Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021

Ο Δ. ΚΟΥΜΠΟΥΡΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ (VIDEO)

 


Το νέο νομοσχέδιο έρχεται να συμπληρώσει και να εκπληρώσει το σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης στα πλαίσια των τριών πυλώνων και στη συνέχεια να κλιμακώσει την επίθεση συνολικά στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, παραδίδοντας στον χρηματιστηριακό τζόγο τις επικουρικές συντάξεις, τόνισε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ μιλώντας σήμερα στο πλαίσιο της ακρόασης φορέων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης της Επικουρικής ασφάλισης,

«Από το 1990 μέχρι σήμερα όλες οι κυβερνήσεις ανεξάρτητα πολιτικού αυτοπροσδιορισμού, ψήφισαν δεκάδες νόμους και διατάξεις που σταθερά ξηλώνουν ό,τι με αγώνες και θυσίες έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι στην κοινωνική ασφάλιση, στα εργασιακά, μισθολογικά, κοινωνικά δικαιώματα και στη δημόσια Υγεία», προσθέτοντας πως «έχουν καταντήσει γελοίες οι προεκλογικές τους διακηρύξεις, όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση, ότι τάχα θα καταργήσουν τις αντιασφαλιστικές διατάξεις, των προκατόχων τους, αλλά πάντα συνεχίζουν ως κυβερνήσεις τις πολιτικές σύμφωνα με τις απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων». Υπενθύμισε χαρακτηριστικά τις προεκλογικές διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα ανατρέψει τους αντιλαϊκούς νόμους της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά και τις προεκλογικές φανφάρες της ΝΔ, ότι θα καταργήσει το νόμο «Κατρούγκαλου» ο οποίος είνα σήμερα  βασικό «εργαλείο», για την συνέχιση, των αντιασφαλιστικών πολιτικών  που άφησε στη μέση ο ΣΥΡΙΖΑ. 

«Το νομοσχέδιο  που με ευθύνη της κυβέρνησης έρχεται μεταμεσονύκτια για συζήτηση στη Βουλή μεσούντος του καλοκαιριού, και αφορά την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων ''απογειώνει'' αυτές τις πολιτικές  και  παραδίδει την κοινωνική ασφάλιση στα αρπακτικά των επενδυτικών ομίλων, ''με μικρό, μεσαίο και υψηλό ρίσκο'', όπως προκλητικά διαφημίζει», είπε και εξήγησε: «Το νομοσχέδιο θα συνεχίσει τον σφαγιασμό των συνταξιούχων και θα ρίξει στον Καιάδα συνολικά τους εργαζόμενους, και ιδιαίτερα τη νέα γενιά. Γι’ αυτό μάλιστα, επιχειρεί επιμελώς να αποκρύψει ότι οι διατάξεις του αφορούν άπαντες. Είναι χαρακτηριστικό ότι, από 1/1/2022, με το νέο νομοσχέδιο, γίνεται υποχρεωτική η ένταξη των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας, σε αυτό το σύστημα και εθελοντικά για όσους είναι έως 35 ετών. Ο λεγόμενος ''ατομικός ασφαλιστικός κουμπαράς'' που εισάγει το νομοσχέδιο, στο πλαίσιο της ''κεφαλαιοποίησης'', συνεπάγεται ότι πλέον, η επικουρική σύνταξη, η προστασία των γηρατειών γίνεται απολύτως ''ατομική υπόθεση'' για τον ασφαλισμένο».

Ο Δ. Κουμπούρης σημείωσε πως οι «επενδυτές» σε βάθος χρόνου θα διαχειριστούν 80 δισ. ενώ ως προς τις συνέπειες από αυτό, προειδοποίησε πως «ο κάθε ασφαλισμένος θα γνωρίζει τι θα πληρώνει, όμως δε θα γνωρίζει τι θα πάρει στο τέλος, αν θα πάρει δηλαδή, καθότι τόσο διεθνώς όσο και στη χώρας μας, τέτοιου είδους επενδυτικά προγράμματα έριξαν πάμπολλες φορές το γνωστό ''φαλιμέντο'', με τραγικά θύματα τους ασφαλισμένους». 

Η δε διακοπή των εισφορών προς το ισχύον σύστημα, από τους νέους ασφαλισμένους αναμένεται να δημιουργήσει μία νέα οικονομική «μαύρη τρύπα», με έλλειμμα 55 δισ. ευρώ, την οποία, «πάλι θα φορτώσουν στις πλάτες μας, θέτοντας έτσι σε άμεσο κίνδυνο τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων και των ασφαλισμένων που θα παραμείνουν σε αυτό», όπως είπε. Επίσης, εστίασε στην αρνητική πείρα που έχουν οι συνταξιούχοι από τις περικοπές που έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία, καθώς «κάθε χρόνο πληρώνουν πάνω από 8 δισ. ευρώ από τις περικοπές, ενώ δεκάδες δισεκατομμύρια έχουν ''κουρευτεί'' από τα ασφαλιστικά ταμεία με σκοπό την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών». 

«Τώρα έρχονται με θράσος, αυτοί που κυβερνούν και ευθύνονται για όλα αυτά να μας πουν ότι αυτά πρέπει να τα ξεχάσουμε γιατί ότι τα παιδιά μας θα εργάζονται για να πληρώνουν τις συντάξεις μας» συμπλήρωσε.  Επικαλέστηκε ακόμη το παράδειγμα της πανδημίας όπου «όλοι γίναμε μάρτυρες» για «το πως ''δούλεψαν'' τα ιδιωτικά συμφέροντα στην ιδιωτική υγεία μόνο για το κέρδος», για να καταδείξει ότι «αυτά συμβαίνουν όταν οι κοινωνικές μας ανάγκες, πέφτουν στα νύχια της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων». 

Εκφράζοντας την αποφασιστικότητα των απόμαχων της δουλειάς να αγωνιστούν ενάντια σε αυτό το νομοσχέδιο και συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική, διεμύνησε προς την κυβέρνηση: «Μην ελπίζεται ότι θα ξεχάσουμε. Διεκδικούμε ότι μας έχει αφαιρεθεί. Τις κύριες και επικουρικές συντάξεις μας, κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ, την 13η και 14η σύνταξη. Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, την κατάργηση των κρατήσεων για την υγεία, την  συμμετοχή στα φάρμακα. Άμεση πρόσληψη προσωπικού, ηλεκτρομηχανικού εξοπλισμού στον ΕΦΚΑ, για την άμεση απόδοση των συντάξεων μερισμάτων, εφάπαξ.  Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία με πρόσληψη ιατρικού-νοσηλευτικού μόνιμου προσωπικού και άνοιγμα των δομών υγείας που έκλεισαν. Άμεσο σχεδιασμό και δημιουργία δημόσιων δομών οίκων ευγηρίας  σε  όλη την χώρα. Αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου