Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

«Ορόσημο» για την κυβέρνηση η συγκρότηση ενός ακόμα κατασταλτικού μηχανισμού σε βάρος του λαού

 

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Eurokinissi

Αντί για τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής - αντιπυρικής - αντισεισμικής θωράκισης και υποδομές για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της λαϊκής περιουσίας, προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η συγκρότηση ενός ακόμα κατασταλτικού μηχανισμού σε βάρος του λαού, που είναι η δικαστική αστυνομία. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμενόταν να ψηφιστεί χτες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση» - επεσήμανε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα - «ότι αναφέρει η κυβέρνηση στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου πως η στελέχωση και λειτουργία της δικαστικής αστυνομίας έως το τέλος του 2023 είναι ορόσημο στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, αντί να αποτελούν ορόσημο τα κατάλληλα έργα υποδομής για τις λαϊκές ανάγκες, η στελέχωση της Πυροσβεστικής, των Δασικών Υπηρεσιών, η στελέχωση και ο εξοπλισμός των νοσοκομείων, του ΕΚΑΒ, των Κέντρων Υγείας, που τώρα, ειδικά στην περιοχή της Θεσσαλίας, έχουν να διαχειριστούν μια πραγματική υγειονομική βόμβα. Λείπει ακόμα και το καθαρό πόσιμο νερό, και ποια ήταν η παρέμβαση της κυβέρνησης; Ο μαυραγοριτισμός. 2,5 ευρώ η εξάδα, αντί να είναι δωρεάν και ενώ οι πληγέντες θέλουν νερό όχι μόνο για να πιουν αλλά και για να πλυθούν».

Οσον αφορά το νομοσχέδιο, φέρει τον τίτλο «Επιτάχυνση διαδικασιών στελέχωσης και λειτουργίας Δικαστικής Αστυνομίας - Τροποποιήσεις ν. 4963/2022 και άλλες ρυθμίσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης». Ερχεται δηλαδή η κυβέρνηση με αυτό να απλοποιήσει τα όσα προβλέπει ο νόμος 4963, που είχε ψηφιστεί από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ελ. Λύση, για την πρόσληψη των δικαστικών αστυνόμων.

Ετσι, προβλέπεται η πρόσληψη στη δικαστική αστυνομία με συνοπτικές διαδικασίες, όχι μέσω ΑΣΕΠ αλλά από το υπουργείο Δικαιοσύνης, με την ...επίβλεψη του ΑΣΕΠ. Θα έχουν ευνοϊκή μοριοδότηση όσοι ήταν πρώην σεκιουριτάδες ή υπηρέτησαν στις Ειδικές Δυνάμεις του στρατού κ.ά. Ο κατασταλτικός χαρακτήρας της δικαστικής αστυνομία αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι στο πολιτικό της τμήμα προβλέπονται μόλις 160 προσλήψεις, ενώ για το αστυνομικό τμήμα 600.

Η Μ. Κομνηνάκα τόνισε ότι η σπουδή της κυβέρνησης δεν είναι βέβαια η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, «για τους οποίους η Δικαιοσύνη γίνεται συνεχώς όλο και πιο εχθρική και απρόσιτη», αλλά «η επιβολή της αντιλαϊκής νομοθεσίας, σε όφελος πάντα των επιχειρηματικών ομίλων και διαφόρων μεγαλοσχημόνων, για την ποινικοποίηση των εργατικών - λαϊκών αγώνων». Ανέφερε ότι οι υποθέσεις που αφορούν τα λαϊκά στρώματα χρονίζουν, λόγω και της δραματικής υποστελέχωσης σε δικαστικούς υπαλλήλους, ενώ από την άλλη οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν φροντίσει να δημιουργήσουν πολυτελή τμήματα στα μεγάλα δικαστήρια της χώρας, για τη γρήγορη διεκπεραίωση των υποθέσεων των επενδυτών. Το ΚΚΕ καταψήφισε και αυτό το νομοσχέδιο, όπως είχε κάνει και με τον νόμο 4936.

Από την άλλη, όλα τα αστικά κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και λοιποί, είχαν εκφραστεί καταρχήν θετικά στη συγκρότηση αυτού του νέου κατασταλτικού μηχανισμού και από εκεί και πέρα εξέφρασαν διάφορες ενστάσεις στα επιμέρους. Δεν έλειψαν και περαιτέρω αντιδραστικές προτάσεις, όπως της Ελ. Λύσης, που ζήτησε πρότυπο για τη δικαστική αστυνομία να είναι το αμερικανικό FBI, ενώ το ΠΑΣΟΚ και το φασιστικό μόρφωμα των «Σπαρτιατών» άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση για το ότι ακόμα βρίσκεται στα χαρτιά η πανεπιστημιακή αστυνομία.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου