Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Θετική δυναμική


Δεν πέρασαν παρά λίγες μέρες από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, για την οποία η κυβέρνηση είχε πει ότι δημιουργεί «θετική δυναμική» στα Ελληνοτουρκικά. Θυμίζουμε ότι τη συνάντηση αυτή, πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σπεύσει να την υποδείξει, επικροτώντας στη συνέχεια την πραγματοποίησή της. Για το ακριβές περιεχόμενο, ωστόσο, ελάχιστα μάθαμε... Μέχρι που η «ψείρα» άρχισε «να βγαίνει στο γιακά»: Με τις δηλώσεις Ακάρ, ότι στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ συζήτησε με τον Ελληνα υπουργό Αμυνας τον «διαμοιρασμό του πλούτου του Αιγαίου», σε συνέχεια της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν. Με αναρτήσεις όπως αυτές του τουρκικού ΥΠΕΞ, που αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λοζάνης σε ό,τι αφορά τη μειονότητα στον Εβρο, δείχνοντας ότι όλες οι αξιώσεις της τουρκικής αστικής τάξης βρίσκονται πάνω στο τραπέζι. Και βέβαια, με την επιτάχυνση των σχεδίων συνεκμετάλλευσης στην Ανατ. Μεσόγειο, με ομπρέλα ΝΑΤΟ, που προωθεί τις γνωστές «διευθετήσεις» - «τύπου Ελσίνκι» όπως γράφτηκε χαρακτηριστικά - με στόχο να θωρακίσει και τη «συνοχή» στην περιοχή, με τα αντίστοιχα ανταλλάγματα προς τη μεριά της Τουρκίας. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι η μόνη «θετική δυναμική» που μπορεί να προκύψει στο «μαγνητικό πεδίο» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στον ανταγωνισμό τους με Ρωσία και Κίνα, αφορά τα συμφέροντα των αστικών τάξεων, ενώ ο λαός θα την πληρώνει με νέους μεγάλους κινδύνους και ενεργειακή φτώχεια. Μόνο ο κοινός αγώνας με τους γείτονες λαούς για απεμπλοκή από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με τους ίδιους στην εξουσία, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο της ειρήνης, της συνεργασίας, των αμοιβαία επωφελών σχέσεων.

Σπιράλ

Σοκάρουν τα στοιχεία έρευνας (έγινε για λογαριασμό του ΙΝΕ ΓΣΕΕ), που δείχνουν, μεταξύ άλλων, ότι το 74% των εργαζομένων έχει περιορίσει τις δαπάνες για θέρμανση. Επίσης, η πλειοψηφία των εργαζομένων, σχεδόν 6 στους 10 (59%) δηλώνει ότι η ακρίβεια τους έχει οδηγήσει σε μείωση βασικών ειδών διατροφής! Τη βαρβαρότητα οι εργαζόμενοι τη ζουν μέρα - μέρα κι αυτή είναι που αποτυπώνεται σε τέτοιες έρευνες. Με τα πιο «αισιόδοξα» σενάρια να δείχνουν ότι αυτή η κατάσταση θα χειροτερέψει και θα διατηρείται για μήνες, ή και χρόνια, γίνεται φανερή η χρεοκοπία κάθε συζήτησης περί δήθεν μέτρων «ανακούφισης», όπως γι' αυτά που ξιφουλκούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί, πόσο μπορεί να βοηθήσουν τα ψίχουλα της ΝΔ αυτό το 59% των εργαζομένων, που «κόβει» ακόμα και από το φαγητό για να τα βγάλει πέρα κι ενώ είμαστε ακόμα στην αρχή του «σπιράλ»; Πόσο θα ...πέσει άραγε αυτό το ποσοστό με τις συνταγές του ΣΥΡΙΖΑ για ακόμα πιο «πιστή εφαρμογή» των Οδηγιών της ΕΕ, της «μήτρας», δηλαδή, της ενεργειακής φτώχειας; Αν επιβεβαιώνεται κάτι, λοιπόν, είναι η ανάγκη της σύγκρουσης με το ίδιο το πλαίσιο της βαρβαρότητας, που υπερασπίζονται όλες οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου. Μόνο έτσι μπορεί ο λαός, όχι μόνο να πάρει ανάσες, αλλά και να οργανώσει την αντεπίθεσή του, να διεκδικήσει τον πλούτο που παράγει. Αυτή είναι η συζήτηση που πρέπει να ανοίξει στα «γεμάτα» μέσα στην εργατική τάξη, στον αντίποδα του πόσα περισσότερα θα χάσει, όπου πρόθυμα τον σπρώχνουν τα αστικά κόμματα και τα «παπαγαλάκια» τους.


Κόψ' τους τη φόρα!

«Αν ξεφύγουμε σε ένα δρόμο λαϊκισμού θα το πληρώσουμε και θα το πληρώσουμε πολύ σύντομα», έλεγε τις προάλλες φουρκισμένος ο υπουργός Εργασίας, που ως άλλος ενσυνείδητος ...ταμίας των επιχειρηματικών ομίλων υπερθεμάτιζε για τις «αυξήσεις» που προτείνουν στον κατώτατο μισθό, της τάξης του 3% έως 5%. Για να προσθέσει στο ίδιο απειλητικό ύφος ότι αν δοθεί μεγάλη αύξηση, «πολύ σύντομα θα έκλειναν επιχειρήσεις, θα έμεναν άνεργοι άνθρωποι και θα γινόταν μπούμερανγκ αυτή η απόφαση»! Και γδαρμένοι και δαρμένοι δηλαδή οι εργαζόμενοι: Από τη μια εκτεθειμένοι στην ακρίβεια και στην ενεργειακή φτώχεια, με την ακρίβεια να απογειώνει την απόσταση ανάμεσα στους πενιχρούς μισθούς και τις τιμές των βασικότερων προϊόντων, πόσο μάλλον από όσα έχουν πραγματικά ανάγκη. Και από την άλλη να εκβιάζονται ότι αν διεκδικήσουν αυξήσεις υψηλότερες από τις «αντοχές της οικονομίας», θα έχουμε απολύσεις και αύξηση της ανεργίας. Με άλλα λόγια, διάλεξε πώς θα εξαθλιωθείς: Αφραγκος από την ακρίβεια ή από την ανεργία; Ούτε το ένα ούτε το άλλο, είναι η απάντηση που πρέπει να δώσουν οι εργαζόμενοι, συμμετέχοντας μαζικά στην απεργία στις 6 Απρίλη. Ούτε για την ακρίβεια φταίει ο λαός, που την πληρώνει διπλή και τρίδιπλη, ούτε οι διεκδικήσεις και οι μισθοί τού φταίνε για την ανεργία, που είναι η άλλη όψη της σκληρής καπιταλιστικής εκμετάλλευσης με σκοπό το κέρδος. Ολοι στην απεργία λοιπόν! Για να πάρουν ανάσα οι εργαζόμενοι και να κόψουν τη φόρα σε όσους τους κοροϊδεύουν και τους προκαλούν.


Αλχημείες

Νέα στατιστική μείωση της ανεργίας ανακοινώνει η κυβέρνηση, ενώ με τη γνωστή κοπτοραπτική στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ ανακαλύπτει μέχρι και αυξήσεις στους μισθούς! Οσα μαγειρέματα κι αν κάνει όμως το υπουργείο Εργασίας, δεν αλλάζει το γεγονός ότι το 2021 ένας στους τρεις μισθωτούς Ιδιωτικού Δικαίου είχε μισθό μικρότερο των 700 ευρώ μεικτά, ενώ σχεδόν ένας στους πέντε είχε κάτω από 500 ευρώ μεικτά. Οσο για την ανεργία και τα κυβερνητικά ...κατορθώματα, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ, τον περασμένο Γενάρη, παρά την πληθώρα προγραμμάτων που βρίσκονται σε λειτουργία και κουκουλώνουν χιλιάδες πραγματικούς ανέργους, εξασφαλίζοντας πρωτίστως φθηνό εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις, καταγράφηκαν 1.112.551 άνεργοι. Η συντριπτική τους πλειοψηφία μάλιστα (1.103.901) αναζητούσαν εργασία και μόλις 8.650 δήλωσαν ότι δεν αναζητούσαν. Ματαιοπονούν λοιπόν εκεί στην κυβέρνηση, όταν παριστάνουν τους «μαθητευόμενους μάγους» στη συγκάλυψη και τον εξωραϊσμό της βαρβαρότητας που οι εργαζόμενοι ζουν από πρώτο χέρι.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου