Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

Πλήρη πρόσβαση αποκτά η εργοδοσία στα στοιχεία δραστήριων αγωνιστών των Σωματείων

 

ΣΕ ΦΕΚ ΤΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ

 

Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου

.

Σε ΦΕΚ δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη 16/9 οι διατάξεις του αντεργατικού νομοθετικού εκτρώματος Χατζηδάκη, που ψηφίστηκε μέσα στο κατακαλόκαιρο, ξεσηκώνοντας σφοδρές αντιδράσεις, οι οποίες αφορούν το φακέλωμα Συνδικάτων και συνδικαλιστών από την εκάστοτε κυβέρνηση για λογαριασμό της εργοδοσίας.

Πιο συγκεκριμένα, στα σχετικά άρθρα του νόμου προβλέπεται η υποχρεωτική εγγραφή των συνδικαλιστικών οργανώσεων στο ΓΕΜΗΣΟΕ (Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων). Μεταξύ άλλων στοιχείων που υποχρεούνται τα Συνδικάτα να καταθέτουν, προκειμένου να φακελωθούν χιλιάδες συνδικαλιστές σε όλη τη χώρα, είναι: Υπεύθυνη δήλωση από όπου να προκύπτει ο αριθμός των μελών που είχαν δικαίωμα ψήφου, η σειρά εκλογής εκλεγμένων μελών στα όργανα διοίκησης, η σύνθεση των οργάνων διοίκησης, οικονομικές καταστάσεις και πολλά ακόμα. Επίσης η ιδρυτική/συστατική πράξη, στοιχεία εκλογικής διαδικασίας και οργάνων διοίκησης. Δηλαδή, ακόμα και όσοι πρωτοστατούν σε έναν χώρο δουλειάς για να συγκροτηθεί Σωματείο θα είναι απολύτως εκτεθειμένοι στην εργοδοτική τρομοκρατία.

Ειδικά για το τελευταίο φροντίζουν άλλωστε ο νόμος και όσα ξεκαθαρίζονται στο ΦΕΚ, αφού πρόσβαση στα παραπάνω στοιχεία προβλέπεται να έχουν ακόμα και μεμονωμένοι εργοδότες! Το άρθρο 10 αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων, οι ενώσεις προσώπων (...) και οι οργανώσεις των εργοδοτών, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών (...) καθώς και μεμονωμένοι εργοδότες δύνανται (...) να αιτηθούν τη χορήγηση στοιχείων και αντιγράφων αρχείων από την υπηρεσία, κατόπιν ειδικής προς τούτο αιτήσεώς τους (...) Η αίτηση εξετάζεται από την υπηρεσία και εφόσον πληρούνται οι όροι, χορηγούνται ηλεκτρονικά, μέσω της πλατφόρμας, τα ζητούμενα στοιχεία».

Με λίγα λόγια, το υπουργείο Εργασίας θα μπορεί να δίνει «στο πιάτο» και με μια απλή αίτηση σε οποιονδήποτε εργοδότη τα ονόματα όσων εργαζομένων συμμετέχουν δραστήρια στη συνδικαλιστική οργάνωση στον χώρο δουλειάς ή στον κλάδο, δημιουργώντας ένα ακόμα πιο ασφυκτικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της συνδικαλιστικής δράσης. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου για τη νομιμοποίηση απεργοσπαστικών μηχανισμών, τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, τα εμπόδια στη δράση των Σωματείων, στην περιφρούρηση της απεργίας κ.ο.κ., αποτελούν αντιδραστική «τομή» στη διαχρονική προσπάθεια αστικών κυβερνήσεων και εργοδοσίας να βάλουν εμπόδια στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση, προκειμένου πιο εύκολα να ξεδιπλώνεται η αντεργατική επίθεση: Οι ατέλειωτες και απλήρωτες υπερωρίες, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, η διάλυση ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου