Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

Μωραίνει κύριος


Στην «τρέλα» το 'ριξε ο πρωθυπουργός απαντώντας με το πασχαλινό του μήνυμα στους υγειονομικούς, που διεκδικούν ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, στους εργαζόμενους, που ετοιμάζουν την απεργία στις 6 του μήνα ως μια πρώτη απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα, αλλά και στους επαγγελματίες, που η θηλιά των χρεών σφίγγει στον λαιμό τους. Αφού πρώτα με ύφος πολλών καρδιναλίων ενημέρωσε ότι «το τείχος της ανοσίας είναι κοντά», ότι εξαρτάται από την «ώριμη συμπεριφορά μας» να γίνουν τα βήματα σίγουρα, ότι «η οικονομία στηρίχθηκε και άντεξε» και ότι «οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν γρήγορα», έπειτα, με ...ανωτερότητα δήλωσε πως «σε αυτές τις άγιες ημέρες δεν χωρούν ούτε μικρόψυχες αντιπαραθέσεις, ούτε μίζερες προσεγγίσεις, που μηδενίζουν τον πόνο αλλά και τον αγώνα μιας ολόκληρης χώρας επί 15 μήνες. Σε όσους επιμένουν σ' αυτές ταιριάζει το "άφες αυτοίς, ου γαρ οίδασι τι ποιούσι"». Οι βιβλικές αυτές ρήσεις του πρωθυπουργού απευθύνονται πρώτα απ' όλα στους εργαζόμενους και το λαό, στα εκατοντάδες σωματεία και στους άλλους φορείς που δίνουν μάχες επί έναν χρόνο για την προστασία της υγείας και της ζωής. Θα ήθελαν πολύ εκεί στην κυβέρνηση να σημάνει σιγή νεκροταφείου και ο λαός να κουβαλάει αδιαμαρτύρητα τον σταυρό του μαρτυρίου που του έχει φορτώσει η πολιτική τους, να βολευτεί με τη μιζέρια του διαλυμένου συστήματος Υγείας, της δουλειάς ήλιο με ήλιο χωρίς δικαιώματα, για τα κέρδη του κεφαλαίου. Τι άλλο να πει κανείς; Μωραίνει κύριος...

Καταλύτης...

«Ερχονται οι Γάλλοι για τα κοιτάσματα» είναι ο τίτλος κυριακάτικης εφημερίδας, με τον οποίο αναγγέλλεται η επίσκεψη στην Ελλάδα τον ερχόμενο Ιούλη μιας υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας της γαλλικής «Total», προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες της δραστηριοποίησής της στα θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η ενεργοποίηση του γαλλικού μονοπωλίου σε ελληνικά οικόπεδα, μαζί με την «Exxon» και τα ΕΛΠΕ, προβάλλεται ως «ψήφος εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία στη «μετά Covid» εποχή, αλλά και ως «στήριξη της Ελλάδας» απέναντι στις τουρκικές διεκδικήσεις, που δεν αφορούν πάντως τις συγκεκριμένες περιοχές. Σε κάθε περίπτωση, το γαλλικό ενδιαφέρον για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες περιγράφεται ως «καταλύτης» για μεγαλεπήβολα project σε όλη τη λεκάνη της Ανατ. Μεσογείου, αφού η «Total» δραστηριοποιείται και σε άλλα οικόπεδα της κυπριακής και όχι μόνο ΑΟΖ. Ποιο είναι λοιπόν το αφήγημα; Οτι με τις «πλάτες» ενός τόσο ισχυρού ευρωπαϊκού κολοσσού, ο οποίος μάλιστα εκδηλώνει ενδιαφέρον και για την ανάπτυξη ΑΠΕ στην Ελλάδα, «θωρακίζονται» τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας έναντι των τουρκικών αμφισβητήσεων και διαμορφώνονται προϋποθέσεις για «δίκαιες» διευθετήσεις στην περιοχή.


... κινδύνων

Παρά την επίμονη προσπάθεια να εξωραΐσουν το ρόλο των ευρωατλαντικών συμμάχων της ελληνικής αστικής τάξης στην αντιπαράθεση με την Τουρκία και να ταυτιστούν τα συμφέροντα αμερικανικών και ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων της Ενέργειας με αυτά του ελληνικού λαού, η ίδια η πραγματικότητα τους διαψεύδει με πάταγο. Το ενδιαφέρον των μονοπωλίων αφορά τα κέρδη τους και μόνο. Γι' αυτό η παρουσία τους στην περιοχή οξύνει και δεν εκτονώνει τους ανταγωνισμούς. Οσο για τη συμβολή τους στη «θωράκιση» των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, αρκεί να δει κανείς το παράδειγμα της Κύπρου για να καταλάβει πόσο αποπροσανατολιστικές και επικίνδυνες είναι τέτοιες απόψεις, που συστηματικά καλλιεργούν τα αστικά επιτελεία: Οι υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ και η πρεμούρα των μεγαλύτερων ενεργειακών ομίλων να τους εκμεταλλευτούν απρόσκοπτα, είναι από τα κεντρικά στοιχεία στη διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση του Κυπριακού, με τις διχοτομικές λύσεις να συναγωνίζονται η μια την άλλη πάνω στο τραπέζι, όπως έδειξε και η πρόσφατη άτυπη πενταμερής στη Γενεύη.


Παλέτα

Την πανδημία δεν την πληρώνουν οι λαοί μόνο με την υγεία και τη ζωή τους, αλλά και με την παραπέρα μείωση των εισοδημάτων τους, στην προσπάθεια του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων να διαχειριστούν τις επιπτώσεις της στην οικονομία και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης. Ετσι, σύμφωνα με διεθνή έρευνα αμερικανικού ινστιτούτου σε 117 χώρες, ένας στους δύο από τους συνολικά 300.000 ερωτηθέντες απάντησε ότι το εισόδημά του μειώθηκε την περίοδο της πανδημίας, κυρίως λόγω περικοπών στις ώρες εργασίας. Το δείγμα αυτό της δημοσκόπησης αντιστοιχεί σε 1,6 δισεκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως. Ακόμα χειρότερες είναι οι συνέπειες για τις γυναίκες, αφού, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, απώλεσαν εισόδημα 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στην πανδημία. Οι απώλειες αυτές κάθε άλλο παρά συγκυριακές θα πρέπει να θεωρούνται από τους εργαζόμενους, παρά τις διθυραμβικές προβλέψεις των αστικών επιτελείων για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης όταν υποχωρήσει η πανδημία. Ανεξάρτητα από την πορεία της οικονομίας τους επόμενους μήνες, το κεφάλαιο εξασφάλισε μέσα στην πανδημία μια νέα «παλέτα» αντεργατικών νόμων που αυξάνουν την «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν εύκολα να επεκτείνουν τα μειωμένα εισοδήματα και στις συνθήκες της υποτιθέμενης «κανονικότητας», εξασφαλίζοντας ακόμα καλύτερους όρους κερδοφορίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στη χώρα μας είναι η δυνατότητα μετατροπής μιας σύμβασης σε εκ περιτροπής ή μερικής απασχόλησης, κάτω από «έκτακτες» συνθήκες, αλλά και ο νόμος για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας που ετοιμάζει η κυβέρνηση, αυξάνοντας τον απλήρωτο χρόνο της δουλειάς με την επιβολή του 10ωρου και την επέκταση των υπερωριών στις 150 ετησίως.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου