Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021

Ολοι κι όλες ανεξαιρέτως είναι υποψήφιοι για παρακολούθηση!

 

ΚΥΝΙΚΕΣ ΟΜΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΑΔΑΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

  • Από τις 350 το 2003, οι άρσεις απορρήτου έφτασαν τις 16.000 το 2019, με την πλειοψηφία να γίνονται για λόγους «εθνικής ασφάλειας»!
  • Ούτε κουβέντα από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ στις επίμονες Ερωτήσεις του ΚΚΕ για τις συνακροάσεις στην έδρα της ΚΕ
 
Η εκτεταμένη παρακολούθηση και καταγραφή των επικοινωνιών των εργαζομένων και συνολικά του λαού από κρατικές αρχές και υπηρεσίες, στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας» και μάλιστα χωρίς καμιά ενημέρωση, επιβεβαιώθηκαν με κάθε επισημότητα χτες από τον πρόεδρο και τα μέλη της Ολομέλειας της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) κατά τη διαδικασία ενημέρωσης των μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τα πεπραγμένα της Επιτροπής το 2019.

Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης της ΑΔΑΕ και όπως επιβεβαίωσε πλήρως ο πρόεδρος της Αρχής, Χρήστος Ράμμος, από 350 άρσεις απορρήτου που καταγράφονταν στο 2003, το 2019 φτάσαμε αισίως στις 16.000 άρσεις «εκ των οποίων - όπως ανέφερε - το 80% είναι για λόγους εθνικής ασφαλείας»! Ο ίδιος είπε ακόμα ότι δεν πρόκειται για πρωτοτυπία της Ελλάδας, αλλά «σε όλη την Ευρώπη έχουν αυξηθεί πάρα πολύ» οι άρσεις απορρήτου. Πρόσθεσε δε ότι το θέμα της άρσης γίνεται στο πλαίσιο «της άψογης συνεργασίας με την ΕΥΠ».

Η Κ. Παπανικολάου, μέλος της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ, πρόσθεσε ότι για την άρση του απορρήτου πλέον δεν απαιτείται αιτιολογία «και αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς επίσης, δεν προβλέπεται ανώτατο χρονικό όριο και διάρκεια μετά το πέρας της οποίας αίρεται το μέτρο», ενώ με το άρθρο 87 (του νόμου 4640/2019 της ΝΔ) προστέθηκε «επιπλέον και η αδυναμία ενημέρωσης του υποκειμένου σε βάρος του οποίου αίρεται το απόρρητο για λόγους εθνικής ασφάλειας».

Οι ομολογίες ουσιαστικά των μελών της ΑΔΑΕ έρχονται και δένουν με τη γνωστή υπόθεση των συνακροάσεων και υποκλοπών σε βάρος του ΚΚΕ που εντοπίστηκαν το 2016, το 2017, το 2019 και το 2020.

Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Αρχής ρωτήθηκε με επιμονή από τον βουλευτή του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής Μ. Συντυχάκη, για συγκεκριμένα στοιχεία και ενέργειες που θα έπρεπε να είχε κάνει η ΑΔΑΕ, ο Χρ. Ράμμος είπε απλά ότι η ΑΔΑΕ ...«έκανε το καθήκον της». Δεν απάντησε, δηλαδή, επί της ουσίας για το αν έγινε από την ΑΔΑΕ ουσιαστικός έλεγχος στους τηλεφωνικούς παρόχους, στον ΟΤΕ, σε οποιονδήποτε άλλο πάροχο, σε όλα τα συστήματα και υποσυστήματα και στα αρχεία πρόσβασης σε αυτά, αν τον έλεγχο έκανε η ίδια η ομάδα της ΑΔΑΕ ή απλά ζητήθηκαν στοιχεία από τις εταιρείες και η Αρχή έμεινε σε αυτά.

Μαζικές παρακολουθήσεις για την «περιβόητη εθνική ασφάλεια»

Ο Μ. Συντυχάκης σημείωσε επίσης ότι «έχουμε μια εκτεταμένη και καθόλα "νόμιμη" παρακολούθηση και καταγραφή των επικοινωνιών των εργαζομένων του λαού μας γενικότερα, από το ίδιο το κράτος, αυτό το κράτος, το αστικό που λέμε εμείς.

Οι συνομιλίες και η δραστηριότητα όλου του λαού βρίσκονται στα χέρια των κρατικών αρχών και των υπηρεσιών και φυσικά στα χέρια των μονοπωλιακών ομίλων, των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής που ελέγχουν τα σύγχρονα μέσα. Πρόκειται για τις νόμιμες παρακολουθήσεις οι οποίες στην ίδια την έκθεση της ΑΔΑΕ, αναγνωρίζεται η εντυπωσιακή τους αύξηση».

Συνέχισε λέγοντας: «Κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει και δεν θα μάθει ποτέ εάν η συνομιλία του, η δραστηριότητά του, τα προσωπικά του δεδομένα έχουν καταγραφεί και αποθηκευτεί. Τελικά, αυτή η περιβόητη εθνική ασφάλεια χωράει τα πάντα».

Επισήμανε ακόμα ότι «αυτή η κανονικότητα της μαζικής παρακολούθησης» ισχύει παντού σε όλον τον καπιταλιστικό κόσμο, υπενθυμίζοντας ότι «η γενική τάση και κατεύθυνση και στην ΕΕ δεν είναι άλλη από την αντιδραστικοποίηση της νομοθεσίας και σε ό,τι αφορά την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών, της περιστολής, της καταστολής των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών» και πως «η ίδια λειτουργία της Αρχής επιτελεί, κατά τη γνώμη μας, καταμερισμένο ρόλο στη γενική ενορχηστρωμένη προσπάθεια να ντύνεται αυτή η βαρβαρότητα και η ανελευθερία στον καπιταλισμό με τον μανδύα της δημοκρατίας, της προόδου, της ελευθερίας, πείτε το όπως θέλετε».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα υποστήριξαν με θέρμη τη λειτουργία της Αρχής και αρκέστηκαν να αναφερθούν - όπως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Ξανθόπουλος - «σε κυβερνητικές ανεπάρκειες στην προστασία των προσωπικών δεδομένων».

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου