οι «ρωγμές» του συστήματος μεγάλα «ρήγματα» μέχρι τη συνολική ανατροπή;

Αναδημοσίευση από τη στήλη «Η Άποψή μας» του «Ριζοσπάστη», Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2025

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου