Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

Με «πρώτο πιάτο» αντικομμουνισμό, αντιθέσεις και πολεμικά σχέδια


Την «αυλαία» των 70χρονων του ΝΑΤΟ άνοιξε χτες η Σύνοδος που οργάνωσαν το «Ατλαντικό Συμβούλιο», το «Γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ» και η «Σύνοδος του Μονάχου για την Ασφάλεια»

Γ. Κατρούγκαλος και Ν. Ντιμιτρόφ στη χτεσινή Σύνοδο
Γ. Κατρούγκαλος και Ν. Ντιμιτρόφ στη χτεσινή Σύνοδο
Η Σύνοδος για τα 70χρονα του ΝΑΤΟ (η οποία κορυφώνεται σήμερα στην Ουάσιγκτον) ουσιαστικά ξεκίνησε χτες το πρωί στην αμερικανική πρωτεύουσα με την παρασύνοδο «NATO Engages: The Alliance at 70» («Το ΝΑΤΟ εμπλέκεται: Η Συμμαχία στα 70»).
 Συνδιοργανωτές της χτεσινής μάζωξης ήταν οι διαβόητες «δεξαμενές σκέψης» του «Ατλαντικού Συμβουλίου» («Atlantic Council»), του «Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ» («German Marshall Fund») και της «Συνόδου του Μονάχου για την Ασφάλεια» («Munich Security Conference»).

Η θεματολογία εμπεριείχε ενότητες με εύγλωττους τίτλους, όπως «Πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα», όπου ο κεντρικός εισηγητής Ραντισλάβ Κάτσερ, πρόεδρος της ευρωατλαντικής «δεξαμενής σκέψης» GLOBSEC (με έδρα την Μπρατισλάβα της Σλοβακίας) και άλλοι, μετέφεραν σωρό τις αντικομμουνιστικές ...αναμνήσεις από τα νιάτα τους, όπως και τη δράση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού για την ανατροπή της σοσιαλιστικής εξουσίας σημειώνοντας ότι οι τέτοιες αναμνήσεις πρέπει να ...μεταλαμπαδευτούν στις νεότερες γενιές, ώστε να αναγνωρίζουν τις αξίες «της δημοκρατίας και της ελευθερίας που βιώνουν σήμερα».

Αλλωστε, αμέσως μετά, ακολούθησε ενότητα με τίτλο «Τι σημαίνει το ΝΑΤΟ για μένα - Η προοπτική της επόμενης γενιάς», όπου καλούνται νέοι να αναμασήσουν επιχειρήματα για το πόσο «πολύτιμο» τους είναι το ΝΑΤΟ σήμερα.


Οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία «να επιλέξει»
 
Σημειωτέον, η πρώτη «συζήτηση» της χτεσινής Συνόδου είχε τίτλο «Ο ρόλος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και οι Περιφερειακές Προσκλήσεις Ασφαλείας», με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Μ. Τσαβούσογλου, ο οποίος κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση Τραμπ ότι σήμερα η Τουρκία δεν έχει ιδέα ποια είναι η πολιτική των ΗΠΑ στη Συρία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τη στάση της Αγκυρας.

Απαντώντας, δε, σε ερωτήματα γιατί η Τουρκία επιμένει να αγοράσει «S-400», είπε ότι η χώρα του έχει δικαίωμα να επιλέξει όποιο οπλικό σύστημα θέλει. «Δεν επιλέγουμε μεταξύ της Ρωσίας και όποιων άλλων συμμάχων. Δεν βλέπουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία σαν μια εναλλακτική απέναντι στις σχέσεις μας με άλλους. Και κανείς, ούτε η Δύση ούτε η Ρωσία, πρέπει ή μπορούν να ζητήσουν να επιλέξουμε μεταξύ τους», πρόσθεσε.
Επέμεινε ότι η χώρα του χρειάζεται επειγόντως ένα τέτοιο σύστημα λόγω «των απειλών στη γειτονιά» και ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι ακόμα ικανό να καλύψει τον εναέριο χώρο της χώρας.

Στις επισημάνσεις ότι οι «S-400» θα είναι «ασύμβατοι» με τα οπλικά μέσα του ΝΑΤΟ, απάντησε ότι το σύστημα θα είναι αποκλειστικά για χρήση της Τουρκίας, εξ ου και «δεν χρειάζεται να ενσωματωθεί στο σύστημα του ΝΑΤΟ, και δεν είναι αυτός ο σκοπός μας».

Μάλιστα, κατέθεσε και πρόταση οι ΗΠΑ να αποστείλουν στην Τουρκία μια ομάδα τεχνικών που θα διασφαλίσουν ότι οι «S-400» δεν θα αποτελούν απειλή για τα 100 μαχητικά «F-35» που θέλει η Αγκυρα να αγοράσει από τις ΗΠΑ ή όποιο άλλο μέσο του ΝΑΤΟ. Επέμεινε επίσης ότι το θέμα των ρωσικών πυραύλων είναι πια μια «κλεισμένη συμφωνία».

Την ίδια ώρα, το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolou» αναμετέδιδε δήλωση εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας σε ανταποκριτή του, ότι οι Τούρκοι πιλότοι που έχουν σταλεί στις ΗΠΑ, θα παραμείνουν και θα συνεχίσουν να εκπαιδεύονται στα πρώτα δύο «F-35», που οι Αμερικανοί προορίζουν για την Τουρκία.

Αργότερα, σε δική του ξεχωριστή ομιλία, στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής συνόδου, ο ίδιος ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, εντείνοντας τις πιέσεις προς την Αγκυρα να αποσυρθεί από τη συμφωνία με τη Μόσχα, είπε:
«Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει. Θέλει να παραμείνει κρίσιμος εταίρος στην πιο επιτυχημένη στρατιωτική συμμαχία στην Ιστορία ή θέλει να διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της εταιρικής σχέσης λαμβάνοντας τέτοιες παράτολμες αποφάσεις που υπονομεύουν τη συμμαχία μας;», διερωτήθηκε.

Προηγούμενα, χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία, ο Πενς υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι δεν θα παραμείνει άπραγος την ώρα που οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ «αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους μας, που απειλούν τη συνοχή της συμμαχίας μας».

Η Αγκυρα απάντησε άμεσα. Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι έγραψε στο «Twitter»: «Οι ΗΠΑ πρέπει να επιλέξουν. Θέλουν να παραμείνουν σύμμαχος της Τουρκίας ή θα διακινδυνεύσουν τη φιλία μας ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τρομοκράτες για να υπονομεύσουν την άμυνα του συμμάχου τους στο ΝΑΤΟ εναντίον των εχθρών του;».

Η συμφωνία των Πρεσπών «επεκτείνει τη ζώνη» του ΝΑΤΟ

Αργότερα, έγινε «συζήτηση» με θέμα «Διεύρυνση της Ασφάλειας στη Γειτονιά» και ομιλητές - αναδεικνύοντας τον άξονα που διασυνδέει όλες τις επιμέρους διευθετήσεις στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία - τον ΥΠΕΞ της Λιθουανίας Λ. Λινκεβίτσιους, την αναπ. πρωθυπουργό της Ουκρανίας Ιβάνα Κλίμπους - Τσιντζάντζε, αρμόδια για την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ενσωμάτωση της χώρας, τον ΥΠΕΞ της Γεωργίας Ντ. Ζαλκαλιάνι.

Η Ουκρανή κατηγόρησε τη Μόσχα ότι πασχίζει «να ξαναχτίσει τη σφαίρα επιρροής της ΕΣΣΔ» και να επιβάλει τη δική της άποψη για το Διεθνές Δίκαιο, ότι υπάρχει ένα «θέμα διεθνούς ασφαλείας που καλύπτει όλη τη ζώνη από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα». Ο Γεωργιανός διαβεβαίωσε ότι κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι η ενσωμάτωση στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και ότι αναλαμβάνει ρόλους στην ενίσχυση της ΝΑΤΟικής παρουσίας στη Μαύρη Θάλασσα. Ο Λιθουανός κάλεσε τις δυο χώρες να συνεχίσουν στον τέτοιο δρόμο προς ΝΑΤΟ, αξιοποιώντας την πείρα και των άλλων πρώην σοσιαλιστικών χωρών.

Στο τέλος, δε, της ενότητας κλήθηκαν στη σκηνή, ως ξεχωριστό ντουέτο, οι ΥΠΕΞ από Αθήνα και Σκόπια, Γ. Κατρούγκαλος και Ν. Ντιμιτρόφ αντίστοιχα.
Ο Ντιμιτρόφ είπε ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών «επεκτείνεται η ζώνη σταθερότητας στην περιοχή όπου χρειάζεται ακόμα περισσότερη σταθερότητα», ενώ χωρίς να κατονομάσει ευθέως τη Μόσχα, κατήγγειλε ότι στα λεγόμενα κοινωνικά δίκτυα υπήρχε μεγάλη κινητικότητα ενάντια στο σχέδιο συμφωνίας την εποχή του δημοψηφίσματος, όπως και διαδηλωτές με ρωσικές σημαίες.

Στον ίδιο πνεύμα, ο Γ. Κατρούγκαλος μίλησε για «συναισθηματικές αντιδράσεις» στη συμφωνία στο εσωτερικό των δύο χωρών και τον στόχο της κυβέρνησης να λειτουργεί ως «εξαγωγέας σταθερότητας». Περιέγραψε, δε, τον μελλοντικό ρόλο της Ελλάδας στην παραπέρα «σταθεροποίηση» των Δυτικών Βαλκανίων - λαμβάνοντας και την έκκληση από την συντονίστρια της συζήτησης «να μη σταματήσει η κυβέρνηση στη συμφωνία των Πρεσπών» - μιλώντας και για έναν «ενοποιημένο οικονομικό χώρο 50 εκατομμυρίων κατοίκων» στην περιοχή. Είπε, επίσης, ότι η κυβέρνηση θέλει να παίξει το ρόλο «γέφυρας» προς Κίνα, Ρωσία και Αραβικό κόσμο, αλλά «πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο» και έφερε ως παράδειγμα ότι... η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλη του 2018 απέλασε Ρώσους διπλωμάτες που κρίθηκε ότι έπαιζαν ρόλο κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

Με στόχο Ρωσία και Κίνα
 
Ολα αυτά, ενώ στην παρασύνοδο περιλήφθηκε και ενότητα με τίτλο «Η ανάδυση της Ρωσίας: Αποτροπή και διάλογος μετά τη Συνθήκη INF» (η Συνθήκη για τα πυρηνικά μεσαίου βεληνεκούς που κατά τους ΝΑΤΟικούς καταπατά η Μόσχα).

Ο Κρις Μέρφι, γερουσιαστής, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «είμαστε πολύ πίσω από τη Ρωσία στο τι σημαίνουν νέες δυνατότητες» (όπλα, μέσα και προπαγάνδα), ότι η Ρωσία χρηματοδοτεί ομάδες π.χ. στη Βαλτική και αναμένει κάποια αναταραχή για να κάνει ό,τι έκανε στην Ανατολική Ουκρανία. Εξ ου, είπε, και «δεν πρέπει ποτέ να αποκλείουμε μια στρατιωτική αντιπαράθεση και να παίρνουμε πάντα τα αναγκαία μέτρα».

«Αλλά δεν είναι μόνο η Ρωσία, είναι και η Κίνα», πρόσθεσε, λέγοντας ότι προσφέρουν πλουσιοπάροχα συμβόλαια για εξαγορά π.χ. εταιρειών πληροφορικής και τεχνολογιών αιχμής που διαχειρίζονται κρίσιμα δεδομένα χωρών του ΝΑΤΟ. «Οι Ρώσοι είναι πιο ...ορατοί, πληθωρικοί, βίαιοι και εξωφρενικοί. Οι Κινέζοι σκέφτονται και δρουν μακροπρόθεσμα», εκτίμησε.
Στην τέτοια συζήτηση ειπώθηκε, εξάλλου, ότι πλέον και η ΕΕ προωθεί μέτρα κατά του Πεκίνου, καθώς τα προηγούμενα χρόνια κατάφερε να διεισδύσει ποικιλότροπα, αγοράζοντας λιμάνια και άλλες κρίσιμες υποδομές.

Ριζοσπάστης  Πέμπτη 4 Απρίλη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου