Σάββατο 2 Απριλίου 2022

«Πυρετός» εμπλοκής στα επικίνδυνα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών


«Μήνυμα ΝΑΤΟικής αποφασιστικότητας απέναντι στη Ρωσία» η «Ηνίοχος» λέει η κυβέρνηση!

 

« Μήνυμα πολέμου» ακόμα και για γενικευμένη πολεμική σύγκρουση στέλνει η γιγάντια άσκηση «Ηνίοχος 22», που βρίσκεται σε εξέλιξη με επίκεντρο την Ανδραβίδα και στην οποία συμμετέχουν και τα δύο από τα πέντε αεροπλανοφόρα που έχει αναπτύξει συνολικά το ΝΑΤΟ από τον Ατλαντικό έως τη Μεσόγειο απέναντι στη Ρωσία, και συγκεκριμένα το αμερικανικό «Harry S. Truman» και το γαλλικό «Charles de Gaulle».

Για την εν λόγω «πρόβα πολέμου» - σχετικά με την οποία η κυβέρνηση «επαίρεται» για τους ρόλους που αναλαμβάνει στα βρώμικα ΝΑΤΟικά σχέδια - έχει συγκεντρωθεί μια τεράστια δύναμη πυρός, ένα «μίνι ΝΑΤΟ»: Ενδεικτικά, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ επί ελληνικού εδάφους εμπλέκονται συνολικά 1.900 στελέχη από 10 χώρες, τα 2 αεροπλανοφόρα με τα πλοία συνοδείας τους, 130 αεροσκάφη και ελικόπτερα όλων των τύπων από 20 συνολικά χώρες, καθώς και 10 Μονάδες Επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού.

Εκτός της «Ηνίοχος 22» διεξάγεται και η «Ωρίων 22», στην οποία πέρα από τις ελληνικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) και Ειδικές Μονάδες των Σωμάτων Ασφαλείας (σε άλλο ένα δείγμα της στρατιωτικοποίησής τους από τη μία και της βαθύτερης εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων σε ζητήματα «εσωτερικής ασφάλειας» από την άλλη) συμμετέχουν μέσα και προσωπικό από Βουλγαρία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ισραήλ και Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς επίσης παρατηρητές από την Αίγυπτο, την Αυστρία και το Μαυροβούνιο.

Κατά τη διάρκεια της «Ωρίων 22» πραγματοποιούνται αποστολές «αυξημένης δυσκολίας» και συνεκπαιδεύσεις «σε σύνθετα επιχειρησιακά αντικείμενα», όπως διείσδυση σε εχθρική περιοχή με άλμα ελεύθερης πτώσης, καθοδήγηση πυρών Αεροπορίας και Πυροβολικού, τακτική ελεύθερων σκοπευτών, μη συναινετικές νηοψίες και εκκαθάριση εχθρικής ακτής.

Γίνεται ακόμα διασύνδεση των «Ηνίοχος» και «Ωρίων» με την άσκηση «Λαίλαψ - 1/22», στην οποία συμμετέχουν φρεγάτες, πυραυλάκατοι, κανονιοφόροι, πλοίο γενικής υποστήριξης και ιπτάμενα μέσα του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο επιχειρεί όλο αυτό το διάστημα, ενταγμένο στα ΝΑΤΟικά σχέδια περί ελέγχου κρίσιμων θαλάσσιων διαύλων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ευρύτερα, όπου κινούνται και πάνοπλες μονάδες του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

Δείχνοντας εξάλλου τον ρόλο της «Ηνίοχος» ως γενικευμένης πρόβας πολέμου, παρακολουθώντας την Παρασκευή φάσεις της άσκησης, ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος έλεγε ότι αυτή «έχει επίσης ιδιαίτερη σημασία για τη συμμαχία μας, το ΝΑΤΟ, το οποίο στέλνει ένα ιδιαίτερα ισχυρό μήνυμα αποφασιστικότητας σε μια περίοδο που η Ρωσία έχει σπείρει τον πόλεμο στην Ευρώπη (...) αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη ότι είμαστε σε θέση να δράσουμε αποτελεσματικά και με επιτυχία από κοινού (...) και αισθάνομαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που αυτή η άσκηση απογειώνεται ακριβώς την στιγμή που και οι προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουμε είναι σε άνοδο»...

Στο ίδιο πλαίσιο, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κων. Φλώρος, τόνισε ότι η συμμετοχή στην «Ηνίοχος» και των δύο αεροπλανοφόρων «είναι πραγματικά μοναδικό επίτευγμα για τις Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, οι οποίες κατάφεραν να συγκεντρώσουν τόσες χώρες σε μία Ασκηση, ειδικά αυτή την περίοδο και σε αυτή την πολύ ιδιαίτερη γειτονιά», με στόχο «να τελειοποιήσουμε την μαχητική μας ικανότητα».

Τέλος, ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ τόνισε τη «μοναδική γεωστρατηγική θέση» της χώρας για τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, και την «εξαιρετική συμμαχία ΗΠΑ - Ελλάδας για την οικοδόμηση σταθερότητας και ασφάλειας στη Νοτιοανατολική πλευρά της Ευρώπης».

Από Αλεξανδρούπολη ...απευθείας στα σύνορα με την Ουκρανία

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η «απόβαση» αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που μετατρέπεται ανοιχτά σε στόχο, ως «στρατηγικής σημασίας υποδομή» για τα ΝΑΤΟικά σχέδια, καθώς μεσοβδόμαδα έδεσε τρίτο πλοίο στη σειρά, το οχηματαγωγό «Liberty King», ξεφορτώνοντας άρματα, οχήματα και λοιπό εξοπλισμό με προορισμό την Πολωνία, και μάλιστα στα δυτικά της σύνορα, με την Ουκρανία.

Αλλωστε, η ίδια η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης έκανε γνωστό ότι πρόκειται για την 3η φάση της επιχείρησης RSOM (Reception/cargo discharge/Staging and Onward Movement - υποδοχή/εκφόρτωση φορτίου, εγκατάσταση και διεκπεραίωση).

Η διεκπεραίωση γίνεται σιδηροδρομικώς μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας, με ενδεικτικό το ότι στην προηγούμενη, 2η διεκπεραίωση στάλθηκαν «3 πλήρεις σιδηροδρομικοί συρμοί στο δυτικό άκρο της Πολωνίας», όπως αναφέρεται αρμοδίως.

Θυμίζουμε ότι στον ακριτικό λιμένα ξεφόρτωσε πρόσφατα το «Liberty Passion», με το οποίο κατέφτασαν 200 οχήματα και κοντέινερ στρατιωτικού εξοπλισμού.

Προηγουμένως είχε ξεφορτώσει και το μεταγωγικό «Hartland Point», καθώς τον Μάρτη η Αλεξανδρούπολη και λιμάνια σε Δανία και Ολλανδία ήταν σημεία εισόδου για φρέσκες δυνάμεις των Αμερικανών (συγκεκριμένα, την 3η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία της 4ης Μεραρχίας Πεζικού, από το Fort Carson του Κολοράντο), που στο πλαίσιο της επιχείρησης «Atlantic Resolve 22» εισάγουν για 9η συνεχή χρονιά στρατεύματα προς την Ανατολική Ευρώπη, μεταφέροντας χιλιάδες ΝΑΤΟικούς στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.

Οποια ΝΑΤΟική πέτρα κι αν σηκώσεις...

Συγχρόνως το «καλεντάρι» της εμπλοκής φουσκώνει επικίνδυνα σε όλα τα μέτωπα, από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τον Ινδοειρηνικό, με τον ανταγωνισμό με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα να έχει μπει ξεκάθαρα και «ανεπιστρεπτί» σε νέα, ακόμα πιο επικίνδυνη φάση.

Χαρακτηριστικά, την Τρίτη αναμένεται στην Αθήνα η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, για συνάντηση με τον Ελληνα ΥΠΕΞ Ν. Δένδια. Η συζήτηση θα αφορά ακριβώς τις εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο, όπου επιταχύνονται τα σχέδια συνεκμετάλλευσης και «ΝΑΤΟικής συνοχής», αλλά και στην Ουκρανία. Αλλωστε η Νούλαντ ξέρει και με το παραπάνω για την Ουκρανία: Ως βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τότε, από κοινού με τον Τζ. Πάιατ, πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα τώρα και στην Ουκρανία τότε, πρωτοστάτησαν στο αμερικανοΝΑΤΟικό πραξικόπημα του 2014.

Επίσης την Τρίτη, ακριβώς στο φόντο των «νέων δεδομένων» που επιταχύνουν τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης στην Ανατ. Μεσόγειο, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τριμερής Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Μία μέρα μετά, την Τετάρτη, αναμένεται στην Αθήνα και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα Δυτικών Βαλκανίων, Γκ. Εσκομπάρ, για συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννη με αντικείμενο την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Δυτικοβαλκανικής και τις μπίζνες αμερικανικών και ευρωενωσιακών ομίλων στην περιοχή, όπου συγκρούονται με Κίνα και Ρωσία, εξ ου και σε ΕΕ και ΝΑΤΟ βλέπουν την περιοχή ως το επόμενο πεδίο πιθανής ανάφλεξης.

Παραπέρα, Τετάρτη και Πέμπτη ο Ν. Δένδιας μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για την τακτική Εαρινή Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, όπου θα επικεντρώσουν στο Ουκρανικό και στην «ασφάλεια» στην Ευρώπη (με τη συμμετοχή επίσης των ομολόγων τους από Φινλανδία και Σουηδία και του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ), αλλά και στην παρέμβασή τους σε μια σειρά άλλες ζώνες του πλανήτη, στη λογική του «παγκόσμιου ΝΑΤΟ», με μέτωπο και προς την Κίνα. Γι' αυτό και προγραμματίζεται, σε ειδική συνεδρία, να υποδεχτούν τους ομολόγους τους και από Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.

Στο μεταξύ την Παρασκευή ο Ν. Δένδιας επικοινώνησε με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντ. Κουλέμπα λέγοντάς του ότι σκοπεύει να επισκεφθεί την Ουκρανία «στο προσεχές μέλλον» και ότι η ελληνική κυβέρνηση «προτίθεται να αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια».

Ριζοσπάστης 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου