Κυριακή 5 Απριλίου 2015

ΚΑΥΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ – ΜΑΣ ΚΑΙΕΙ ΟΛΟΥΣ!

Το ΤΙΤΑΝ Θεσσαλονίκης πήρε στις 30/1/2014 άδεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) για να καίει σκουπίδια και απόβλητα ως καύσιμο για την παραγωγή τσιμέντου.
Ο εφιάλτης ξαναγύρισε. Το καλοκαίρι του 2010 προσπάθησαν μέσω της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Τότε απέτυχαν λόγω της αντίστασης των κατοίκων. Τώρα αναλαμβάνει απευθείας η κυβέρνηση να 
ανοίξει το δρόμο.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η αδειοδότηση της καύσης δικαίωσε της εκτιμήσεις των κατοίκων ότι η εγκατάσταση του ΣΜΑ (Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) Ευκαρπίας ακριβώς δίπλα στο ΤΙΤΑΝ δεν ήταν τυχαία. Φαίνεται πλέον καθαρά ότι ο ΣΜΑ και η καύση σκουπιδιών είναι μέρος του ίδιου σχεδίου. Άρα, ο αγώνας ενάντια σ’ αυτές τις επιλογές είναι ενιαίος. Απέναντί μας πλέον δεν έχουμε μόνο τις συνέπειες από το ΣΜΑ, αλλά και της καύσης των σκουπιδιών. 

  1. Γιατί τόση συζήτηση για τα σκουπίδια και τα απόβλητα;
Γιατί μπορούν να φέρουν κέρδη δισεκατομμυρίων σε ντόπιες και ξένες μεγάλες επιχειρήσεις. Γι’ αυτό το βασικό σχέδιο είναι η ιδιωτικοποίηση και η καύση των σκουπιδιών. Γι’ αυτό ο απεσταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης και των συμφερόντων μεγαλοεπιχειρηματιών υφυπουργός Φούχτελ πηγαινοέρχεται στη χώρα μας συναντώντας δημάρχους κ.ά. Γι’ αυτό αδιαφορούν για τις συνέπειες στον ντόπιο πληθυσμό.
  1. Γιατί το ΤΙΤΑΝ να κάψει σκουπίδια;
Κάθε τσιμεντάδικο θέλει φτηνά καύσιμα. Το ΤΙΤΑΝ καίει ήδη πετ κοκ, που είναι φτηνό και βρώμικο. Καίγοντας σκουπίδια, το ΤΙΤΑΝ όχι μόνο δε θα πληρώνει, αλλά μάλλον θα το πληρώνουμε. Έως και 10 τόνοι σκουπίδια την ώρα θα καίγονται για να ανεβεί η θερμοκρασία, όσο πρέπει, για την παραγωγή τσιμέντου. Η καύση σκουπιδιών δίνει ενέργεια, αλλά και στάχτη που μπορεί να μπει στο τσιμέντο. Άρα, μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: και ενέργεια και τζάμπα πρώτη ύλη. Έτσι αυξάνει το κέρδος του. Τη λύση του φυσικού αερίου την αποφεύγουν –παρόλο που είναι η πιο καθαρή– γιατί 
factory-air-polutionτους κοστίζει ακριβότερα.
  1. Γιατί να μην καίει απόβλητα το ΤΙΤΑΝ;
  • Η καύση σκουπιδιών μολύνει κυρίως τους ανθρώπους, ιδίως τα μικρά παιδιά και τους εργαζόμενους του ΤΙΤΑΝ.
  • Η καύση είναι πολύ ακριβή. Φαίνεται φτηνή χάρη στα δημοτικά τέλη και στις κρατικές επιδοτήσεις που είναι δικά μας λεφτά.
  • Υποβαθμίζει την ήδη υποβαθμισμένη Θεσσαλονίκη.
  • Ακυρώνει την ανακύκλωση γιατί καταναλώνει πολλά σκουπίδια.
  • Χτυπάει τις μικρές επιχειρήσεις και μειώνει τις θέσεις εργασίας.
  • Ρίχνει την αξία της γης και των ακινήτων.
  • Παράγει τοξική στάχτη που για να θαφτεί με θεωρητική ασφάλεια θα πληρώσουμε εμείς, όχι το ΤΙΤΑΝ.
  • Όσο για ατυχήματα και λάθη, είναι ζήτημα χρόνου.
Κερδίζουν. Χάνουμε.
  1. Είναι πρόβλημα η στάχτη;
Ναι, γιατί είναι τοξική. Η καύση παράγει στάχτη (τέφρα) και καυσαέρια. Αυτά περιέχουν καρκινογόνες διοξίνες, μόλυβδο, υδράργυρο και άλλα τοξικά μέταλλα που ήταν πριν στα σκουπίδια. Αντέχει κι άλλα ο αέρας της Θεσσαλονίκης, ο οποίος είναι ήδη απαράδεκτος;

image_product_fly-ash
  1. Τι θα πει τοξικά μέταλλα; Πόσο επικίνδυνα είναι;
Τα χημικά στοιχεία αρσενικό, κάδμιο, χρώμιο, υδράργυρος, μόλυβδος και άλλα βρίσκονται μέσα σε συσκευασίες, χρώματα, βερνίκια, κουφώματα, πλαστικά κλπ. Τα μέταλλα δεν καταστρέφονται. Η καύση αυξάνει τη συγκέντρωσή τους και τα κάνει πιο δραστικά. Άρα φτάνουν πιο εύκολα στα πνευμόνια και στο αίμα με το νερό, το γάλα, το κρέας, το ψάρι κ.ά. Με τον καιρό αυξάνονται στο σώμα μας και στην τροφή μας. Γι’ αυτό οι εργαζόμενοι στο ΤΙΤΑΝ και τα μικρά παιδιά θα πληρώσουν το πιο βαρύ τίμημα. Τα τοξικά μέταλλα προκαλούν βλάβες στο καρδιοαναπνευστικό, νευρολογικό και πεπτικό σύστημα και συμβάλλουν στις καρκινογενέσεις. Ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι ο μόλυβδος και ο υδράργυρος.

τρώμε-βαρέα-μέταλλα
  1. Τι είναι οι διοξίνες και τι προκαλούν;
Διοξίνες, φουράνια και πολυχλωριωμένα διφαινύλια (κλοφέν) είναι σούπερ τοξικές και καρκινογόνες ουσίες (Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας). Οι διοξίνες παράγονται κυρίως όταν καίγονται σκουπίδια με χλώριο. Και πού είναι το χλώριο; Πάρα πολλά πλαστικά σκουπίδια είναι PVC (Πι-Βι-Σι ή βινύλιο), το οποίο περιέχει άφθονο χλώριο. Οι διοξίνες προσβάλλουν το νευρικό, το ανοσοποιητικό, το ενδοκρινικό και το ουρογεννητικό σύστημα. Προκαλούν βλάβες στα γονίδια, αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών και εγκεφαλικών επεισοδίων, μειώνουν τη γονιμότητα και το ποσοστό των εμβρύων αρσενικού φύλου. Αθροίζονται στο σώμα με τα χρόνια. Γι’ αυτό τα παιδιά θα πληρώσουν το βαρύτερο τίμημα. Ο Λαγκαδάς, ο Πεντάλοφος, η Νεοχωρούδα –δηλαδή οι κορυφαίες κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές περιοχές– αλλά και ευρύτερα η περιοχή της Θεσσαλονίκης, θα μολύνονται με διοξίνες από την καύση σκουπιδιών. Η διοξίνη στο πιάτο μας δηλαδή.

dioxin
  1. Μα αφού το ΤΙΤΑΝ έχει φίλτρα…
Τα τσιμεντάδικα δε φημίζονται για την τεχνολογία αντιρρύπανσης, γιατί κοστίζει. Ακόμη και τα καλύτερα φίλτρα –όταν λειτουργούν– κρατάνε μέρος μόνο από τους ρύπους και τα τοξικά μέταλλα. Δεν μπορούν να τα κρατήσουν όλα. Ούτε κρατάνε όλες τις διοξίνες που μπορεί να εκλύονται κατά την παραγωγή τσιμέντου, π.χ. στην προθέρμανση της πρώτης ύλης ή κατά την ψύξη των απαερίων, αφού το τσιμεντάδικο ανακυκλώνει τα θερμά αέρια. Τέλος, χρειαζόμαστε μία ειδική χωματερή για τους τοξικούς ρύπους που κρατάνε τα φίλτρα.

Incineration
  1. Το ΤΙΤΑΝ όμως θα μετράει τους ρύπους και το κράτος θα ελέγχει, σωστά;
Αστεία πράγματα. Ναι μεν το ΥΠΕΚΑ έβαλε όρια ρύπων για τις ώρες που θα καίγονται σκουπίδια, αλλά ποιος θα ελέγξει πότε καίνε σκουπίδια και πότε όχι; Επίσης, δεν υπάρχουν όρια ρύπων στην έναρξη και παύση λειτουργίας (προθέρμανση/ψύξη). Και το πιο βασικό: Το ΥΠΕΚΑ ρητά επιτρέπει στο ΤΙΤΑΝ να μετράει στα καυσαέρια τα τοξικά μέταλλα και τις διοξίνες δύο φορές το χρόνο. Τι να μας πουν δύο μετρήσεις το χρόνο, όταν τα σκουπίδια αλλάζουν σύσταση από λεπτό σε λεπτό; Με λίγα λόγια, το ΤΙΤΑΝ θα ελέγχει τον εαυτό του. Το ίδιο ΤΙΤΑΝ στο οποίο το Φεβρουάριο του 2014 οι επιθεωρητές της Περιφέρειας διαπίστωσαν πολεοδομικές παραβάσεις και χρήση νερού χωρίς άδεια.
  1. Δεν εξαφανίζεται η τοξική στάχτη μέσα στο τσιμέντο;
Όχι, απλώς δεν τη βλέπει το μάτι. Η στάχτη μετατρέπει το τσιμέντο σε πηγή τοξικών ουσιών. Όσο το τσιμέντο φθείρεται, θα βγάζει σταδιακά τα τοξικά που περιέχει. Θέλει κανείς αγωγούς ή δεξαμενές νερού από τέτοιο τσιμέντο; Πατώματα παιδικών σταθμών; Κι όταν το ξηλώσουμε, τι θα το κάνουμε; Ποιος θα πληρώσει αυτό το τεράστιο τίμημα; Εσύ, εγώ και τα παιδιά μας.

What-is-cement16
  1. Μήπως μας βγαίνει πιο φτηνά η καύση σκουπιδιών;
Είτε καίγονται στο ΤΙΤΑΝ είτε σε ειδικά εργοστάσια οπουδήποτε, η καύση είναι φτηνή για τους μετόχους και πανάκριβη για την κοινωνία, αφού και θα την πληρώσουμε και θα χάσουμε από αυτή. Ο Νομός Θεσσαλονίκης ζει από την κτηνοτροφία και τον τουρισμό πολύ περισσότερο από το τσιμέντο. Εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι θέσεις εργασίας που δεν έχουν σχέση με το τσιμέντο – από τον αγρότη και τον οδηγό ταξί, μέχρι τις μικρές επιχειρήσεις μεταποίησης, εστίασης και φιλοξενίας. Τα δηλητήρια της καύσης θα υποβαθμίσουν το προϊόν του κτηνοτρόφου, του αγρότη, του ιχθυοτροφείου, του εστιάτορα. Η πόλη και ο νομός όλος αξίζει να παινεύονται για τα προϊόντα, τις ομορφιές, την ιστορία, τα μνημεία, την κουζίνα τους. Όχι για τις διοξίνες τους.
  1. Θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας;
Σύμφωνα ακόμα και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για κάθε 10 χιλιάδες τόνους σκουπίδια που ανακυκλώνονται έχουμε 250 νέες θέσεις εργασίας, ενώ αν τα κάψουμε έχουμε μόλις 20. Αλλά και πόσες ακόμα θέσεις εργασίας θα χαθούν από άλλους παραγωγικούς τομείς λόγω των συνεπειών της καύσης;
  1. H καύση δεν είναι ανακύκλωση;
Όχι! Ανακύκλωση σημαίνει δίνω νέα μορφή στα απόβλητα χωρίς να βλάψω το περιβάλλον, χωρίς νέες πρώτες ύλες. Καύση σημαίνει καταστρέφω τα απόβλητα και βγάζω βλαβερές ουσίες στο χώμα, το νερό και τον αέρα – χώρια που σπαταλώ πρώτες ύλες. Η καύση ακυρώνει την ανακύκλωση. Οι ίδιες οι εταιρείες που τεμαχίζουν σκουπίδια για καύση τονίζουν ότι το χαρτί, χαρτόνι και πλαστικό πρέπει να είναι όσο πιο καθαρό γίνεται. Ό,τι έχουν οι μπλε κάδοι δηλαδή.

What_a_Waste2012_Final.pdf
  1. Μήπως όμως κλείσει το ΤΙΤΑΝ;
Το αν θα συνεχίσει να λειτουργεί το ΤΙΤΑΝ στη θέση αυτή πρέπει να είναι απόφαση των πολιτών. Πολίτες και φορείς –όπως ο Οργανισμός Ρυθμιστικού– υποστηρίζουν τεκμηριωμένα ότι δεν είναι δυνατό το ΤΙΤΑΝ να βρίσκεται μέσα στην πόλη. Όμως, τίποτε δε δείχνει ότι το ΤΙΤΑΝ θα κλείσει λόγω οικονομικής ζημιάς. Το “ Ή καίω ή φεύγω” είναι ψεύτικο δίλημμα.
  1. Όμως το ΤΙΤΑΝ είναι ελληνική εταιρεία και στηρίζει την οικονομία, έτσι;
Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ είναι ΑΕ και μεγάλωσε χάρη στην ανοχή της ελληνικής κοινωνίας. Ακόμη και το 2012, ένα στα πέντε ευρώ του τζίρου του προήλθε από το ελληνικό τσιμέντο. Η χώρα μας ανέχεται δεκάδες τρύπες στα βουνά της, για να έχει φτηνή και καλή πρώτη ύλη το ΤΙΤΑΝ, ενώ η ανάπλαση των νταμαριών δεν προχωρά παρ’ όλες τις δεσμεύσεις. Στα στεγαστικά μας δάνεια στήριξε τα κέρδη του το ΤΙΤΑΝ. Οι δικοί μας φόροι πληρώνουν τα δημόσια έργα που φτιάχτηκαν με υλικά ΤΙΤΑΝ. Και τώρα που η γονατισμένη Ελλάδα δεν προσφέρει αρκετό κέρδος, άρχισαν οι έμμεσες απειλές διά του Τύπου. Σε γερμανική εφημερίδα, ο διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Παπαλεξόπουλος δήλωσε ότι αν η κρίση δεν τελειώσει σύντομα, «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλες τις εναλλακτικές λύσεις». Τόση στήριξη.
  1. Το ΤΙΤΑΝ λέει ότι προσέχει τις τοπικές κοινωνίες.
Πουθενά τυχαία, πουθενά αθώα. Το ΤΙΤΑΝ ασκεί επιρροή με μέθοδο. Μπαίνει μέσα στα σχολεία και στις παιδικές συνειδήσεις με έντυπα και επισκέψεις μαθητών στις μονάδες του. Χρηματοδοτεί βολικά ερευνητικά προγράμματα στα πανεπιστήμια. Κάνει δωρεές σε δήμους, όπου έχει συμφέροντα (π.χ. Λαγκαδάς, Μήλος, Τανάγρα). Με το ένα χέρι θα καίει σκουπίδια παράγοντας διοξίνες που βλάπτουν τα ανθρώπινα κύτταρα. Με το άλλο κάνει δωρεά υπέρ της κυτταρικής θεραπείας στην Πάτρα. Πίσω από τη βιτρίνα της «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» του ΤΙΤΑΝ ο στόχος είναι απλός: να μαλακώνει τις αντιστάσεις. Πρόταση: Αφού μετράει τόσους δείκτες, ας αρχίσει να μετράει και τον αριθμό και τύπο καρκίνου στους εργαζομένους του και γύρω από τις μονάδες του.
  1. Και οι Δήμοι; Είναι ενάντια στην καύση;
Είναι; Οι περισσότεροι δήμοι δεν πήραν θέση. Μόνο τα δημοτικά συμβούλια Παύλου Μελά και Ωραιοκάστρου έβγαλαν ψηφίσματα κατά της καύσης. Και παρά το «όχι», το Μάρτιο του 2014 ο Δήμος Ωραιοκάστρου έδωσε στο ΤΙΤΑΝ παράταση άδειας χρήσης λατομείου στο Δρυμό. Είναι ενάντια στην καύση μόνο στα χαρτιά.
  1. Τι καίνε μέχρι τώρα;
Άνθρακα, μαζούτ, γλυκερίνη, βιομάζα και κυρίως πετ κοκ. Που δεν είναι αθώο, γιατί και βαρέα μέταλλα μπορεί να περιέχει και η καύση του βγάζει διοξείδιο του θείου. Το πετ κοκ είναι κίνδυνος για την υγεία όσων αναπνέουν τους ρύπους του και συμβάλλει στα αναπνευστικά νοσήματα. Αλλά τα σκουπίδια είναι χειρότερα. Το ΤΙΤΑΝ ζήτησε από το Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ) να ερευνήσει τι θα γίνει αν καίει «εναλλακτικά καύσιμα» (δηλαδή και σκουπίδια) αντί για πετ κοκ σε ποσοστό 30%. Η απάντηση ήταν ότι θα αυξηθούν σημαντικά οι εκπομπές υδροχλωρίου, υδροφθορίου και υδραργύρου, που τα φίλτρα δεν κρατάνε. Η μελέτη τονίζει ότι οι κάτοικοι έχουν δίκιο να ανησυχούν. Τέλος, η έγκριση του ΥΠΕΚΑ επιτρέπει στο ΤΙΤΑΝ να καίει όσα σκουπίδια θέλει. Πάμε προς όλο και πιο βρώμικα καύσιμα. Τι θα κάψουν αύριο;
  1. Έχει σχέση ο ΣΜΑ Ευκαρπίας με το ΤΙΤΑΝ;
Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Ευκαρπίας και το ΤΙΤΑΝ είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: Το σκουπίδι ως καύσιμο. Το σκουπίδι ως κέρδος για λίγους. Πιθανά να συνδεθούν άμεσα ή μέσω εταιρειών που θα επεξεργάζονται τα σκουπίδια για καύση. Ήδη από το 2005 το Κοινοτικό Συμβούλιο Ευκαρπίας εκτιμούσε ότι ΣΜΑ και ΤΙΤΑΝ είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Το ότι είναι δίπλα ακριβώς πόσο τυχαίο είναι;

Γιατί να αντιδράσουμε τώρα; Το ΤΙΤΑΝ είναι εδώ τόσα χρόνια.
Επειδή η καύση όχι μόνο δε λύνει το πρόβλημα των σκουπιδιών, αλλά αντίθετα βάζει σε κίνδυνο την υγεία μας και κυρίως των παιδιών μας. Πρέπει να αποφασίζουμε εμείς για τις συνθήκες της ζωής μας, όχι η κάθε εταιρεία με γνώμονα τα κέρδη της. Το ΤΙΤΑΝ φέρει ευθύνη για την υποβάθμιση της ζωής μας. Αν ξεκινούσαμε από την αρχή, θα χτίζαμε σχολεία δίπλα σε ένα τσιμεντάδικο; Προφανώς όχι. Το τσιμεντάδικο όμως ήρθε δίπλα μας. Το ποτήρι ξεχείλισε. Αντιδρούμε τώρα. Η καύση μας καίει όλους.
  1. Θα μπορούσε να υπάρχει άλλη διαχείριση των απορριμμάτων;
Σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές γνώσεις και τεχνικές δυνατότητες θα μπορούσε να επιλεγεί ο δρόμος της ελαχιστοποίησης των απορριμμάτων, της επανάχρησης, της κομποστοποίησης των οργανικών υλικών, της ανακύκλωσης κ.τ.λ., με πολλαπλά οφέλη για την πλειοψηφία της κοινωνίας και το περιβάλλον. Δεν τον επιλέγουν όμως γιατί τους ενδιαφέρουν τα κέρδη των λίγων.
  1. Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς; Πώς μπορώ να βοηθήσω;
Μπορούμε να τους σταματήσουμε. Για την ακρίβεια, μόνο εμείς μπορούμε. Ο αγώνας αυτός συνδέεται με κάθε αγώνα του λαού μας. Με συλλογικό αγώνα το 2010 αναγκάσαμε τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης να πάρει πίσω την πρώτη άδεια καύσης στο ΤΙΤΑΝ. Για ενάμιση χρόνο περίπου σταματήσαμε και καθυστερήσαμε την κατασκευή του ΣΜΑ Ευκαρπίας. Ο καθένας μας μπορεί να κάνει πολλά. Ενημερώνουμε τους ανθρώπους δίπλα μας, φίλους, γείτονες, συναδέλφους και προχωράμε. Όλοι μαζί μπορούμε να νικήσουμε. Συλλογικά, αγωνιστικά, χωρίς αυταπάτες ότι θα μας σώσουν κάποιοι άλλοι. Για να απλωθεί η γνώση, είναι αναγκαία κάθε μικρή και μεγάλη προσπάθεια ενημέρωσης και δράσης. Εμείς οι άνθρωποι του μόχθου παλεύουμε για το παρόν και το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Ξεκινάμε.
  • Όχι στο ΣΜΑ της Ευκαρπίας.
  • Καύση σκουπιδιών: ούτε στο ΤΙΤΑΝ ούτε πουθενά.
Φορείς & πολίτες ενάντια στην Καύση και στον ΣΜΑ Ευκαρπίας

πηγή proraio.wordpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου