Σήμερα, 28 Μάη, το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» γράφει: «Αριθ. φύλλου 15.000». 15.000 φύλλα στην ιστορία του Οργάνου της ΚΕ του ΚΚΕ μετά τη νόμιμη επανέκδοση τον Σεπτέμβρη του 1974. Μια πορεία αξεχώριστη από την υπερεκατοντάχρονη ηρωική διαδρομή του ΚΚΕ, μέσα από διώξεις, παρανομία και απαγορεύσεις.
Ο αναντικατάστατος ρόλος του «Ριζοσπάστη» επιβεβαιώνεται στις σημερινές συνθήκες κλιμάκωσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της εμπλοκής της χώρας μας σε αυτόν.
Οι απαιτήσεις της ιδεολογικής και πολιτικής διαπάλης, της καθημερινής δουλειάς με τη στρατηγική και το Πρόγραμμα του ΚΚΕ μεγαλώνουν, απέναντι στη συντονισμένη προσπάθεια να συρθούν ο λαός και η νεολαία πίσω από τις επιδιώξεις της αστικής τάξης, να εκτονωθεί και να χειραγωγηθεί η λαϊκή δυσαρέσκεια.
Ο «Ριζοσπάστης» είναι το αντίπαλο δέος στην προπαγάνδα του αποπροσανατολισμού, της αναμονής και της ηττοπάθειας που καλλιεργεί στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα η κυρίαρχη ιδεολογία και τα αστικά κόμματα, όπως τώρα, με φόντο την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού.
Είναι εργαλείο για την παρακολούθηση και ερμηνεία των σύνθετων και πυκνών εξελίξεων από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, της μεγάλης εικόνας των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των συνεπειών τους, του πολέμου ως συστατικού μέρους των ανταγωνισμών για το μεγαλύτερο κέρδος.