Κυριακή 5 Αυγούστου 2018

Σουηδία: Εκλογές ενίσχυσης του Κεφαλαίου και του Ιμπεριαλισμού






Από Panos
 
  Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

 Στις 9 Σεπτεμβρίου 2018 η Σουηδία έχει τριπλές εκλογές. Εθνικές, δημοτικές και Νομαρχιακές. Το διακύβευμα είναι ποιος συνδυασμός κομμάτων θα πάρει την πλειοψηφία. Οι λεγόμενοι συντηρητικοί ή αυτοί που κυβερνούν και σήμερα δηλαδή οι Σοσιαλδημοκράτες- Πράσινοι με την ανοχή του Αριστερού κόμματος; Θα μπουν οι Ξενόφοβοι- Εθνικιστές που βρίσκονται σε άνοδο στην κυβέρνηση;


“Μην πετάς την ψήφο σου-Δυνάμωσε τους κομμουνιστές” Κεντρικό εκλογικό σύνθημα του ΚΚ Σουηδίας


 Η ουσία της πολιτικής δεν πρόκειται να αλλάξει ανεξάρτητα του ποιος συνδυασμός θα σχηματίσει κυβέρνηση. Λιτότητα, ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, εύνοια στο μεγάλο κεφάλαιο, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, πάγωμα στην ουσία των μισθών και των κοινωνικών κονδυλίων και μερικές δεκάρες σε ευπαθή στρώματα όπως χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες..

Το 1990 η Σουηδία πέρασε την κρίση των δανείων των ακινήτων που έγινε και κρίση των τραπεζών. Η “λύση” ήταν η κατεδάφιση του μέχρι τότε ονομαστού κοινωνικού κράτους και η ιδιωτικοποίηση όλων των κρατικών οργανισμών, η ψήφιση και εφαρμογή των ελαστικών και σπαστών ωραρίων, η καθιέρωση των ωρομισθίων και άλλων αντεργατικών νομοθετικών ρυθμίσεων με την παράλληλη συμβιβαστική στάση των περιβόητων πανίσχυρων αλλά εργοδοτικών συνδικάτων της. 

Ο καπιταλισμός των παροχών από  κρατικομονοπωλιακός καπιταλισμός πέρασε σε μια άλλη πιο επιθετική δεξιόστροφη μορφή με τις επιταγές της ΕΕ. Είναι το μοντέλο που ζει όλη η Ευρώπη και όλος ο κόσμος σήμερα. Της συγκέντρωσης του πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια και της σταδιακής εγκατάλειψης του κράτους πρόνοιας με λιτότητα και μειώσεις. Η ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΣΕ ευνόησε αυτή την αντεπίθεση του κεφαλαίου με την αντίστοιχη υποχώρηση του ταξικού εργατικού κινήματος. 


Απεργία των Λιμενεργατών στην προβλήτα 4 στο Γκετεμπόργκ

Τώρα γιατί επιμένουν διάφορα παπαγαλάκια να ξεχωρίζουν την Σουηδία σαν πρότυπο δημοκρατίας και ευμάρειας, ξεπερνάει κάθε φαντασία αυτών που ζουν και εργάζονται στην Σουηδία. Ναι έχει καλύτερη οικονομία, ναι δεν έχει μνημόνια, ναι δεν πέρασε πολέμους εδώ και 200 χρόνια και άρα έχει μια άλλη πολιτισμική συμπεριφορά, τάξη, ευγένεια, καλύτερη εξυπηρέτηση και πειθαρχία, ναι πληρώνεσαι στην ώρα σου στο δημόσιο, ναι ζεις -έστω και με το ζόρι μερικοί- με τον μισθό σου. Κι όμως μειώνονται οι συντάξεις, η συνταξιοδότηση πήγε στα 69, ιδιωτικοποιούνται στρατηγικοί κλάδοι όπως οι σιδηρόδρομοι, οι μεταφορές κ.α. Η Υγεία, η Παιδεία και η περίθαλψη χειροτερεύουν, τα εργατικά ατυχήματα πληθαίνουν, το δικαίωμα στην απεργία δυσκολεύει με νόμο, μαζικές απολύσεις γίνονται σε επιχειρήσεις σημαίες της Σουηδίας, όπως η  Βόλβο. 

Η χώρα εντάσσεται στα υπηρεσιακά σχέδια του ΝΑΤΟ με κοινά γυμνάσια, συμφωνίες κ.α, όπως με την προμήθεια των αμερικάνικων οπλικών συστημάτων Patriots, για τα οποία η Ρωσία έχει δηλώσει ότι το θεωρεί επιθετική ενέργεια και θα πάρει αντίμετρα, βάζοντας έτσι τον λαό της Σουηδίας σε απευθείας κίνδυνο στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. 



Η προσέγγιση με το ΝΑΤΟ γίνεται σταδιακά από την σημερινή Σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση με σύσσωμη την αντιπολίτευση να ζητά πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ για τον φόβο της Ρώσικης “επιθετικότητας”. Η αποστολή φυλλαδίου σε 4.500.000 νοικοκυριά με οδηγίες σε περίπτωση πολέμου (έχει αναφερθεί σε προηγούμενη ανάρτηση στο ΑΤΕΧΝΩΣ) είναι ένα βήμα για την τρομοκράτηση και πλύση εγκεφάλου της κοινής γνώμης για την προετοιμασία της ένταξης. Ξεπλένουν τον καπιταλισμό όσοι προβάλουν την Σουηδία σαν πρότυπο και αποκρύπτουν την τεράστια ψαλίδα κεφαλαίου και εργατικής τάξης, που μεγαλώνει γρηγορότερα από οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ.

Το επίσημο συνδικαλιστικό κίνημα είναι συμβιβασμένο και αρκείται στα ψίχουλα που προσφέρονται πάντα κάτω από τις απειλές των εργοδοτών και της κυβέρνησης  για κλείσιμο επιχειρήσεων ή μεταφορά τους στο εξωτερικό. Έτσι, το αποτέλεσμα των εκλογών θα λύσει το θέμα της διακυβέρνησης αλλά δεν πρόκειται να λύσει το πολιτικό ζήτημα για μια άλλη φιλεργατική και φιλολαϊκή πολιτική. 


1 Μάη με το ΚΚ Σουηδίας


Συμμετοχή του ΚΚΕ στις εκδηλώσεις του ΚΚ Σουηδίας

Το ταξικό κίνημα είναι αδύνατο. Παλεύει όσο μπορεί με επικεφαλής το Κομμουνιστικό κόμμα και τις οργανώσεις του ΚΚΕ, μεταξύ των άλλων. Το ΚΚ Σουηδίας είναι ένα μικρό κόμμα και αντιμετωπίζει και τις δυσκολίες του εκλογικού νόμου για να έχει υποψηφίους και ψηφοδέλτια σε όλη την επικράτεια. Έχει όμως σταθερό προσανατολισμό ενάντια στον καπιταλισμό, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τον Ιμπεριαλισμό. Παλεύει για την εργατική εξουσία. Η οργάνωση Σουηδίας του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της καλεί τους μετανάστες Έλληνες να στηρίξουν με κάθε τρόπο το ΚΚ Σουηδίας σαν την μόνη δύναμη που θα στηρίξει τα συμφέροντά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου