Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Με «δοκιμασμένα» στελέχη ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στις νέες αποστολές του κεφαλαίου


INTIME NEWS
Τα πρώην στελέχη των αμαρτωλών μνημονιακών κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που «ενώνουν τις δυνάμεις τους» στην «εθνική» προσπάθεια για την ανάκαμψη του κεφαλαίου, καλωσόρισε ο Αλ. Τσίπρας χτες στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου και ζήτησε επιτάχυνση του αντιλαϊκού έργου της κυβέρνησης στο διάστημα που μένει μέχρι τις εκλογές.
 Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τις νέες «μεταγραφές» μνημονιακών στελεχών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ως απόδειξη ότι γύρω από την αντιλαϊκή πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «συνεχίζουν να συσπειρώνονται (...) δυνάμεις και πρόσωπα που δεν ανήκουν αποκλειστικά στο χώρο της Αριστεράς, αλλά προέρχονται και από το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, το χώρο της οικολογίας, αλλά και της λαϊκής κεντροδεξιάς», ενώ διαφημίζοντας στο κεφάλαιο την ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να στρατεύει το λαό στους στόχους του κεφαλαίου πρόσθεσε πως «είναι αυτή η ένωση δυνάμεων που δίνει και τη μεγαλύτερη δύναμη σε αυτή την κυβέρνηση να ενώνει τους Ελληνες και τις Ελληνίδες γύρω από έναν μεγάλο εθνικό στόχο», όπως βάφτισε την ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.


Στην ομιλία του άλλωστε στα μέλη της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός, δείχνοντας στην πράξη τι σημαίνει για το λαό η ανάκαμψη της οικονομίας του κεφαλαίου, μία μόλις μέρα απ' όταν η Κομισιόν ανακοίνωνε την επέκταση της «ενισχυμένης εποπτείας» της Ελλάδας κατά έξι μήνες, υποστήριξε ότι η οικονομία ανακάμπτει και πως η χώρα είναι «έξω από την επιτροπεία και τα δεσμά του μνημονίου», ενώ, διαβεβαιώνοντας τους δανειστές ότι οι αντιλαϊκές δεσμεύσεις τηρούνται, σημείωσε πως «εμπεδώνουμε την αξιοπιστία της χώρας στο παγκόσμιο στερέωμα».

Παραπέρα, κάνοντας έμμεση αναφορά στην υπόθεση «δάνειο Πολάκη», κάλεσε τους υπουργούς «να ασχοληθούμε με τα ουσιαστικά ζητήματα και όχι με κάποια άλλα που έχουν αποφασίσει άλλοι να ασχοληθούμε». Δίχως δε να τον κατονομάσει, έβαλε τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα στο «κάδρο», μιλώντας για τεχνοκράτες που «έριξαν στα βράχια» την οικονομία και που ασχολούνται με «μικροπολιτική αντιπαράθεση» και «κουτσομπολιά».
Κατά τ' άλλα, το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του πρωθυπουργού εστίασε στην προσπάθεια να κάνει το μαύρο άσπρο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την κατάργηση της όποιας προστασίας είχε απομείνει στα «κόκκινα» δάνεια των λαϊκών νοικοκυριών.

Δεν δίστασε μάλιστα να παρουσιάσει τη νέα συμφωνία με τις τράπεζες - συμφωνία που δίνει τη χαριστική βολή στην όποια προστασία είχε απομείνει, ανοίγοντας την πόρτα σε μαζικούς πλειστηριασμούς και εκβιασμούς προκειμένου τα λαϊκά νοικοκυριά να «προσέλθουν στο ταμείο» - ως «το επόμενο μεγάλο βήμα (...) για να εγκαθιδρύσουμε ένα αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας της πρώτης κατοικίας»!

Συνεχίζοντας το ρεσιτάλ της κοροϊδίας, παρουσίασε ως βασικούς άξονες της υποτιθέμενης «φιλολαϊκής» αυτής «στεγαστικής πολιτικής» το πρόγραμμα επιδότησης του ενοικίου, που το ανακοίνωσε για πολλοστή φορά και μάλιστα κομμένο κατά 300 εκατομμύρια απ' όσα αρχικά έλεγε η κυβέρνηση (στα 300 εκατ. ευρώ για 260.000 νοικοκυριά), ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα για το έτερο πρόγραμμα επιδότησης της δόσης στεγαστικού δανείου που όπως είπε «σε γενικούς άξονες συμφωνήθηκε με τις τράπεζες». Σχετικά με αυτό, ανέφερε ότι θα είναι ύψους 200 εκατ. ευρώ για 180.000 νοικοκυριά, ενώ, ομολογώντας ότι επί της ουσίας αποτελεί επιδότηση των τραπεζών και διευκόλυνση ώστε να βάλουν στο χέρι τις «απαιτήσεις» τους, είπε πως «με βάση το πρόγραμμα αυτό, το κράτος αναλαμβάνει την υποχρέωση να επιδοτεί τη δόση του δανείου, ενώ οι τράπεζες αναλαμβάνουν με τη σειρά τους να αξιοποιήσουν το σύνολο των εργαλείων που ήδη έχουν στη διάθεσή τους για τη μείωση της δόσης».

Παράλληλα, ως μία ακόμα κάλπικη διαχωριστική γραμμή με τη ΝΔ, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη συνταγματική αναθεώρηση, δείχνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιήσει τις προτάσεις που έχει καταθέσει για να ενισχύσει τα πλαστά διλήμματα περί προόδου και συντήρησης, αποδίδοντας στη ΝΔ «νεοφιλελεύθερη» και «αντικοινωνική» προσέγγιση, την ώρα που σε στρατηγική σύμπλευση και σε αυτό το ζήτημα κινούνται συντονισμένα προς περαιτέρω αντιδραστικοποίηση του αστικού πολιτικού συστήματος, αρνούμενοι να προχωρήσουν ακόμα και σε μια σειρά από υπερώριμους αστικούς εκσυγχρονισμούς.

Ριζοσπάστης    Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου