Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ Οι συνένοχοι παρουσιάζουν ξανά «σχέδια σωτηρίας»

 

RIZOSPASTIS

Το διαχρονικό έγκλημα σε βάρος του λαού της πολύπαθης από τις καταστροφικές πυρκαγιές Βορειοανατολικής Αττικής και όλης της Ελλάδας δεν μπορεί να συγκαλυφθεί. Μόνο στην Αττική την τελευταία τριετία (2021 - 2023), κάηκαν 700.000 στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων.

Μετά από την πυρκαγιά του ...«Βαρνάβα - Χαλανδρίου», που έκανε «ιστορικό περίπατο», καταστρέφοντας ό,τι έβρισκε μπροστά της, άρχισαν ξανά οι φτηνές δικαιολογίες, τα ξεφτισμένα παλαιάς κοπής επιχειρήματα, αλλά και ορισμένα νέα.

Χρήσιμοι για το σύστημα «έγκριτοι επιστήμονες», δίνουν επιστημονικό άλλοθι στα όσα απαράδεκτα ξεστομίζουν με περισσό πολιτικό θράσος ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί και άλλα κυβερνητικά στελέχη. Εξαργυρώνουν την αμοιβή τους για τη συμμετοχή τους σε «πράσινα» ευρωπαϊκά προγράμματα, ή σε απευθείας αναθέσεις μελετών και έργων προς τις εταιρείες τους.

Ορισμένες φορές, μάλιστα, τυχαίνει κάποιοι να είναι ταυτόχρονα μέτοχοι ή ιδιοκτήτες εταιρειών κρατικών προμηθευτών διαφόρων υλικών, τεχνολογικού εξοπλισμού, μέχρι και drones. Ολα αυτά σε βάρος της επιστημονικής τους γνώσης και αξιοπρέπειας, αποδεχόμενοι και υπηρετώντας την αντιδραστική και όχι μόνο πολιτική, στο πλαίσιο της «πράσινης μετάβασης» και της ευρωπαϊκής κοινωνικής συμφωνίας.

Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν επίσης τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, του ηλεκτρονικού και μη Τύπου, που τα αναπαράγουν με διάφορες μορφές και προσπαθούν να μας κάνουν πλύση εγκεφάλου, για το «δίκιο» και την «ορθότητα» της κυβερνητικής πολιτικής ή της κριτικής των κομμάτων της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ).

Φτηνές δικαιολογίες και πραγματικές αιτίες

Ακούσαμε ή διαβάσαμε ότι οι βασικές αιτίες για την καταστροφή από τη συγκεκριμένη δασική πυρκαγιά ήταν οι «κηλιδώσεις», τα «πυρονέφη», ότι «δεν έχει βρέξει» (αλήθεια, βρέχει συχνά τον Αύγουστο;).

Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, παραδέχθηκε την αυτονόητη αποτυχία της κυβέρνησης προσπαθώντας ταυτόχρονα να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις, λέγοντας ότι «είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη φωτιά» που «ξέφυγε», αφού «είχε πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, κινήθηκε με πολύ μεγάλη ταχύτητα», γιατί υπήρχε διαφορετική σύνθεση της βλάστησης από τη φωτιά του 2009 (που ξανακάηκαν Βαρνάβας - Πεντέλη).

Αλήθεια, τη διαφορετική σύνθεση της βλάστησης την ανακάλυψαν την ώρα που έκαιγε η πυρκαγιά; Και γιατί π.χ. κρύβουν ότι τόσο στη δασική πυρκαγιά του 2009, όσο και στη φετινή, επικρατούσαν άνεμοι με την ίδια κύρια κατεύθυνση και ότι ξανακάηκε δάσος κατά 58% της ίδιας περιοχής με αυτήν του 2009; Τι μέτρα είχαν πάρει μετά την τότε καταστροφή, για να μην ξανακαεί η ίδια έκταση;

Ακόμη, τι προέβλεπαν οι πανάκριβες - με απευθείας αναθέσεις και στημένες διαδικασίες - μελέτες που τους παραδίδουν οι διάφορες μελετητικές εταιρείες;

Οι απανωτές καταστροφές επιβεβαιώνουν πανηγυρικά ότι όλες οι αστικές κυβερνήσεις ούτε θέλουν ούτε μπορούν να εξασφαλίσουν την ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών από τις δασικές πυρκαγιές και το σύνολο των φυσικών κινδύνων.

Ολοι συμφωνούν με τη διαβόητη «Ευρωπαϊκή Δασική Στρατηγική της ΕΕ έως το 2030», που παραδίνει την «εκμετάλλευση» των δασών στους επιχειρηματικούς ομίλους και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο μεγάλος ένοχος είναι η ίδια η λειτουργία, διαχρονικά, του εχθρικού για τον λαό αστικού κράτους. Είναι η υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής που καθορίζει και τη δασική πολιτική. Η πολιτική εμπορευματοποίησης της γης και της χρήσης της, των δασικών οικοσυστημάτων, των παράκτιων περιοχών, όλων των φυσικών πόρων, η πολιτική της «πράσινης μετάβασης» της ΕΕ, που οπλίζει και το χέρι των εμπρηστών, η οποία εφαρμόστηκε από όλες τις αστικές κυβερνήσεις, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.

Το «νέο» κυβερνητικό σχέδιο των 10 σημείων: Απ' το κακό στο χειρότερο

Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και το κυβερνητικό «σχέδιο των 10 σημείων». Δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις ούτε να δώσει λύση στην αντιμετώπιση ανάλογων καταστροφών, γιατί αποτελεί συνέχεια της ίδιας πολιτικής.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα εμφανίζει ως «καινούργιο εργαλείο» την πλήρη εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των δασών: Τους «ανάδοχους αναδασώσεων», όπως ονομάζει τους μονοπωλιακούς ομίλους, που με το άλλο χέρι καταστρέφουν τα δάση με τα πάρκα ΑΠΕ και ρυπαίνουν το περιβάλλον με τις βιομηχανίες τους! Σε αυτούς θα δώσουν μπόνους «πράσινης συμπεριφοράς» και φοροαπαλλαγές.

Παραδέχθηκε δε πως «δεν μπορεί κανείς να πει ότι θα καθαρίσει όλα τα δάση της χώρας» και γι' αυτό παρέπεμψε σε «αυτό το νέο σχήμα διαχείρισης δασών», που τα εκχωρεί σε μεικτές επιχειρήσεις ξυλοβιομηχανιών και ξυλεμπόρων. Αυτοί θα εξασφαλίζουν τζάμπα πρώτη ύλη από τα δάση, καμένα ή όχι, για το πανάκριβο πέλετ και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την καύση του ξύλου, όπως ήδη γίνεται στον νομό Γρεβενών.

Ο υπουργός Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκης, ήταν εξίσου αποκαλυπτικός σε ραδιοφωνική του συνέντευξη την Πέμπτη 22 Αυγούστου: «Η βιομάζα που συγκεντρώνεται, θα λειτουργεί σαν ένας οικονομικός πόρος, που επιστρέφει πίσω στο δάσος διότι αμείβεται δι' αυτής ο διαχειριστής μαζί και με μία σημαντική επιδότηση που θα δίνουμε σε αυτόν ανάλογα με το πόση βιομάζα βγάζει από το δάσος».

Δηλαδή, η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να μετατρέψει την καταστροφή των δασών σε ευκαιρία κερδοφορίας για τους «διαχειριστές» ξυλοβιομήχανους και ξυλέμπορους, που με κριτήριο την κερδοφορία τους θα τα διαχειρίζονται και μάλιστα με πρόσθετη κρατική επιδότηση.

Αυτή η πολιτική πρέπει να αποτύχει, με την αντίδραση και την πάλη του λαού. Αλήθεια, όμως, τι θέση παίρνουν γι' αυτά και γιατί σιωπούν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας; Ρητορικό το ερώτημα...

Ακόμη πιο προκλητικό είναι ότι η εξαγγελία για αναδάσωση 58.340 στρεμμάτων αφορά μόλις το 5% των καμένων εκτάσεων της Αττικής τα τελευταία χρόνια. Ενώ το ειδικό πρόγραμμα «πρασινίζω τον κήπο μου - πρασινίζω την Πεντέλη» μετατρέπει ως συνήθως την κρατική - κυβερνητική ευθύνη για πλήρη αποκατάσταση, αναδάσωση και βελτίωση του καμένου δάσους σε ατομική ευθύνη.

Η κάλπικη αντιπολίτευση και οι «νέες προτάσεις» ΣΥΡΙΖΑ

Την πρώτη βδομάδα που ακολούθησε την καταστροφή, με πάνω από 170.000 στρέμματα καμένα σε όλη την Ελλάδα, η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ εστιάστηκε στα πολύ μικρά ποσά που απορρόφησε η κυβέρνηση από τα σχετικά προγράμματα και στην απάντηση του υπουργείου για τα υψηλά ποσά έργων που έχουν δημοπρατηθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Επαναλήφθηκε ο γνωστός διαγωνισμός για το ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την πολιτική που μας οδήγησε στο σημερινό χάλι και διανθίστηκε με την απαίτηση αποπομπής - παραίτησης του αρμόδιου υπουργού, Β. Κικίλια.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι τα κονδύλια αυτά δεν προβλέπονται γενικά για την προστασία των δασών ούτε για τις πραγματικές ανάγκες προστασίας της ζωής και της λαϊκής περιουσίας από φυσικές καταστροφές.

Προβλέπονται και αποτελούν είτε κρατική επιδότηση σε επιχειρηματικούς ομίλους είτε στους μεγαλοεργολάβους κατασκευαστές είτε σε προμήθεια υλικών και μέσων πολιτικής προστασίας, που εξυπηρετούν τις επιδιώξεις και τη θωράκιση της αστικής εξουσίας και μπορεί να χρησιμοποιηθούν όταν χρειαστεί κατά του «εχθρού λαού», όπως π.χ. τα drones, άλλα συστήματα παρακολούθησης κ.λπ.

Την Πέμπτη 22/8 ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε κάποιες «νέες προτάσεις» - προσπαθώντας να διαφοροποιηθεί από την κυβέρνηση - οι οποίες αφορούν:

α) Την ίδρυση κάποιας «ανεξάρτητης αρμόδιας αρχής», δηλαδή ενός νέου κρίκου του κρατικού μηχανισμού, που θα υλοποιεί την ίδια στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ και θα λειτουργεί ως αλεξικέραυνο στις εκάστοτε κυβερνητικές ευθύνες. Γνωρίζουμε ήδη ποιον ρόλο παίζουν στην προώθηση αυτής της αντιλαϊκής στρατηγικής οι διάφορες «ρυθμιστικές» και «ανεξάρτητες» αρχές στην Ενέργεια, στο νερό, στις τηλεπικοινωνίες κ.α.

β) Την ενίσχυση ενός ειδικευμένου σώματος για τις δασικές πυρκαγιές (π.χ. δασοκομάντο) και τη σχετική υποδομή.

Πέρα από τις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τη σημερινή κατάσταση, αυτές οι προτάσεις κινούνται πάντα μέσα στο πλαίσιο δεσμεύσεων του κράτους για «ματωμένα πλεονάσματα» και δαπάνες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Το κυριότερο όμως είναι ότι ακόμη κι αν επιτευχθεί μια αποσπασματική ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίας, αυτή δεν μπορεί να διασφαλίσει ριζική αναβάθμιση της ουσιαστικής πρόληψης και της αντιμετώπισης των προβλημάτων, όταν κινείται μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο της χρήσης της γης, των δασών - εμπόρευμα και της λήψης αποφάσεων με κριτήριο το κόστος - όφελος για το κεφάλαιο.

Το ίδιο διάστημα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μένει στο ότι «κάτι δεν λειτουργεί σωστά και πρέπει να αλλάξει άμεσα». Ακόμη το ψάχνει... Επαναλαμβάνει ότι «ο κρατικός μηχανισμός αποδείχθηκε και φέτος αδικαιολόγητα ανέτοιμος». Ούτε κουβέντα όμως για την απόφαση διαχωρισμού της πρόληψης από την κατάσβεση και τη διάσπαση της ενιαίας διαχείρισης των δασών από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1998 με πρωθυπουργό τον Κ. Σημίτη.

Κανένας από τους πολιτικούς διεκδικητές της κυβερνητικής διαχείρισης του σάπιου συστήματος και του αστικού κράτους δεν αγγίζει τα «θεία»: Την πολιτική της ΕΕ, την πολιτική της «πράσινης μετάβασης», τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, που παρά τις αντιθέσεις τους (όμιλοι ΑΠΕ, τουριστικό, κατασκευαστικό, εφοπλιστικό κεφάλαιο, κ.λπ.), καθορίζουν την κυβερνητική πολιτική στα δάση, στην πολιτική προστασία και στη χρήση γης, αποκαλύπτοντας ότι τελικά υπάρχει ένα εχθρικό αστικό κράτος που είναι ο πραγματικός αντίπαλος της ζωής της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων και του περιβάλλοντος.

Η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση απαιτεί σύγκρουση με τη στρατηγική της ΕΕ

Το Κόμμα μας καλεί τον λαό να δυναμώσει τον αγώνα για ουσιαστική πρόληψη και προστασία, σε σύγκρουση με την πολιτική κόστους - οφέλους της ΕΕ, των κυβερνήσεων και του κράτους, που έχει ως αποτέλεσμα τα συνεχή εγκλήματα σε βάρος του φυσικού πλούτου και της ίδιας του της ζωής!

Να ανοίξει τον δρόμο για διαφορετική κοινωνική και οικονομική οργάνωση, όπου η γη και τα δάση θα είναι αποκλειστικά κοινωνικό αγαθό, κοινωνική ιδιοκτησία. Δεν θα είναι εμπόρευμα και η παρέμβαση του ανθρώπου στη φύση, η προστασία του λαού και του περιβάλλοντος θα εξασφαλίζονται και θα καθορίζονται με κριτήριο την κάλυψη του συνόλου των κοινωνικών αναγκών και όχι το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων.

Γιατί αυτή είναι η βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών, που αποτελεί πολιτικό και όχι τεχνοκρατικό πρόβλημα.

Μόνο με αυτήν τη διαφορετική οργάνωση μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά κάθε πυρκαγιά στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης πολιτικής προστασίας και της ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών.

Στο τμήμα του σύγχρονου αντιπυρικού σχεδιασμού, θα έχει προβλέψει, σχεδιάσει και υλοποιήσει από πριν τα σενάρια πυρκαγιάς, τα έργα υποδομής και θωράκισης του κάθε δασικού συμπλέγματος (δασικό οδικό δίκτυο, δίκτυα δεξαμενών, πυροσβεστικών κρουνών, θέσεις διασποράς μέσα στο δάσος πριν από το ξέσπασμα πυρκαγιάς, διαφορετικών κατηγοριών πυροσβεστικών οχημάτων), ώστε να είναι δυνατή η άμεση πρώτη προσβολή.

Θα προβλέπει ειδικούς αντιπυρικούς δασοκομικούς χειρισμούς της βλάστησης, αξιοποίηση υπαρχόντων υδάτων κ.λπ., από την αρμόδια κρατική Δασική Υπηρεσία, διαφορετικά οργανωμένη, με μόνιμο προσωπικό, όλων των ειδικοτήτων (δασολόγους, δασοπυροσβέστες - δασεργάτες κ.λπ.), που θα καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες, εκπαιδευμένο σύμφωνα με τις επιταγές της επιστήμης των δασικών πυρκαγιών και με τις ειδικές συνθήκες του κάθε δάσους.

Σε αυτόν τον αγώνα, τη μοναδική λαϊκή διέξοδο, μπαίνουμε μπροστά μαζί με την εργατική τάξη, τις λαϊκές δυνάμεις, αρνούμενοι τον ρόλο του θεατή σε «νέα» ή επαναλαμβανόμενα έργα. Σε σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ, όλων των κυβερνήσεων, που θυσιάζει τις ανάγκες μας, την ίδια τη ζωή μας και το περιβάλλον για τα κέρδη, το ΚΚΕ στηρίζει τις διεκδικήσεις των μαζικών φορέων της περιοχής που κάηκε, για:

Αποζημίωση στο 100% των ζημιών όσων υπέστησαν καταστροφές στις περιουσίες τους, σε αγροτικές καλλιέργειες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές. Αμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των υποδομών. Ολική αποκατάσταση του φυσικού και δασικού πλούτου. Κήρυξη ως αναδασωτέων όλων των καμένων δασικού χαρακτήρα εκτάσεων. Καμία σκέψη για νέες επενδύσεις από τα επιχειρηματικά «κοράκια». Και καμία αλλαγή στην ιδιοκτησιακή κατάσταση των καμένων.


Του
Αντώνη ΡΑΛΛΑΤΟΥ*
* Ο Αντ. Ραλλάτος είναι μέλος της ΚΕΟΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου