Κυριακή 12 Αυγούστου 2018

Προάγγελος νέων εργοδοτικών εγκλημάτων η περαιτέρω ελαστικοποίηση του ωραρίου



Προάγγελο νέων εργοδοτικών εγκλημάτων, χαρακτηρίζει ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων την απόφαση της εργοδοσίας των super market «Δήμητρα», να επεκτείνει το ωράριο εργασίας μέχρι τις 10 το βράδυ, μέχρι τις 31 Οκτώβρη.

Η απόφαση της εργοδοσίας, που πατάει στη σχετική απόφαση της Περιφερειακής Αρχής, αφορά τα καταστήματα σε Σιδάρι, Αχαράβη, Κασσιόπη, Μωραΐτικα και Λευκίμη. Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες, στο κατάστημα της Αχαράβης, έγινε ένα νέο εργοδοτικό έγκλημα, με αποτέλεσμα ένας εργαζόμενος να χάσει το μάτι του.

Στην ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος αναφέρει:

«Μόλις μία εβδομάδα έχει περάσει από το εργοδοτικό έγκλημα, που συντελέστηκε στο υποκατάστημα του supermarket "Δήμητρα" της Αχαράβης, όταν συνάδελφός μας έχασε το μάτι του εν ώρα εργασίας λόγω των ελλείπων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και της εντατικοποίησης. Μόλις μία εβδομάδα από το τραγικό αυτό γεγονός και η εργοδοσία του supermarket "Δήμητρα" έρχεται να δώσει άλλο ένα χτύπημα στα δικαιώματα, στην ίδια την ζωή των εργαζομένων της.


Πατώντας πάνω σε απόφαση της Περιφερειακής Αρχής των ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ που επιτρέπει την λειτουργία των καταστημάτων μέχρι στις 12 το βράδυ, η εργοδοσία του "Δήμητρα" ζητά από τους συναδέλφους των καταστημάτων της σε Σιδάρι, Αχαράβη, Κασσιόπη, Μωραΐτικα και Λευκίμη να δουλεύουν από εδώ και πέρα και μέχρι στις 31 Οκτώβρη μέχρι στις 10 το βράδυ! Θυμίζουμε ότι η απόφαση αυτή βάζει ως "τυράκι" την λειτουργία των καταστημάτων "χωρίς την απασχόληση προσωπικού" κατά τις ώρες αυτές ή όπου εργάζονται την "εφαρμογή της κείμενης εργατικής νομοθεσίας". Αφήνει δηλαδή ορθάνοιχτη την πόρτα της περαιτέρω ελαστικοποίησης των ωραρίων, της περαιτέρω εντατικοποίησης, της αύξησης των πιθανοτήτων για νέα εργοδοτικά εγκλήματα, την αύξηση της εκμετάλλευσης. Αλήθεια, ποιος είναι αυτός κύριοι της Περιφερειακής Αρχής, που θα ελέγχει τα καταστήματα; Μήπως η υποστελεχωμένη Επιθεώρηση Εργασίας;

Να σημειωθεί ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε κάτω από την πίεση των μεγάλων αφεντικών, γιατί έτσι εξασφαλίζουν περισσότερα κέρδη, κάνοντας ακόμα πιο φτηνούς τους εργαζόμενους. Να σημειωθεί επίσης ότι η απόφαση αυτή της Περιφερειακής Αρχής πάρθηκε ύστερα από αίτημα της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Κέρκυρας, βάζοντας ένα ακόμα λιθαράκι στην ελαστικοποίηση των ωραρίων λειτουργίας, στην κατάργηση της αργίας της Κυριακής.

Όλοι αυτοί λοιπόν έχουν κυριολεκτικά τα χέρια τους βαμμένα με το αίμα των εργαζόμενων. Όλοι αυτοί δημιουργούν της προϋποθέσεις για νέα εργοδοτικά εγκλήματα, για νέες ανθρωποθυσίες στο βωμό της κερδοφορίας των μεγαλοεργοδοτών!

Καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν τώρα στο Σωματείο μας, να καταγγείλουν ότι συμβαίνει στους χώρους εργασίας τους, να παλέψουμε μαζί και με τους αυτοαπασχολούμενους-μικρομαγαζάτορες, που πλήττονται από την ίδια πολιτική, για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, ανθρώπινες συνθήκες και ωράρια εργασίας, για Συλλογικές Συμβάσεις με ανάκτηση των απωλειών, για να ανοίξει ο δρόμος της ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, της οριστικής κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο!

Η "ανάπτυξή" τους τσακίζει την ζωή μας, οργάνωση, αγώνας, αντεπίθεση, η επιλογή μας».

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου