Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Χρήμα και παροχές στο κεφάλαιο ... και ο λογαριασμός στους λαούς


Παζαρεύουν το νέο πακέτο στήριξης του κεφαλαίου, «ράβουν κουστούμι» στους λαούς
 
 
Οι ανταγωνισμοί και οι εύθραυστοι συμβιβασμοί ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ΕΕ, με επίδικο τις μορφές και τα πακέτα διάσωσης των επιχειρηματικών ομίλων και κοινή συνισταμένη όλων των πλευρών ότι ο λογαριασμός θα φορτωθεί στις πλάτες των λαών, θα βρεθούν στο επίκεντρο του σημερινού Γιούρογκρουπ, το οποίο εξετάζει το νέο πακέτο ενισχύσεων σε συνέχεια των μέτρων που ήδη έχουν αποφασιστεί και δρομολογούνται από τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς» και τις κυβερνήσεις.
 Δίνοντας το στίγμα του νέου αυτού πακέτου ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Μ. Σεντένο, σε συνέντευξή του σε πέντε ευρωπαϊκές εφημερίδες επιβεβαίωσε ότι η συζήτηση θα επικεντρωθεί στους παρακάτω αλληλοσυμπληρούμενους μηχανισμούς:

-- Αυτόν του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για όλα τα κράτη - μέλη, με δυνατότητα χρηματοδότησης μέχρι 240 δισ. ευρώ. Λόγος γίνεται για αξιοποίηση ποσών στο 2% του ΑΕΠ ως δείκτη αναφοράς για τη διαθέσιμη χρηματοδότηση προς τα κράτη - μέλη, με προσαρμογές ανάλογες με τη διάρκεια και την ένταση της κρίσης σε κάθε οικονομία.


-- Την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ύψους έως και 100 δισ. ευρώ, με το όνομα SURE, για τη λεγόμενη «αντασφάλιση της εργασίας», όπως οι ίδιοι αποκαλούν την κρατική επιδότηση των εργοδοτών για τα κάθε είδους προγράμματα «μερικής απασχόλησης», που ξεδιπλώνεται σε αυτή τη φάση από τις κυβερνήσεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και αυτής της ΝΔ.

-- Την πρόταση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για ένα πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων, με αύξηση της δυνατότητάς του κατά 200 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις.

Τα παραπάνω, υπογράμμισε ο Σεντένο, αποτελούν τη συνέχιση των μέτρων που ήδη ανακοινώθηκαν, συγκεκριμένα από την επέκταση του προγράμματος νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και από αυτά των κρατών - μελών, ύψους 3% του ΑΕΠ σε δημοσιονομικό επίπεδο και 5% σε παροχή ρευστότητας.

Για την ώρα, το συνολικό πακέτο (μαζί με τις αποφάσεις που αναμένονται σήμερα και αναμένεται να φτάσουν τα 540 δισ. ευρώ) αναμένεται να ξεπεράσει το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ. «Η Ευρώπη δεν είχε δει ποτέ αυτό το ποσό στήριξης», δήλωσε ο Σεντένο.

Προς εύθραυστους συμβιβασμούς στις πλάτες των λαών
 
Με βάση και τα παραπάνω, ο Σεντένο βλέπει να διαμορφώνεται «ευρεία στήριξη γύρω από αυτό το συνολικό πακέτο μέτρων», προσθέτοντας ότι «απαιτείται ακόμα αρκετή δέσμευση από τα κράτη - μέλη, και αυτή είναι που χτίζουμε».

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ επιβεβαίωσε ότι παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της έκδοσης ευρωομολόγου. «Η συζήτηση είναι ανοιχτή», είπε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ζήτημα αυτό θα συνδεθεί με την επόμενη φάση, που θα αφορά την ανάκαμψη.

«Θα επιταχύνουμε όμως τη συζήτησή μας για ένα σχέδιο ανάκαμψης, και αυτό ακριβώς αφορά η γαλλική πρωτοβουλία», σημείωσε αναφερόμενος στη γαλλική πρόταση για την ίδρυση ενός νέου ταμείου που θα εκδίδει κοινό κρατικό χρέος. «Για να μοχλεύσουμε ένα σχέδιο ανάκαμψης, θα χρειαστούμε νέο χρήμα. Γι' αυτό θα πρέπει να είμαστε δημιουργικοί, ρεαλιστές και χωρίς κόκκινες γραμμές», κατέληξε.

Από την πλευρά τους οι επίτροποι από τη Γαλλία (Τ. Μπρετόνκ, για την Εσωτερική Αγορά) και την Ιταλία (Π. Τζεντιλόνι, Οικονομίας), με κοινό άρθρο τους σε γερμανική εφημερίδα, στέκονται στην ανάγκη δημιουργίας ευρωπαϊκού ταμείου, χρηματοδοτούμενου από φόρους και το οποίο θα εκδίδει μακροπρόθεσμα ομόλογα, προκειμένου - όπως λένε - να καταστεί εφικτή η αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας για τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, οι πρόεδροι των κοινοβουλίων της Γερμανίας και της Γαλλίας, Β. Σόιμπλε και Ρ. Φεράν αντίστοιχα, σε κοινό τους άρθρο που φιλοξενείται στον γερμανικό και γαλλικό Τύπο διατυπώνουν τη θέση ότι «πρέπει να κινητοποιηθούν και να επεκταθούν με την απαραίτητη ευελιξία ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, οι δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Επιπλέον, πρέπει να τεθούν προσωρινά εκτός ισχύος στην παρούσα κρίση οι εθνικοί και οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τα χρέη».

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στην «Zeit» ο Σόιμπλε ξεκαθάρισε πως ένα «κορονο-ομόλογο» δεν θα βοηθούσε σε κανένα πρόβλημα που δεν μπορούσε να λυθεί με τα υπάρχοντα μέσα και πως «η κοινοτικοποίηση του χρέους στην Ευρωζώνη δεν είναι πραγματικά το ζήτημα τώρα».

Αντίστοιχα, σε κοινό τους άρθρο που δημοσιεύτηκε σε εφημερίδες της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) υπουργοί Οικονομικών και Εξωτερικών της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς και Χάικο Μάας, προσπερνώντας το αίτημα του κοινού δανεισμού με τη μορφή των «κορονο-ομολόγων», επαναλαμβάνουν τη θέση πως ο ESM «προσφέρει ήδη τώρα τη δυνατότητα στις χώρες του ευρώ να αντλήσουν από κοινού κεφάλαια και με τους ίδιους ευνοϊκούς όρους» και υποστηρίζουν ότι δεν χρειάζονται «περιττοί όροι και επιστροφή στην πολιτική της λιτότητας».

Σε αυτό το πλαίσιο, ανεξάρτητα από συμβιβασμούς, ανταγωνισμούς και «ρητορικές» γύρω από τα πακέτα των κρατικών διασώσεων, τα σπασμένα για μία ακόμα φορά θα φορτωθούν στις λαϊκές πλάτες και μάλιστα σε πολυετή ορίζοντα.

Ριζοσπάστης   Τρίτη 7 Απρίλη 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου