Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

Η καταστροφή ως άλλη μια ευκαιρία για το κεφάλαιο

 

INTIME NEWS

Την καταστροφή ως άλλη μια ευκαιρία για το κεφάλαιο, με τον λαό πνιγμένο, καμένο και χαρατσωμένο, περιέγραψε ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες στη Βουλή, στη συζήτηση για τις μεγάλες ζημιές σε Θεσσαλία και Εβρο. Χαρακτηριστικά, επιχειρώντας να στοιχίσει τον λαό στις πολιτικές των ομίλων, ζήτησε «συναινέσεις και κοινές δράσεις στηριγμένες κυρίως στον ρεαλισμό αλλά και στην επιστημονική γνώση».

Διαφημίζοντας ως λύση το «τρεχάτε να σωθείτε», πανηγύριζε για το «112», όπως και για το γεγονός ότι ο ταλαιπωρημένος λαός ψάχνει μόνος του καταφύγια μαθημένος από τις απανωτές καταστροφές, λέγοντας π.χ. για τη Θεσσαλία ότι «η συμπυκνωμένη γνώση τοπικών κοινωνιών που έχουν μάθει εδώ και δεκαετίες να ζουν με πλημμυρικά φαινόμενα, μαζί με την τεχνολογία, απέτρεψαν ένα πολύ μεγαλύτερο δράμα»!

Εμμέσως παραδέχτηκε ότι σχεδόν 70 μέρες μετά την καταστροφή, υπάρχουν ακόμα νοικοκυριά και βιοπαλαιστές που δεν έχουν δει ούτε ευρώ, ενώ για τις αποκαταστάσεις, χαρακτήρισε τα έως 22.000 ευρώ που δίνουν, «σημαντικό ποσό για να επισκευαστεί μια κατοικία 100 τ.μ.», την ώρα που οι τιμές στα υλικά έχουν πάει στα ύψη και παραπέμποντας για όσο άλλο ποσό χρειαστεί στις τράπεζες.

Προκλητικός απέναντι στους κτηνοτρόφους, παρουσίασε μια κατάσταση ότι «κολυμπάνε» στο κρατικό χρήμα, λέγοντας ότι «θα μπορούν όχι απλά να αντικαταστήσουν τα ζώα που έχασαν, αλλά θα μπορούν να ανακατασκευάσουν και τους στάβλους τους με κόστος το οποίο καλύπτεται από το κράτος».

Μπίζνα με τα δάση

Για τα πλημμυρισμένα σχολεία στη Θεσσαλία παρέπεμψε για την ανακατασκευή τους στην Ενωση Εφοπλιστών και τις ιδιωτικές χορηγίες, ενώ ρόλους σε ιδιώτες αναγνώρισε στην Πάρνηθα και αλλού. Αλλωστε, έβαλε πρόταγμα τη «δυναμική και αναπτυξιακή οικονομία των δασικών οικοσυστημάτων», βάζοντας στόχο να «υπάρχει οικονομικό αντικείμενο από τη βιομάζα η οποία θα παράγεται από τα δάση». Στο ενδιάμεσο, ξεκαθάριζε ότι δεν πρόκειται να μονιμοποιήσουν τους εποχικούς πυροσβέστες.

Για το σιδηροδρομικό δίκτυο έβαλε στόχο μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου να αποκαταστήσουν με «μονή γραμμή την εμπορική σύνδεση Λάρισας με Λιανοκλάδι, και πριν τα Χριστούγεννα να λειτουργεί και η επιβατική γραμμή», ενώ «αντίστοιχη παρέμβαση» σχεδιάζουν και για το τμήμα Λάρισα - Βόλος, «ώστε να επανέλθουν στην κανονικότητα οι λειτουργίες του λιμανιού και των βιομηχανικών περιοχών της Μαγνησίας».

Στο μεταξύ, επαναβεβαίωσε τη λογική «κόστους - οφέλους» λέγοντας ότι «τα έργα τα οποία θα κατασκευάσουμε θα είναι έργα με σύγχρονες προδιαγραφές, εντός όμως ενός κόστους το οποίο μπορούμε να αντέξουμε και να χρηματοδοτήσουμε», ενώ κάνοντας καθαρό ότι θα αξιοποιήσουν «την τραγωδία ως μια αφορμή για μεγάλες και τολμηρές μεταρρυθμίσεις τις οποίες μπορεί να τις συζητούσαμε πολλά χρόνια, δεκαετίες», παρέπεμψε στον «φορέα διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας», ο οποίος θα παρουσιαστεί στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο του Νοεμβρίου και «θα νομοθετηθεί άμεσα», τονίζοντας ότι «ενδεχομένως» χρειαστεί και «στις άλλες υδρολογικές λεκάνες».

Στο ίδιο φόντο, είπε ότι τον Φεβρουάριο θα έχουν την «ολοκληρωμένη πρόταση» της ολλανδικής εταιρείας «HVA International». Βέβαια, όπως αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης» ήδη από τις 16/9, οι μελέτες υπήρχαν εδώ και χρόνια και περιέγραφαν με ακρίβεια τους κινδύνους των πλημμυρών. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις επέλεγαν πάντα τα έργα με το μικρότερο κόστος και τα πιο αποσπασματικά, ενώ κι απ' αυτά δεν εκτέλεσε ούτε τα βασικά. Γι' αυτό πνίγηκε ο κάμπος.

Σχέδιο ξεκληρίσματος της αγροτιάς

Δείχνοντας, εξάλλου, ότι στο παρασκήνιο «τρέχουν» σχέδια με βάση τα «θέλω» του κεφαλαίου, π.χ. με παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού και βαθύτερες αλλαγές στην αγροτική παραγωγή, στην κατεύθυνση της συγκέντρωσης της γης σε λίγα χέρια, ο Μητσοτάκης μίλησε για «ένα σχέδιο το οποίο θα εισηγείται προτάσεις και λύσεις για μία βιώσιμη άρδευση, για την αγροτική, αλλά και τη ζωική μας παραγωγή», βάζοντας θέμα «τι θα πρέπει να παράγουμε στη Θεσσαλία, σε συνθήκες ενδεχομένως μειωμένης δυνατότητας πρόσβασης νερού», με στόχο «την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών μας, τον τρόπο αντίληψης που έχουμε για το τι παράγουμε και πώς το παράγουμε».

Μάλιστα και στη δευτερολογία του επέμεινε «για ακόμα πιο δύσκολες αποφάσεις», όπου «θα μιλήσουμε και για τις παραγωγές της Θεσσαλίας και θα σταματήσουμε να "χαϊδεύουμε τα αυτιά" των αγροτών, λέγοντάς τους ότι πάντα θα υπάρχει μία ΕΕ η οποία θα επιδοτεί παραγωγές που δύσκολα πια θα είναι ανταγωνιστικές», η ΕΕ που στο μεταξύ τους ξεκληρίζει συστηματικά δεκαετίες τώρα, εξ ου και η δραματική μείωση του αγροτικού δυναμικού.

Στο ίδιο τέμπο, επέμεινε ότι «στο εξής όλοι πρέπει να συμμετέχουμε στην κοινή άμυνα απέναντι στις επιθέσεις της φύσης», ξεκινώντας από το 2024, με μεγαλύτερες επιχειρήσεις που υποχρεωτικά θα πρέπει να ασφαλίζουν για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, τις εγκαταστάσεις τους, εξοπλισμό και αποθεματικά τους, αλλά κάνοντας ταυτόχρονα καθαρό ότι σταδιακά θα φορτώσουν το χαράτσι και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα λαϊκά νοικοκυριά. Θύμισε άλλωστε ότι «παροτρύνουμε τους πολίτες να κάνουν το ίδιο, δίνοντας ως πρόσθετο κίνητρο μία έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ της τάξης του 10% για τα σπίτια τα οποία θα είναι ασφαλισμένα από φυσικές καταστροφές», φορτώνοντάς τους την ευθύνη και το κόστος της ασφάλισης.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου