Την ίδια περίοδο που στις Ηνωμένες Πολιτείες φουντώνει το σκάνδαλο για την υποτιθέμενη ρωσική ανάμειξη στις εκλογές του 2016, στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτουν την συντονισμένη προπαγάνδα της Ουάσινγκτον ενάντια στην Κούβα, με «όχημα» τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Όπως ισχυρίζεται σε πρόσφατο δημοσιεύμα της η εφημερίδα Miami New Times, υπάρχουν στη διάθεση της έγγραφα του κυβερνητικού «Γραφείου Κουβανικών Εκπομπών» στα οποία πιστοποιείται ότι, τα τελευταία δύο χρόνια, γίνεται συντονισμένη χρήση του Facebook, με χιλιάδες ψεύτικους λογαριασμούς που παριστάνουν ντόπιους κουβανούς (natives). Οι ψεύτικοι αυτοί λογαριασμοί, που εμφανίζονται ως κάτοικοι της Κούβας, διαδίδουν ψέματα και ανακρίβειες για τo κουβανικό κράτος και την κυβέρνηση, παίζοντας το ρόλο του “δούρειου ίππου”. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ενάντια στην Κούβα συστηματικοποιήθηκε και εντατικοποιήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια της διακυβέρνησης Τραμπ, εφόσον η Ουάσινγκτον έκρινε ότι τα παραδοσιακά μέσα προπαγάνδας (Radio – TV Marti) δεν πετύχαιναν τον στόχο τους.

Η στρατηγική του Γραφείου Κουβανικών Εκπομπών (OCB) βασίζεται σε μια επιθετική πολιτική μέσω των κοινωνικών δικτύων, παίρνοντας υπ’ όψη ότι το Facebook, όπως η Google και το YouTube, είναι σελίδες με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στους κουβανούς χρήστες. Το 2018 αυξήθηκαν κατακόρυφα οι ψεύτικοι- ελεγχόμενοι από το OCB- λογαριασμοί που παρουσιάζονται ως ντόπιοι κουβανοί, ή κουβανικές ειδησεογραφικές σελίδες, με σκοπό τη διάδοση ψευδών ειδήσεων και τον αποπροσανατολισμό κουβανών πολιτών. 

Σημειώνεται πως οι αμερικανικές κυβερνήσεις έχουν δαπανήσει τα τελευταία χρόνια περισσότερα από 800 εκατομμύρια δολάρια – χρήματα των αμερικανών φορολογούμενων- προκειμένου να υπονομεύσουν την πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Κούβα μέσω της τεχνολογίας. Παρά κάποιες αντιδράσεις από προοδευτικούς κύκλους του πολιτικού συστήματος των ΗΠΑ για την σπατάλη εκατομμυρίων σε αντικουβανική προπαγάνδα, αυτή συνεχίζεται χάρη στην επιμονή αντικουβανών γερουσιαστών και μέλων του Κονγκρέσου όπως οι Μάρκο Ρούμπιο και Μάριο Ντίαζ-Μπαλάρτ. 

Πριν από λίγους μήνες, τη θέση του νέου διευθυντή του Radio-TV Marti (ραδιοτηλεοπτικό μέσο με αντικουβανικό περιεχόμενο που εκπέμπει από τη Φλόριντα) πήρε ο Τομάς Ρεγκαλάδο, στενός φίλος του γερουσιαστή Ρούμπιο. Ο Ρεγκαλάδο έχει ανακοινώσει ότι στα σχέδια του προπαγανδιστικού μέσου που διευθύνει είναι να αποκτήσει κοινό 5 εκατομμυρίων κουβανών, στους οποίους θα διαδίδονται μαζικά fake news αντικομμουνιστικής και αντικουβανικής προπαγάνδας. 

Η πρόσφατη κόντρα ΗΠΑ-Ρωσίας αναφορικά με την φημολογούμενη ανάμειξη ρώσων χάκερς στον προεκλογικό αγώνα του 2016 και οι πιέσεις που ασκήθηκαν, οδήγησαν την ιδιοκτήτρια εταιρεία του Facebook να προβεί σε μαζικές διαγραφές ψεύτικων λογαριασμών, ρωσικής και ιρανικής προέλευσης. Το ερώτημα είναι, θα πράξει το ίδιο και στην περίπτωση της αντικουβανικής εκστρατείας της κυβέρνησης των ΗΠΑ;