Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

 

Η δράση των Ουκρανών εθνικιστών συνεργατών των Ναζί αποτυγχάνει. Ο λαός στηρίζει την Αντίσταση.


Είμαστε πενήντα ή εκατό χρόνια πίσω από τις προηγμένες χώρες. Πρέπει να διανύσουμε αυτή την απόσταση σε δέκα χρόνια. Ή θα το κάνουμε, ή αυτοί θα μας συντρίψουν…

– Ιωσήφ Στάλιν, 1931 [12]

Η σειρά των αναρτήσεων που βασίζονται σε ιστορικές αναδρομές και έρευνες στοιχείων, φιλοδοξούν να φωτίσουν με λεπτομέρεια την κατάσταση που επικρατούσε στην Σοβιετική Ένωση εκείνη την εποχή. Ιδιαίτερα στην οργάνωση της αγροτικής παραγωγής, τα στοιχεία της φύσης και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, τον ρόλο των κουλάκων, τον ρόλο της μαύρης προπαγάνδας των φασιστών και της ηγεσίας των Ναζί καθώς και την μεγαλειώδη προσπάθεια της Σοβιετικής κυβέρνησης να σώσει την παραγωγή και τους ανθρώπους μέσα από την κολλεκτιβοποίηση και την εκβιομηχάνηση.

Στην Ουκρανία, η ουκρανική γλώσσα εξακολουθεί να προωθείται παρόλες τις κατηγορίες των εθνικιστών. Στην Ουκρανία το 1934, δημοσιεύτηκαν πάνω από 55 εκατομμύρια βιβλία στα Ουκρανικά, μια αύξηση από 27 εκατομμύρια το 1928. Ο αριθμός των βιβλίων αυξήθηκε σε πάνω από 65.3 εκατομμύρια το 1937, σχεδόν το 90% όλων των βιβλίων που δημοσιεύθηκαν είναι στα ουκρανικά, μόνο 5,8 εκατομμύρια δημοσιεύθηκαν στα ρωσικά.


Το 1941 η ναζιστική Γερμανία και οι συμμαχοί της εισέβαλε στη Σοβιετική Ένωση. Εκεί ενώθηκαν με τους συνεργάτες τους, την οργάνωση των ουκρανών εθνικιστών, Organization of Ukrainian Nationalists, ΟΥΝ, παραστρατιωτική πτέρυγα του Ουκρανικού Στασιαστικού Στρατού, Ukrainian Insurgent Army, UPA).

Οι δυνάμεις των Γερμανών και Ουκρανών εθνικιστών δεν ικανοποιήθηκαν με την υποδοχή που θα περιμέναν από ένα λαό που ήταν «στόχος γενοκτονίας» από την Σοβιετική κυβέρνηση. Η υποστήριξη στο ΟΥΝ ήταν περιορισμένη ακόμη και στην περιοχή της Δυτικής Ουκρανίας (πολωνική Γαλικία), η οποία ήταν υπό τον έλεγχο της Πολωνίας, όχι της Σοβιετικής Ένωσης, και πριν από αυτό ήταν ενωμένη με την Ουκρανία, το 1939. Ένας Ουκρανός ιερέας, o πατήρ Ohienko, που στάλθηκε στο Κίεβο από τους Ναζί, έγραφε σε μια επιστολή του στην διάρκεια του πολέμου:

Βρίσκομαι εδώ για αρκετούς μήνες, αλλά δεν μπορώ να βρω καμία πνευματική ειρήνη. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσοο μπολσεβικισμός έχει αλλάξει τα πάντα… Οι άνθρωποι είναι κακόβουλοι και μας θεωρούν εχθρούς… [1]

Πολλοί Ουκρανοί ενώθηκαν με τους αντάρτες για την καταπολέμηση της κατοχής και εκατομμύρια πολέμησαν στον Κόκκινο Στρατό.

Σήμερα στην Ουκρανία γίνονται προσπάθειες διάδοσης μύθων που είναι αποκύημα φαντασίας σχετικά με τον μικρό αριθμό των ανταρτών εναντίον της κατοχής των Ναζί στην Ουκρανική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία. Στην πραγματικότητα, φυσικά, δεν είναι έτσι. Ίσως η κλίμακα είναι λίγο υπερβολική, αλλά μπορούμε να μιλάμε με σιγουριά για περίπου 260.000 Ουκρανούς συμμετέχοντες στην Αντίσταση.

Αυτό είναι μια τεράστια δύναμη. Για σύγκριση,η UPA δεν έφθασε περισσότερα από 40.000 άτομα. Και να θυμόμαστε ότι, εκτός από τους 260.000 σοβιετικούς παρτιζάνους, άλλα 7 εκατομμύρια και περισσότεροι Ουκρανοί πολέμησαν σαν μέρος του κόκκινου στρατού, κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει ποιόν στην πραγματικότητα υποστήριζε τότε ο λαός της Ουκρανίας. [11]

Κατέστη γρήγορα εμφανές ότι η προπαγάνδα και πραγματικότητα σχετικά με τη Σοβιετική Ένωση δεν ταίριαζαν. Όπως ο ιστορικός Heinz Hohne αναφέρει:

Δύο χρόνια απογοητευτικού αιματηρού πολέμου στη Ρωσία παρείχαν σκληρή απόδειξη για την ανακρίβεια του παραμυθιού για υπανθρώπων.

Από τις αρχές του Αυγούστο του 1942 στις «Εκθέσεις του Ράιχ» η SD σημείωσε ότι μεγάλωνε το συναίσθημα ανάμεσα στον γερμανικό λαό ότι «είμαστε θύματα της αυταπάτης». Η κύρια και τρομακτική εντύπωση είναι ότι η μεγάλη ποσότητα των Σοβιετικών όπλων, η τεχνική ποιότητα και η γιγαντιαία Σοβιετική προσπάθεια εκβιομηχάνισης ― όλα βρίσκονται σε έντονη αντίθεση με την προηγούμενη εικόνα της Σοβιετικής Ένωσης. Οι άνθρωποι αναρωτιούνται πώς ο μπολσεβικισμός έχει καταφέρει να τα παράγει όλα αυτά.» [1]

Ο Εθνικιστής Ουκρανός Lev Shankivsky γράφει εισαγωγικά στην έκθεση της Galacian «ένας πολιτισμένος εργαζόμενος»:

κάποιος που θα συναντήσει ένα συνηθισμένο κορίτσι του χωριού… κατά τη διάρκεια της ομιλίας μας, ανακαλύπτουμε ότι η κοπέλα είναι πολύ καταρτησμένη στα μαθηματικά, φυσική, χημεία… είχε τελειώσει το γυμνάσιο και εργάστηκε ως οδηγός τρακτέρ… Σε άλλα παραδείγματα κάποιος θα μπορούσε να συναντήσει ένα πρώην πανεπιστημιακό,απόφοιτο Ιατρικού Ινστιτούτου ή σπουδαστή Ακαδημίας δασκάλων μεταξύ των κοριτσιών του χωριού. Τέτοιες περιπτώσεις είναι συχνές… Οι άνθρωποι είναι καλά ενημερωμένοι. Κάποιος θα μπορούσε να συζητήσει οποιοδήποτε πολιτικό ή κοινωνικό θέμα με τους αγρότες… Οι φίλοι μας τα πήγαν άσχημα σε συζητήσεις για επαγγελματικά θέματα ή την γνώση της δομής του κράτους… Lev Shankivsky (OUN ομάδες πεζικού) 1958 [1]

 Μετά την ήττα για τους Ναζίστες εισβολείς, πολλοί από τους Ουκρανούς συνεργάτες τους μετακόμησαν μαζικά σε δυτικές χώρες ιδιαίτερα στον Καναδά και τις ΗΠΑ. Αυτοί οι πρώην συνεργάτες των Ναζί ήταν χρήσιμοι στον ψυχρό πόλεμο. Τώρα, αυτοί θα αναστήσουν την εκστρατεία της γενοκτονίας του λιμού.