Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

Τα ιερά και τα όσια

 

Καναντέρ μισού αιώνα και η ζωή των πυροσβεστών κορόνα - γράμματα

Eurokinissi

Καναντέρ μισού αιώνα και η ζωή των πυροσβεστών κορόνα - γράμματα
Τα σύγχρονα πυροσβεστικά αεροσκάφη, αν και είναι σχεδιασμένα, δεν μπαίνουν στην παραγωγή, γιατί η εταιρεία που τα κατασκευάζει δεν βάζει μπρος τη γραμμή παραγωγής, αναμένοντας περισσότερες παραγγελίες, δηλαδή περισσότερο εξασφαλισμένο κέρδος. Και επειδή υπάρχει «πατέντα» στην παραγωγή, δεν μπορεί να τα παράξει άλλη εταιρεία, οπότε φαντάζει πιο «ρεαλιστικό» να σκοτώνονται πιλότοι. Τα δάση πνίγονται στην καύσιμη ύλη και παραμένουν ακαθάριστα, γιατί μέχρι τώρα δεν υπάρχει «επενδυτικό ενδιαφέρον», οπότε αναμένονται επιχειρηματικά κίνητρα για την αξιοποίησή τους - εμπορευματοποίηση. Επιστήμονες δασολόγοι υπάρχουν, όπως και δασεργάτες που θα μπορούσαν να συμβάλουν σε μια ολοκληρωμένη επιστημονικά επεξεργασμένη διαχείριση των δασών, όμως το «κόστος» δεν επιτρέπει την πλήρη τέτοια στελέχωση των δασαρχείων, οπότε π.χ. στο Λαύριο δεν υπάρχει ούτε ένας δασεργάτης για τεράστιες εκτάσεις που κατακαίγονται χρόνια τώρα. Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο παραδείγματα των τελευταίων ημερών, μιας σαπίλας που δεν κρύβεται. Με λίγα λόγια: Δεν υπάρχει μέτρο που θα μπορούσε ακόμα και στοιχειωδώς να συμβάλει στην ουσιαστική προστασία του λαού και του περιβάλλοντος, που να μην σκοντάφτει στο κριτήριο του κέρδους. Δεν υπάρχει ανάγκη του λαού, ακόμα και η πιο ζωτική, που να μην τσακίζεται από τα «ιερά και τα όσια» των αστικών κυβερνήσεων και των κομμάτων του κεφαλαίου, είτε «πράσινα» είτε «μαύρα»...

Μαλλιασμένες γλώσσες

«Το ΝΑΤΟ δεν είναι απλώς μία αμυντική συμμαχία. Είναι μια συμμαχία αξιών και έχει σημασία ποιες χώρες, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, υπερασπίζονται ακριβώς αυτές τις αξίες για τις οποίες υπάρχει το ΝΑΤΟ», δήλωσε από το Λονδίνο ο Νίκος Δένδιας. Εντάξει, η ευρωατλαντική προπαγάνδα είχε πάντα την τιμητική της μπας και εξωραϊστεί το οπλισμένο χέρι του κεφαλαίου ενάντια στους λαούς που διαχρονικά είναι το ΝΑΤΟ. Ομως, φαίνεται αυτή θα απογειωθεί το επόμενο διάστημα και όχι τυχαία, σε μια περίοδο που κλιμακώνεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και προετοιμάζεται γοργά το έδαφος συμβιβασμών και παραχωρήσεων στο Αιγαίο κάτω από την αμερικανοΝΑΤΟική παρέμβαση. Δυστυχώς γι' αυτούς, τα δείγματα των «αξιών» του ΝΑΤΟ δεν είναι λίγα και διατηρούνται στην ιστορική μνήμη του λαού, όπως ο ρόλος του στην Κύπρο, οι ματωμένες επεμβάσεις στη Γιουγκοσλαβία, στη Μέση Ανατολή και όπου Γης. Αυτές τις «αξίες» τις βλέπει καθημερινά ο λαός με τα ναυάγια των ξεριζωμένων, όπως πρόσφατα στην Πύλο, με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα όταν είναι αυτοί που προκαλούν τους πολέμους σε αυτές τις χώρες από όπου ξεκινούν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, την οικονομική ανέχεια, υποθάλπουν τις εμφύλιες συρράξεις, στηρίζουν αυταρχικά καθεστώτα, όπως έχει κάνει κατά κόρον και το ΝΑΤΟ. Επειδή λοιπόν και στο παρελθόν δεν τους έχει βγει το πράγμα, όπως δείχνουν διάφορες έρευνες για τη γνώμη στην Ελλάδα για το ΝΑΤΟ, τους λέμε μάταια θα μαλλιάσει η γλώσσα τους.


Επενδύσεις και ανατιμήσεις

Με γοργούς ρυθμούς προχωράνε τα επενδυτικά σχέδια των εταιρειών Ενέργειας όπως, για παράδειγμα, του μεγαλύτερου παρόχου, της ΔΕΗ. Μεταξύ άλλων προχωράει τα εταιρικά καταστήματα μέσω franchise, δημοσιεύματα την θέλουν να ενδιαφέρεται για την εξαγορά μεγάλης αλυσίδας ηλεκτρικών ειδών και παράλληλα προχώρησε στην αγορά αιολικού πάρκου στη Ρουμανία, ως μέρος του σχεδιασμού για επέκταση στα Βαλκάνια. Οσο «τρέχουν» οι επενδύσεις και τα κέρδη, τόσο «τρέχουν» και οι ανατιμήσεις που ματώνουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Δεν είναι τυχαίο ότι το πρώτο εξάμηνο του 2023 η ζήτηση ήταν χαμηλότερη κατά 8,84% από το αντίστοιχο του 2022. Μάλιστα, με τις μπίζνες των ομίλων Ενέργειας να «τρέχουν», ο λαός καλείται να πληρώσει ακόμα περισσότερα, αφού ενόψει είναι η επαναφορά της ρήτρας, η κατάργηση των όποιων μέτρων στήριξης και οι προαποφασισμένες αυξήσεις στα τιμολόγια με νέα χαράτσια για τις «Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας» που τελικά καταλήγουν στις τσέπες των «πράσινων» επιχειρηματικών ομίλων. Μπίζνες όπως συνήθως λοιπόν: Τεράστια κερδοφορία στη μία όψη και ενεργειακή φτώχεια στην άλλη για τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία.


Χωρίς ταλαντεύσεις

«Να πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ για το κόστος των υπηρεσιών στα δημόσια νοσοκομεία, όπως το κάνει στις ιδιωτικές εταιρείες...». «Το νοσοκομείο είναι ένας οργανισμός όπου πρέπει να θεσμοθετηθεί με μεγαλύτερη ένταση μηχανισμός κοστολόγησης των υπηρεσιών. Αλλιώς παρέχονται υπηρεσίες Υγείας που πάνε υπέρ πίστεως και πατρίδος». Η ευταξία «θα έρθει με την τοποθέτηση μάνατζερ στα δημόσια νοσοκομεία», «δεν γίνεται στην Ελλάδα να κάνουμε όσες αξονικές γίνονται και στη Γερμανία». Ποιος λέει τα παραπάνω; Μήπως κάποιος «ιδεοληπτικός νεοφιλελεύθερος»; Μήπως ο υπουργός Υγείας της ΝΔ; Αν και προφανώς η ΝΔ και τα κυβερνητικά στελέχη είναι υπερασπιστές αυτών των εγκληματικών πολιτικών, τα παραπάνω λέγονται από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρο Παππά. Και πρόκειται για τοποθετήσεις που κάνουν «πενταροδεκάρες» την ουσιαστική σύμπλευση με τη ΝΔ στην ένταση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, αποδεικνύοντας ότι οι εκκλήσεις του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση για «υπουργούς Υγείας κοινής αποδοχής» δεν ήταν κάποιο «έκτακτο μέτρο» για την πανδημία. Αντίθετα, εδράζονταν στη συναντίληψή τους, που έχει φέρει τον λαό αντιμέτωπο με δραματικές περικοπές στην πρόσβασή του σε δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, ως αποτέλεσμα της έντασης της επιχειρηματικής δράσης. Αυτή είναι η αγωνία τους, γι' αυτό βάζουν «πλάτες» χωρίς ταλαντεύσεις.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου