Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας

 

Με νέα μαχητική κινητοποίηση στην πλατεία της Σίνδου, χτες το απόγευμα, φορείς και σωματεία διαμήνυσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στα σχέδια για εγκατάσταση δύο μονάδων καύσης επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στη ΒΙΠΕ της Σίνδου και, ταυτόχρονα, για τη λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία της υγείας των κατοίκων και των εργαζομένων της περιοχής.

Ο Παναγιώτης Κολογκούνης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας, κάλεσε όλους τους εργαζόμενους που παίζουν καθημερινά τη ζωή τους κορόνα - γράμματα στα εργοστάσια της περιοχής, όλους τους κατοίκους της Σίνδου, τον αγροτικό πληθυσμό και τους αυτοαπασχολούμενους της περιοχής να συμμετέχουν μαζικά στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες και τις δράσεις των σωματείων και των φορέων της περιοχής για να βάλουν φρένο στα σχέδια που καταστρέφουν τις ζωές τους.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Β. Τέκνης, από το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, η Δ. Τραγάκη, από την Α' ΕΛΜΕ, και η Α. Βουδούρημ από την Ομάδα Γυναικών δήμου Δέλτα (ΟΓΕ).

Μέσα από τις ομιλίες τους ανέδειξαν την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την προστασία της υγείας στους χώρους δουλειάς, την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τη δημιουργία Κέντρου Υγείας στη Σίνδο, 24ωρης λειτουργίας και βραχείας νοσηλείας.

Σημείωσαν ότι αποτελεί πρόκληση να σχεδιάζεται η εγκατάσταση μονάδων επεξεργασίας επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στη ΒΙΠΕ Σίνδου, σε μια περιοχή επιβαρυμένη από την ήδη υφιστάμενη βιομηχανική δραστηριότητα. Δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για να μην προχωρήσουν αυτές οι επενδύσεις, αλλά και ενάντια στην επικαιροποίηση των επιτρεπόμενων χρήσεων από τον φορέα της ΒΙΠΕ που θα επιτρέπει την εγκατάσταση των δύο εργοστασίων.

Τέλος, κάλεσαν σε κλιμάκωση του αγώνα με συμμετοχή στην απεργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς στις 6 Μάη και στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Ιούνη, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος.

Αυτοκινητοπορεία ενάντια στην καύση σκουπιδιών

Αυτοκινητοπορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην καύση απορριμμάτων από την ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία πραγματοποίησαν φορείς και σωματεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης, το πρωί της Κυριακής, συνεχίζοντας τον αγώνα τους για την προστασία της υγείας, του περιβάλλοντος, συνολικά των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η αυτοκινητοπομπή ξεκίνησε από το δημαρχείο Παύλου Μελά και αφού διέσχισε τις γειτονιές του δήμου (Ηλιούπολη, Σταυρούπολη, Πολίχνη, Μετέωρα, κ.ά.) σαλπίζοντας κλιμάκωση της πάλης ενάντια στην πολιτική που φέρνει την καρκινογόνα καύση απορριμμάτων στα σπίτια τους, κατέληξε στην είσοδο του εργοστασίου της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία.

Εκεί, έξω από το εργοστάσιο, διαμήνυσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα για να ακυρωθεί η νέα αδειοδότηση καύσης των απορριμματογενών καυσίμων RDF/SRF από τον όμιλο ΤΙΤΑΝ. Να σταματήσει τώρα η καρκινογόνα καύση σκουπιδιών. Να απαλειφθεί από τον σχεδιασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η δυνατότητα δημιουργίας μονάδων παραγωγής SRF/RDF.

Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Σωματείων και Φορέων ενάντια στην καύση μίλησε ο Μάριος Παλάντζας, από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, ο οποίος σημείωσε πως «αν δεν αγωνιστούμε δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο. Για τα κέρδη των λίγων καταστρέφουν το περιβάλλον, βάζουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία, τσακίζουν εργασιακά δικαιώματα με 10ωρα, βάζουν στο στόχαστρο συνδικαλιστικές ελευθερίες. Για όλα αυτά βγαίνουμε μπροστά αγωνιστικά και αποφασιστικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου