Πέμπτη 11 Μαΐου 2023

Μόνοι τους και όλοι μας!

 

 

Οσο πιο κοντά στις κάλπες βρισκόμαστε, τόσο προσπαθούν οι υποψήφιοι των αστικών κομμάτων να ανεβάζουν το «θερμόμετρο» της αντιπαράθεσης για ανούσια τις περισσότερες φορές ζητήματα, προκειμένου να κρύβεται η στρατηγική τους σύμπλευση. Επειδή όμως οδεύουμε προς το τέλος της προεκλογικής περιόδου και από το βράδυ της επόμενης Κυριακής θα αρχίσουν τα «ποιος με ποιον» στα σενάρια των κυβερνητικών συνεργασιών, εμείς θυμίζουμε ορισμένες από τις δικές τους δηλώσεις, ώστε με μεγαλύτερη ...απόλαυση να παρακολουθεί ο καθένας τις εξελίξεις πριν και μετά την κάλπη της 21ης Μάη.

Αν κάτι επιβεβαιώνουν αυτές οι δηλώσεις, είναι ότι υπάρχει το έδαφος να συμπράξουν όλοι με όλους, μέχρι και σε συγκυβέρνηση σε κάθε πιθανό συνδυασμό, αφού συμφωνούν και συμπλέουν στα βασικά για το κεφάλαιο, σ' αυτά που τελικά καθορίζουν και το πώς ζει ο λαός. Εχουμε και λέμε λοιπόν...

* * *

Αδωνις Γεωργιάδης, υπουργός και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ: «Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ συμφωνούν στα μείζονα. Ποια είναι αυτά τα μείζονα; Οτι καλώς είμαστε στο ΝΑΤΟ, καλώς στηρίζουμε τον άξονα με το Ισραήλ, καλώς κάνουμε αυτήν την πορεία που κάνουμε, άρα αυτή η ευρύτερη συναίνεση έχει επιτευχθεί ήδη».

Ντόρα Μπακογιάννη, πρώην υπουργός, υποψήφια βουλευτής της ΝΔ: «Μπορεί να λένε ό,τι λένε στον ΣΥΡΙΖΑ (...) επί της ουσίας όμως, όταν κάνεις κουβέντα μαζί τους, επί των στρατηγικών επιλογών της χώρας δεν υπάρχουν διαφορές».

Δημήτρης Αβραμόπουλος, πρώην κοινοτικός επίτροπος, υπουργός και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ. Διέγνωσε «εθνική συνεννόηση» μπροστά στα μεγάλα θέματα, εσωτερικά και εξωτερικά, και επικαλέστηκε υποθετικά κάποιον θαμώνα σε καφενείο που λέει «δεν μπορείτε να τα βρείτε; Σε τελευταία ανάλυση τα ίδια πράγματα θα κάνετε», για να καταδείξει ότι ο κόσμος γνωρίζει πως δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στα αστικά κόμματα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «οι ιδεολογικές διαφορές έχουν αμβλυνθεί» και στο ερώτημα αν βλέπει κυβερνητικές συνεργασίες μετά τις εκλογές, απάντησε πως «δεν το αποκλείω».

Πόπη Τσαπανίδου, εκπρόσωπος Τύπου και υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενη στη ΝΔ: «Εδώ δεν μιλάμε να συγκρίνουμε δύο κόμματα, γιατί δεν έχουμε καμία διαφορά μεταξύ μας, κυρίως σε τέτοια σοβαρά ζητήματα, όπως τα θέματα δημοκρατίας».

Ευάγγελος Αποστολάκης, πρώην υπουργός και υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, ερωτηθείς αν είναι πιθανή ακόμα και μια συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ: «Αν το καλό του τόπου λέει ότι αυτό πρέπει να γίνει και οι πολιτικοί αρχηγοί το αποφασίσουν και το συμφωνήσουν, γιατί να μη γίνει; Δεν υπάρχει τίποτα που δεν γίνεται. Θεωρώ ότι τα πάντα είναι πιθανά».

Κώστας Ζουράρις, βουλευτής και εκ νέου υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, για το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ελ. Λύση: «Και με τον Βελόπουλο και με οτιδήποτε επί τη βάσει προγραμματικής συμφωνίας (...) Και με τον διάβολο ακόμα, επί τη βάσει προγραμματικής συμφωνίας. Γιατί, δεν συνεργάστηκε με τους ΑΝΕΛ, που ήταν το εθνικό - πατριωτικό (κόμμα); Η ΝΔ δεν συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου και του Γιωργάκη;».

Σταύρος Αραχωβίτης, βουλευτής Λακωνίας, πρώην υπουργός, τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ και εκ νέου υποψήφιος βουλευτής: «Αν ο κ. Βελόπουλος θεωρεί τον εαυτό του προοδευτική δύναμη και συμφωνήσουμε στα βασικά σημεία, στον στόχο μας, στη μετεκλογική συνεργασία, όλα τα συζητάμε».

Ευάγγελος Βενιζέλος, αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: «Οι συγκλίσεις μεταξύ των συστημικών κομμάτων στην Ελλάδα είναι εντυπωσιακά μεγάλες, έχουν γίνει πάρα πολύ μεγάλες συναντήσεις μεταξύ της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Και καμιά φορά η υπερβολική αύξηση της ρητορικής οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν επαρκείς, ουσιαστικές διαφορές, διότι υπάρχουν καταναγκασμοί: Είμαστε μία χώρα ευρωπαϊκή, είμαστε μία χώρα που έχει δημοσιονομικούς περιορισμούς, αρκεί να τους θυμόμαστε, για να μην τους ξεχνάμε, είμαστε μία χώρα του ΝΑΤΟ, είμαστε μία χώρα που έχει ανυψώσει σε στρατηγική προτεραιότητα την εταιρική συνεργασία με τις ΗΠΑ, είμαστε μία χώρα η οποία έχει περάσει την εμπειρία της οικονομικής κρίσης και μία χώρα που καταλαβαίνει ότι η φοβική δημοκρατία, η ευρωπαϊκή, είναι επικίνδυνη εάν δεν μπορείς να διαφυλάξεις την κοινωνική συνοχή».

Ν. Χριστοδουλάκης, πρώην υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ: «Η συνεργασία των τριών βασικών κομμάτων είναι και εφικτή και ευκταία».

Κυριάκος Βελόπουλος, πρόεδρος της Ελ. Λύσης: «Φεύγουν βουλευτές από ένα κόμμα, πάνε σε άλλο, ξαναεπιστρέφουν. Δείχνει ότι και τα τρία κόμματα δεν έχουν καμία ιδεολογική διαφορά».

Γιώργος Λογιάδης, βουλευτής και εκ νέου υποψήφιος του ΜέΡΑ25: «Από την αρχή είχε πει (σ.σ. ο Βαρουφάκης) ότι είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε με οποιονδήποτε προεκλογικά, αλλά και μέχρι τη μέρα που θα προκηρυχθούν οι εκλογές, για το θέμα αυτό (σ.σ. τις συνεργασίες). Μέχρι τότε θα δούμε πού μπορούμε να συγκλίνουμε (...) Με οποιονδήποτε, πλην νεοφασιστών. Με οποιονδήποτε (...) ή και τη ΝΔ. Πρέπει να συζητάμε με όλους, να δούμε πού μπορούμε να συγκλίνουμε».

* * *

Εκτός όμως από τους εκπροσώπους των κομμάτων, ιδιαίτερα ομιλητικοί είναι προεκλογικά και οι εκπρόσωποι των ευρωατλαντικών «συμμάχων» και των αγορών. Να ένα δείγμα:

Τζορτζ Τσούνις, πρέσβης των ΗΠΑ: «Η αμερικανική κυβέρνηση διατηρεί εκπληκτική συνεργασία με την ελληνική (...) η εξαιρετική αυτή συνεργασία διατηρείται εδώ και πάνω από μία δεκαετία, παρά τις τέσσερις διαφορετικές κυβερνήσεις (...) αυτό δεν θα αλλάξει, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών».

Γιώργος Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας: «Αλλο τι λένε προεκλογικά ότι θα κάνουν κι άλλο τι θα κάνουν μετεκλογικά» τα «συστημικά» και «ευρωπαϊκά» κόμματα, δηλαδή η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία είναι «αδιανόητο», εφόσον «πήραν τελικά υπεύθυνα μέτρα», να κάνουν τελικά «κάτι που να θέσει σε κίνδυνο αυτήν την πορεία επαναφοράς στην κανονικότητα»...

Ν. Τζέιμς, συνεπικεφαλής των κρατικών αξιολογήσεων του οίκου DBRS: «Αναμένουμε συνέχιση των πολιτικών, καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης παρέχει κίνητρα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων...».

Στ. Ντουκ, επικεφαλής αναλυτής της «Moody's» για την Ελλάδα: «Αναμένουμε ευρεία συνέχιση των πολιτικών και των μεταρρυθμίσεων και όχι κάποια οπισθοδρόμηση, όποια κι αν είναι η σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης».

Δ. Μ. (αναδημοσίευση από τη στήλη Αποκαλυπτικά του «Ριζοσπάστη»)

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου