Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

Κράτος - ρυμουλκό των εφοπλιστών...

 


«Ηγετικό ρόλο» θα παίξει η Ελλάδα στη ρυμούλκηση του δεξαμενόπλοιου «Sounion», που καίγεται με 150.000 τόνους πετρέλαιο στα ανοιχτά της Υεμένης, χτυπημένο από τους Χούθι.

Οπως μαθαίνουμε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε συνεργασία με Ευρωατλαντικούς «εταίρους» στην περιοχή ...«συντονίζει» την επιχείρηση απάντλησης και μεταφόρτωσης του καυσίμου.

Το καράβι, συνοδεία πολεμικών σκαφών που συμμετέχουν στην επιχείρηση «Aspides», θα οδηγηθεί σε ασφαλές λιμάνι και αν επισκευάζεται, καλώς.

Αν όχι, θα πάρει άλλο ο εφοπλιστής...

* * *

Μένουμε όμως με την απορία...

Το καράβι αυτό μετέφερε πετρέλαιο για λογαριασμό κάποιων ομίλων της Ενέργειας, που θα το ...διυλίσουν σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Το πλοίο μεταφοράς ανήκει σε έναν μεγάλο εφοπλιστικό όμιλο, από αυτούς που μετράνε τρελά κέρδη, ειδικά όταν παίρνουν το ρίσκο να διασχίσουν εμπόλεμη περιοχή, όπως η Ερυθρά, με πορεία προς το Σουέζ...

Το ερώτημα λοιπόν είναι: Γιατί δεν αναλαμβάνουν με δικά τους έξοδα τα μονοπώλια και οι ασφαλιστικές τους εταιρείες να «σώσουν» το καράβι και το περιβάλλον από τη βέβαιη καταστροφή;

Πόσο θα στοιχίσει στον ελληνικό λαό ο «ηγετικός ρόλος» της χώρας μας στην επιχείρηση διάσωσης και ενώ πάνω στο καράβι δεν υπάρχει πλέον ψυχή;

(Οι ναυτεργάτες, αφού λαχτάρησαν από την επίθεση στην οποία τους εξέθεσε ο πλοιοκτήτης, απομακρύνθηκαν από την πρώτη στιγμή).

Ματιές στις τριήμερες εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης

 

Στις 12, 13 και 14 Σεπτέμβρη στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» (Πολίχνη) | Το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, και θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θ. Κωτσαντής

 

Η κορύφωση του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Κεντρική Μακεδονία, με σύνθημα «Γράφουμε ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο... Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!», πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη στις 12, 13 και 14 Σεπτέμβρη, στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» στην Πολίχνη.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την πολιτική συγκέντρωση το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη, όπου θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, και θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θ. Κωτσαντής.

Το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με μεγάλους καλλιτέχνες και αφιερώματα, και το αναβαθμισμένο περιεχόμενο των Στεκιών που λειτουργούν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ και της Κεντρικής Εκθεσης συμπληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο το πρόγραμμα εκδηλώσεων - συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν στον χώρο του Φεστιβάλ, και οι οποίες αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Μεγάλα και καθημερινά ζητήματα που απασχολούν και προβληματίζουν τους νέους και τις νέες, και τα οποία όταν συνδέονται με τις σύγχρονες, ανατρεπτικές προτάσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μπορούν να δώσουν ώθηση στη μελέτη, στην έμπνευση για την καθημερινή δράση, στη διεκδίκηση. Η ολοένα και μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου και συνολικά του αθλητισμού, η συμπλήρωση 25 χρόνων από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, η αντίληψη του ΚΚΕ για την Τέχνη που εμπνέεται, συμπαραστέκεται και συμβάλλει στους αγώνες του λαού, το ίδιο το περιεχόμενο της πρότασης διεξόδου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ως απάντηση στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν σήμερα ο λαός και η νεολαία, είναι μερικά από τα ζητήματα που ανοίγουν οι συζητήσεις του Φεστιβάλ.

«Ουδετερότητα» ... τέλος


 

«Η Ελβετία έρχεται πιο κοντά στην ΕΕ σε στρατιωτικό επίπεδο», έγραψε προ ημερών η εφημερίδα «Neue Zurcher Zeitung», σχετικά με την απόφαση της Βέρνης να συμμετάσχει σε προγράμματα μόνιμης στρατιωτικής συνεργασίας με την ΕΕ. Συγκεκριμένα, θα ενταχθεί σε δύο προγράμματα της PESCO (Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία), για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ, που είναι πρόθυμα να συμμετάσχουν σε αυτήν. Η PESCO περιλαμβάνει συνολικά 68 τομείς συνεργασίας και προωθεί την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ, συμπληρωματικά στη δράση που αναπτύσσει η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών ως μελών του ΝΑΤΟ.

Το πρώτο πρόγραμμα όπου θα πάρει μέρος η Ελβετία - λέγεται και «Σένγκεν των στρατών» - αφορά την κινητικότητα των στρατιωτικών δυνάμεων (Military Mobility) μέσα στην ΕΕ. Στόχος είναι να διευκολύνει και να επιταχύνει τη μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων μεταξύ των χωρών, ξεπερνώντας χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες που υφίστανται μέχρι σήμερα. Αυτό μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια πολυεθνικών στρατιωτικών ασκήσεων ή σε έκτακτες περιστάσεις, όπως το ξέσπασμα ενός γενικευμένου πολέμου. Αντίστοιχα και το ΝΑΤΟ ενισχύει τη «συνδεσιμότητα» των χωρών της Ευρώπης για γρήγορη μετακίνηση στρατευμάτων και εξοπλισμού προς τα μέτωπα των συγκρούσεων.

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 31 Αυγούστου - 1 Σεπτέμβρη


 

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 31 Αυγούστου - 1 Σεπτέμβρη 2024:

Με φορτωμένη αντιλαϊκή ατζέντα μπαίνει ο Σεπτέμβρης

Καμιά αναμονή! Να πάρει απάντηση η πολιτική που εξοντώνει τον λαό.

Ξεσηκωμός! Στις 7 Σεπτέμβρη το μεγάλο συλλαλητήριο των σωματείων στα εγκαίνια της ∆ΕΘ, στη Θεσσαλονίκη

50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»

Η σκυτάλη σε μεγάλες πόλεις, στον δρόμο προς την κορύφωση

Πυρκαγιά στη βορειοανατολική Αττική

Στο «περίμενε» οι πυρόπληκτοι 20 μέρες μετά την καταστροφή!

Ουκρανία - Μέση Ανατολή

Κλιμάκωση των συγκρούσεων µε σφραγίδα ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

Στοχευμένα

 

Ο «εξορθολογισμός» στα επιδόματα που σχεδιάζει η κυβέρνηση, βάζοντας στο μπλέντερ από το επίδομα παιδιού μέχρι το επίδομα ανεργίας, θα οδηγήσει σε νέες περικοπές από το κράτος, δηλαδή σε νέα χασούρα για τους δικαιούχους ακόμα και αυτών των γλίσχρων επιδομάτων, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες. Ηδη ακούγεται ότι τα κριτήρια για το επίδομα παιδιού θα γίνουν πιο «στοχευμένα», προμηνύοντας νέους εισοδηματικούς κόφτες, ενώ όσοι είδαν κάποια αύξηση στον μισθό τους καλούνται ήδη να επιστρέψουν τις πρώτες δόσεις του επιδόματος, επειδή ξέφυγαν κατά μερικά ευρώ από το εισοδηματικό όριο της ...πείνας, που προβλέπει το επίδομα. Εκεί που παίζεται όμως το πιο «χοντρό παιχνίδι» είναι στο επίδομα ανεργίας, που θα δίνεται πλέον κλιμακωτά και θα κόβεται οριστικά αν ο άνεργος δεν αποδεχτεί κάποια δουλειά που του προτείνει η ΔΥΠΑ. Οι μεγαλύτεροι χαμένοι θα είναι οι εποχικοί εργαζόμενοι και οι μερικώς απασχολούμενοι, όπου η αναλογικότητα του επιδόματος προς τον μισθό οδηγεί σε παροχές - ψίχουλα, χαμηλότερα κι από αυτά που δίνει σήμερα η ΔΥΠΑ σε - ελάχιστους ούτως ή άλλως - ανέργους. Η προστασία των ανέργων θεωρείται «κόστος» για την κυβέρνηση και την εργοδοσία, που κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να απαλλαγούν. Δεν διστάζουν μάλιστα να στοχοποιήσουν αισχρά ως «μπαταχτσήδες» και «τεμπέληδες» όσους έχουν χάσει τη δουλειά τους και είτε δεν βρίσκουν μεροκάματο είτε αρνούνται να φορέσουν από μόνοι τους την ...μπάλα του κατάδικου, αποδεχόμενοι την οποιαδήποτε απασχόληση τους προτείνει η ΔΥΠΑ.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Πρόστιμο θα βάλει ο γιαννιώτικος λαός στη δημοτική αρχή


Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου

 

Την απόφαση της δημοτικής αρχής να του επιβάλει πρόστιμο για ...αφισορύπανση στηλιτεύει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, σημειώνοντας ότι η διοίκηση του δήμου στηρίζει τη  μεγαλοεργοδοσία του νομού και την κυβέρνηση «στην προσπάθειά τους να χτυπήσουν το εργατικό κίνημα των Ιωαννίνων και να παρεμποδίσουν τη δράση του».

«Κατανοούμε ότι τη δημοτική αρχή ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ την ενοχλούν οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες των Σωματείων του Εργατικού Κέντρου. Την ενόχλησε η μεγάλη συμμετοχή του γιαννιώτικου λαού στην εκδήλωση αλληλεγγύης που οι χιλιάδες Γιαννιώτες στήριξαν έμπρακτα τα Λαϊκά Μαθήματα - τους απολυμένους εργάτες της ΛΑΡΚΟ και συνολικότερα τους αγώνες των σωματείων. Τους ενόχλησε η συμμετοχή χιλιάδων παιδιών και γονιών στη μεγάλη παιδική γιορτή στο Άλσος που αναδείχτηκαν οι τεράστιες ελλείψεις και ευθύνες της δημοτικής αρχής για την έλλειψη σε παιδικές χαρές (όσες υπάρχουν είναι σε κακό χάλι), σε ελεύθερους χώρους , σε έλλειψη δραστηριοτήτων για παιδιά. Τους ενοχλεί ότι με τις κινητοποιήσεις μας αναδείξαμε τις ευθύνες τους για το γεγονός ότι ολόκληρες γειτονιές της πόλης και χωριά του Λεκανοπεδίου μείνανε χωρίς νερό μέσα στο κατακαλόκαιρο. Τους ενοχλεί ότι δεν συμβιβαζόμαστε με το γδάρσιμο του γιαννιώτικου λαού από τα ανταποδοτικά τέλη και το τσεκούρωμα από τα τιμολόγια ύδρευσης», αναφέρει χαρακτηριστικά το Εργατικό Κέντρο και προσθέτει πως «ενοχλεί τη δημοτική αρχή ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ ότι διεκδικούμε σύγχρονα σχολεία για τα παιδιά μας που πολλά στεγάζονται σε επικίνδυνα προπολεμικά κτίρια».

Εξω από τα πανεπιστήμια οι βιομηχανίες του πολέμου!

 



Το ΕΚΠΑ αναλαμβάνει «μπροστινός» σε διαφημιστική καμπάνια του αμερικανικού μονοπώλιου, που θα χρηματοδοτήσει πρόγραμμα υποτροφιών | Ανακοίνωση των Οργανώσεων της ΚΝΕ και του Συλλόγου Διδασκόντων

 

Τις αντιδράσεις φοιτητών και καθηγητών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) προκαλεί η συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στο Τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου και στην αμερικανική εταιρεία - δολοφόνο «Lockheed Martin», από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες παραγωγής όπλων.

Οπως δηλώνει η ίδια η εταιρεία, το 96% των εσόδων της έρχονται από πωλήσεις F-16, F-35, επιθετικών ελικοπτέρων «Black-Hawk», αντιαρματικών πυραύλων «Javelin», πυραύλων «Hellfire» κ.ά. Πρόκειται δηλαδή για ένα μονοπώλιο του πολέμου, που αναζητεί συνεργασίες ανά τον κόσμο με πανεπιστήμια για να αποσπάσει την έρευνα σε τομείς του αντικειμένου και να την αξιοποιήσει στην παραπέρα ανάπτυξη της πολεμικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η σύμβαση ανάμεσα στην αμερικανική πολυεθνική των όπλων και στο ΕΚΠΑ προβλέπει τη χρηματοδότηση υποτροφιών στο Τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας. Για να εκκινήσει μάλιστα το πρόγραμμα, η πολυεθνική θα επιχορηγήσει μια μεγάλη εκδήλωση με «μπροστινό» το Πανεπιστήμιο, όπου θα διαφημίσει τη δολοφονική πραμάτεια της και θα στήσει δόκανο για τους μελλοντικούς υπότροφους ερευνητές.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Η «δημιουργική λογιστική» της κυβέρνησης δεν μπορεί να κρύψει τη βαρβαρότητα της πολιτικής της

 

Eurokinissi

Τον προκλητικό ισχυρισμό του υπουργού Υγείας ότι αυξήθηκαν οι προϋπολογισμοί και το προσωπικό των νοσοκομείων της Κεντρικής Μακεδονίας σχολιάζει η Τομεακή Επιτροπή Υγείας - Πρόνοιας Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, κάνοντας λόγο για «δημιουργική λογιστική» η οποία δεν μπορεί να κρύψει τη βαρβαρότητα που βιώνουν ασθενείς και εργαζόμενοι.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων: «Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης ενόψει ΔΕΘ για την Υγεία αφορούν παρεμβάσεις εναρμονισμένες με την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ. Το κόστος θα μετακυλίεται περισσότερο στον ασθενή, είτε άμεσα είτε έμμεσα. Ταυτόχρονα ανοίγει διάπλατα ο δρόμος ώστε οι υποδομές του ΕΣΥ να γίνουν φιλέτο για τους επιχειρηματίες, και ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο βιώνουμε στην περιοχή τις τραγικές συνέπειες αυτής της πολιτικής.

Στον ανεβασμένο ετήσιο προϋπολογισμό κάποιων νοσοκομείων αντανακλάται κυρίως η κατακόρυφη αύξηση των τιμών σε υλικά και φάρμακα, καθώς και στα χρέη των νοσοκομείων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις από αγορά υπηρεσιών τις οποίες δεν καλύπτουν τα ίδια. Επομένως, οι αυξήσεις στις οποίες αναφέρεται ο υπουργός δεν οδήγησαν σε βελτίωση των νοσοκομειακών υπηρεσιών. Αυτό αποδεικνύεται από τις τεράστιες άμεσες (ιδιωτική Υγεία) και έμμεσες (ΕΟΠΥΥ) ιδιωτικές δαπάνες στη χώρα, την αύξηση της συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα, καθώς και τη μικρή αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, που προέρχεται κυρίως από τα ασφάλιστρα των εργαζομένων.

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ Καταδικάζει την εγκληματική επίθεση του ισραήλ στη Δυτική Όχθη - Να δυναμώσει ο αγώνας για Λευτεριά στην Παλαιστίνη

 

Πηγή: Associated Press

 

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με την ισραηλινή επίθεση στη Δυτική Όχθη αναφέρονται τα εξής:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει αποφασιστικά το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, το οποίο με τις πλάτες των ΗΠΑ και της ΕΕ, της κυβέρνησης της ΝΔ και των αστικών κομμάτων που υποστηρίζουν τη λεγόμενη “αυτοάμυνα” του κατακτητή, κλιμακώνει την εγκληματική επίθεση στη Δυτική Όχθη των παλαιστινιακών εδαφών, συνεχίζοντας παράλληλα την γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού και στη Λωρίδα της Γάζας.

Η σχεδιασμένη ολομέτωπη επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Δυτική όχθη, η ισοπέδωση περιοχών, οι δεκάδες δολοφονίες, τραυματισμοί και συλλήψεις και η εγκληματική δράση των εποίκων, καταρρίπτουν τα κάθε είδους προσχήματα που χρησιμοποιεί το Ισραήλ για να δικαιολογήσει την γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας.

Μειώσεις... πουρμπουάρ

 

Τη μείωση της τιμής των διοδίων στην Αττική Οδό κατά 30 λεπτά του ευρώ διαφήμισε ο Κυρ. Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη, υποδυόμενος τον ...εξολοθρευτή της ακρίβειας! Για άλλη μια φορά η κοροϊδία περισσεύει από την κυβέρνηση, που ό,τι δίνει στη μία τσέπη το παίρνει «επί 3» από την άλλη. Ετσι και με τα διόδια της Αττικής Οδού. Πρώτα απ' όλα, μιλάμε για μια νέα σύμβαση παραχώρησης για 25 χρόνια σε επιχειρηματικούς ομίλους, που μετατρέπουν το οδικό δίκτυο σε κερδοφόρο τσιφλίκι τους, σαν να το κληρονόμησαν από τους παππούδες τους και να μη φτιάχτηκε με λεφτά του λαού! Μόνο την περίοδο 2019 - 2023 οι μέτοχοι της Αττικής Οδού μοιράστηκαν πάνω από μισό δισ. ευρώ από τα διόδια που πληρώνουν εκατομμύρια μεροκαματιάρηδες. Ακόμα και η μείωση που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι προσωρινή (για 5 χρόνια), ενώ στη συνέχεια ανοίγει ο δρόμος για νέες ανατιμήσεις. Αν μάλιστα υιοθετηθεί η «κλιμακωτή» τιμολόγηση όπως γράφεται, τότε στις ώρες αιχμής τα διόδια μπορεί να φτάσουν και τα 3,25 ευρώ!

Σε κάθε περίπτωση, ένας εργαζόμενος θα συνεχίσει να πληρώνει 5 ευρώ για να χρησιμοποιεί την Αττική Οδό, που δεν φημίζεται ούτε για την ασφάλειά ούτε για την εξυπηρέτηση, αν κρίνουμε από το καθημερινό μποτιλιάρισμα, τα συχνά ατυχήματα αλλά και το φιάσκο του εγκλωβισμού στα χιόνια το 2022. Τέλος, για να μην κοροϊδευόμαστε, δεν έχουν περάσει ούτε πέντε μήνες απ' όταν η κυβέρνηση επέβαλε αυξήσεις 8% στα διόδια του υπόλοιπου εθνικού δικτύου, όπου «κουμάντο» κάνει η ίδια εταιρεία που αναλαμβάνει και την Αττική Οδό. Συγκεκριμένα, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ελέγχει κατά 100% τις συμβάσεις των οδικών παραχωρήσεων Νέα Οδός (Ιόνια Οδός και Αθηνών - Λαμίας) και Κεντρική Οδός (Ε65), έχει μερίδιο 17% στην Ολυμπία Οδό, ενώ έχει κερδίσει και περιμένει την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων οδικών αξόνων της (ποσοστό 75%) για 35 έτη. Μετά από τόση ...μασαμπούκα στο εθνικό δίκτυο, δεν της κοστίζει τίποτα το «πουρμπουάρ» των 30 λεπτών ανά διέλευση στην Αττική Οδό.

ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Φασιστοειδή βρόμισαν με τα εμετικά τους σύμβολα το βιβλιοπωλείο «Ακυβέρνητες Πολιτείες»

 

 

Τα φασιστοειδή που δρώντας μέσα στο σκοτάδι γέμισαν με εμετικά φασιστικά σύμβολα του αγκυλωτού σταυρού, της Κου-Κλουξ-Κλαν και άλλα, τη βιτρίνα του βιβλιοπωλείου «Ακυβέρνητες Πολιτείες» καταγγέλλει η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης. 

«Αυτά τα ανδρείκελα, στοχοποιούν ακόμα και τα βιβλία, θυμίζοντας τη ναζιστική περίοδο στη Γερμανία αλλά και στην Ελλάδα, όπου έκαιγαν βιβλία στο Λευκό Πύργο. Βέβαια καμία σχέση δεν έχουν οι φασίστες με την μόρφωση και την πρόοδο, μιας και το βιβλίο ανοίγει το μυαλό, ενώ αυτοί εμπνέονται μόνο από επιθέσεις, βία και δολοφονίες», τονίζει στην ανακοίνωσή του το σωματείο. 

«Το κάνουμε καθαρό πως απέναντι σε τέτοιες θρασύδειλες επιθέσεις, θα απαντάμε όπως ξέρει το ταξικό εργατικό κίνημα καλύτερα, με αλληλεγγύη, με στήριξη. Σε κάθε περίπτωση δεν μας φοβίζουν και θα μας βρίσκουν μπροστά τους σε σωματεία, σε σχολεία, σε χώρους δουλειάς και γειτονιές», προσθέτει. 

 

902gr

ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ - ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΤΟΥ Μεγάλης κλίμακας δολοφονικές επιχειρήσεις στη Δυτική Οχθη, οι σφοδρότερες της τελευταίας 20ετίας

 

Ισοπεδώνουν υποδομές, σκοτώνουν αδιακρίτως και τρομοκρατούν για να «τελειώσουν» κάθε προοπτική ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους | Ξεκάθαρο σχέδιο γενίκευσης της σύρραξης στην περιοχή

 

Copyright 2024 The Associated

Τις πιο σφοδρές και καταστροφικές επιθέσεις στη βόρεια Δυτική Οχθη εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια εξαπέλυσε από χθες τα ξημερώματα ο ισραηλινός στρατός κατοχής, προκαλώντας σε Τουμπάς, Τζενίν και Τουλκαρέμ τον θάνατο τουλάχιστον 10 Παλαιστινίων, δεκάδες τραυματισμούς και συλλήψεις (πάνω από 60), σημαντικές καταστροφές σε οδικά δίκτυα και πολύωρους αποκλεισμούς εισόδων σε αστικά κέντρα και χωριά της περιοχής.

Πρόκειται για κανονικές πολεμικές επιχειρήσεις, με τη χρήση βαρέων μονάδων πυροβολικού, τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών, αρμάτων μάχης κ.ά., που επιβεβαιώνουν ότι η κλιμάκωση και η γενίκευση της σύρραξης στην περιοχή είναι σχεδιασμένη επιλογή του Ισραήλ και των Ευρωατλαντικών συμμάχων του, βάζοντας στο στόχαστρο τον Παλαιστινιακό λαό σε όλα τα κατεχόμενα εδάφη.

Σχολιάζοντας τις χθεσινές επιχειρήσεις, Αραβες αναλυτές μίλησαν ακόμα και για προσπάθεια «εβραιοποίησης» της Δυτικής Οχθης και ντε φάκτο συνέχιση της προσάρτησής της στο Ισραήλ, ώστε να ακυρωθεί κάθε προσπάθεια ίδρυσης ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Προφανής στόχος είναι να τρομοκρατηθεί ο Παλαιστινιακός λαός. Αυτό απέδειξαν με δηλώσεις τους Ισραηλινοί υπουργοί, που εκτόξευσαν απειλές για μετατροπή της Δυτικής Οχθης σε ένα απέραντο πεδίο μάχης και καθημερινών εισβολών, όπως ακριβώς συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας εδώ και 10,5 μήνες.

Τι δεν είπε


Πηγή: Eurokinissi

 

Το «τερμάτισε» χτες ο πρωθυπουργός από το υπουργικό συμβούλιο!

Παίζουν με τις αντοχές του λαού και τον κοροϊδεύουν κατάμουτρα, επειδή δεν έχουν άλλη επιλογή. Πώς αλλιώς να διαχειριστούν την αγανάκτηση για τα αδιέξοδα της αντιλαϊκής πολιτικής τους;

Δεν είναι μόνο αυτά που είπε, αλλά κι αυτά που δεν είπε ο πρωθυπουργός. Ομως, η μαγική εικόνα που με θράσος παρουσίασε, συγκρούεται με την άγρια πραγματικότητα που ζει ο λαός.

Είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης ότι «αποδίδουν τα αναχώματα» στην ακρίβεια και ότι «η δύσκολη φάση βαίνει προς το τέλος της». Δεν είπε ότι τα λαϊκά νοικοκυριά δεν βλέπουν φως στο τούνελ, επειδή οι ανατιμήσεις που κατασπαράζουν το εισόδημα ήρθαν για να μείνουν.

Δεν είπε ότι οι τιμές βρίσκονται στα ύψη, ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις μήνα τον μήνα. Και ότι πριν από 3 χρόνια, τον Σεπτέμβρη του 2021, «διαβεβαίωνε» ξανά ότι «η ακρίβεια είναι θέμα λίγων μηνών», όπως κάνει και τώρα. Αλλά δεν ήταν...

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Σχόλιο για την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ ενόψει της ΔΕΘ για το αίτημα για το ΓΕΜΗΣΟΕ

 

Η ξεφτίλα των εργατοπατέρων της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει όριο. Η ανακοίνωση της τραγικής πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ ενόψει της ΔΕΘ αποτελεί μνημείο εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Δεν μπορούμε όμως να μην ξεχωρίσουμε το απίστευτο “αίτημα” της ΓΣΕΕ που λέει “Μεταφορά της διαχείρισης της λειτουργίας του ΓΕΜΗΣΟΕ στη ΓΣΕΕ”. Του ΓΕΜΗΣΟΕ δηλαδή που αποτελεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικάτων. Του ΓΕΜΗΣΟΕ που είναι εργαλείο που αξιοποιείται από την κυβέρνηση και τους εργοδότες να μην υπογράφονται κλαδικές, ομοιοεπαγγελματικές και επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας, διατηρώντας τους μισθούς καθηλωμένους εδώ και 15 χρόνια.

Η ΓΣΕΕ ζητά να διαχειρίζεται το ΓΕΜΗΣΟΕ ενώ έχει μητρώο μελών Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων που με τη σειρά τους έχουν μέλη εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία και κανονικά θα έπρεπε να ζητά την κατάργηση του. Έχουν ξεφύγει… Ποιος έχασε όμως τη ντροπή για να τη βρει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ;

Σκοτάδι

 

Η αμερικανική «Locheed Martin», από τους μεγαλύτερους παραγωγούς οπλικών συστημάτων παγκοσμίως, ήταν τον περασμένο Απρίλη ο χορηγός μιας «Ημερίδας Σταδιοδρομίας» που διοργάνωσε το Τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκεί ανακοινώθηκε η πρόθεση της πολυεθνικής και του πανεπιστημίου να συνεργαστούν στενά «σε θέματα έρευνας και εκπαίδευσης», με τον εκπρόσωπο της πολεμικής βιομηχανίας να σημειώνει ότι «η εκπαίδευση STEM (Science Technology, Engineering and Mathematics) διαδραματίζει βασικό ρόλο στη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας της Ελλάδας για τις ερχόμενες δεκαετίες, μέσω καινοτόμων μυαλών που εξελίσσουν καθημερινά την επιστήμη και την τεχνολογία». «Καρπός» αυτής της συνεργασίας είναι οι υποτροφίες που προκήρυξε για φέτος η αμερικανική οπλοβιομηχανία για τους ερευνητές του ΕΚΠΑ, επισφραγίζοντας και με αυτόν τον τρόπο τον έλεγχο της Ερευνας και των αποτελεσμάτων της για τις ανάγκες της ανάπτυξης νέων προηγμένων οπλικών συστημάτων. Δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιοι πολεμοκάπηλοι οργανισμοί δικτυώνονται με τα ελληνικά πανεπιστήμια και στρατολογούν επιστήμονες. Το ίδιο το ΝΑΤΟ χρηματοδοτεί προγράμματα σε ελληνικά πανεπιστήμια, «δένοντας» με χίλια νήματα την Ερευνα με τους εγκληματικούς σκοπούς του. Να όμως που σε καιρούς πολεμικής προπαρασκευής, οι βιομηχανίες του θανάτου γίνονται οι ...χρυσοί χορηγοί των πανεπιστημίων και της Ερευνας, γυρίζοντας την ανθρωπότητα στα πιο σκοτεινά της χρόνια.

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Το «αναποδογύρισμα» της πραγματικότητας από την κυβέρνηση έχει φτάσει πλέον σε άλλο επίπεδο

 

Η πολιτική που λεηλατεί το λαϊκό εισόδημα και αυξάνει τα κέρδη είναι ενιαία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη

 

 

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε το εξής σχόλιο για την εισήγηση του Κ. Μητσοτάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο:

«Το "αναποδογύρισμα" της πραγματικότητας από την κυβέρνηση έχει φτάσει πλέον σε άλλο επίπεδο με τον πρωθυπουργό να ανακαλύπτει "πτώση τιμών", την ώρα που εκτός όλων των άλλων μόλις προχθές ανακοινώθηκαν νέες αυξήσεις και στις τιμές των φαρμάκων.

Και προφανώς η μάχη κατά της ακρίβειας δεν μπορεί να γίνει με τη σημαία των "ευρωπαϊκών μέσων όρων", όπως κάνει τόσο η κυβέρνηση όσο και τα άλλα κόμματα, από τη στιγμή που είναι ενιαία η πολιτική που τόσο στην Ελλάδα όσο και την Ευρώπη λεηλατεί το λαϊκό εισόδημα και αυξάνει τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων στα τρόφιμα, την Ενέργεια, τις μεταφορές και αλλού». 

Ανησυχίες


Πηγή: Eurokinissi

 

«Κυβέρνηση χωρίς όραμα - αντιπολίτευση χωρίς προοπτική»...

Σε αυτήν τη φράση συμπυκνώνεται ο προβληματισμός των αστικών επιτελείων για το πώς θα ξεπεραστεί η «ασυμμετρία» του πολιτικού συστήματος, ώστε να θωρακίζεται, από τη μια, η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και να διασφαλίζονται, από την άλλη, η αναγκαία συναίνεση και η δυνατότητα παγίδευσης της λαϊκής δυσαρέσκειας με την κυβερνητική εναλλαγή.

Προβληματισμοί που εκδηλώνονται πότε με κριτική και προειδοποιήσεις για «κόπωση» της κυβέρνησης, πότε με αναλύσεις για τον «κίνδυνο αστάθειας» λόγω της χαοτικής κατάστασης στον ΣΥΡΙΖΑ και των εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ, πότε με σχόλια για την «αδυναμία» να «πειστεί» ο λαός για τον «μονόδρομο» της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, της πολιτικής του κεφαλαίου και των κομμάτων του.

Αν κάτι όμως αποδοκιμάζεται στην πράξη από τον λαό και τροφοδοτεί «ανησυχίες» όπως οι παραπάνω, είναι η πολιτική της κυβέρνησης, που για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων και της κερδοφορίας τους κάτω απ' όλες τις συνθήκες, απογειώνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων και το τσάκισμα του λαού. Αλλά και η στρατηγική συναίνεση που της παρέχει η «αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων συμπληρωμάτων του αστικού πολιτικού συστήματος.

Η πολεμική βιομηχανία στα ... καλύτερά της

 

Με καταιγιστικούς ρυθμούς η παγκόσμια οικονομία εξελίσσεται σε πολεμική, στο έδαφος των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που οξύνονται αλλά και της διαφαινόμενης αποτυχίας του «πράσινου new deal» να δώσει διέξοδο στα συσσωρευμένα κεφάλαια. Τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι «Financial Times» είναι αποκαλυπτικά: Οι 15 κορυφαίες πολεμικές βιομηχανίες στον κόσμο θα καταγράψουν κύκλο εργασιών 52 δισ. δολαρίων το 2026, σχεδόν διπλάσιο από το 2021! Οι 5 μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες παίρνουν τη μερίδα του λέοντος, με 26 δισ. δολάρια έως το τέλος του 2026, υπερδιπλάσιο από το 2021. Στην Ευρώπη, οι «πρωταθλήτριες» στη βιομηχανία του πολέμου «BAE Systems», «Rheinmetall» και «Saab», που έχουν πάρει τα περισσότερα και μεγαλύτερα συμβόλαια για πυρομαχικά και πυραύλους, αναμένεται να δουν αύξηση των εσόδων τους πάνω από 40%.

* * *

Στο φόντο της πολεμικής προπαρασκευής, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αυξάνουν τις πολεμικές δαπάνες και φορτώνουν με νέα, τεράστια βάρη τον λαό. Μόνο οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει το τελευταίο διάστημα πάνω από 13 δισ. δολάρια για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, στην Ταϊβάν και στο Ισραήλ, που εμπλέκονται σε πολεμικές συρράξεις ή εντάσεις, απέναντι σε στρατηγικούς ανταγωνιστές των αμερικανικών συμφερόντων σε Ανατολική Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή. Τα συμβόλαια για τα νέα όπλα πήγαν κατά κύριο λόγο στους πέντε μεγαλύτερους ομίλους των ΗΠΑ και συγκεκριμένα σε «Lockheed Martin», RTX, «Northrop Grumman», «Boeing» και «General Dynamics». Αντίστοιχα, η Βρετανία έχει δεσμεύσει 7,6 δισ. λίρες για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία τα τελευταία τρία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της αναπλήρωσης των αποθεμάτων της σε πολεμικό υλικό.

Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

Τέρμα πια στην κοροϊδία, έργα και νερό για τον λαό τώρα!

 



ΚΟΒ Μυγδονίας: Τέρμα πια στην κοροϊδία, έργα και νερό για τον λαό τώρα!

 

Άλλο ένα καλοκαίρι οι κάτοικοι του Δρυμού και του Μελισσοχωρίου υποφέρουμε από καθημερινές διακοπές νερού. Απ’ το σημείο να έχουμε νερό και να μην μπορούμε να το πιούμε  λόγω υψηλής συγκέντρωσης νιτρικών (όπως και στην Λητή) , τώρα φτάσαμε να μην έχουμε καθόλου νερό για μεγάλα διαστήματα.

Και ταυτόχρονα από τους αρμόδιους , όταν δεν μας κουνάνε το δάχτυλο , εισπράττουμε δικαιολογίες και εμπαιγμό . Όπως πέρυσι σε συγκέντρωση που διοργάνωσε  η Τοπική Κοινότητα Μελισσοχωρίου όσα  επικαλέστηκε η Δημοτική Αρχή και η  τότε πρόεδρος της   ΔΕΥΑΩ ,έτσι  και φέτος σε πρόσφατη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβούλιου τα ίδια ακούσαμε απ την πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Δρυμού και την νέα πρόεδρο της ΔΕΥΑΩ. Ενώ στην Λητή  εδώ και ένα χρόνο ακόμα περιμένουμε τον κύριο Δήμαρχο να παραβρεθεί σε μια σύσκεψη των Συλλόγων του χωριού . Όπου πολύ πιθανόν  να ακούσουμε τα ίδια.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ Ερώτηση για την περιοδεία των φασιστών του Τάγματος Αζόφ στην Ευρώπη

 

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου

 

Την περιοδεία που κάνουν στην Ευρώπη οι φασίστες του Τάγματος Αζόφ καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που υπέβαλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

Η περιοδεία γίνεται για να συγκεντρώσουν οι φασίστες κεφάλαια και να στρατολογήσουν «μέλη και εθελοντές», Ουκρανούς που έχουν φύγει στο εξωτερικό και άλλους, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Σε λιγότερο από 15 μέρες, 4 στελέχη του ναζιστικού τάγματος που αποτελεί τμήμα των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν προγραμματίσει εκδηλώσεις σε 9 ευρωπαϊκές πόλεις σε Πολωνία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Τσεχία και Λιθουανία, προφανώς με την έγκριση ή την ανοχή των κυβερνήσεων των χωρών που επισκέπτονται.

Κι  όλα αυτά ενώ η ΕΕ έχει συμπεριλάβει σε λίστα κυρώσεων νεοναζιστικές ένοπλες ομάδες της Ρωσίας, όπως η «Ρούσιτς», που έχουν ενσωματωθεί τα τελευταία 2 χρόνια στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, οι Ουκρανοί ναζί αντιμετωπίζονται από την ίδια εντελώς διαφορετικά, με ανοχή έως και απροκάλυπτη στήριξη.

Σωτήρας

 

Αλλη μια απόδειξη ότι το κράτος είναι πανταχού παρόν όταν πρόκειται για τα μονοπώλια και τους μετόχους τους: Η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζει μια τεράστια επιχείρηση διάσωσης των ναυπηγείων Meyer Werft (εξειδικεύονται στην κατασκευή κρουαζιερόπλοιων) για να τα γλιτώσει από τη χρεοκοπία. Η «διάσωση» από το κράτος - σωτήρα θα κοστίσει στον γερμανικό λαό 2,7 δισ. και δεν είναι η πρώτη. Είχε προηγηθεί η κρατική παρέμβαση για να μην πτωχεύσει η «Lufthansa» από τις συνέπειες της πανδημίας και της κρίσης, με τη γερμανική κυβέρνηση να αγοράζει το 20% των μετοχών της. Κάτι ανάλογο θα κάνει τώρα με τα ναυπηγεία, διαβλέποντας «προοπτικές ανάπτυξης» για το μέλλον. Το κράτος βέβαια - στη Γερμανία και παντού - δεν είναι τόσο ...γενναιόδωρο όταν εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά χρεοκοπούν από τους φόρους, την ακρίβεια, την ανεργία, συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική. Αντίθετα, τους ρίχνει και τη χαριστική βολή, για να προστατεύσει τα συμφέροντα των ομίλων, με πλειστηριασμούς, εκβιασμούς, δημεύσεις περιουσιών και χαράτσια πάνω στα χαράτσια. Παρεμπιπτόντως: Στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ, η κυβέρνηση κλείνει το εργοστάσιο και πετάει σαν στυμμένες λεμονόκουπες τους εργαζόμενους, επικαλούμενη την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τα πρόστιμα για τις «κρατικές ενισχύσεις», που «νοθεύουν τον ανταγωνισμό». Οπως φαίνεται, όμως, άλλα κίνητρα και συμφέροντα κρύβονται πίσω από τέτοιες «ευαισθησίες» της ΕΕ και των κυβερνήσεών της, που αποδεικνύονται κάλπικες και «αλά καρτ» στην πλάτη του λαού.

Ριζοσπάστης 

Ο λαός πληρώνει τις νέες ανατιμήσεις στο φάρμακο - εμπόρευμα

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ ανακοίνωσε αυξήσεις σε μεγάλο αριθμό συνταγογραφούμενων φαρμάκων, οι οποίες μπήκαν σε εφαρμογή από χτες, Δευτέρα 26/8. Πρόκειται για επιπλέον αυξήσεις σε πάνω από 800 συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Εχουν προηγηθεί η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης που προκύπτει, με τη διαρκή μεταφορά σκευασμάτων από τη θετική στην αρνητική λίστα (λίστα σκευασμάτων που πληρώνουν οι ασθενείς εξολοκλήρου από την τσέπη τους), τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), η ελάχιστη «ασφαλιστική τιμή» και στα γενόσημα φάρμακα, η πληρωμή από τους ασθενείς της διαφοράς έως και 3 ευρώ, το χαράτσι του 1 ευρώ ανά συνταγή, καθώς και οι υπέρογκες δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών λόγω της διαφοράς μεταξύ «ασφαλιστικής τιμής» και λιανικής τιμής των φαρμάκων.

Τα τελευταία δέκα χρόνια η φαρμακευτική δαπάνη των κρατικών προϋπολογισμών μειώθηκε κατά 62%, ενώ στη μείωση αυτού του ποσού υπήρξε κοινή επιχειρηματολογία από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, είτε ως κυβερνήσεις είτε ως αντιπολίτευση, για «μείωση της σπατάλης», «αντιμετώπιση της πολυφαρμακίας», «νοικοκύρεμα» κ.λπ.

* * *

Τώρα, νέα επιχειρήματα βγαίνουν στο προσκήνιο.

1. Η αύξηση των τιμών στα συγκεκριμένα φάρμακα αποτελεί αίτημα των φαρμακοβιομηχανιών, άλλωστε το αίτημα της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας για αύξηση τιμών σε φάρμακα που η τιμή τους είναι σήμερα μέχρι 15 ευρώ το υλοποίησε η κυβέρνηση της ΝΔ (μέχρι πρότινος προβλέπονταν αυξήσεις για σκευάσματα μέχρι 10 ευρώ), στο όνομα τάχα της καταπολέμησης των ελλείψεων. Το επιχείρημα για τις αυξήσεις είναι ότι «ήταν πολύ χαμηλή η τιμή τους και δεν συμφέρει η παραγωγή τους».

Δηλαδή, το αν ο λαός και οι ασθενείς θα έχουν το ένα ή το άλλο φάρμακο εξαρτάται από τα κέρδη των φαρμακοβιομηχάνων. Τα εκβιαστικά επιχειρήματα της κυβέρνησης περί «ελλείψεων που θα υπάρχουν αν τα φάρμακα συνεχίζουν να είναι φτηνά» είναι παραμύθια. Αλλωστε ελλείψεις έχουμε και στα ακριβά φάρμακα, όχι μόνο στα φτηνά.

Όταν ένα ναυάγιο φέρνει (ξανά) στο προσκήνιο έναν «σκοτεινό βυθό»

 

 

Μετά το ναυάγιο του πολυτελούς γιοτ «Bayesian» ανοιχτά του Παλέρμο έχουν γραφτεί πάρα πολλά. Το γεγονός ότι επέβαινε σε αυτό ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος από την δραστηριότητα του στον τομέα των τεχνολογιών αιχμής Μάικ Λιντς, έγινε αφορμή να έρθουν στο φως της δημοσιότητας μια σειρά από στοιχεία της ζωής και της επιχειρηματικής του δραστηριότητας. 

Προφανώς δεν είναι δική μας δουλειά να «ερευνήσουμε» τα αίτια και τις ακριβείς συνθήκες που οδήγησαν σε ένα ναυάγιο που στοίχισε τη ζωή σε διάφορους κροίσους, μέλη της οικογένειάς τους και σε μέλη του πληρώματος. Ούτως ή άλλως οι πληροφορίες που θα δίνονται και οι όποιες έρευνες, θα «φιλτράρονται» από αρμόδιες αρχές και διάφορα κέντρα κατά το δοκούν. Όμως, ακριβώς λόγω της «διαδρομής» του Λιντς, των σχέσεών του με μυστικές υπηρεσίες ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, «μαθαίνουμε» ορισμένα εξόχως αποκαλυπτικά στοιχεία για ένα φλέγον ζήτημα: Τη σχέση κολοσσών της τεχνολογίας -και ειδικά αυτών που διαχειρίζονται μεγάλο όγκο δεδομένων, σχετίζονται με την κυβερνοασφάλεια κ.λπ- με κάθε λογής ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. 

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΔΑΣ) Κυβέρνηση και παρατάξεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ πετάνε έξω από το κτίριο του ΕΚ Αθήνας τα σωματεία-μέλη του

 


Τα σωματεία να διεκδικήσουν αγωνιστικά οριστική λύση στη στέγαση του ΕΚΑ και των σωματείων-μελών του

 

 

Οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές με το ψηφοδέλτιο της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ) ενημερώνουν με υπευθυνότητα για άλλη μια φορά τα σωματεία-μέλη του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, για τις εξελίξεις στο κτιριακό πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, σε δελτίο Τύπου αναφέρουν: 

«Στη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εργατικού Κέντρου, με τις ψήφους των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να πετάξουν έξω τα 60 σωματεία που στεγάζονται στο κτίριο μέχρι τις 30 Νοέμβρη, ενώ θα νοικιάσουν ένα κτίριο που καλύπτει μόνο τις ανάγκες της διοίκησης του ΕΚΑ. Απέρριψαν την πρόταση που κάναμε για ανοιχτό ΔΣ με τις διοικήσεις των σωματείων, καθώς και κινητοποίηση στο υπ. Εργασίας, που έχει και τη βασική ευθύνη, αφού η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να παραχωρήσει άδεια κτίρια του ΕΦΚΑ ή της ΔΥΠΑ, που άλλωστε είναι και περιουσία των ασφαλισμένων από τις ασφαλιστικές τους εισφορές, για να τα κάνει ξενοδοχεία. Παραδίδουν δηλαδή την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων βορά στην επιχειρηματική δράση και την κερδοφορία του κεφαλαίου.

ΑΚΡΙΒΕΙΑ Γιγαντώνεται από την πολιτική στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας

 

Η άλλη όψη της πολιτικής στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, της «απελευθέρωσης» - εμπορευματοποίησης μιας σειράς τομέων, της «εξωστρέφειας» της καπιταλιστικής οικονομίας, της εκτίναξης της έμμεσης φορολογίας για τα «ματωμένα πλεονάσματα», όπως και της διαμόρφωσης ζωνών με «τιμές Ευρώπης» λόγω της «μονοκαλλιέργειας» του τουρισμού είναι και η εκτίναξη της ακρίβειας, που συνεχίζει να τρέχει με σπασμένα φρένα.

Ολα αυτά δηλαδή τα οποία σε συνδυασμό με τους καθηλωμένους μισθούς και συντάξεις και τις «αυξήσεις» - κοροϊδία, που είναι πολύ πίσω ακόμα και από αυτόν τον πληθωρισμό, οδηγούν σε παραπέρα πετσόκομμα του πραγματικού λαϊκού εισοδήματος, το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, μόνο το πρώτο εξάμηνο του χρόνου μειώθηκε παραπέρα κατά σχεδόν 2% (1,9%).

Θυμίζουμε πως τον Ιούλη - παρά τα κυβερνητικά παραμύθια περί «αποκλιμάκωσης των τιμών» που είχαν προηγηθεί για μια ακόμα φορά, ο πληθωρισμός έκανε και νέο άλμα κατά 2,7%. Ετσι, ο μέσος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2023 - Ιούλη 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2022 - Ιούλη 2023, παρουσίασε αύξηση 2,8%.

Σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα, πέραν του ελαιόλαδου με ανατίμηση 56,7% σε έναν χρόνο, αυξήσεις καταγράφηκαν στα δημητριακά (7,4%), στα ψάρια (8,4%) και στο μεταλλικό νερό/αναψυκτικά (8,6%). Μόνο μέσα σε έναν μήνα, Ιούνη - Ιούλη 2024, οι τιμές των δημητριακών για το πρωινό αυξήθηκαν 6%, το γάλα 2,1%, τα λαχανικά 6%, το γιαούρτι 2,1%, το χοιρινό 2% και το μοσχάρι 1,5%.

Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ Η κυβέρνηση έχει πλουσιοπάροχο «καλάθι», γεμάτο επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές, μόνο για τους επιχειρηματικούς ομίλους (VIDEO)

 

 
 

Η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή και πολύ δύσκολη για την λαϊκή οικογένεια στην Ελλάδα σημείωσε ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ στη παρέμβαση του σήμερα το πρωί σε εκπομπή του Open, για να προσθέσει πως οι μισές περίπου οι οικογένειες δεν μπόρεσαν για παράδειγμα καν να πάνε διακοπές.

Είναι οι πυρκαγιές και οι φωτιές που κάθε χρόνο μαυρίζουν τη ζωή μας, είναι τα προβλήματα στην Υγεία, είναι τα δυστυχήματα που συμβαίνουν το ένα μετά το άλλο, είναι ο πόλεμος που μας ζώνει ολοένα και περισσότερο, ανέφερε. Στα ζητήματα αυτά, υπογράμμισε, το αστικό πολιτικό σύστημα, η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, έχουν κοινή στρατηγική κατεύθυνση και αυτή είναι και η αιτία της «κρίσης» που έχει βυθιστεί η σοσιαλδημοκρατία όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ Οι συνένοχοι παρουσιάζουν ξανά «σχέδια σωτηρίας»

 

RIZOSPASTIS

Το διαχρονικό έγκλημα σε βάρος του λαού της πολύπαθης από τις καταστροφικές πυρκαγιές Βορειοανατολικής Αττικής και όλης της Ελλάδας δεν μπορεί να συγκαλυφθεί. Μόνο στην Αττική την τελευταία τριετία (2021 - 2023), κάηκαν 700.000 στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων.

Μετά από την πυρκαγιά του ...«Βαρνάβα - Χαλανδρίου», που έκανε «ιστορικό περίπατο», καταστρέφοντας ό,τι έβρισκε μπροστά της, άρχισαν ξανά οι φτηνές δικαιολογίες, τα ξεφτισμένα παλαιάς κοπής επιχειρήματα, αλλά και ορισμένα νέα.

Χρήσιμοι για το σύστημα «έγκριτοι επιστήμονες», δίνουν επιστημονικό άλλοθι στα όσα απαράδεκτα ξεστομίζουν με περισσό πολιτικό θράσος ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί και άλλα κυβερνητικά στελέχη. Εξαργυρώνουν την αμοιβή τους για τη συμμετοχή τους σε «πράσινα» ευρωπαϊκά προγράμματα, ή σε απευθείας αναθέσεις μελετών και έργων προς τις εταιρείες τους.

Ορισμένες φορές, μάλιστα, τυχαίνει κάποιοι να είναι ταυτόχρονα μέτοχοι ή ιδιοκτήτες εταιρειών κρατικών προμηθευτών διαφόρων υλικών, τεχνολογικού εξοπλισμού, μέχρι και drones. Ολα αυτά σε βάρος της επιστημονικής τους γνώσης και αξιοπρέπειας, αποδεχόμενοι και υπηρετώντας την αντιδραστική και όχι μόνο πολιτική, στο πλαίσιο της «πράσινης μετάβασης» και της ευρωπαϊκής κοινωνικής συμφωνίας.

Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν επίσης τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, του ηλεκτρονικού και μη Τύπου, που τα αναπαράγουν με διάφορες μορφές και προσπαθούν να μας κάνουν πλύση εγκεφάλου, για το «δίκιο» και την «ορθότητα» της κυβερνητικής πολιτικής ή της κριτικής των κομμάτων της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ).

Κοροϊδία... εις διπλούν

 

Μερικά από τα ...μέτρα που πήρε πρόσφατα για τη μείωση - υποτίθεται - της τιμής του ρεύματος στα νοικοκυριά θύμισε η κυβέρνηση με ανακοίνωσή της. Ενα από αυτά, για το οποίο κοκορεύεται, είναι η «έκτακτη επαναφορά του τέλους στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο». Αυτό το μέτρο δεν είναι καινούργιο. Η κυβέρνηση το είχε θεσπίσει ξανά ως «έκτακτο τέλος 5%» τον Μάρτη του 2023, κομπάζοντας τότε ότι δεν διστάζει να φορολογήσει τους ηλετροπαραγωγούς προκειμένου να βάλει χαλινάρι στην αγορά και να «αλαφρύνει» με αυτά τα χρήματα τα νοικοκυριά. Αυτό που δεν λέει η κυβέρνηση είναι ότι το έκτακτο τέλος που επαναφέρει το είχε καταργήσει η ίδια πριν μερικούς μήνες (Φλεβάρης 2024), επειδή «διαπίστωσε» ότι οδηγούσε στην αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά και όχι στην ελάφρυνσή τους!

Το ομολογεί κυνικά στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας που κατέθεσε στις 7 Φλεβάρη: «Με την κατάργηση αυτή, επιτυγχάνεται η μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά και ενισχύεται το πλαίσιο για τη δημιουργία πιο ανταγωνιστικών προσφορών. Επίσης, θα επηρεαστούν θετικά και οι χρεώσεις των προμηθευτών προς όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, αφού δεν θα χρειάζεται να μετακυλούν συγκεκριμένη εισφορά, άμεσα ή έμμεσα, σε αυτούς, βελτιώνοντας έτσι τις τελικές τιμές». Δηλαδή, η κυβέρνηση κατάργησε τον έκτακτο φόρο που είχε επιβάλει για τα μάτια του κόσμου, επειδή οι ηλεκτροπαραγωγοί τον μετακύλησαν στους λογαριασμούς για να διασφαλίσουν την υψηλή κερδοφορία τους, επιβαρύνοντας κι άλλο τα νοικοκυριά! Μονά - ζυγά δικά τους σε ό,τι κι αν αποφασίσει η κυβέρνηση. Ο,τι θα γίνει και τώρα δηλαδή, με τον φόρο - κοροϊδία που επανέρχεται.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ανεβάζουν στροφές για την προετοιμασία του μεγάλου συλλαλητηρίου της ΔΕΘ

 

Σύσκεψη την Τρίτη 27 Αυγούστου και κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην εργατική - λαϊκή διαδήλωση στις 7 Σεπτέμβρη στη ΧΑΝΘ

 

Eurokinissi

Σε σύσκεψη την Τρίτη 27 Αυγούστου στις 7 μ.μ. στο αίθριο του δημαρχείου καλούν εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης μαζί με σωματεία αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχων και άλλους μαζικούς φορείς της πόλης, με στόχο την προετοιμασία του μεγάλου συλλαλητηρίου της ΔΕΘ το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη, στις 5.30 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ.

«Τώρα είναι η ώρα του οργανωμένου αγώνα, της μαζικής διεκδίκησης, τώρα είναι η ώρα να μπουν μπροστά οι δικές μας ανάγκες», τονίζουν τα σωματεία στο κάλεσμά τους και προσθέτουν:

«Ο πρωθυπουργός έρχεται στη ΔΕΘ για να επιβεβαιώσει πως όλες οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς τους βιομηχάνους και τους εφοπλιστές ισχύουν στο ακέραιο. Αυτό απέδειξε και η πρεμούρα τους αμέσως μετά τις ευρωεκλογές να προχωρήσουν στην καθιέρωση της 6ήμερης εργασίας, να δώσουν άλλη μία απλήρωτη ώρα δουλειάς στα αφεντικά. Ο στόχος είναι να μεγαλώνει συνεχώς ο χρόνος που οι εργάτες θα δουλεύουν τζάμπα για την εργοδοσία, να μεγαλώνει όλο και περισσότερο ο πλούτος που παράγεται και μπαίνει στις τσέπες των λίγων».

Υπενθυμίζουν ότι στην έκθεσή της για την ελληνική οικονομία λίγο μετά τις ευρωεκλογές η Κομισιόν έσταζε μέλι για τη «θετική πορεία της οικονομίας» στην Ελλάδα, επισημαίνοντας πως πρέπει να τρέξουν και οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις - δωράκια στο κεφάλαιο, για τη «συγκρατημένη» αύξηση του μισθολογικού κόστους, δηλαδή τα ψίχουλα που μοιράστηκαν στον λαό, και για τη «σημαντική αύξηση στρατιωτικών δαπανών» κατά τα πρότυπα της πολεμικής οικονομίας που έχει εξαγγείλει η ΕΕ.

Σάββατο 24 Αυγούστου 2024

ΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΑΠΟΘΡΑΣΥΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΕ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ Θέλουν να πετάξουν στο δρόμο οικογένεια στα Σεπόλια με παιδί με αναπηρία 67%!

 

 

Δεν έχει όριο το θράσος των κορακιών των τραπεζών, των διάφορων funds και των servicers που γιγαντώνουν την κερδοφορία τους αρπάζοντας τα σπίτια του λαού «απελευθερωμένοι» από το νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ και των κυβερνήσεων. 

Όπως καταγγέλλει ο Εκπολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Σεπολίων η «Αναγέννηση» θέλουν να πετάξουν στο δρόμο οικογένεια στα Σεπόλια με παιδί με αναπηρία 67%!

Όπως αναφέρουν συγκεκριμένα στην ανακοίνωση-καταγγελία τους:

«Είναι γείτονές μας! Είναι φτωχοί άνθρωποι που παλεύουν όλη τους τη ζωή να φροντίσουν την οικογένειά τους και το ανάπηρο παιδί τους και να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Ο Κ. είναι εργάτης για χρόνια και ακόμα δεν γνωρίζει πόση θα είναι σύνταξη πείνας που θα πάρει ενώ πέρασε τα τελευταία χρόνια μεγάλες χρονικές περιόδους ανεργίας. Η Β. είναι άνεργη, δεν μπορεί να βγάλει σύνταξη αν και έχει συμπληρώσει την απαιτούμενη ηλικία. Έχουν δύο παιδιά. Το ένα είναι ο Σπύρος! Ο Σπύρος είναι ένα υπέροχο, πανέξυπνο και χαμογελαστό παιδί με αναπηρία 67%, αθλητής με διακρίσεις τόσο στον στίβο όσο και στην καλαθοσφαίριση.

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΣΥΜΗΣ Απαράδεκτη η προσπάθεια να παρουσιαστεί σαν παράπλευρη απώλεια στον πόλεμο κατά των "διακινητών"

 

Να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση και ν' αποδοθούν όλες οι ευθύνες

 

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τον θάνατο μετανάστη ανοιχτά της Σύμης, αναφέρει:

«Ο θάνατος μετανάστη από τα πυρά του Ελληνικού Λιμενικού ανοιχτά της Σύμης πρέπει να διερευνηθεί πλήρως και να αποδοθούν όλες οι ευθύνες. Η προσπάθεια να παρουσιαστεί σαν "μια παράπλευρη απώλεια ενός επιχειρησιακού επεισοδίου στον πόλεμο κατά των διακινητών" είναι απαράδεκτη και πρέπει να αποκρουστεί, όταν μάλιστα στο σκάφος επέβαιναν ανήλικα παιδιά! Γιατί το "επεισόδιο" αυτό δεν είναι ένα μεμονωμένο συμβάν, αλλά το αποτέλεσμα της άγριας και βάρβαρης πολιτικής ΕΕ και αστικών κυβερνήσεων σε βάρος των ξεριζωμένων μεταναστών και προσφύγων, που μάλιστα εντείνεται με το νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Πάνω στο έδαφος αυτής της πολιτικής δρουν τα εγκληματικά κυκλώματα των διακινητών.

Μόνη απάντηση είναι η πάλη ενάντια στην βαρβαρότητα των πολέμων και του ξεριζωμού, η πάλη για την προστασία των μεταναστών και προσφύγων σε σύγκρουση με την πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων».

Τελικά, μια ... φωτίτσα ήταν και πάει

 

Στα «πάνω» του και φέτος ο τουρισμός...

Τέλη Αυγούστου και ετοιμάζουν φιέστες για να γιορτάσουν τα ρεκόρ

(αφίξεων, εισπράξεων, κερδών).

Κυβέρνηση, κόμματα, εφοπλιστές και μεγαλοξενοδόχοι

γυαλίζουν τη βιτρίνα της «βαριάς βιομηχανίας»

αλλά για τους εργαζόμενους και τον λαό ...από τηγανίτα τίποτα!

Ενας στους δύο «έφαγαν» σπίτι τους τα καλοκαιρινά 40άρια (λόγω κόστους)

* * *

Δεν πειράζει όμως

(λέει ο οικονομο-δίφης μεγάλης απογευματινής εφημερίδας)

αφού ο τουρισμός συνεισφέρει το 1 από τα 4 ευρώ που μπαίνουν στα κρατικά ταμεία!

Για το πόσα μπαίνουν στα ταμεία των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων

ενώ οι ξενοδοχοϋπάλληλοι αμείβονται με ...παντεσπάνι

δεν έχει ακόμα τα στοιχεία να μας πει.

Ούτε τι βγάζουν οι ναυτιλιακές,

για να έχουν τους ναυτεργάτες είλωτες στο κατάστρωμα

και να κάνουν τον κατάπλου - απόπλου σαν κρις - κραφτ

για να μη χαθεί η επιδότηση της «άγονης γραμμής»

στα κυκλαδίτικα ...περίχωρα της Αττικής!

ΤΕ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Κοινός παρονομαστής όσων συνέβησαν στη Κασσάνδρα οι εγκληματικές ευθύνες κυβέρνησης και δημοτικής αρχής

 

 

«Μέσα σε μόλις λίγες μέρες, η Χαλκιδική και πιο συγκεκριμένα ο Δήμος Κασσάνδρας βρέθηκε "στο μάτι του κυκλώνα", με σειρά τεράστιων ελλείψεων σε υποδομές και ελέγχους από τον κρατικό μηχανισμό, που οδήγησαν σε τραγικά συμβάντα συγκλονίζοντας το πανελλήνιο» σημειώνει η ΤΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ. 

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Τον Ιούλιο ένας 48χρονος εργαζόμενος στην καθαριότητα έχασε τη ζωή του την ώρα της μάχης για το μεροκάματο, στον δρόμο Χανιώτη-Πευκοχώρι, όταν τον παρέσυρε αυτοκίνητο αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τις ελλείψεις μέτρων ασφάλειας της ζωής των εργαζομένων στην καθαριότητα.

Ο θάνατος του 8χρονου κοριτσιού από πνιγμό σε πισίνα σε γνωστή κατασκήνωση στην Κρυοπηγή, καθώς και του 19χρονου σε λούνα παρκ σε κεντρικό σημείο στο Πευκοχώρι που συγκλόνισαν και γέμισαν οργή τη χώρα, φανερώνουν την παντελή έλλειψη ελέγχων από το κράτος και τα Όργανά του, μεταξύ των οποίων και του Δήμου Κασσάνδρας.

Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 24 - 25 Αυγούστου

 

 

Διαβάστε στον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ του Σαββατοκύριακου» 24 - 25 Αυγούστου 2024:

  • «ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΟΝ» ΤΟ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΟΜΙΛΩΝ. Εμπρηστής το κέρδος για δάση, δικαιώματα, λαϊκό εισόδημα. Οργάνωση - σύγκρουση - αντεπίθεση «εφ' όλης της ύλης», ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, σε παλιούς και νέους Μεσσίες. Απροστάτευτα στις πυρκαγιές ο φυσικός πλούτος και η περιουσία του λαού, επειδή η πρόληψη θεωρείται κόστος και δεν χωράει στις ...«αντοχές της οικονομίας». Ένταση της επιχειρηματικής δράσης πάνω στις στάχτες. Κέρδη, φόροι και τσακισμένοι μισθοί πίσω από τις συμπληγάδες της ακρίβειας. Πάνω από 5,5 δισ. ευρώ τα ματωμένα πλεονάσματα σε ένα 7μηνο, «τινάζουν την μπάνκα» της κερδοφορίας οι επιχειρηματικοί όμιλοι, στο ταβάνι οι τιμές τροφίμων και Ενέργεια. Αντιλαϊκό «τσουνάμι» από Σεπτέμβρη, με νέα φουρνιά προαπαιτούμενων για το Ταμείο Ανάκαμψης.
  • ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να γράψει ιστορία το 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»! Αλλάζουμε τον κόσμο! Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός! Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται στις 18 - 21 Σεπτεμβρίου στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης».

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

Αλλη μια αντικομμουνιστική φιέστα, με «αριστερό» κερασάκι


Από την τελετή υπογραφής της Συμφωνίας του Μονάχου ανάμεσα σε Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία
Από την τελετή υπογραφής της Συμφωνίας του Μονάχου ανάμεσα σε Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία

 

Άλλη μια εκδήλωση πραγματοποιεί η ΕΕ σήμερα στη γνωστή προσπάθεια που κάνει εδώ και χρόνια να καθιερώσει την 23η Αυγούστου, ημερομηνία που υπεγράφη το Σύμφωνο Μόλοτοφ - Ρίμπεντροπ, ως «διεθνή ημέρα μνήμης των θυμάτων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων», με την ανιστόρητη - αντικομμουνιστική προπαγάνδα και την προσπάθεια να εξισώσουν τον νέο κόσμο, τον κομμουνισμό, με το έκτρωμα - γέννημα του καπιταλισμού, τον φασισμό. Την εκδήλωση πραγματοποιεί το λεγόμενο «Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας», στο ΔΣ του οποίου συμμετέχει πλέον και ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και νυν στέλεχος της Νέας Αριστεράς Δ. Παπαδημούλης.

Βάζοντας την Ιστορία με το κεφάλι προς τα κάτω, η ΕΕ εμφανίζει χυδαία ως αιτία έναρξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου όχι τους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων για το μοίρασμα των αγορών, αλλά ...το Σύμφωνο μη επίθεσης Μόλοτοφ - Ρίμπεντροπ, το οποίο υπέγραψε η Σοβιετική Ένωση, μετά τη Συμφωνία του Μονάχου το 1938 ανάμεσα σε Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία, που βοηθούσε τον σχεδιασμό του Χίτλερ να στραφεί προς τη Σοβιετική Ένωση.

Θα ακυρώσει η κυβέρνηση τις παραστάσεις των μπαλέτων Μπολσόι σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη ως… όργανα της ρωσικής προπαγάνδας; (!)



 

Χορηγοί

Εντονη διπλωματική κινητικότητα υπάρχει τις τελευταίες μέρες, ενόψει των παραστάσεων που έχουν προγραμματίσει για τον Οκτώβρη στη χώρα μας τα διάσημα ρωσικά μπαλέτα Μπολσόι. Οπως γράφτηκε, η κυβέρνηση το σκέφτεται σοβαρά να ακυρώσει τις δύο παραστάσεις, επειδή τα φημισμένα μπαλέτα είναι …όργανα της ρωσικής προπαγάνδας!

Με τέτοιες γελοιότητες πάνε να αποκλείσουν την εμφάνιση ορισμένων από τους κορυφαίους χορευτές του κλασικού μπαλέτου παγκοσμίως, αναπαράγοντας τις αθλιότητες της ευρωατλαντικής προπαγάνδας. Η κυβέρνηση βέβαια δεν πρωτοτυπεί… Αντίστοιχες ακυρώσεις έγιναν στη Βρετανία και στις ΗΠΑ, ενώ πολλοί ευρωπαϊκοί καλλιτεχνικοί οργανισμοί κόβουν κάθε σχέση με Ρώσους ανθρώπους της Τέχνης, χαρακτηρίζοντάς τους «ανθρώπους του Πούτιν».

ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΜΕ ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ Από τους Αγίους Θεοδώρους τροφοδοτούνται οι πολεμικές μηχανές ΗΠΑ και Ισραήλ

 

Το Oil Terminal της «Motor Oil Hellas» στους Αγ. Θεοδώρους
Το Oil Terminal της «Motor Oil Hellas» στους Αγ. Θεοδώρους
Πηγή: Associated Press

 

Συνεχώς επιβεβαιώνεται ο ρόλος του λιμένα των Αγίων Θεοδώρων Αττικής και των διυλιστηρίων της περιοχής στον ανεφοδιασμό των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρούν στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και της ισραηλινής πολεμικής μηχανής στη σφαγή που διαπράττει σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Οσον αφορά την πιο πρόσφατη εξέλιξη, ναυλομεσίτες έχουν βγει στην αγορά και ψάχνουν, κατ' εντολή του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, τάνκερ ειδικών προδιαγραφών ικανό να μεταφέρει τουλάχιστον 235.000 βαρέλια καυσίμου τύπου JA1 (για αεροσκάφη). Το πλοίο σχεδιάζεται να φορτώσει από τους Αγίους Θεοδώρους και τα διυλιστήρια της ευρύτερης περιοχής, ενώ κατόπιν προορισμός ορίζεται το λιμάνι της Lavera στη νότια Γαλλία.

Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με πρόσφατες αποκαλύψεις του «Ριζοσπάστη», τόσο στους Αγίους Θεοδώρους όσο και στη Lavera προσεγγίζουν δεξαμενόπλοια (π.χ. τα «Overseas Sun Coast» και «Overseas Santorini») της αμερικανικής ναυτιλιακής «Overseas Shipholding Group» (OSG) Ship Management, τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανεφοδιασμού με καύσιμα της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, βάσει συμφωνίας που έχουν υπογράψει οι κυβερνήσεις ΗΠΑ και Ισραήλ.

Το μόνο γιατρικό


Από κινητοποίηση στη Λέρο
Από κινητοποίηση στη Λέρο

 

«Βράζουν» τα νησιά για την άθλια κατάσταση στην Υγεία. Υγειονομικοί, κάτοικοι και επισκέπτες του καλοκαιριού φωνάζουν πως «δεν πάει άλλο» με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, με την πολιτική της υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης, που βάζει σε κίνδυνο την υγεία, ακόμα και τη ζωή των νησιωτών.

Η αγωνία τους γίνεται ακόμα μεγαλύτερη τώρα που θα σβήσουν τα φώτα της τουριστικής σεζόν και θα επιστρέψει το γνώριμο σκηνικό της εγκατάλειψης. Ειδικά σε εκείνα να νησιά που το καράβι κάνει μέρες να φανεί τον χειμώνα και αν τύχει κι αρρωστήσεις ...κλάφτα Χαράλαμπε!

Η στάση της κυβέρνησης απέναντι στα αδιέξοδα που οξύνονται είναι άθλια και προκλητική. Οχι μόνο δεν κάνει τίποτα για να ικανοποιήσει ακόμα και τα πιο στοιχειώδη αιτήματα υγειονομικών και νησιωτών, αλλά στις καλοκαιρινές επισκέψεις του στα νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να αναποδογυρίσει την πραγματικότητα που ζει ο λαός 365 μέρες τον χρόνο.