Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

Αλλη μια «σπουδαία συνάντηση» για επικίνδυνα σχέδια

 

Αλλη μια «σπουδαία συνάντηση», όπως ο ίδιος την χαρακτήρισε, είχε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, με τον υπουργό Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο, σε άλλη μια από τις συχνές «επισκέψεις» του στο υπουργείο, προωθώντας νέα επικίνδυνα σχέδια, με την Ελλάδα και τις Ενοπλες Δυνάμεις της στο επίκεντρο τους αμέσως επόμενους μήνες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρέσβη, συζήτησαν για όσα οι δυο πλευρές δρομολόγησαν από κοινού το 2020, αυτόν τον «απίστευτο χρόνο επιτευγμάτων στην αμυντική σχέση των χωρών μας, όπως και για ευκαιρίες να οικοδομήσουμε στην Αμυντική μας Συμφωνία, να εμβαθύνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας στην Ασφάλεια και το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», όπως ανέφερε σχετικά ο ίδιος ο πρέσβης.

Η συζήτηση έγινε πάνω στη βάση που δίνει η νέα κούρσα εξοπλισμών της Ελλάδας, π.χ. με τα «χρυσά» συμβόλαια για την αναβάθμιση των «F-16» και των αεροσκαφών εναέριας επιτήρησης «P3», όπως το παζάρι για την αγορά νέων φρεγατών και την αναβάθμιση ήδη υπηρετούντων, συν τη δρομολογούμενη προμήθεια εκατοντάδων τεθωρακισμένων τροχοφόρων οχημάτων αναγνωρίσεως για το Στρατό Ξηράς. Ολες κινήσεις που ενδυναμώνουν την ικανότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να αναλάβουν πρόσθετες επικίνδυνες για τον λαό αποστολές στον ΝΑΤΟικό καταμερισμό, στην κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, που καμία σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες άμυνας της χώρας.

Ο διμερής «διάλογος» για τον εμπλουτισμό της κατάπτυστης συμφωνίας αφορά επίσης τη μεταστάθμευση πρόσθετων στρατιωτικών δυνάμεων των Αμερικανών στην Ελλάδα, σε Σούδα, Στεφανοβίκειο και αλλού, με μακρόχρονη πλέον - όπως σχεδιάζουν - χρήση αυτών των εγκαταστάσεων, με κατασκευή πρόσθετων υποδομών που να διευρύνουν το αμερικανικό στρατιωτικό αποτύπωμα στη χώρα, και με ταυτόχρονη εντατικοποίηση κοινών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων σε ποικίλα αντικείμενα, επίσης οξύνοντας την ικανότητα αντίστοιχων ελληνικών τμημάτων να συμπαραταχθούν δίπλα στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς φονιάδες στα πιο επικίνδυνα και σύνθετα σενάρια αντιπαράθεσης με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Τέλος, αφορά στη χρήση της Ελλάδας, και ειδικότερα του λιμένα Αλεξανδρούπολης και του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου του Εβρου, τους αμέσως επόμενους μήνες, για το «άλμα» χιλιάδων Αμερικανών και άλλων ΝΑΤΟικών στρατιωτών, συν εκατοντάδες τόνους πολεμικού υλικού, στη διεκπεραίωσή τους προς την Ανατολική Ευρώπη, στο πλαίσιο της γιγαντιαίας άσκησής τους «Defender - Europe 21», που θα εξελιχθεί άνοιξη και καλοκαίρι του 2021, με ιδιαίτερο το «ενδιαφέρον» φέτος των ΑμερικανοΝΑΤΟικών για τα Βαλκάνια.

Κατά πληροφορίες, αμερικανοΝΑΤΟικά τμήματα θα αναπτυχθούν σε συνολικά 64 σημεία (31 στρατιωτικές εγκαταστάσεις, 13 αστικές τοποθεσίες, 10 στρατιωτικά αεροδρόμια, έξι λιμένες και 4 σημεία στήριξης) σε Κροατία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη και Βόρεια Μακεδονία, συν ασκήσεις που θα γίνουν σε Μαυροβούνιο, Κόσοβο και Ελλάδα, στην περιοχή του Εβρου, με άμεση εμπλοκή καταρχάς των 12 και 16 ΜΚ ΜΠ και της 50 Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ.

Επίσης, κομμάτια της «Defender 21» θα γίνουν και σε Ουγγαρία, Ρουμανία και Βουλγαρία, σε ένα σχεδιασμό που βγάζει μάτι ότι «κοιτάζει» προς τη Ρωσία και ελέγχει τους αεροπορικούς και θαλάσσιους διαύλους από Αδριατική και Ιόνιο, μέχρι Αιγαίο και Μαύρη Θάλασσα.

Ανάμεσα στους Αμερικανούς που αναμένονται στην περιοχή είναι επίλεκτα τμήματα όπως η 82 Airborne Division, η 173 Parachute Brigade και η 53 Infantry Brigade της Florida National Guard, με αεροπορική υποστήριξη για τη διεκπεραίωσή τους, υποστήριξη πλοίων και άλλων μάχιμων μονάδων όπως το 101 τάγμα της Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ, που έχει αναπτυχθεί εδώ και μερικούς μήνες στο Στεφανοβίκειο για πολύμηνη «εκπαίδευση» τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της άνοιξης.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου