Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

Tην ποινικοποίηση της “λεκτικής προσβολής” αστυνομικών προωθεί η πολιτεία του Κεντάκι

 


Ο εισηγητής του νομοσχεδίου, ο ρεπουμπλικανός Ντάνι Κάρολ, ομολόγησε ανοιχτά πως το μέτρο έρχεται ως απάντηση στις διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας πέρσι, μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και της Μπριάνα Τέιλορ από αστυνομικούς.

Ενώ ο Μακρόν στη Γαλλία προσπαθεί εδώ και καιρό να ποινικοποιήσει την καταγραφή περιστατικών αστυνομικής βίας από πολίτες και δημοσιογράφους, στο Κεντάκι των ΗΠΑ η τοπική βουλή πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, προωθώντας νόμο σύμφωνα με το οποίο θα αποτελεί ποινικό αδίκημα “να προσβάλει ή να πειράζει” κάποιος αστυνομικούς σε σημείο να προκαλεί βίαιη αντίδραση από τα όργανα της τάξης.

Ο εισηγητής του νομοσχεδίου, ο ρεπουμπλικανός Ντάνι Κάρολ, ομολόγησε ανοιχτά πως το μέτρο έρχεται ως απάντηση στις διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας πέρσι, μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και της Μπριάνα Τέιλορ από αστυνομικούς, η δεύτερη μάλιστα στην πόλη Louisville του Κεντάκι. Ο Κάρολ, που τυγχάνει συνταξιούχος αστυνομικός ο ίδιος, δήλωσε πως “σε αυτές τις ταραχές, βλέπεις κόσμο να πλησιάζει τα πρόσωπα των αστυνομικών, να ουρλιάζουν στα αυτιά τους, να κάνουν ό,τι μπορούν για να προκαλέσουν μια βίαιη απάντηση”.

Ο βουλευτής παραδέχεται μάλιστα ότι απώτερος στόχος είναι ουσιαστικά οι αστυνομικοί να έχουν λευκή επιταγή να αντιδρούν βίαια όποτε νιώθουν ότι “θίγονται” από διαδηλωτές: “Δε λέω πως το κάνουν αυτό οι αξιωματικοί, αλλά πρέπει να υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη που το επιτρέπει. Γιατί αυτό δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να ερεθίζει όσους (διαδηλωτές) είναι γύρω και οξύνει παραπέρα την ταραχώδη συμπεριφορά”.

Αρνήθηκε ωστόσο πως ο νόμος στοχεύει στον περιορισμό του δικαιώματος της συνάθροισης, λέγοντας πως αφορά “μόνο αυτούς που περνάνε το όριο και διαπράττουν ποινικά αδικήματα”. Η διατύπωση του νόμου είναι σκόπιμα ασαφής, εκλαμβάνοντας ως λεκτική επίθεση τη χρήση “προσβλητικών ή περιφρονητικών λέξεων, χειρονομιών ή άλλης επαφής, που θα μπορούσαν να κατατείνουν στην πρόκληση βίαιης αντίδρασης από την πλευρά ενός λογικού και προσεχτικού ατόμου”.

Από την άλλη, έντονες είναι και οι αντιδράσεις στο νομοσχέδιο, καθώς σωστά θεωρείται πως με τον τρόπο αυτό εμμέσως ποινικοποιείται η ελευθερία της έκφρασης. Σύμφωνα με το δικηγόρο Κόρι Σαπίρο “Η λεκτική αμφισβήτηση των αστυνομικών πράξεων – ακόμα και με προσβλητική ή προκλητική γλώσσα – είναι θεμέλιος λίθος της δημοκρατίας μας”, που προστατεύεται από το σύνταγμα των ΗΠΑ.

Το νομοσχέδιο θα περάσει από την ολομέλεια της πολιτειακής βουλής στις αρχές της εβδομάδας, αν και είναι ασαφές αν θα υπάρξει χρόνος ώστε να περάσει και από τα δύο σώματα, βουλής και γερουσίας, σύμφωνα με τον τοπικό τύπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου