Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ Η ίδρυση της ΚΝΕ, ώριμο τέκνο της ανάγκης και της οργής (VIDEO)





Τέτοιες μέρες πριν 50 χρόνια, το 1968, ιδρυόταν η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, η νεολαία του ΚΚΕ. Τον Αύγουστο του 1968 το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ αποφασίζει τη δημιουργία της ΚΝΕ και το Σεπτέμβρη συγκροτείται το πρώτο καθοδηγητικό όργανο της ΚΝΕ. Στις 22 Σεπτέμβρη εκδίδεται το πρώτο φύλλο του Οδηγητή. Η ίδρυσης της ΚΝΕ έδωσε δυναμισμό και προοπτική στο κίνημα της νεολαίας, ιδανικά και υψηλούς στόχους. 
Από την ίδρυση της μέχρι σήμερα η ΚΝΕ έχει βάλει τη σφραγίδα της στην αγωνιστική διαπαιδαγώγηση, την οργάνωση και πάλη των νέων στη χώρα μας.

Στη «Διακήρυξη του Κεντρικού Συμβουλίου για την πορεία προς τα 50 χρόνια ζωής και δράσης της ΚΝΕ» σημειώνονται τα εξής:
«Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας ιδρύθηκε μέσα στα χρόνια της Απριλιανής δικτατορίας. Έτσι υλοποιήθηκε η απόφαση ίδρυσης της Οργάνωσης, που πάρθηκε από το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ τον Αύγουστο του 1968.


Αρχικά δημιουργήθηκε το Κεντρικό Γραφείο της ΚΝΕ και εκδόθηκε ο "Οδηγητής", ενώ ένα χρόνο μετά, τον Οκτώβρη του 1969, συνήλθε παράνομα στην Αθήνα η Α' Συνδιάσκεψη της ΚΝΕ, που ενέκρινε το Καταστατικό και την Ιδρυτική Διακήρυξη προς την ελληνική νεολαία και εξέλεξε το Κεντρικό Συμβούλιο και το Γραμματέα του.

Η ίδρυση της ΚΝΕ πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Το ΚΚΕ βρισκόταν στην παρανομία από το 1947, ενώ με την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας το 1967 εντάθηκαν οι διώξεις, τα βασανιστήρια απέναντι στους κομμουνιστές, χιλιάδες στάλθηκαν ξανά στις φυλακές και στα ξερονήσια. Έγινε στο φως της ιστορικής σημασίας 12ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ (1968) που απέκρουσε την οπορτουνιστική προσπάθεια διάλυσης του Κόμματος από στελέχη του και αποφάσισε την ανασυγκρότηση των Κομματικών Οργανώσεων.

Ήταν η πρώτη φορά μετά την αυτοδιάλυση της ΟΚΝΕ (1943) που ιδρυόταν οργάνωση με μαρξιστικά - λενινιστικά χαρακτηριστικά, με σκοπό να είναι φορέας της πολιτικής του ΚΚΕ στη νεολαία, πρωταρχικά στα παιδιά της εργατικής τάξης. 
Να διαπαιδαγωγεί τα τμήματα της νεολαίας με τις αρχές και τα ιδανικά της ταξικής πάλης, στο στόχο του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Το γεγονός ότι για να ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, από το 1943 έως το 1968, δεν υπήρχε αυτοτελής κομμουνιστική οργάνωση νεολαίας, δυσκόλεψε την κομμουνιστική δουλειά στις νεότερες ηλικίες. Ιδιαίτερα δυσκόλεψε την ανανέωση των γραμμών του ΚΚΕ με νέα μέλη και στελέχη, την κομμουνιστική διαπαιδαγώγηση και ατσάλωμα μπροστά στις δυσκολίες, κόντρα σε κοινοβουλευτικές αυταπάτες.

Η Ιστορία του Κόμματος δείχνει ότι είναι διαχρονική ανάγκη να υπάρχει ΚΚΕ ως επαναστατικό κόμμα σε οποιεσδήποτε συνθήκες (π.χ. σε συνθήκες αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, απαγόρευσης δράσης, ανοιχτής δικτατορίας, ιμπεριαλιστικού πολέμου). Αντίστοιχα να υπάρχει και να καθοδηγείται από το Κόμμα, Οργάνωση της Κομμουνιστικής Νεολαίας. Καμιά άλλη οργάνωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ανάγκη για αυτοτελή ύπαρξη και δράση Κόμματος και Κομμουνιστικής Νεολαίας».

Η ΚΝΕ είναι συνεχιστής της ηρωικής ΟΚΝΕ, κληρονόμος των μαχητικών παραδόσεων της ΕΠΟΝ και της Δημοκρατικής Νεολαίας (ΔΝ) του ΔΣΕ, της αγωνιστικής δράσης των νεολαίων κομμουνιστών κάτω από άλλες συνθήκες σε μαζικές πολιτικές οργανώσεις, όπως η Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη (ΔΝΛ).

Πλέον, φτάνει στη συμπλήρωση των 50 χρόνων ζωής και αγωνιστικής δράσης με μεγαλύτερη αισιοδοξία και αποφασιστικότητα! Απευθύνει κάλεσμα διεκδίκησης και αγώνα σε κάθε νέο και νέα. Μεγάλο σταθμό αυτού του εορτασμού αποτελούν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ "100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ", που θα κορυφωθούν στις 20-21-22 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Τρίτση στο Ίλιον.

Για τη συμπλήρωση των 50 χρόνων ζωής και δράσης της ΚΝΕ, η Οργάνωση έχει παρουσιάσει σε δεκάδες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ αλλά και στο 27ο αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της, βίντεο για την 50χρονη διαδρομή της το οποίο δημοσιεύουμε σήμερα στο 902.gr.


902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου