Κυριακή 12 Μαΐου 2019

Κρυφά «δωράκια»


Η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους εργαζόμενους απαλλάσσει την εργοδοσία από ένα μέρος των υποχρεώσεών της στα ασφαλιστικά ταμεία, που η ίδια θεωρεί «κόστος». Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στους επιχειρηματικούς ομίλους να εκμεταλλεύονται ακόμα φτηνότερη εργατική δύναμη και επομένως να κερδίζουν περισσότερα, φορτώνοντας τις εργοδοτικές εισφορές στο λαό μέσω της φορολογίας. Η μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα είδη πλατιάς κατανάλωσης ακούγεται ήδη ότι θα περάσει «κουτσουρεμένη» ή και καθόλου στις τιμές των προϊόντων, αυξάνοντας κι άλλο την κερδοφορία των σούπερ μάρκετ. Το ίδιο ισχύει και με τη μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα, για την οποία πανηγυρίζουν ήδη οι ενεργοβόρες βιομηχανίες. Αυτές είναι που θα ωφεληθούν περισσότερο και όχι τα λαϊκά νοικοκυριά, που θα συνεχίσουν να λιποθυμούν όταν βλέπουν τους λογαριασμούς με τα τέλη των δήμων και τα άλλα χαράτσια. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά με τη μείωση του ΦΠΑ η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στη ΔΕΗ να διαμορφώνει με μεγαλύτερη «ευελιξία» την τιμολογιακή της πολιτική, επιβάλλοντας για παράδειγμα αυξήσεις στη λαϊκή κατανάλωση και μεγαλύτερες μειώσεις για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, θωρακίζοντας ταυτόχρονα τη δική της κερδοφορία. Με άλλα λόγια, η μερική «απόσυρση» του κράτους από τις εισπράξεις που συνεπάγεται η βαριά έμμεση φορολόγηση του λαού, αυξάνει το περιθώριο κέρδους για τα μονοπώλια, ενώ ελάχιστα θα «ακουμπήσει» την τσέπη των λαϊκών νοικοκυριών, που πληρώνουν ήδη τα μαλλιοκέφαλά τους για είδη πρώτης ανάγκης και για την Ενέργεια.

Φεύγει ... μένοντας
 
Θυμάστε εκείνες τις προεκλογικές διακηρύξεις της Ρένας Δούρου, ότι μόλις εκλεγόταν περιφερειάρχης θα έκλεινε τη χωματερή της Φυλής; Πέντε χρόνια πέρασαν από τότε και η Δυτική Αττική συνεχίζει να υποφέρει από το καρκίνωμα των σκουπιδιών. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά την περασμένη Τετάρτη, σε συνέντευξη Τύπου, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, ανακοίνωσε ότι «δεν υπάρχει deadline στη λειτουργία των εγκαταστάσεων στη Φυλή», επικαλούμενος την εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης, που «αυξάνουν τον χρόνο χρήσης των χώρων ταφής σκουπιδιών». Αφησε, μάλιστα, να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να αξιοποιήσει «παραθυράκια» της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για να λειτουργήσει σύντομα και τρίτο «κύτταρο» στη Φυλή, παρατείνοντας για πολλά χρόνια ακόμα τη ζωή της χωματερής. Είναι φανερό τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός κυβέρνησης - Περιφέρειας: Οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου και ειδικά της Δυτικής Αττικής θα συνεχίσουν να κοιμούνται και να ξυπνούν αγκαλιά με τα σκουπίδια, που ο ΣΥΡΙΖΑ θα έδιωχνε, όπως δεσμευόταν τότε η περιφερειάρχης Δούρου. Η πολιτική αυτή της κυβέρνησης περνάει πάνω από το χαλί που της στρώνουν οι δήμαρχοι της περιοχής, οι οποίοι αποδέχονται και προωθούν τις μπίζνες με τα σκουπίδια. Πρέπει επομένως και αυτή η εξέλιξη να αποτελέσει κριτήριο ψήφου και ενίσχυσης του ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες, καθώς είναι το μόνο κόμμα που παλεύει να κλείσει η χωματερή της Φυλής και δίνει τη μάχη σε Ευρωκοινοβούλιο, Περιφέρεια και δήμους για διαχείριση των σκουπιδιών προς όφελος των λαϊκών αναγκών και όχι της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Τυχαίο;
 
Σαν πολλές ...«συμπτώσεις» μαζεύονται στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με χρυσαυγίτες και διάφορα άλλα φιντάνια της ακροδεξιάς. Στη Λέσβο, δυο τέτοιες περιπτώσεις εντάχθηκαν στο ΣΥΡΙΖΑίικο δημοτικό ψηφοδέλτιο και ο ένας απομακρύνθηκε μετά την κατακραυγή. Το ίδιο και στην Ημαθία, όπου ένας δηλωμένος νοσταλγός της χούντας εντάχθηκε στο «προοδευτικό» ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Και δεν είναι μόνο αυτά: Στέλεχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πίσω από την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να ακυρώσει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας και να δώσει τελικά χώρο στη Χρυσή Αυγή, για να προπαγανδίσει προεκλογικά το ρατσιστικό - ακροδεξιό της δηλητήριο. Δήμαρχοι και πολιτευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί και των άλλων κομμάτων, βρίσκονται πίσω από εισηγήσεις και αποφάσεις να δοθούν στη Χρυσή Αυγή χώροι για εκδηλώσεις και προεκλογικά περίπτερα. Ο Κουρουμπλής ήταν αυτός που συναντήθηκε με τον Αμβρόσιο και ο ΣΥΡΙΖΑίος γραμματέας του ΕΔΣΝΑ ξενάγησε τους χρυσαυγίτες στη χωματερή της Φυλής. Θα μπορούσαμε να παραθέσουμε κι άλλες τέτοιες ...συμπτώσεις, που η συχνότητά τους προδίδει πως μόνο τέτοιες δεν είναι. Πόσο μάλλον που οι «πρωταγωνιστές» σ' αυτά τα επεισόδια συνεχίζουν να υπερασπίζονται τις επιλογές τους, φανερώνοντας πόσο «προοδευτικό» και «αντι-ακροδεξιό» είναι το μέτωπο που λέει ότι συγκροτεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντα επιτυχίες
 
Μία ακόμα έρευνα ήρθε να επιβεβαιώσει τα αδιέξοδα που μεγαλώνει για τους λαούς η συμμετοχή στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ. Σύμφωνα με έκθεση της Γιούροστατ που δημοσιοποιήθηκε στις 8/5 με στοιχεία του 2018, 31 εκατομμύρια Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν σοβαρές υλικές στερήσεις, που προκαλούν δυσκολίες όπως: Να πληρωθούν λογαριασμοί (ΔΕΚΟ) εγκαίρως, να κρατηθεί το σπίτι «αρκετά ζεστό», να αντιμετωπιστούν «απροσδόκητα έξοδα» (π.χ. από έκτακτα προβλήματα υγείας), να καταναλώνουν τακτικά κρέας ή ψάρια ή άλλο διατροφικά ισοδύναμο κ.τ.λ. Μάλιστα, η Ελλάδα φιγουράρει στη 2η θέση μαζί με τη Ρουμανία (16,8% του πληθυσμού), με πρώτη τη Βουλγαρία (20,9%) στη σχετική ...κατάταξη. Στην πρώτη πεντάδα περιλαμβάνονται ακόμα Λιθουανία και Κύπρος, δύο δηλαδή από τις χώρες που εντάχτηκαν σε ένα από τα πιο φρέσκα «κύματα διεύρυνσης» στην Ενωση. Τέτοιες είναι οι «επιτυχίες» που επιφυλάσσουν οι λυκοσυμμαχίες στις λαϊκές οικογένειες: Στις στερήσεις και τα προβλήματα.



Ριζοσπάστης  Σάββατο 11 Μάη 2019 - Κυριακή 12 Μάη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου