Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026

Λ. Κανέλλη: «Αν δεν υπήρχαν τα αγροτικά μπλόκα, θα είχε ήδη μπλοκαριστεί και το στομάχι και το ψυγείο μας»

 


Η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, παραχώρησε συνέντευξη στην «Άποψη», την οποία και αναδημοσιεύουμε: 

Κυρία Κανέλλη, τα ενεργά μπλόκα των αγροτών έχουν κομματική ταυτότητα, όπως διατείνονται καθημερινά, πολλά κυβερνητικά στελέχη;

«Υποκριτικά, τους κόφτει. Ξέρουν πολύ καλά ποιοι δικοί τους και πόσοι της επιρροής τους ήταν προθυμότεροι, από αυτούς που αγωνίζονται. Κι όταν λέω αγωνίζονται, εννοώ δεκαετίες επί δεκαετιών με συνέπεια, υπό αφόρητα αντίξοες συνθήκες, με γενναιότητα που δε λογάριασαν, ούτε εξαργύρωσαν, την αγάπη για τη γη. Και την ανάγκη για ποιοτικά και φθηνά τρόφιμα για το λαό της πατρίδας μας. Είναι οι κουκουέδες και οι πολλοί πλέον συμπορευόμενοι αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς, μελισσοκόμοι, που πάλεψαν και παλεύουν απ´ την ένταξη στην ΕΟΚ, φενάκες όπως τα ΜΟΠ, η ΚΑΠ και οι συμφωνίες τύπου Μερκοσούρ, που ξεκληρίζουν τους αγρότες κι αυτή καθ’ αυτή την αγροτική οικονομία της χώρας».

Καλύπτονται οι ανάγκες των αγροτών, απ’ όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση της περασμένης Τρίτης;

«Με τίποτα. Είναι ρευστοποιημένες ήδη ως υποσχέσεις και δεσμεύσεις, αφού υποτάσσονται στην πρόσφατα ψηφισμένη απ’ όλους, πλην ΚΚΕ, νέα ΚΑΠ στην Ευρώπη, το άθλιο ψηφισθέν επί ΣΥΡΙΖΑ, και διατηρημένο μέχρι σήμερα χρηματιστήριο της ενέργειας, και τέλος την ξεδιάντροπα ταχύτατη υλοποίηση του πολεμικού προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΓΡΑΜΜΟ Πρόστιμο στην Περιφέρεια Ηπείρου και μέτρα αποκατάστασης του εγκλήματος στο ιστορικό βουνό

 

Η Οριστική Εκθεση Ελέγχου / Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης έρχεται να επιβεβαιώσει πλήρως τις καταγγελίες κατοίκων και φορέων της περιοχής

 

Μια μέρα μετά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ για τις απαράδεκτες παρεμβάσεις στην αλπική ζώνη του Γράμμου, η Οριστική Εκθεση Ελέγχου / Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος έρχεται να επιβεβαιώσει πλήρως τις καταγγελίες κατοίκων και φορέων της περιοχής, αλλά και όσα ανέδειξε το ΚΚΕ: Οτι το έργο δεν ήταν «αθώα συντήρηση», αλλά επέμβαση σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000, με παραβάσεις και υποχρέωση αποκατάστασης.

Η Εκθεση καταλογίζει στην Περιφέρεια Ηπείρου δύο περιβαλλοντικές παραβάσεις. Πρώτον, ότι εκτελέστηκε έργο εντός προστατευόμενης περιοχής, σε δασική έκταση και αλπική ζώνη, χωρίς την απαιτούμενη περιβαλλοντική διαδικασία. Δεύτερον, ότι προκλήθηκε περιβαλλοντική υποβάθμιση μέσω διάνοιξης/διαμόρφωσης οδού στο ίχνος διαδρομής που - με βάση τα ευρήματα - δεν αντιστοιχεί σε «υφιστάμενο δρόμο», αλλά σε μονοπάτι/μουλαρόδρομο, καταρρίπτοντας έτσι το αφήγημα περί δήθεν «συντήρησης» υφιστάμενου δρόμου.

Ως προς το αντικείμενο της επέμβασης που αποδίδεται στην Περιφέρεια, καταγράφονται εργασίες σε τμήμα περίπου 2,56 χιλιομέτρων, καθώς και επιπλέον τμήμα «νέας διάνοιξης» περίπου 0,38-0,40 χιλιομέτρων. Για τις παραβάσεις επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 14.200 ευρώ και τίθεται Πλάνο Διορθωτικών Ενεργειών.

Η «κρίση της Γροιλανδίας» διδάσκει. Αλλά τι;

 

 

Το εξώφυλλο του βρετανικού περιοδικού «The Economist» κυκλοφορεί με το παραπάνω εξώφυλλο και «προειδοποιεί» ότι «η κρίση της Γροιλανδίας διδάσκει ότι οι φίλοι της Αμερικής (σ.σ των ΗΠΑ) πρέπει να προετοιμαστούν για έναν κόσμο που θα είναι μόνοι τους και το ΝΑΤΟ δεν θα υπάρχει». 

Η κάθε «φωνή» της αστικής τάξης «διδάσκει» ανάλογα με τα συμφέροντα των αφεντικών που υπηρετεί σε έναν κόσμο σφοδρών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και ενδοαστικών αντιθέσεων. 

Επειδή λοιπόν μέσα σε λίγες εβδομάδες, με κορύφωση την «κρίση της Γροιλανδίας» συζητιέται πλέον στα πάνελ αν θα «διαλυθεί το ΝΑΤΟ» και «τι θα κάνει η Ελλάδα» χρειάζεται αρχικά να δούμε τι δίδασκαν οι «δάσκαλοι» που όπως φαίνεται λόγο δεν εκράτησαν...

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εχθές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Νταβός επανέλαβε ότι θέλει να αρπάξει την Γροιλανδία γιατί τις «μισθώσεις» δεν τις υπερασπίζεσαι. Εννοεί ότι δεν αρκεί στις ΗΠΑ να έχουν συμφωνίες για την εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων, όπως ήδη συμβαίνει. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές «μισθώσεις», δηλαδή συμφωνίες παραχώρησης εδάφους και υποδομών της χώρας για να διαμορφώνονται ως «πολεμικά ορμητήρια» των ΗΠΑ. Όλοι αυτοί που έλεγαν ότι οι συμφωνίες με τις ΗΠΑ για τις βάσεις θα εξασφάλιζαν ότι δεν θα τολμούσε κανείς να «επιτεθεί» στην χώρα, τώρα αλήθεια τι λένε; Θα υπερασπιστούν να γίνει η χώρα «ιδιοκτησία» των ΗΠΑ;