Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023

ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ Υπό την απειλή πλειστηριασμού 700.000 ακίνητα!


Η απόφαση πατάει πάνω στους νόμους ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ | Αποδεικνύεται ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τα σπίτια του λαού

 

Τον δρόμο για χιλιάδες πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών τους επόμενους μήνες «ανοίγει» και τυπικά η απόφαση του Αρείου Πάγου. Με αυτήν πλέον τα funds και οι servicers μπορούν να βγάζουν «στο σφυρί» τα σπίτια των χρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.

Η απόφαση αυτή ουσιαστικά έκρινε πως τα «κοράκια», κάνοντας χρήση των νόμων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν να παίρνουν τα σπίτια και να προχωρούν τις διαδικασίες των πλειστηριασμών με τη δική τους επωνυμία.

Το μέγεθος της επίθεσης στα σπίτια των λαϊκών νοικοκυριών φαίνεται ξεκάθαρα από το γεγονός ότι το 2022 έγιναν πάνω από 40.000 πλειστηριασμοί, ενώ το 2023 υπό την απειλή του πλειστηριασμού αναμένεται να τεθούν οι ιδιοκτήτες 700.000 ακινήτων!

Εκτός αυτού, η διαρκής αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (αναμένεται μέχρι τον Ιούνιο να υπάρξουν και νέες αυξήσεις) θα οξύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, αφού εκατομμύρια χρεωμένα νοικοκυριά δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και την αποπληρωμή των δανείων.

Ενδεικτικά, 1 στα 3 (32%) στεγαστικά δάνεια που είχαν ρυθμιστεί τον προηγούμενο χρόνο, έχει «κοκκινίσει» εκ νέου. Η ονομαστική αξία των «κόκκινων» δανείων, που έχουν στην κατοχή τους οι «Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις» (ΕΔΑΔΠ), τα γνωστά «κοράκια», έχει ξεπεράσει τα 87,6 δισ. ευρώ, ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους ο όγκος τους αυξήθηκε κατά 7,9 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το τέλος του 2021.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που άρχισε να ξηλώνει ακόμα κι αυτήν την - αδύναμη ούτως ή άλλως - «προστασία» της λαϊκής στέγης με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, που νομοθέτησε το ιδιώνυμο και την παραχώρηση «κόκκινων» δανείων σε funds. Με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, η ΝΔ ολοκλήρωσε το έγκλημα.

Το ΠΑΜΕ

Ως ένα ακόμα πλήγμα για τους οφειλέτες χαρακτηρίζει το ΠΑΜΕ την απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου. «Αποδεικνύεται ότι η δικαιοσύνη λειτουργεί ταχύτατα όταν είναι να εξυπηρετήσει τα μεγάλα συμφέροντα και πάει με ρυθμούς χελώνας, όταν είναι να δικαιώσει κάποιον εργαζόμενο που π.χ. είχε εργατικό ατύχημα και απαιτεί να του αποδοθούν τα αυτονόητα που του στερεί η εργοδοσία», σχολιάζει το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του και σε άλλο σημείο αναφέρει:

«Αποδεικνύεται ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τα σπίτια του λαού. Καλούμε τους δανειολήπτες να έρθουν σε επαφή με το εργατικό κίνημα, ώστε μέσα από τη συλλογική οργανωμένη πάλη, να αποτρέψουμε πλειστηριασμούς και εξώσεις. Είναι ανάγκη να σηκώσουμε τείχος απέναντι στα κοράκια. Το πρόβλημα με την ασυδοσία των τραπεζών και των funds είναι πολιτικό. Η πολιτική των τραπεζών και των μονοπωλίων πρέπει να ανατραπεί, από ένα ισχυρό εργατικό - λαϊκό κίνημα, το οποίο θα υποχρεώσει τις κυβερνήσεις να κάνουν νόμο το δίκιο μας, την καθολική προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως άλλωστε έχει κατατεθεί στη Βουλή από τα συνδικάτα».

 

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου