Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Μέχρι που άναψε η θρυαλλίδα...

 

Τον Μάρτη του 2019, πριν από ακριβώς δύο χρόνια, ο Ολέξι Αρέστοβιτς δήλωνε σε συνέντευξή του σε ουκρανική τηλεοπτική εκπομπή ότι ένας πόλεμος μεγάλης κλίμακας με τη Ρωσία είναι κατά 99% πιθανό να συμβεί μετά το 2020 και μέχρι το 2022.

«Θα περιλαμβάνει αεροπορικές επιδρομές, εισβολή από τις τέσσερις ρωσικές στρατιές που έχουν συσταθεί στα σύνορά μας, πολιορκία του Κιέβου, προσπάθεια περικύκλωσης των μονάδων που έχουν αναπτυχθεί στη Ζώνη Αντιτρομοκρατικών Επιχειρήσεων (το Ντονμπάς) (...) επίθεση από τα εδάφη της Λευκορωσίας, εγκαθίδρυση νέων "Λαϊκών Δημοκρατιών", ενέργειες σαμποτάζ, επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές, εισβολή με αερομεταφερόμενες μονάδες», ήταν η λεπτομερής πρόβλεψη που έκανε τότε. Προφανώς δεν πρόκειται για κάποιου είδους «προφήτη». Ο συγκεκριμένος είναι σύμβουλος στρατηγικής επικοινωνίας σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας...

* * *

Στην ίδια συνέντευξη, η δημοσιογράφος τον ρώτησε αν τυχόν ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τον τερματισμό του πολέμου στα ανατολικά, δηλαδή στις περιοχές του Ντονμπάς. Η απάντησή του αποκαλυπτική: «Οχι, δεν θα μιλήσουμε για καμία ημερομηνία τερματισμού του πολέμου, αντιθέτως (σ.σ. η ένταξή μας στο ΝΑΤΟ) είναι πιο πιθανό να οδηγήσει τη Ρωσία στο να εξαπολύσει μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Ουκρανίας, επειδή οι Ρώσοι θα πρέπει να μας υποβαθμίσουν σε επίπεδο υποδομών και να μετατρέψουν τα πάντα εδώ σε κατεστραμμένη περιοχή, ώστε το ΝΑΤΟ να είναι απρόθυμο να μας δεχτεί».

Η δημοσιογράφος επιμένει και τον ρωτά αν η Ρωσία θα τολμήσει να κηρύξει απευθείας τον πόλεμο στο ΝΑΤΟ, με τον Αρέστοβιτς να απαντά: «Οχι, όχι στο ΝΑΤΟ. Η Ρωσία θα πρέπει να το κάνει αυτό (σ.σ. να κηρύξει τον πόλεμο στην Ουκρανία) πριν ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ, ακριβώς για να μας αποτρέψει από το να ενδιαφερόμαστε για το ΝΑΤΟ, ως μια κατεστραμμένη περιοχή».

* * *

Συνεχίζοντας τη συζήτηση, πρόσθεσε ότι «κατά 99,9% το τίμημά μας για να μπούμε στο ΝΑΤΟ είναι ένας μεγάλος πόλεμος με τη Ρωσία. Αν δεν ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ, αυτό σημαίνει απορρόφηση από τη Ρωσία μέσα σε 10 με 12 χρόνια. Αυτό είναι το δίλημμα που αντιμετωπίζουμε τώρα». Η δημοσιογράφος, εμφανώς σαστισμένη, τον ρώτησε τι από τα δύο είναι καλύτερο για την Ουκρανία, και ο Αρέστοβιτς της απάντησε κατηγορηματικά: «Ενας πόλεμος μεγάλης κλίμακας με τη Ρωσία και ένταξη στο ΝΑΤΟ ως αποτέλεσμα της ήττας της Ρωσίας. Αυτό θα είναι το καλύτερο».

Ο Αρέστοβιτς υπήρξε μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας στη διαδικασία του Μινσκ, όπου συζητιόταν η διευθέτηση με τη Ρωσία της κατάστασης στα ανατολικά. Από το 2014 αναμείχθηκε στην προετοιμασία στρατιωτικών δυνάμεων που θα δρούσαν στην περιοχή του Ντονμπάς. Στο βιογραφικό του εμφανίζεται να έχει τιμηθεί από τη Διεύθυνση Πληροφοριών του υπουργείου Αμυνας της Ουκρανίας (Ιούλης 2014, αμέσως μετά τα γεγονότα του «ευρω-Μεϊντάν»), από την Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών του υπουργείου Εσωτερικών, από τη διοίκηση των Ουκρανικών Χερσαίων Δυνάμεων «Για Ειδική Υπηρεσία» και, βέβαια, από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας «Για τη συμμετοχή στην αντιτρομοκρατική επιχείρηση».

* * *

Είναι προφανές απ' όσα λέει ότι έχει γνώση όλων των πιθανών σεναρίων που υπήρχαν πάνω στο τραπέζι πριν τη ρωσική εισβολή, τα οποία συζητούνταν στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο με όλους τους «ενδιαφερόμενους». Σε κάθε περίπτωση, οι δηλώσεις του δείχνουν ότι αυτός ο πόλεμος δεν έπεσε από τον ουρανό. Κυοφορούνταν για χρόνια στους ανταγωνισμούς του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, με επίκεντρο την ένταξη της Ουκρανίας στην ευρωατλαντική συμμαχία, μέχρι που άναψε η θρυαλλίδα...


Δ. Μ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου