Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ Υπαγορευμένο από τους επιχειρηματικούς ομίλους που τώρα προβάλλουν και νέες αξιώσεις

 

  • Αποκαλυπτικές οι τοποθετήσεις εργοδοτικών ενώσεων στην ακρόαση φορέων

 

  • «Απορρίπτεται!» διαμηνύουν οι εργαζόμενοι

 

Eurokinissi

Τα εύσημά τους απέδωσαν χτες στην κυβέρνηση οι εργοδοτικοί φορείς που συμμετείχαν στη διαδικασία της ακρόασης φορέων κατά τη συζήτηση του αντεργατικού νομοσχεδίου. ΣΕΒ, ΣΕΤΕ κ.ά. ανέδειξαν ότι πρόκειται για νομοσχέδιο προσαρμοσμένο στις κατευθύνσεις της ΕΕ και στις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, στο πλαίσιο της στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Ταυτόχρονα, επειδή «όσο τρώνε τόσο τους ανοίγει η όρεξη», όπως ήταν αναμενόμενο, πρόβαλαν επιπρόσθετες αξιώσεις για ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη.

Από την άλλη, δεν υπήρξε φορέας από την πλευρά των εργαζομένων που να μην ανέδειξε τον άκρως αντιδραστικό και αντεργατικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου απαιτώντας την απόσυρσή του.

Σημειώνεται ότι προκειμένου να μη μεταφερθεί η καθολική απόρριψη του νομοσχεδίου από τους εργαζόμενους, η κυβέρνηση φρόντισε στην «ακρόαση φορέων» να πρωταγωνιστεί η φωνή της εργοδοσίας, δηλαδή της ισχνής μειοψηφίας που στηρίζει αυτό το έκτρωμα.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι τη συζήτηση για ένα νομοσχέδιο που διαλύει θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων επιλέχθηκε από την κυβέρνηση να την ανοίξει εκπρόσωπος του ΣΕΒ, που προφανώς λιβάνισε αυτές τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις.

ΣΕΒ: Θετικές οι ανατροπές στον εργάσιμο χρόνο

Τα όσα ανέφερε η εκπρόσωπος του ΣΕΒ, Κ. Δασκαλάκη, ήταν ταυτόσημα με τα όσα εξωφρενικά λέει όλο αυτό το διάστημα ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, για να αποκρύψει το εφιαλτικό τοπίο που προετοιμάζει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο, δείχνοντας ότι είναι σε ανοιχτή γραμμή. Ετσι, χαρακτήρισε «θετικά στοιχεία» τις ανατροπές στον σταθερό ημερήσιο χρόνο και την παραπάνω απλήρωτη δουλειά στους εργαζόμενους ως «διατάξεις εκσυγχρονισμού του ατομικού και συλλογικού Εργατικού Δικαίου, όπως η εκλογίκευση του ετήσιου ορίου των νόμιμων υπερωριών σε όλες τις επιχειρήσεις». Επίσης, τη διευκόλυνση των εργοδοτών να απολύουν και να μην είναι υποχρεωμένοι να επαναπροσλάβουν τον εργαζόμενο ακόμα και αν δικαιωθεί δικαστικά τη χαρακτήρισαν «απαλλαγή του εργαζομένου ως προς την υποχρέωση παροχής εργασίας μετά την προμήνυση καταγγελίας»..., τις ανατροπές στα συνδικαλιστικά δικαιώματα ...«ενίσχυση της νομιμοποιητικής βάσης για απεργιακές κινητοποιήσεις» και την απεργοσπασία ...«προστασία του δικαιώματος στην εργασία από τις ίδιες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που τις προκηρύσσουν».

Από εκεί και πέρα, ο ΣΕΒ, «φωτογραφίζοντας» τα «επόμενα βήματα», επισήμανε ότι το νομοσχέδιο «αξιοποιεί τα ευέλικτα και σύγχρονα σχήματα απασχόλησης, κατά τρόπο μερικό και σε κάποιες περιπτώσεις αντίθετο προς τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, αλλά και τις πρακτικές άλλων αναπτυγμένων χωρών», κάνοντας καθαρό ότι τα όσα νομοθετεί τώρα η κυβέρνηση δεν φτάνουν. Σημειώνεται άλλωστε ότι τα «ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα» περιλαμβάνουν κι άλλα βάρβαρα μέτρα, όπως η διάκριση «ενεργού και ανενεργού χρόνου». Παρατήρησε ακόμα ότι «η εφαρμογή της τηλεργασίας απέχει από τις ευρωπαϊκές πρακτικές, καθώς δεν αναγνωρίζεται ρητά στις επιχειρήσεις το δικαίωμα της εφαρμογής συστήματος τηλεργασίας, βάσει των επιχειρησιακών και οργανωτικών αλλαγών τους», με όρους προφανώς «ευελιξίας», κ.ο.κ.

Αντίστοιχα ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), Ηλ. Κικίλιας, συνεχάρη την κυβέρνηση για το θετικό της νομοσχέδιο, ζήτησε κίνητρα για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας, όπως την πλήρη απαλλαγή των επιχειρήσεων από ασφαλιστικές εισφορές.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας, Παναγ. Παπαρίδου, παρατήρησε όσον αφορά την τηλεργασία ότι «το δικαίωμα αποσύνδεσης ρυθμίζεται με τρόπο υπερβολικά αυστηρό και ανελαστικό αγνοώντας τις επιχειρηματικές ανάγκες, που μπορεί να απαιτούν κατ' εξαίρεση επικοινωνία με τον εργαζόμενο εκτός ωραρίου για σπουδαίο και επείγοντα λόγο», ενώ θεώρησε «αυτονόητο ότι οι διατάξεις για την υπερεργασία και τις υπερωρίες και την διευθέτηση χρόνου αφορούν και τους τηλεργαζόμενους, αλλά αυτό δεν αποτυπώνεται στο νομοσχέδιο», κάτι που ζήτησε να τακτοποιηθεί.

Απορρίπτεται!

Από την πλευρά των εργαζομένων οι φορείς τους έκαναν καθαρό ότι το νομοσχέδιο είναι «για τα σκουπίδια» και ότι η οργανωμένη πάλη τους θα το αφήσει στα χαρτιά.

Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, Γιάννης Τασιούλας, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο «δεν διορθώνεται, δεν θεραπεύεται, έχει την καθολική αποδοκιμασία και απορρίπτεται από το σύνολο των εργαζομένων και θα έχουν όλοι ευκαιρία αυτό να το δουν στην πανελλαδική πανεργατική απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις».

Απορρίπτεται γιατί «θα αξιοποιηθεί από την εργοδοσία για να απογειώσει ακόμα περισσότερο την εκμετάλλευση. Οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν και απλήρωτες υπερωρίες και περισσότερες υπερωρίες με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την απειλή της απόλυσης, και τις Κυριακές και το ρεπό τους. Η εργοδοσία δεν έχει ευαισθησία και πάντα βρίσκεται ένα βήμα μπροστά και από το ίδιο το νομοθετικό πλαίσιο».

Αναδεικνύοντας τους επικίνδυνους δρόμους, όπως είπε, που ανοίγει το νομοσχέδιο και σε ό,τι αφορά το δικαίωμα στην απεργία σημείωσε ότι με τα όσα προβλέπονται «η συνδικαλιστική οργάνωση που προκηρύσσει απεργία, καθίσταται υπεύθυνη μαζί με όλο το ΔΣ, για πράξεις τρίτων. Εισάγονται, βέβαια, μέσα στη νομοθετική ρύθμιση έννοιες, όπως η ψυχολογική βία ή η άσκηση ψυχολογικής βίας, που εμπεριέχει πολλά πράγματα. Είναι βέβαιο ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, ώστε να ενεργοποιηθούν μηχανισμοί που θα στήνουν διάφορα σκηνικά και προβοκάτσιες. Δηλαδή, για να το πω πιο απλά, θα υπάρχουν δήθεν αγανακτισμένοι που θα είναι βαλμένοι της εργοδοσίας και θα επικαλούνται ακόμα και μια απλή εξύβριση για άσκηση ψυχολογικής βίας και στη συνέχεια, οι ίδιοι, η ίδια η εργοδοσία, θα εγείρει οικονομικές απαιτήσεις για αποζημίωση από το συνδικάτο, από τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και θα επιδιώκει να ακυρωθεί η απεργία ή θα γίνονται και πιο χοντρά σκηνικά και προβοκάτσιες με δράση διαφόρων μηχανισμών τη μέρα της απεργίας, φέρνοντας το σωματείο στη θέση του κατηγορούμενου και την απεργία να ενοχοποιείται».

Οι ρυθμίσεις αυτές, επισήμανε, προστίθενται σε ένα νομοθετικό πλαίσιο που ήδη βγάζει το 99% των απεργιών παράνομες, ενώ ανέδειξε τις ευθύνες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που «η ψήφιση του απεργοκτόνου νόμου της ήταν η αφετηρία και ξεδιπλώνεται μέχρι σήμερα μια επίθεση απέναντι στο δικαίωμα της απεργίας».

Το νομοσχέδιο εντείνει την εκμετάλλευση

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στο Φάρμακο, Γιώτα Ταβουλάρη, σημείωσε ότι αν υπάρξει κάποιος να επικαλεστεί κάτι θετικό «ουσιαστικά λειτουργεί σαν προκάλυμμα για τις αντιδραστικές ρυθμίσεις του», για να προσθέσει: «Για ποιο ρεπό και άδειες μιλάμε; Πότε θα λαμβάνονται και τι θα αναπληρώνουν; Την κόπωση και την εξάντληση του εργαζόμενου, όταν θα δουλεύει για ένα εξάμηνο 13 και πλέον ώρες καθημερινά;». Ακόμα και σήμερα, ανέφερε, στον κλάδο οφείλονται άδειες και ρεπό που δίνεται μάχη για να δοθούν. Με τις νέες ρυθμίσεις τι θα γίνει;

Για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, η Γ. Ταβουλάρη επισήμανε ότι η διανομή των φαρμάκων τη συγκεκριμένη μέρα δεν θα αντιμετωπίσει τις ελλείψεις στα φάρμακα, όπως διατείνονται κάποιοι υποστηρικτές του νομοσχεδίου, αλλά θα επιτείνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Οι ελλείψεις στα φάρμακα δεν οφείλονται στην κυριακάτικη αργία, αλλά στο σχεδιασμό των βιομηχανιών που καθορίζουν τη διανομή των φαρμάκων ανάλογα με τα κέρδη τους.

«Το νομοσχέδιο έχει θετικά στοιχεία μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς τους λύνει τα χέρια στον ανταγωνισμό και ενισχύει τους όρους για τη μέγιστη εκμετάλλευση των εργαζομένων», σημείωσε και έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων, που ζητά τη διευθέτηση του χρόνου όχι μόνο στο 5ήμερο αλλά στις 7 μέρες της βδομάδας, απαιτήσεις που ενισχύονται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Οι εργαζόμενοι, κατέληξε, σήμερα παλεύουν για 5ήμερο, 7ωρο, 35ωρο και κατάργηση όλου του νομοθετικού αντεργατικού πλαισίου που ισχύει έως τώρα.

Τις αντιδραστικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ανέδειξαν εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, του ΕΚΑ, κ.ά., ενώ χαρακτηριστικές ήταν οι τοποθετήσεις δικηγορικών συλλόγων σχετικά με τις διατάξεις της εξ αποστάσεως συνέλευσης και ψηφοφορίας στα σωματεία. Για παράδειγμα, ο Κ. Ρίζος, από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας, παραδέχτηκε ότι «είναι διαφορετικό το γεγονός να αναμετράται κανείς με τη συνείδησή του στο παραβάν και άλλο να ψηφίζει χωρίς να μπορεί κανείς να εγγυηθεί ποιος τον βλέπει και ποιος του το επιβάλλει από ένα smartphone».

Οσο για τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλο, μετά τη συνδιαμόρφωση που έκανε με την κυβέρνηση στο νομοσχέδιο, χτες ψέλλισε μερικές αντιρρήσεις, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι δεν είπε κουβέντα για τις ανατροπές στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και στην απεργία.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου