Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020

Ευθύνη της κυβέρνησης η προστασία μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών


Η κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη για τους όρους υγιεινής και ασφάλειας
Κινητοποίηση την Τρίτη 25 Αυγούστου στο υπουργείο Παιδείας


«Κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας να αναλάβουν επιτέλους την κρατική ευθύνη για τους όρους υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία!», απαιτούν εκπαιδευτικοί και γονείς και καλούν σε κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας την Τρίτη 25 Αυγούστου, στις 11 το πρωί, προτάσσοντας τα αιτήματα για μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη και ταυτόχρονα μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.
Σε σχετική ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» σημειώνει ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, που «είχαν στη διάθεσή τους όλο τον απαραίτητο χρόνο ώστε να σχεδιάσουν το άνοιγμα των σχολείων με τους απαραίτητους όρους και προϋποθέσεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αδιαφόρησαν και "έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους" τις προτάσεις εκπαιδευτικών και γονιών. Εξάντλησαν όλη τους την προσπάθεια στη νομοθέτηση αλλεπάλληλων αντιεκπαιδευτικών νόμων και εκτρωματικών διατάξεων (πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, νόμος για τα ιδιωτικά σχολεία, ΠΝΠ για τις κάμερες στις τάξεις, διαδικασίες εξπρές για τις υπηρεσιακές μεταβολές, διατάξεις για τους Διευθυντές Εκπαίδευσης κ.α.). Χωρίς ντροπή προχώρησαν στην αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά, εν μέσω πανδημίας και με όλους τους ειδικούς να προτείνουν το ακριβώς αντίθετο. Αποτέλεσμα της στάσης της κυβέρνησης και της εγκληματικής αδιαφορίας για την υγιεινή και ασφάλεια στα σχολεία, για τη μόρφωση των μαθητών, είναι το άνοιγμα των σχολείων χωρίς τη λήψη ουσιαστικών μέτρων».


Η ΑΣΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι πάει να στοιβάξει μαθητές και εκπαιδευτικούς σε αίθουσες - κλουβιά, δεν παρέχει καν δωρεάν μάσκες και ρίχνει όλο το βάρος στην ατομική ευθύνη. Και τονίζει: «Είναι καθοριστική για τη φυσιολογική νοητική, ψυχική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού η διά ζώσης συμμετοχή στη σχολική ζωή, και αυτό απαιτούμε να γίνει με όρους, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία τόσο του παιδιού και του οικογενειακού του περιβάλλοντος όσο και των συναδέλφων».

«Η ανακοίνωση από την κυβέρνηση για το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτέμβρη συνοδεύτηκε από τις απαράδεκτες δηλώσεις της υπουργού κας Κεραμέως και της γγ Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κας Γκίκα, ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας και η προμήθειά της είναι αποκλειστική ευθύνη του κάθε μαθητή και της οικογένειάς του», σχολιάζει μεταξύ άλλων η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) και καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι με όχημα την ατομική ευθύνη επιχειρεί να κρύψει τις τεράστιες κρατικές ευθύνες. «Η μόρφωση και η υγεία των παιδιών μας είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Δε θα δεχτούμε καμία οικονομική επιβάρυνση των γονιών. Αρκετά πληρώνουμε ήδη για ένα "φθηνό" σε μόρφωση σχολείο», σημειώνει η ΑΣΓΜΕ.

Αντίστοιχα, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Λίγες μέρες απομένουν που οι μαθητές θα ξαναμπούν στο φυσικό τους χώρο, σε μια χρονιά που τα παιδιά μας έχουν ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε να μπουν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η προηγούμενη χρονιά ήταν δύσκολη για όλους τους μαθητές, και φέτος χρειάζεται με τους καλύτερους όρους να καλυφθεί η ανάγκη για κοινωνικοποίηση αλλά πολύ περισσότερο για την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής ύλης που χάθηκε την προηγούμενη χρονιά.

Ως Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής έχουμε απαιτήσει συγκεκριμένα μέτρα από την κυβέρνηση για την ασφαλή πρόσβαση όλων των μαθημάτων στη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, η κυβέρνηση δεν πήρε ούτε ένα μέτρο. Δεν εξασφάλισε κανέναν καινούργιο χώρο ώστε να φτιαχτούν επιπλέον αίθουσες διδασκαλίας και έκτακτα κονδύλια πρόσληψης προσωπικού, έτσι ώστε να μειωθούν οι μαθητές ανά τάξη. Δεν εξασφάλισε τα απαραίτητα χρήματα στις σχολικές επιτροπές, ούτε τις απαραίτητες πιστώσεις για το βοηθητικό προσωπικό στην Εκπαίδευση, όπως καθαριότητα».

Διεκδικήσεις για την υγεία και την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών
 
Το διεκδικητικό πλαίσιο που προτάσσουν εκπαιδευτικοί και γονείς περιλαμβάνει:

  • Επισκευή σχολείων - εξασφάλιση κατάλληλων χώρων, ώστε να διασφαλίζονται οι απαραίτητες αποστάσεις σε κάθε τάξη, και αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές. Αμεση αξιοποίηση σχολείων που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια και άλλων κρατικών υποδομών, ή ακόμα και ιδιωτικών, που πληρούν τις προϋποθέσεις. Αμεση εκπόνηση κεντρικού πανελλαδικού σχεδίου για νέα σχολικά κτίρια που να καλύπτουν τις ανάγκες για σχολική στέγη.
  • Εκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθμός εκπαιδευτικών, που να ικανοποιεί την παραπάνω συνθήκη για περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές.
  • Πρόσληψη όλων των αναπληρωτών σε μία φάση, στα τέλη Αυγούστου. Μέτρα στήριξης των εκπαιδευτικών που εργάζονται μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους (στέγαση, σίτιση, μετακίνηση). Μονιμοποίηση όλων των εκπαιδευτικών και του βοηθητικού προσωπικού που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην Εκπαίδευση.
  • Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ' όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.
  • Εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού λεωφορείων και σχολικών τροχονόμων, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής μετάβαση του κάθε μαθητή από και προς το σχολείο, χωρίς να απαιτείται η συνοδεία συγγενικού προσώπου.
  • Προστασία όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
  • Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατομικής Προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κ.λπ.).
  • Αμεση επανέναρξη του προγράμματος των σχολικών γευμάτων.
  • Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί, και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.
  • Δημιουργία Σχολιατρικής Υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.
  • Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και online μετάδοση των μαθημάτων.
Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου