Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

Ούτε προσωρινές ούτε μεμονωμένες αυξήσεις

 


Καθώς τα λαϊκά νοικοκυριά στη χώρα μας βάζουν ολοένα και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να χρυσοπληρώνουν την ηλεκτρική ενέργεια, σήμερα, στη λεγόμενη «πράσινη μετάβαση», τα παραδείγματα από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι οι τσουχτερές ανατιμήσεις στο ρεύμα ούτε προσωρινές είναι ούτε μεμονωμένο φαινόμενο. Κι ότι η «πράσινη ανάπτυξη» οδηγεί σε ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα για τα λαϊκά νοικοκυριά, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ενεργειακή φτώχεια, σε μια εποχή όπου κάτω από άλλες προϋποθέσεις είναι εφικτό να ικανοποιούνται όλες οι διευρυμένες λαϊκές ανάγκες και να μην μπαίνει το δίλημμα σ' ένα νοικοκυριό αν θα ανάψει το θερμοσίφωνο για να κάνει μπάνιο ή την κουζίνα για να μαγειρέψει.

Το παράδειγμα της Δανίας είναι αποκαλυπτικό. Η χώρα είναι πρωτοπόρος στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, κυρίως σε θαλάσσια αιολικά πάρκα, που υπολογίζεται ότι παράγουν το 80% του ηλεκτρικού ρεύματος. Τα νοικοκυριά όμως έχουν δει τους λογαριασμούς τους να πενταπλασιάζονται από τις αρχές του 2020 και υπολογίζεται ότι για το 2021, κάθε σπίτι θα πληρώσει τουλάχιστον 700 ευρώ περισσότερα σε σχέση με πέρυσι για ηλεκτρικό ρεύμα! Η μεγαλύτερη εταιρεία με θαλάσσια αιολικά πάρκα (SEAS NVE) απέδωσε τις αυξήσεις αυτές στον λιγότερο αέρα που φύσηξε το φετινό καλοκαίρι, αλλά και στην ανυδρία των υδροηλεκτρικών σταθμών της Νορβηγίας, που είναι από τους βασικούς προμηθευτές Ενέργειας στη χώρα. Εσπευσαν μάλιστα να καθησυχάσουν τους πελάτες τους ότι μελλοντικά οι τιμές θα σταθεροποιηθούν, χωρίς βέβαια να διευκρινίσουν σε ποιο επίπεδο και πόσο υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι ή πρόπερσι.

* * *

Στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, η κρατική στήριξη με πακτωλό χρημάτων στους ομίλους των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), στο πλαίσιο της «πράσινης μετάβασης», έχει εκτοξεύσει τις τιμές του ρεύματος. Η λεγόμενη «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας, η διασυνδεσιμότητα των δικτύων για να καταστεί η αγορά «εξωστρεφής», η αυξανόμενη συμμετοχή των ακριβότερων ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της κάθε χώρας, το ακριβό εισαγόμενο φυσικό αέριο, που θεωρείται «μεταβατικό καύσιμο σε μια οικονομία χωρίς υδρογονάνθρακες», όπως λένε, είναι οι βασικές αιτίες για την επέλαση στο λαϊκό εισόδημα, με τους φουσκωμένους λογαριασμούς του ρεύματος. Και μπορεί ο λαός να βλέπει με το ...μικροσκόπιο τα δήθεν μέτρα απορρόφησης των αυξήσεων, που διαφημίζουν οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες - πάροχοι, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι όμως δεν έχουν κανέναν λόγο να ανησυχούν. Για παράδειγμα, στη Γερμανία, γύρω στις 4.000 επιχειρήσεις έχουν απαλλαγή κατά 80 - 85% από τις προσαυξήσεις των ΑΠΕ, δίπλα σε άλλες διευκολύνσεις και απαλλαγές, που ρίχνουν το κόστος παραγωγής.

Ο σχεδιασμός της «πράσινης ανάπτυξης», που υπηρετούν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα αστικά κόμματα, βλάπτει τα λαϊκά συμφέροντα, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα και με τη ...μαύρη ανάπτυξη. Ούτε βέβαια μπορούν να προστατεύσουν το περιβάλλον αυτοί που ευθύνονται για την καταστροφή του, με σκοπό το κέρδος. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χώρα μας, με βάση τα επίσημα στοιχεία, το 17,9% του πληθυσμού αδυνατεί να διατηρήσει το σπίτι του «επαρκώς ζεστό», το 32,5% καθυστερεί τις πληρωμές των λογαριασμών Ενέργειας, ενώ δεν λείπουν και οι διακοπές ρεύματος από τη ΔΕΗ και τους ιδιώτες παρόχους, λόγω αδυναμίας πληρωμής. Με την πολιτική της απολιγνιτοποίησης, που προωθούν όλες οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα, όπως και τα «πράσινα» χαράτσια για τους ρύπους, συνέβαλαν στις υψηλές τιμές του ρεύματος μέσα στο καλοκαίρι, όταν οι ΑΠΕ δεν επαρκούσαν λόγω άπνοιας να καλύψουν τη μεγάλη ζήτηση και το εισαγόμενο ρεύμα πουλιόταν πανάκριβα στη χρηματιστηριακή αγορά.

* * *

Από όλες τις μπάντες και για όλες τις χώρες, αυτό που αναδεικνύεται είναι η αναγκαιότητα στο στόχαστρο των εργαζομένων να βρεθούν η αιτία του προβλήματος και ο πραγματικός αντίπαλος, δηλαδή η στρατηγική του κεφαλαίου και των κομμάτων του στην Ενέργεια με κριτήριο την κερδοφορία του και όχι την κάλυψη των διευρυμένων αναγκών του λαού. Το ΚΚΕ βρίσκεται μπροστά, πρωτοστατώντας να οργανωθεί μαζικός αγώνας για ρεύμα φτηνό για τον λαό, μείωση των τιμών του ρεύματος, ενάντια στην πολιτική της «απελευθέρωσης», για Ενέργεια - κοινωνικό αγαθό.


Δ. Κ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου