Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ - ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ!


Στη μάχη συνδικάτα και φορείς της Θεσσαλονίκης για τη συγκέντρωση στις 12 Σεπτέμβρη
 
Στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία ΧΑΝΘ

Με πλατύ άνοιγμα στους εργαζόμενους της περιοχής, τα σωματεία της Θεσσαλονίκης εντείνουν την προετοιμασία τους για το συλλαλητήριο που οργανώνουν το Σάββατο 12 Σεπτέμβρη στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ, για να δώσουν την πρώτη αγωνιστική απάντηση στις αντιλαϊκές εξαγγελίες της κυβέρνησης από το βήμα του «φόρουμ της ΔΕΘ» (Thessaloniki Helexpo Forum).
 
 Την ίδια μέρα, από το βήμα του «φόρουμ» ο πρωθυπουργός, πίσω από συνηθισμένα «φιλολαϊκά» περιτυλίγματα, ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέα προνόμια και μέτρα για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, τα οποία πηγαίνουν «πακέτο» με την ένταση της αντεργατικής - αντιλαϊκής επίθεσης, με παραπέρα ενίσχυση του αντεργατικού οπλοστασίου που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Απέναντι θα βρεθούν ο εργαζόμενος λαός, σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, που ετοιμάζονται να διαδηλώσουν μαζικά, τηρώντας όλα τα αναγκαία μέτρα, για να φωνάξουν δυνατά για άλλη μια φορά: Πληρώσαμε πολλά! Δεν θα πληρώσουμε ξανά!

Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν κάθε λόγο να πάρουν θέση μαζί στη μάχη για την προστασία της υγείας, των δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών τους.

Οι αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο καθημερινά αυξάνονται. Σε συμμετοχή καλεί το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, ενώ στους δεκάδες φορείς που ήδη έχουν πάρει αντίστοιχες αποφάσεις προστέθηκαν η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας, ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», αλλά και σωματεία ΕΒΕ.


Πολύμορφο άνοιγμα για να φτάσει παντού το αγωνιστικό κάλεσμα
 
Τα συνδικάτα με συγκεκριμένο σχέδιο προετοιμάζουν τη συμμετοχή των εργαζομένων. Συνεδριάζουν τα Διοικητικά Συμβούλια, προχωρούν σε συσκέψεις σε χώρους δουλειάς, Γενικές Συνελεύσεις, ανοιχτές συσκέψεις συντονισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ άλλων:

-- Το Συνδικάτο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Θεσσαλονίκης οργανώνει διευρυμένη συνεδρίαση του ΔΣ την Τρίτη 8/9, στις 7 μ.μ.

-- Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 6/9 στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

-- Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πιερίας «Η Πρωτοπορία» και τα Σωματεία Συνταξιούχων Λιτόχωρου και ΙΚΑ Πιερίας καλούν σε ανοιχτή σύσκεψη την Τρίτη 8/9 στις 7 μ.μ. στο αμφιθέατρο του πάρκου Κατερίνης.

Παράλληλα, καθημερινά, με περιοδείες και εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς, μεταφέρεται πλατιά το κάλεσμα στους εργαζόμενους, ανοίγει η συζήτηση για την κατάσταση στους χώρους δουλειάς και την αναγκαιότητα να δοθεί απάντηση στην επίθεση κυβέρνησης - εργοδοσίας, με οργάνωση του αγώνα και με πλαίσιο πάλης τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες.

Παράλληλα με το πρόγραμμα εξορμήσεων που εμπλουτίζεται καθημερινά, τα σωματεία δίνουν τη μάχη για την απόκρουση της εργοδοτικής επίθεσης σε κλάδους και χώρους δουλειάς. Με βάση αυτήν τη δράση που προηγήθηκε και συνεχίζεται, προχωρά και η δημιουργία Σωματειακών Επιτροπών σε κλάδους της Βιομηχανίας.

Αποφασιστικά στη μάχη απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας
 
Η πείρα που έρχεται από τους κλάδους επιβεβαιώνει την ανάγκη οι εργαζόμενοι, συσπειρωμένοι στα σωματεία τους, στις Επιτροπές Αγώνα, να μπουν αποφασιστικά στη μάχη για την υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων τους. Να σταθούν κόντρα στην προσπάθεια που γίνεται συντονισμένα από κυβέρνηση, εργοδοσία, εργοδοτικό συνδικαλισμό, για να κυριαρχήσει κλίμα μοιρολατρίας, να φωλιάσει ο φόβος στο μυαλό των εργαζομένων. Να μην αφήσουν να χαθεί κι άλλος χρόνος. Να στήσουν μετερίζι αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο.

Αυτό αναδεικνύεται π.χ. στο Εμπόριο, όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν εκτεθειμένοι στην πανδημία, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας, ενώ από πάνω δέχονται απειλές και εκβιασμούς πως αν μαθευτούν περιπτώσεις κρουσμάτων, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά. Σε αντίθεση με αυτήν την κατάσταση, όμως, όπου έγινε πράξη το σύνθημα «Κανένας μόνος του, δεν πληρώνουμε την κρίση σας», υπήρξαν μικρές και μεγάλες νίκες, και το σπουδαιότερο, ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι έστησαν αυτί, προβληματίστηκαν, ήρθαν σε επαφή με το σωματείο.

Αποδεικνύεται ότι η απάντηση των εργαζομένων πρέπει να αντιστοιχηθεί με την επίθεση που δέχονται, σε βάρος της ίδιας της ζωής τους, όπως π.χ. στις Κατασκευές, όπου τα εργατικά «ατυχήματα» στα εργοτάξια μέσα στο καλοκαίρι χτύπησαν «κόκκινο», ενώ τα μέτρα υγιεινής για άλλη μια φορά μπήκαν στο ζύγι «κόστους - οφέλους». Στο μετρό, μετά από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του Σωματείου Οικοδόμων, συνελεύσεις που έγιναν σε σκάμματα, η εργοδοσία πήρε το μήνυμα και με την έναρξη των εργασιών, μετά τις καλοκαιρινές άδειες, έγινε τεστ σε όλους τους εργαζόμενους.

Παντού τα ταξικά σωματεία παρεμβαίνουν και αποκαλύπτουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, βάζουν εμπόδια στα σχέδια της εργοδοσίας που με τις πλάτες της κυβέρνησης και με πρόσχημα την πανδημία επιβάλλει συνθήκες γαλέρας. Ενδεικτικά, όλο το προηγούμενο διάστημα στις εταιρείες logistics αυξήθηκαν η ένταση της δουλειάς, η έκτακτη εργασία τα Σαββατοκύριακα, κόπηκαν τα διαλείμματα, αξιοποιούνται τηλεργασία και εκ περιτροπής παρουσία. Στον κλάδο του Μετάλλου, παράλληλα με την αύξηση της κερδοφορίας, εντείνεται και η επίθεση, με απολύσεις σε μια σειρά από μεγάλες επιχειρήσεις. Στη Χημική Βιομηχανία, ειδικότερα σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην απολύμανση, η εντατικοποίηση τσακίζει, με δουλειά 7 μέρες τη βδομάδα, με 11 και 12 ώρες συνεχόμενη εργασία. Στα Τρόφιμα - Ποτά τσακίζουν η εντατικοποίηση και η απλήρωτη υπερωριακή εργασία.

Απέναντι σε όλη αυτήν την επίθεση η φωνή των εργαζομένων και των συνδικάτων τους πρέπει να ακουστεί δυνατά στη συγκέντρωση του Σαββάτου.

Αγωνιστικό «παρών» από αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ
 
Τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο των σωματείων στις 12 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη έχουν αποφασίσει επίσης ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Κατασκευαστών Δερμάτων και Γουναρικών, ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών Επιπλοποιών και η Επιτροπή Αγώνα Ταξί. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει επίσης η «Αγωνιστική Ενότητα» Εστιατόρων - Επισιτιστών.

Οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, τονίζουν, δεν έχουν να λάβουν από τα δισ. ευρώ που θα μοιράσει η κυβέρνηση στους επιχειρηματικούς ομίλους. Για να ικανοποιηθούν οι διεκδικήσεις τους, επισημαίνουν, για επανένταξη στο αφορολόγητο, διαγραφή χρεών κ.λπ., «χρειάζεται συλλογική δράση» και «συμμαχία στη βάση αυτών που μας ενώνουν με τους εργαζόμενους, τους μικρούς αγρότες, γιατί ο αντίπαλος είναι ισχυρός και μόνο όλοι μαζί μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις».

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου