Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023

Κοντά ποδάρια

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Το παραμύθι της «ανάπτυξης για όλους», όπου θα ευημερούν τα κέρδη των ομίλων και μαζί ο λαός, δεν έχει απλά «κοντά ποδάρια», αλλά διαψεύδεται ξανά με πάταγο, με το «καλημέρα» της νέας κυβέρνησης. Τα πρώτα νομοσχέδια έρχονται «με φόρα» να κλιμακώσουν τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, με νέα προνόμια και «παχυλά» κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για τον λαό, όμως, «τι 'χες Γιάννη, τι είχα πάντα»...

Ετσι: Την ώρα που στα μισά και πάνω νοικοκυριά ο μισθός τελειώνει τη 18η μέρα του μήνα και ψάχνουν πώς να περάσουν τις υπόλοιπες 12, η κυβέρνηση «δίνει τράτο» στην κοροϊδία των «pass» για μερικούς ακόμα μήνες, κι ενώ η όποια «επιδότηση» για τα τρόφιμα έχει ήδη εξανεμιστεί από τις τεράστιες αυξήσεις, που ξεπέρασαν το 12% τον περασμένο μήνα!

Την ώρα που ο λαός έχει πληρώσει μόλις σ' ένα πεντάμηνο του 2023 πάνω από 22 δισ. σε φόρους, η κυβέρνηση ανακοινώνει «αύξηση» του αφορολόγητου που ισοδυναμεί με 9 ευρώ τον μήνα (!) και απαιτεί να της πουν κι «ευχαριστώ». Το θράσος της δεν έχει όρια! Πόσο μάλλον όταν επιστρέφουν τα ματωμένα πλεονάσματα και προστίθενται νέα «πράσινα» χαράτσια στον λογαριασμό που πληρώνει ο λαός.

Την ώρα που τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια από τον Αύγουστο του 2021 μέχρι σήμερα έχουν πάει 4 φορές πάνω, με τη συνολική αύξηση να φτάνει ακόμα και το 50% σε λιγότερο από δύο χρόνια, η κυβέρνηση παριστάνει την «εξοργισμένη» κι ετοιμάζεται να δώσει... μια ακόμα επιδότηση στους ακτοπλόους εφοπλιστές, που ήδη τσεπώνουν πάνω από 130 εκατομμύρια κάθε χρόνο, χώρια το αφορολόγητο πετρέλαιο και τα δεκάδες προνόμια.

Την ώρα που 6 στους 10, ανάμεσά τους και χιλιάδες νέοι, δεν βλέπουν διακοπές ούτε με κιάλι, λόγω του μεγάλου κόστους, η κυβέρνηση διαφημίζει το «φιλοδώρημα» των 150 ευρώ, με το οποίο μετατρέπει σε ...pass ακόμα και την ανάγκη για λίγες μέρες ξεγνοιασιάς, αναψυχής και ξεκούρασης. Οσο για τα περί «αύξησης» στους δημοσίους υπαλλήλους μετά από 14 χρόνια, είναι αστεία, δεν αναπληρώνει τις τεράστιες απώλειες και για άλλη μια φορά ξεκόβει κάθε συζήτηση για επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού.

Τα κονδύλια για τα pass και voucher η κυβέρνηση θα τα πάρει από άλλη τσέπη. Το ίδιο έκανε και με τις επιδοτήσεις για το ρεύμα, που «στράγγισαν» τον λογαριασμό για της ΥΚΟ και τώρα το κράτος σχεδιάζει νέες αυξήσεις στο χαράτσι.

Οσο για τις αυξήσεις στους μισθούς, με βάση τους δημοσιονομικούς κανόνες για «φρένο» στο κρατικό έλλειμμα και χρέος, θα πρέπει να βρεθεί ισοδύναμο κονδύλι στον προϋπολογισμό, δηλαδή να πληρώσει ξανά ο λαός, αφού η όποια αύξηση στη φορολογία δεν «ακουμπάει» στο ελάχιστο τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Αντίθετα, γι' αυτούς μειώνονται και τα ελάχιστα που πληρώνουν, όπως οι εισφορές τους στα ασφαλιστικά ταμεία.

Για «κερασάκι στην τούρτα», τους αμέσως επόμενους μήνες θα ισχύσουν πιο αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια ακόμα και για τα ψίχουλα των pass, που σημαίνει ακόμα λιγότεροι δικαιούχοι, με τον υπουργό Οικονομίας να μιλάει για «μέτρα σοβαρά κοστολογημένα που αντέχει ο προϋπολογισμός και η οικονομία». Αυτό σημαίνει ότι το κράτος αρχίζει να «μαζεύει καλούμπα» στα μέτρα επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής που εφάρμοσε το προηγούμενο διάστημα για να διαχειριστεί την πανδημία και την οικονομική κρίση, και ενώ γι' αυτά τα μέτρα ο λογαριασμός φτάνει ήδη στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Ζωή με pass και μάλιστα με ...εισοδηματικά κριτήρια δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή από κανέναν. Οσοι ποντάρουν στην απογοήτευση και στη μείωση της απαιτητικότητας, στην οποία συνέβαλε καθοριστικά τα προηγούμενα χρόνια η σοσιαλδημοκρατία και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, όσοι φιλοδοξούν ότι ο λαός θα συμβιβαστεί με τη βαρβαρότητα που του σερβίρουν ως κανονικότητα, όσοι διαβάζουν το αποτέλεσμα των εκλογών ως επικρότηση της άγριας πολιτικής τους, πρέπει να πάρουν απάντηση, να χάσουν τον ύπνο τους.

Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά για την οργάνωση της πάλης με σημαία τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, που συνθλίβει ο κορσές της καπιταλιστικής κερδοφορίας και των αντοχών της οικονομίας για τους ομίλους. Σ' αυτόν τον αγώνα, στην ενίσχυση του ρεύματος που αμφισβητεί και αντιπαλεύει την αντιλαϊκή πολιτική και τα κόμματά της, βρίσκονται η ελπίδα και η διέξοδος για τον λαό.

Αναδημοσίευση από τη στήλη «Η Άποψή μας» του «Ριζοσπάστη», Τετάρτη 12 Ιούνη 2023

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου