Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

Συνεχίζονται το «πήγαινε - έλα» και το αντιλαϊκό τσοντάρισμα




Οι διεργασίες ακουμπούν όλο το φάσμα του αστικού πολιτικού συστήματος, με την καταπόντιση αλλά και την ανάδειξη νέων αντιλαϊκών «εφεδρειών», έτοιμων να «τσοντάρουν» στη «σταθερότητα» του αστικού πολιτικού συστήματος την επόμενη μέρα, είτε από τη θέση των συμπληρωμάτων σε αντιλαϊκές κυβερνήσεις, είτε από τη θέση των αναχωμάτων στη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, την πρόθεσή του να συνεργαστεί με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον το κόμμα του εκλεγεί στη Βουλή, δήλωσε χτες σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» ο Γ. Βαρουφάκης.

Σχετικά με τη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών, επιβεβαιώνοντας πως το παζάρι αφορούσε σε κάθε περίπτωση τα συμφέροντα του κεφαλαίου και πώς αυτά θα υπηρετηθούν πιο αποτελεσματικά, υποστήριξε πως «η ρήξη με το Euroworking Group για τη δραστική μείωση των φορολογικών συντελεστών και η αναδιάρθρωση του χρέους χωρίς έξοδο από το ευρώ» υπήρξαν το ζητούμενο τότε αλλά και τώρα, ώστε να επιτευχθεί η - καπιταλιστική - ανάπτυξη, την οποία όπως είπε «όλοι μας θέλουμε».


Σχολίασε δε πως στο πρόγραμμά του, ο Κυρ. Μητσοτάκης «κάνει το ίδιο ατόπημα με τον Αλ. Τσίπρα στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, δίνοντας υποσχέσεις που προαπαιτούν ρήξη, την οποία δεν είναι διατεθειμένος να κάνει». Πρόσθεσε πως αν και «η συγκεκριμένη ηγεσία της ΝΔ κάνει επιλογές που θα έρθουν σε σύγκρουση με πολύ μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων της ΝΔ υπέρ κερδοσκόπων και καιροσκόπων» και πως «θα χάσει τη θέληση για ζωή εάν μετατραπεί το ΜέΡΑ25 σε ΣΥΡΙΖΑ», αυτός και το κόμμα του «δεν θα είμαστε αρνητικοί απέναντι σε κανέναν» και «θα συνεργαζόμασταν με όλους».

Στο μεταξύ, μέσα σε διάστημα μίας μέρας παραιτήθηκαν από υποψήφιοι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, σε Β' και Α' ΕΠ Πειραιά αντίστοιχα, οι Νίκος Μαστρογιάννης και Δώρα Αντωνίου. Στην ανάρτησή του, ο Ν. Μαστρογιάννης αναφέρει: «(...) Η Ελληνική Λύση δεν είναι αυτό που φαίνεται, αργά διαπίστωσα ότι αυτό το πολιτικό κόμμα κι εγώ δεν συμβαδίζουμε ιδεολογικά και ηθικά», ενώ η Δ. Αντωνίου τόνισε: «Η ηθική μου και η αξιοπρέπειά μου δεν μου επιτρέπουν να συνεχίσω». Την αποχώρησή του από το κόμμα του Κ. Βελόπουλου ανακοίνωσε και ο επικεφαλής του «κόμματος των δανειοληπτών», Γιώργος Μπαρτζώκης, κατηγορώντας το κόμμα αλλά και τον Κ. Βελόπουλο προσωπικά για «συμπεριφορά αλαζονείας» και «αθέμιτες συκοφαντικές μεθόδους για να μην αναλάβουμε την κοινοβουλευτική ομάδα του ενιαίου κόμματος (...) όπως ήταν η συμφωνία μας». Ο Κ. Βελόπουλος σε τηλεοπτική του συνέντευξη σχολίασε τις αποχωρήσεις, χαρακτηρίζοντας «καημένους και περίεργους τύπους» τους αποχωρήσαντες, ενώ πρόσθεσε πως οι πραγματικοί υποψήφιοι του κόμματός του θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Στο μεταξύ, οι διεργασίες συνεχίζονται και στις προηγούμενες - καμένες πλέον - αντιλαϊκές «εφεδρείες». Σε αυτό το πλαίσιο, χτες στη συνεδρίαση των βουλευτών και της Εκτελεστικής Επιτροπής των ΑΝΕΛ, αποφασίστηκε η τελική απόφαση για το αν θα μετάσχουν ή όχι στις εκλογές της 7/7, μετά τα απογοητευτικά ποσοστά τους στις ευρωεκλογές, να παραπεμφθεί στο λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ, την ερχόμενη Κυριακή.

Την απόφαση του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου της Ενωσης Κεντρώων και βουλευτή Σερρών, Αναστάσιου Μεγαλομύστακα, να μη συμμετάσχει στις επικείμενες εκλογές ανακοίνωσε σε δελτίο Τύπου το κόμμα του, ενώ την αποχώρησή του ανακοίνωσε και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Σταύρος Καρβούνης. Οπως διευκρινίζεται, η απόφαση του Αν. Μεγαλομύστακα «ήταν ήδη ειλημμένη από τον ίδιο και γνωστοποιημένη σε μας, αλλά αποφασίστηκε να ανακοινωθεί μετά τις ευρωεκλογές, προκειμένου να μην επηρεαστεί η εκλογική μάχη».

Ριζοσπάστης  Τρίτη 4 Ιούνη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου