Κυριακή 5 Μαΐου 2019

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ


Εκδήλωση στις 9 Μάη για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και το Μάη του '36

 


Κάλεσμα συμμετοχής στην εκδήλωση που διοργανώνει την Πέμπτη 9 Μάη, στις 10 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου, για την 9η Μάη του 1945 και το Μάη του '36, απευθύνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

Στο κάλεσμά της σημειώνει:

«H Αντιφασιστική Νίκη των λαών, ο ηρωικός ξεσηκωμός των εργατών το Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη αποτελούν παρακαταθήκη για τους αγώνες σήμερα, αποτελούν ένα τεράστιο ιστορικό δίδαγμα για το παρόν και το μέλλον του επαναστατικού κινήματος.

Για την 9η Μάη του 1945, ως σύμβολο της Αντιφασιστικής Νίκης, τρέφουν άσβεστο μίσος οι διακρατικές ενώσεις, τα κάθε λογής διαπιστευμένα όργανα που υπηρετούν τον καπιταλισμό. Επιχειρούν να τη σβήσουν από τη μνήμη, παραχαράσσουν το περιεχόμενό της, αντιστρέφουν την ιστορική αλήθεια.


Πρωτοστατώντας στην αντικομμουνιστική υστερία, στη βρώμικη θεωρία ταύτισης κομμουνισμού - φασισμού, η ΕΕ καθιέρωσε την 9η Μάη ως "Μέρα της Ευρώπης", απαλείφοντας τη "Μέρα της Νίκης των Λαών"! Οι επιδιώξεις τους θα αποτύχουν.

Ως ελάχιστη απόδοση τιμής σε αυτήν την αθάνατη εποποιία, οφείλουν όλοι να καταδικάσουν τις άθλιες προσπάθειες αμαύρωσής της, που συνεχώς επιχειρούν φορείς και μηχανισμοί της αστικής τάξης, της ΕΕ του καπιταλισμού.

Οι ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ, τιμούν τη μέρα σύμβολο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, τη μνήμη των νεκρών της τάξης μας το ΜΑΗ του ’36 στη Θεσσαλονίκη. Τις μέρες που συμβολίζουν ότι το εργατικό κίνημα έχει τον τρόπο, έχει τη δύναμη να συντρίψει το φασισμό και όσους τον εκτρέφουν και τον στηρίζουν, τις μέρες που δείχνουν το δρόμο που πρέπει να χαράξει το εργατικό κίνημα για να οδηγηθεί σε κατακτήσεις».

902gr

1 σχόλιο:

  1. Μάης 1936: Οι καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης, του Βόλου, της Ξάνθης, της Δράμας και της Καβάλας κατέβηκαν σε απεργία ζητώντας την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης. Στην απεργία πήραν μέρος 40.000 καπνεργάτες. Στις 4 του Μάη, η Αστυνομία επιτίθεται σε απεργούς στη Θεσσαλονίκη και τραυματίζεται σοβαρά η εργάτρια Σοφία Κωνσταντινίδου. Δύο μέρες μετά, στη διάρκεια πορείας, φασίστες τραυματίζουν τον εργάτη Κ. Σταματίου. Ο Μεταξάς, που «διέρχεται» τη μέρα εκείνη από τη Θεσσαλονίκη, δίνει εντολή στους αστυνομικούς να διαλύσουν τους απεργούς με κάθε τρόπο.
    ....
    Το Σάββατο 9 Μάη, στην πανεργατική απεργία στη Θεσσαλονίκη παίρνουν μέρος 30.000 απεργοί, με τη συμπαράσταση όλου του λαού. Χωροφύλακες χτυπούν τους απεργούς και σκοτώνουν 9 διαδηλωτές, ενώ τραυματίζουν πάνω από 200. Πρώτος νεκρός είναι ο αυτοκινητιστής Τάσος Τούσης και η καπνεργάτρια, μέλος του ΚΚΕ, Αναστασία Καρανικόλα. Στις 10 του Μάη ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει τη φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται η μάνα να θρηνεί πάνω από το νεκρό παιδί της.
    .....συνέχεια στης 9 Μάη εκδήλωση

    https://gkagkarin.blogspot.com/2019/05/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή