Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

Αντικομμουνιστικές και αντισημιτικές αφίσες στη Γαλλία του Μεσοπολέμου και του Βισύ


Προπαγανδιστικες αφίσες που αποτελούν ελάχιστο δείγμα σε σχέση με τον υστερικό αντικομμουνισμό που επικρατούσε εκείνη την περίοδο, μαζί με τον αντισημιτισμό.


Κάνουμε μια μικρή ιστορική αναδρομή στη ναζιστικη κατοχή αλλά και το καθεστώς του Βισύ, του στρατάρχη Πεταίν που ήθελε πρόσφατα ο πρόεδρος Μακρόν να τιμήσει την μνήμη του για την συμβολή του στον Α’ ΠΠ. Θα ζητήσουμε προκαταβολικά την κατανόηση σας. Οι φασίστες και οι ναζιστές πάντα ψεύτες και υποκριτές ήταν, για να ξεγελούν και να εκμεταλλεύονται στην αρχή το λαό και μετά να τον καταπιέζουν και να τον σκοτώνουν, υπηρετώντας σαν τα καλύτερα σκυλάκια το κεφάλαιο.

Είπαμε αυτή την φορά να καταπιαστούμε με κάτι πιο “εύκολο” και να κάνουμε την σχετική αναφορά στην προπαγάνδα που καταγράφηκε μέσα απο διαφορες αφίσες, στην Γαλλία. Έχει να κάνει με τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς και το υλικό που χρησιμοποιούσαν εκείνη την εποχή για να αποτρέψουν τον λαό της Γαλλίας από το να “στρατευτεί” με το ΓΚΚ.


Παρακάτω θα δούμε μερικές σχετικές προπαγανδιστικες αφίσες που αποτελούν ελάχιστο δείγμα σε σχέση με τον υστερικό αντικομμουνισμό που επικρατούσε εκείνη την περίοδο, μαζί με τον αντισημιτισμό αλλά επίσης και κάποιες  αφίσες υπέρ του στρατάρχη Πεταίν και του φιλοναζιστικού καθεστώτος του.

«Εάν ψηφίσετε  το Λαϊκό Μέτωπο, υποστηριζόμενο από την Μόσχα, αυτό σημαίνει Πόλεμος». Ενα ιστορικό παράδοξο που συνέβη με τις τελευταίες εκλογές στην Γαλλία πριν πάρει τον πλήρη έλεγχο ο Πεταίν στις 10/07/44, όταν ακόμα το Λαϊκό Μέτωπο (ΓΚΚ κ άλλες προοδευτικές δυνάμεις της εποχής), ήταν ακόμα στην νομιμότητα.



Ολοι καταλαβαίνετε σε ποιον καλό κυριούλη κάνουν αναφορά στο συγκεκριμένο σκίτσο. Ερχεται για να τους καθυποτάξει με πρόφαση την Ειρήνη.



Η χούντα των συνταγματαρχών είχε κλέψει το σύνθημα «Πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» από τον σύνθημα του καθεστώτος του Βισύ που ήταν, «Δουλειά-οικογένεια-πατρίδα»



«Ο σοσιαλισμός εναντίον του μπολσεβικισμού, για μια απελευθερωμένη Ευρώπη». Ξέρετε σε ποιον σοσιαλισμό αναφερόντουσαν; Γι’ αυτόν που μιλούσε και ο Χίτλερ…



Το Γαλλικό λαϊκό κόμμα, συνεργαζόμενο με το καθεστώς Πεταίν. Εδώ, έβγαζε αφίσα τιμώντας την 1η Μαΐου. Καπηλεύονταν ακόμα και αυτό… Αν φυσικά έβγαινες για απεργία, το μόνο σίγουρο ήταν οτι είχες εξασφαλισμένο εισιτήριο για κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης.



«Εναντίον του κομμουνισμού»
Παραστρατιωτική ομάδα, η “Milice Française” συμμετείχε σε όλες τις ενέργειες πολεμικές ή μη υπέρ του καθεστώτος Πεταίν.




«Πώς να ψηφίσετε εναντίον των Μπολσεβίκων» ακόμα μια προεκλογική αφίσα, με αντικομμουνιστικό περιεχόμενο.



«Μετά την Αλγερία και την Κορσική. Αύριο θα είναι η Γαλλία» Αφίσα κατά τον Β’ ΠΠ που το καθεστώς του Βισύ έβλεπε ακόμα κ τους Αγγλοαμερικανούς που είχαν επανακαταλαβεί τις αναφερομενες περιοχές, ως κομμουνιστικό κίνδυνο.



«Δολοφονούν ακόμα και τυλιγμένοι με την σημαία μας». Αναφορά εναντίον των κομμουνιστών με την πρόφαση ότι ήταν  προδότες εκείνη την περίοδο υπό τον φόβο των μπολσεβίκων.



«Εναντίον των υπηρετών του Στάλιν, ψηφίστε Εθνικά» ακόμη μια προεκλογική αφίσα.



«Το περιστέρι που κάνει μπουμ» αντικομμουνιστική αφίσα του μεσοπολέμου



«Ήταν μια φορά, ένας στρατάρχης της Γαλλίας» ξέρετε αυτός που συνεργάστηκε άμεσα με τον Χίτλερ. Τόσο πολύ την αγαπούσε την Γαλλία.




«Αφήστε μας ήσυχους» αφίσα που δείχνει τους λύκους που υποτίθεται θέλουν να κατασπαράξουν την Γαλλία, οι Γάλλοι-μασόνοι, οι Εβραίοι, ο Ντε-Γκωλ και ως λερναία ύδρα, τα διαφορά “ψέμματα” που μάλλον ως αλήθειες δεν βόλευαν την προπαγάνδα του καθεστώτος του Βισύ.




«Κάθε μια ώρα εργασίας στην Γερμανία, ειναι ένας ακόμα βράχος που προστατεύει την Γαλλία». Ναι, το καθεστώς Πεταίν είχε στείλει πολλούς εργάτες σε άθλιες συνθήκες για να ενισχύσουν το Γερμανικό κεφάλαιο.



«Δουλεύοντας στην Γερμανία, θα είσαι ο πρέσβης της ποιότητας στην Γαλλία» στο ίδιο μοτίβο με το προηγούμενο.



Αφίσα μεσοπολέμου. «Όλες οι χώρες της Ευρώπης, έχουν νικήσει τον κομμουνισμό. Μόνο η Γαλλία μένει απειλούμενη» Είναι η περιοδος που ανεβαίνουν τα φασιστικά καθεστώτα στην Ευρώπη, γι’αυτό κ αυτή η μικρή λεπτομέρεια πάνω απο τις χώρες με φασιστικές κυβερνησεις.




«Σοσιαλιστικό καρτέλ, κομμουνισμός. Ερείπια, πόλεμος, μιζέρια. Το φονικό γρανάρισμα»
Κλασική περίπτωση του επιχειρήματος ότι φταίνε οι κομμουνιστές που κλέβουν και καταστρέφεται η εργατική τάξη.





«Οι λύκοι που έρχονται απο την Μόσχα για να σκοτώσουν την Marianne”(κλασική φιγούρα που αντιπροσωπεύει την γαλλική république)



Καπήλευση της 1ης Μαΐου. Μήνυμα Πεταίν: «Κρατάω τις υποσχέσεις μου ακόμα κ αυτές των άλλων»



Γιορτή της μητέρας και μήνυμα απο τον Πεταίν: «Η μητέρα σου έκανε τα πάντα για σένα. Ο στρατάρχης σου ζητάει να την ευχαριστήσεις ευγενέστατα»
Κλασική υποκρισία για το ενδιαφέρον στην οικογένεια που δεν είχε ενα πιάτο φαΐ με τις τότε συνθήκες.




«Γαλλικό κράτος. Γάλλε, δούλεψε στην Γερμανία για μια Γαλλία πιο δυνατή» προπαγανδιστική αφίσα απο την κατεχόμενη Γαλλία.



Ακόμα και εκθέσεις διοργάνωναν για να πείσουν τον κόσμο πως οι Εβραίοι ήταν σαν μια παγκόσμια αρρώστια.



Ανακοίνωση απαγόρευσης του ΓΚΚ απο τις δυνάμεις κατοχής της ναζιστικης Γερμανίας στην Γαλλία.



Αφίσα του μεσοπολέμου που παρουσιάζει πως αν έρθει ο μπολσεβικισμός στην Γαλλία, θα καταστρέψει την παραγωγή της χώρας.



Αφίσα που παρουσιάζει πως πίσω απο τον συνασπισμό για την καταπολέμηση των ναζιστών, βρίσκονται και εκεί οι Εβραίοι.



Α. Π.

http://www.katiousa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου