Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2021

Ισχυρίζεται με θράσος πως έκανε «ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό» για την ενίσχυση του ΕΣΥ!

 



Την απάτη πως η κυβέρνηση έχει κάνει «ό,τι έχει υπάρξει ανθρωπίνως δυνατό όλους αυτούς τους μήνες για την ενίσχυση του ΕΣΥ» επανέλαβε για μια ακόμα φορά, χτες, στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, την ώρα που το δεύτερο κύμα της πανδημίας γκρέμισε και γκρεμίζει καθημερινά το παραμύθι περί δήθεν «ενισχυμένου και θωρακισμένου ΕΣΥ».

Μεταξύ άλλων, για μία ακόμα φορά αναμάσησε τις 7.000 προσλήψεις συμβασιούχων υγειονομικών, όταν λείπουν πάνω από 30.000 μόνιμοι και οι περισσότεροι από αυτούς τους συμβασιούχους, που δίνουν σήμερα τη μάχη, τελικά θα απολυθούν, «διαφήμισε» τη συνεχιζόμενη ομηρία με την ανανέωση των συμβάσεων - αντί για μονιμοποίηση - των 4.000 εργαζομένων που δουλεύουν στα δημόσια νοσοκομεία μέσω του ειδικού προγράμματος του ΟΑΕΔ, παρουσίασε ως «ενίσχυση» τη μονιμοποίηση επικουρικών γιατρών που ήδη εργάζονταν σε ΜΕΘ, οι οποίες παραμένουν υποστελεχωμένες και με ελλιπή εξοπλισμό...

Ακριβώς επειδή η κυβέρνηση δεν παίρνει ούτε τώρα τα αναγκαία μέτρα για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την επίταξη του ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση της πανδημίας - ενώ και χτες ομολογήθηκε πόσο επικίνδυνοι είναι οι επόμενοι μήνες - ο υπουργός τα φόρτωσε όλα ξανά στην «ατομική ευθύνη», καλώντας «να κάνουμε όλοι την προσπάθεια να μην έχουμε άλλους νεκρούς»...

Χαρακτηριστική ήταν ωστόσο και η επίκλησή του για άλλη μια φορά στα αδιέξοδα των εμπορευματοποιημένων συστημάτων Υγείας ισχυρών καπιταλιστικών κρατών, με τη λογική του τύπου «αφού και εκεί υπάρχει τέτοιο χάλι, μη μιλάτε για το τι γίνεται εδώ»...

Ετσι, ανέφερε ότι στη Γερμανία, «κραταιά χώρα με πολλαπλάσιες ΜΕΘ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, εξαντλούνται οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ Covid-19». Ο ίδιος και η κυβέρνηση, βέβαια, μέχρι πρότινος ευαγγελίζονταν ακριβώς τον στόχο των 1.200 κλινών ΜΕΘ με βάση τον «ευρωπαϊκό μέσο όρο», αντί για τα 3.500 κρεβάτια ΜΕΘ που έχει ανάγκη η χώρα ακόμα και χωρίς πανδημία. Αντίστοιχα, ανέφερε ότι στη Βρετανία το αντίστοιχο ΕΣΥ «είναι αντιμέτωπο με τραγικές επιλογές» και τίθεται θέμα «ποιος πολίτης θα έχει πρόσβαση σε αναπνευστήρα»...

Αυτό που δεν είπε, βέβαια, είναι ότι αυτά ακριβώς τα εμπορευματοποιημένα συστήματα Υγείας παρουσιάζονταν και παρουσιάζονται ως «μοντέλα» για τις αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις» στην Υγεία από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Αλλοι 58 θάνατοι και 942 νέα κρούσματα

Στο μεταξύ, ο τραγικός απολογισμός ανεβαίνει συνεχώς: 58 ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 942 είναι τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα. 443 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 137.918 και των θανάτων 4.788.

Από τα νέα κρούσματα, στην Αττική εντοπίστηκαν 341 (90 στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, 59 στην Ανατολική Αττική, 45 στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, 30 στη Δυτική Αττική, 39 στο Δυτικό Τομέα Αθήνας, 40 στο Νότιο Τομέα Αθήνας, 38 στον Πειραιά) και 170 στη Θεσσαλονίκη. Υπό στενή επιδημιολογική παρατήρηση λόγω αυξημένου αριθμού κρουσμάτων βρίσκονται ακόμη: Εβρος (48 κρούσματα χτες), Κιλκίς (24), Ροδόπη (21), Πιερία (20), Κοζάνη (19), Κάλυμνος και Λέσβος (από 12).

Ειδικά για την Κάλυμνο αποφασίστηκε χθες η επιβολή πρόσθετων περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 9 Γενάρη.

Ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt εκτιμάται σε 0,71, ενώ τη βδομάδα 21 - 27 Δεκέμβρη το ποσοστό θετικότητας ήταν 2,90%.

Τη Δευτέρα 4/1 θα επεκταθεί ο εμβολιασμός υγειονομικών σε 40 δημόσια νοσοκομεία και στις 11/1 σε άλλα 36. Τη Δευτέρα επίσης ξεκινά ο εμβολιασμός σε εξυπηρετούμενους και εργαζόμενους των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, ενώ από 4 έως 20 Γενάρη θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και στον ιδιωτικό τομέα. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 1.763 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 1.695 σε υγειονομικούς και 68 σε πολιτικά πρόσωπα.

Παραδέχεται αργοπορία παρά τις αρχικές εξαγγελίες

Σε άλλη μια επιβεβαίωση πως ο εμβολιασμός του πληθυσμού της χώρας θα είναι μια πολύμηνη διαδικασία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, μιλώντας χτες στην ΕΡΤ ανέφερε πως «παίρνουμε λιγότερες δόσεις από όσες προβλέπουν τα συμβόλαια προαγοράς», επιρρίπτοντας την ευθύνη στις εταιρείες.

Για το άνοιγμα των σχολείων ανέφερε ότι θα υπάρξουν κι άλλες συναντήσεις «σήμερα και τις επόμενες μέρες» της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με τους ειδικούς, προκειμένου να συνεκτιμηθούν τα δεδομένα. Κατά πληροφορίες, τελικές αποφάσεις αναμένεται να παρθούν σε συνεδρίαση στις 4 Γενάρη, με ισχυρές πιθανότητες να ανοίξουν τα σχολεία είτε την Παρασκευή 8/1 είτε τη Δευτέρα 11/1.

Τέλος, για τη λειτουργία των καταστημάτων ο Στ. Πέτσας ανέφερε ότι υπάρχουν «νέες ιδέες» που εξετάζονται, όπως τα τηλεφωνικά ραντεβού, και αναμένονται ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου