Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Στους εκβιασμούς και τις αυταπάτες απαντάμε με οργάνωση και αγώνα

 

Οι τεράστιες ανατιμήσεις σε καύσιμα, Ενέργεια, προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης, ενοίκια σαρώνουν το λαϊκό εισόδημα. Το κύμα ακρίβειας, που προϋπήρχε του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, επιδεινώθηκε με τη νέα ανθρωποσφαγή στην Ανατολική Ευρώπη και με την εμπλοκή της χώρας μας.

Οι ευθύνες της ΝΔ είναι τεράστιες, γιατί η πολιτική που εφαρμόζει, σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχει ενισχύσει την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και των φτωχών αγροτών που βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται.

Τα κυβερνητικά μέτρα δεν μπορούν ούτε στο ελάχιστο να αντιμετωπίσουν το κύμα ανατιμήσεων, γιατί είναι ενταγμένα στην πολιτική απελευθέρωσης της Ενέργειας, με την «πράσινη μετάβαση», την απολιγνιτοποίηση, την απαξίωση των εγχώριων πηγών Ενέργειας, προς όφελος των κερδών των ενεργειακών ομίλων. Σε αντίθεση με τα μέτρα - ψίχουλα προς τον λαό, αποτελούν πρόκληση τα δεκάδες δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και των «αναπτυξιακών νόμων» που πάνε κατευθείαν στους επιχειρηματικούς ομίλους.

* * *

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, επίσης, δεν αντιμετωπίζουν τις αιτίες του προβλήματος, γιατί δεν αμφισβητούν τη στρατηγική απελευθέρωσης της Ενέργειας της ΕΕ και της ενίσχυσης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, που αφήνουν τους λαούς της Ευρώπης εκτεθειμένους στην ενεργειακή φτώχεια και στο τεράστιο κύμα της ακρίβειας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για μικρή μείωση και όχι για κατάργηση της βαριάς φορολογίας που επιβαρύνει το λαϊκό εισόδημα, μιλά για μειώσεις σε τιμές βασικών λαϊκών αγαθών και Ενέργεια στα όρια των «αντοχών» της καπιταλιστικής οικονομίας και όχι με βάση τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες για τροφή, θέρμανση και μετακίνηση. Στα όρια των «αντοχών» της οικονομίας είναι και η πρότασή του για μισθολογικές αυξήσεις.

Η τελευταία συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια επιβεβαίωσε ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ συμφωνούν σε όλα τα μεγάλα και κρίσιμα θέματα. Εχουν συμβάλει, παρά τις επιμέρους διαφορές τους, στην εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο στο πλευρό του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, διαλέγοντας ληστή που ματώνει τον ουκρανικό και άλλους λαούς. Εχουν συμβάλει να μετατραπεί η χώρα σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση και να γίνει επιχειρησιακός κόμβος των πολεμοκάπηλων σχεδίων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Καλούν τον λαό να αποδεχτεί νέες και επώδυνες θυσίες, για να προχωρήσουν οι στόχοι του κεφαλαίου, για την «πράσινη ανάπτυξη» και την «ψηφιακή μετάβαση», πατώντας πάνω σε σμπαραλιασμένα δικαιώματα, μισθούς πείνας, μεγάλες περικοπές σε επιδόματα και συντάξεις, στο χαράτσωμα με άδικους και αντιλαϊκούς φόρους σε αγαθά πρώτης ανάγκης. Επιδιώκουν, από κοινού, ο λαός μας να μείνει στη γωνία, να μην αγωνιστεί, να μη διεκδικήσει, τώρα στην πιο κρίσιμη φάση που η ζωή έχει γίνει δυσβάσταχτη και οι κίνδυνοι από την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο είναι τεράστιοι.

* * *

Καμία εμπιστοσύνη, λοιπόν, στα κόμματα του κεφαλαίου. Η πείρα του ελληνικού λαού έχει αποδείξει ότι δεν υπάρχουν σωτήρες. Δεν χωρά καμιά αναβολή των αγώνων και των διεκδικήσεων για την επιβίωσή του, επειδή «οι συνθήκες είναι δύσκολες». Η εκλογολογία, βολική τόσο για τη ΝΔ όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ, στόχο έχει να αποσπάσει τον λαό απ' αυτό που πρέπει να κάνει σήμερα, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Να οργανώσει τον αγώνα στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές ενάντια στην ακρίβεια, για ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης και υπεράσπισης του εισοδήματός του. Να μη δεχτεί να θυσιάζονται οι ανάγκες του για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και για την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο.

Να παλέψει για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Για μέτρα προστασίας του εισοδήματος των φτωχών αγροτών και των αυτοαπασχολουμένων. Για γενναίες μειώσεις και πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, στο φυσικό αέριο, στα καύσιμα, στα βασικά είδη διατροφής. Για κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιά λαϊκής κατανάλωσης, του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην Ενέργεια και στα καύσιμα, του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά. Για κατάργηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής και του χαρατσιού για τις ΑΠΕ στα τιμολόγια του ρεύματος. Για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους επαγγελματίες και για κατοχύρωση εγγυημένων κατώτερων τιμών στα αγροτικά προϊόντα.

Η απεργία στις 6 του Απρίλη είναι μέρα παλλαϊκής διεκδίκησης αυτών των αιτημάτων. Πρέπει να νεκρώσουν οι χώροι δουλειάς και να πλημμυρίσουν οι πόλεις με δεκάδες χιλιάδες λαού.

(Αναδημοσιεύεται από την εφημερίδα «Το Παρόν»)


Νίκος ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΟΣ
Μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Εργατικού - Συνδικαλιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου