Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Ολοι μαζί στην αντεπίθεση, με την εργατική τάξη μπροστά, με κοινωνική συμμαχία, για μια ανάπτυξη προς όφελος του λαού


Σημεία της εισηγητικής ομιλίας που έκανε στη χτεσινή εκδήλωση ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - Ολόκληρη η ομιλία στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στον αστικό μύθο που διακινούν τόσο η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα άλλα κόμματα, ότι «έρχεται πλέον η ανάπτυξη για όλους», και έθεσε το εξής ερώτημα: «Ποιος και πόσο μπορεί να κερδίσει απ' αυτήν την ανάπτυξη; Τι σημαίνει για τους εργαζόμενους;».
 Αφού επισήμανε ότι «μια επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας μπορεί να ανακόψει ή ίσως και να ανατρέψει ακόμα και αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας» επειδή «αυξήθηκε ο βαθμός εξωστρέφειάς της την τελευταία δεκαετία», ανέφερε συγκεκριμένα στοιχεία για την εξέλιξη των μισθών πριν και μετά την κρίση, που επιβεβαιώνουν ότι «δεν υπάρχει πρόθεση να επανέλθει ο μέσος μισθός στα προ κρίσης επίπεδα, γιατί οι ανάγκες της καπιταλιστικής παραγωγής απαιτούν φθηνή εργατική δύναμη, τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων, γιατί αυτή είναι η προϋπόθεση της ανάπτυξης. Η καπιταλιστική ανάπτυξη πατάει πάνω στη σφαγή των δικαιωμάτων των εργαζομένων».


Για τη φορολογία και τις αλλαγές σε Εργασιακά και συνδικαλιστικό νόμο
 
Σχολιάζοντας το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, έκανε εκτενή αναφορά στη φοροληστεία του λαού, που συνεχίζεται, για να μπορεί το κεφάλαιο να απολαμβάνει φοροαπαλλαγές και προνόμια.

«Τις τεράστιες εκπτώσεις στους φόρους των ΑΕ θα τις πληρώσουν οι μισθωτοί, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, ο λαός γενικότερα. Θα τις πληρώσει με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, με περικοπές δαπανών κοινωνικής πολιτικής, με περικοπές συντάξεων, με περισσότερους φόρους», σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι οι μειώσεις στη φορολογία των εργαζομένων τις οποίες έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, πέρα από το ότι χρειάζεται να τις αντιμετωπίσει ο λαός με μικρό καλάθι, δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε πραγματική ανακούφιση και ανάκτηση απωλειών.


Απαντώντας στο επιχείρημα του κεφαλαίου και των κομμάτων του ότι «οι κολοσσιαίες αυτές επενδύσεις θα φέρουν τουλάχιστον θέσεις εργασίας», σχολίασε ότι κάποιες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν, αλλά «πρέπει να σκεφτεί κανείς τι είδους θέσεις εργασίας θα είναι αυτές», φέρνοντας ως παράδειγμα τον Τουρισμό, που γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη, αλλά οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να απασχολούνται με μισθούς πείνας, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ενώ συνθλίβεται ακόμα περισσότερο η ανάγκη του λαού για αναψυχή.
 «Η ανάπτυξη που σχεδιάζουν δεν έχει καν πρόβλεψη για επανόρθωση του χαμένου εδάφους των τελευταίων 10 ετών, για ανάκτηση των απωλειών της κρίσης, πόσο μάλλον για μισθούς που να αντιστοιχούν στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων», είπε συμπερασματικά ο Δ. Κουτσούμπας, ενώ ειδικά για τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο σημείωσε ότι «στοχεύουν στο να δυσκολεύουν περαιτέρω την οργάνωση της οικονομικής πάλης των εργαζομένων απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο».

Αναφερόμενος στη συνέχεια της ομιλίας του στις προτάσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων για την «πράσινη» ανάπτυξη, σημείωσε ότι αυτοί οι σχεδιασμοί «αφορούν αποκλειστικά την κερδοφορία μεγάλων επενδυτικών ομίλων, που βλέπουν την πράσινη ανάπτυξη ως ευκαιρία» και ότι μέσα σ' αυτό το πλαίσιο γίνεται προσπάθεια «να αξιοποιηθεί το περιβάλλον και η αγωνία των εργαζομένων γι' αυτό, σαν ο νέος μοχλός για την καπιταλιστική ανάπτυξη του επόμενου διαστήματος».

Για τον εκλογικό νόμο και την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού
 
Εκτενή αναφορά έκανε ο Δ. Κουτσούμπας στα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου και την ψήφο των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό (βλέπε αναλυτικά σελίδα 6). Κατήγγειλε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αλλοιωθούν οι εκλογικοί συσχετισμοί, «δίνοντας εκλογικό δικαίωμα σε ομογενείς 3ης ή 4ης γενιάς, που δεν έχουν καμία υποχρέωση στην Ελλάδα και δεν υφίστανται καμία συνέπεια από την κυβερνητική πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα».

Γι' αυτό το θέμα, είπε, το ΚΚΕ «θα προτείνει μια σειρά από κριτήρια - περιορισμούς που πρέπει να ισχύουν συνδυασμένα» για να δοθεί σε κάποιον το δικαίωμα ψήφου, και παράλληλα θα πάρει πρωτοβουλίες για την προβολή της απλής, γνήσιας και ανόθευτης αναλογικής.

Για τις διεθνείς εξελίξεις, τις ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις και την ελληνική εμπλοκή
 
Μεγάλο μέρος της ομιλίας του Δ. Κουτσούμπα απασχόλησαν οι εξελίξεις στο πεδίο των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών, σε συνδυασμό με τους κινδύνους που συνεπάγεται για τον ελληνικό λαό η ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας σ' αυτούς, με ευθύνη της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Σ' αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον «Στρατηγικό Διάλογο» ΗΠΑ - Ελλάδας που επαναλαμβάνεται τον Οκτώβρη, χαρακτηρίζοντας αυτήν την εξέλιξη «πολύ επικίνδυνη» και ότι «θα αποτελέσει τη βάση μεγαλύτερης εμπλοκής της χώρας και μεγαλύτερης ενσωμάτωσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».

Ο Δ. Κουτσούμπας ανέλυσε επίσης την κατάσταση στα Ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό, σημειώνοντας για το τελευταίο ότι «οι ΗΠΑ και η ΕΕ, ιδίως η Βρετανία, ασκούν πιέσεις για λύση πάση θυσία για την απρόσκοπτη εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της κυπριακής ΑΟΖ. Οι συνομιλίες αυτές εντάσσονται στις γενικότερες ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις και είναι εξαρχής υπονομευμένες. Η βάση τους είναι η διχοτομική λύση των "δύο συνιστώντων κρατών"».

«Ο ελληνικός λαός, η νεολαία, δεν πρέπει να εφησυχάζουν. Καλούμε σε συνεχή δράση, με ανάπτυξη πολύμορφων πρωτοβουλιών και δράσεων, ενάντια στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στους πολέμους, στις επεμβάσεις, για την αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ, χωρίς βάσεις και πυρηνικά, για την ειρήνη, τη συνεργασία και τη φιλία των λαών», σημείωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πάλη για άλλο δρόμο ανάπτυξης, με γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνίας
 
Συνοψίζοντας τις θέσεις του ΚΚΕ για τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, ο Δ. Κουτσούμπας είπε στην ομιλία του: «Η ανάπτυξη που σχεδιάζουν είναι ανάπτυξη για το μεγάλο κεφάλαιο, είναι θωράκιση των κερδών του, σε βάρος των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους.

Ο λαός θα πληρώσει τις φοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου. Θα εργάζεται με χαμηλούς μισθούς και άθλιες εργασιακές σχέσεις. Θα πληρώνει διπλά και τριπλά τα διόδια των δρόμων που θα γίνουν με ΣΔΙΤ και την "απελευθερωμένη" ηλεκτρική ενέργεια. Θα βλέπει να καταστρέφεται το περιβάλλον για να κερδίζουν μια χούφτα μονοπώλια. Και δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, γιατί αυτό απαιτεί η καπιταλιστική ανάπτυξη.

Στον αντίποδα βρίσκεται ο δρόμος ανάπτυξης με γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνίας, που προτείνει το ΚΚΕ. Ο δρόμος της κοινωνικής ιδιοκτησίας, του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού της οικονομίας, της ενεργού συμμετοχής των εργαζομένων στη λήψη και στον έλεγχο των αποφάσεων. Ολοι μαζί στην αντεπίθεση, με την εργατική τάξη μπροστά, με κοινωνική συμμαχία, για μια ανάπτυξη προς όφελος του λαού».

Τέλος, κάλεσε στα συλλαλητήρια των συνδικάτων την ερχόμενη Τρίτη, στην Αθήνα και αλλού, ενάντια στο αντεργατικό πολυνομοσχέδιο - «σκούπα» της κυβέρνησης, αλλά και στις δράσεις που προετοιμάζουν σωματεία και μαζικοί φορείς «ενάντια στις βάσεις του θανάτου, ενάντια στη νέα συμφωνία την επόμενη περίοδο».

«Σε αυτό το μετερίζι το ΚΚΕ θα βρίσκεται πάντα παρόν, όπως πάντα υπήρξε στην ιστορική του διαδρομή, όπως υποσχεθήκαμε και κατά τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις», κατέληξε ο ΓΓ της ΚΕ.

Ριζοσπάστης    Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου