Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Κάλπικες γραμμές... και πήλινα τείχη

 

Το ...πετσόκοψε ο ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τη 10ωρη δουλειά, την επέκταση της απλήρωτης εργασίας, το νέο χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα και στη συνδικαλιστική δράση. Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, είπε ότι «με το νομοσχέδιο θεσπίζονται αλλαγές που ούτε οι πιο σκληρές μνημονιακές κυβερνήσεις είχαν τολμήσει να εφαρμόσουν. Αυτό είναι το νεοφιλελεύθερο όραμα της ΝΔ (...) Σήμερα, που ο συντηρητικός συσχετισμός δυνάμεων της Ευρώπης έχει στραφεί εξ ανάγκης σε μια πιο κεϊνσιανή πολιτική (...) η ΝΔ πάει ακριβώς στην αντίθετη πλευρά». Με άλλα λόγια, το νομοσχέδιο προέκυψε ως αποκύημα της ...νεοφιλελεύθερης διαστροφής της ΝΔ και επομένως καμιά σχέση δεν έχει με τη στρατηγική του κεφαλαίου για τη θωράκιση της κερδοφορίας του, στο έδαφος μάλιστα επαναλαμβανόμενων οικονομικών κρίσεων και έντασης του ανταγωνισμού στο εσωτερικό της ΕΕ και παγκόσμια.

Οι «ανατροπές του αιώνα» που σχεδιάζει η ΝΔ, πατάνε στο στέρεο έδαφος των αντεργατικών νόμων που ψήφισαν οι προηγούμενοι. Κάτι θα θυμάται ο ΣΥΡΙΖΑ από τα χρόνια της «μνημονιακής» του διακυβέρνησης, όταν διεύρυνε την ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, έβαλε νέα εμπόδια στην απεργία, υλοποίησε τον νόμο του «νεοφιλελεύθερου» Βρούτση για καθορισμό του κατώτερου μισθού με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και άλλα παρόμοια. Αλλά και σήμερα, το «αντισχέδιο» που προτείνει απέναντι στο «σχέδιο ανάκαμψης» της κυβέρνησης δείχνει πόσο κάλπικο είναι το δίπολο «νεοφιλελεύθερος - νεοκεϊνσιανός» που στήνουν στη μεταξύ τους αντιπαράθεση, για το ποιος είναι ικανότερος να οδηγήσει το κεφάλαιο στην ανάκαμψη και να διαχειριστεί τις λαϊκές αντιδράσεις. Οσο για τον ...ψόγο ότι η ΝΔ διαφοροποιείται από την κεϊνσιανή ΕΕ, και μόνο το γεγονός ότι το νομοσχέδιο είναι αντικείμενο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης, αλλά και προϋπόθεση για να εκταμιεύσει η Κομισιόν κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι αρκετό για να κάνει θρύψαλα τα πήλινα τείχη ανάμεσα στις διάφορες εκδοχές της ίδιας αστικής πολιτικής που υπηρετούν όλα τα κόμματα της ΕΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.


Ντόμινο

Στο πλαίσιο της αναβαθμισμένης στρατιωτικής συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για τη μεταφορά μιας συστοιχίας πυραύλων «Patriot» - με το ανάλογο στρατιωτικό προσωπικό - στην περιοχή του Κόλπου, ως «επισφράγιση» της ενεργότερης εμπλοκής της στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, με μέτωπο στο Ιράν. Από δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ, όμως, προκύπτει άλλη μια ενδιαφέρουσα πτυχή της υπόθεσης: Το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει αποσύρει το τελευταίο διάστημα τουλάχιστον τρεις συστοιχίες «Patriot» από την περιοχή του Κόλπου (τις ανέπτυξε εκεί το 2019). Μία από αυτές βρισκόταν μέχρι πρότινος σε αεροπορική βάση στη σαουδαραβική πόλη Al Kharj. Η απόσυρση των αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων έγινε στο πλαίσιο «μιας ευρύτερης προσπάθειας να κατευθυνθούν περισσότερες δυνάμεις στον Ειρηνικό», απέναντι στην Κίνα, όπως γράφεται χαρακτηριστικά. Ποιος λοιπόν θα καλύψει το κενό που ανοίγεται για τα ευρωατλαντικά συμφέροντα στον Περσικό Κόλπο; Η Ελλάδα, με την αποστολή της συστοιχίας «Patriot»! Μιλάμε δηλαδή για κανονικό ντόμινο, από τη Μεσόγειο και τον Περσικό μέχρι τον Ειρηνικό Ωκεανό, στο έδαφος της κλιμακούμενης ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, που παγιδεύει το λαό σε κινούμενη άμμο κινδύνων και ανασφάλειας.


Μεγάλες προσπάθειες

«Εδώ και 2,5 μήνες παλεύουμε και προσπαθούμε για την Κοζάνη, ο κρατικός μηχανισμός έχει κάνει πολύ μεγάλες προσπάθειες», έλεγε τις προάλλες ο υπουργός Υγείας, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την αγανάκτηση των κατοίκων της περιοχής, που παραμένουν απροστάτευτοι από τον κορονοϊό, αλλά και από τις συνέπειες των διαδοχικών «λοκντάουν» που μπαινοβγαίνει η Περιφερειακή Ενότητα. Η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική από τη μαγική εικόνα που φτιάχνει με θράσος η κυβέρνηση. Παρά το γεγονός ότι η Κοζάνη βρίσκεται σταθερά στο «μάτι του κυκλώνα» από την αρχή της πανδημίας, η ΜΕΘ του νοσοκομείου που μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε ως ΜΑΦ, «εγκαινιάστηκε» αρκετές φορές, με τον αριθμό των κλινών να καταλήγει στις 4 - αντί για 10 που είναι οι προδιαγραφές της - λόγω έλλειψης προσωπικού. Ακόμα κι αυτά τα πολύτιμα κρεβάτια λειτούργησαν τελικά με την επιστροφή των αποσπασμένων γιατρών, που άφησαν πίσω τους άλλα κενά, καθώς δεν υπήρξε κανένας διορισμός, όχι μόνο το τελευταίο δίμηνο, στο οποίο αναφέρθηκε ο υπουργός, αλλά όλο το διάστημα της πανδημίας. Μάλιστα, πριν από λίγες μέρες, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Αθήνας για μια βδομάδα ένας εντατικολόγος και ένα πλήρωμα ΕΚΑΒ. Σε αυτά εξαντλούνται λοιπόν οι «μεγάλες προσπάθειες» της κυβέρνησης, συν το «χαϊδολόγημα» του ιδιωτικού τομέα Υγείας στην περιοχή, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται η μετατροπή της χειρουργικής κλινικής του «Μαμάτσειου» σε Covid, με τα μη Covid περιστατικά να μεταφέρονται σε ιδιωτική κλινική...

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου