Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

''Η Κρίση γεννά Κροίσους''

 


 

Δημοσιεύτηκε η 35η αναθεωρημένη λίστα Forbes των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη για το 2021 αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά οτι ''Η Κρίση γεννά Κροίσους'' και εξαθλιώνει ακόμα περισσότερο τους πολλούς.
 
Η συνολική περιουσία των πλουσιότερων ανθρώπων της Γης (με περιουσιακά στοιχεία άνω του 1 δισ. δολαρίων) διαμορφώνεται στον άκρως εντυπωσιακό αριθμό των 13,1 τρισ. δολαρίων, ενισχυμένος κατά 5,1 τρισ. δολάρια σε μόλις 12 μήνες.
 
Παρά την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της πανδημίας -που έδρασε σαν καταλύτης- στην παγκόσμια οικονομία, στην παραπάνω λίστα συμμετέχουν συνολικά 2.755 άτομα, δηλαδή 660 περισσότερα σε σχέση με το 2020.
 
493 άτομα καταφέρνουν να εισέλθουν για πρώτη φορά στο κλειστό «club» του Forbes, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι κάθε 17 ώρες «γεννιέται» και ένας ακόμη δισεκατομμυριούχος. Εξ αυτών, οι 210 προέρχονται από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ και οι 98 από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
 
Ζούμε σ’ ένα πλανήτη όπου κατοικούν 7 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Σ’ αυτόν τον πλανήτη πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού στερείται την πρόσβαση σε βασικά αγαθά για την ανθρώπινη ύπαρξη: Τροφή, καθαρό νερό, στέγη, ηλεκτρικό, αποχέτευση, παιδεία, στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης, κ.λ.π.
 
Ζούμε σ’ έναν κόσμο που η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνατοτήτων θα μπορούσε να εξασφαλίσει να έχουν όλοι απ' όλα. Το μόνο λογικό που υπάρχει απέναντι σε αυτή τη φυλακή, στη φυλακή του ταξικού και κοινωνικού κανιβαλισμού είναι η συντριβή της. Είναι η οικοδόμηση μιας άλλης κοινωνίας. Χωρίς δεσμά και χωρίς αλυσίδες. Που ο πλούτος των λίγων δεν θα γίνεται πακτωλός που θα προκύπτει από την φτώχεια των πολλών, αλλά που ο πλούτος από τη δουλειά, τη δημιουργικότητα, τις ικανότητες των πολλών θα ακυρώνει και θα καταργεί τη φτώχεια όλων!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου